Cultuur In Beeld zoekt medewerkers om mee te helpen om ons cultureel patrimonium in beeld te brengen.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team.. Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Kinder -en jeugdtheater PRIKKEL bestaat 20 jaar

b_800_600_0_00_images_artikelfotos_tprikkel2.jpg

‘Cactus’ of ‘Roze Sokjes’ behoorden tot de mogelijkheden, maar gelukkig werd er geopteerd voor ‘PRIKKEL’ Een naam die in Aalst na meer dan 20 jaar, nog steeds prikkels oproept bij de jeugdige en iets minder jeugdige deelnemers of toeschouwers.

Fons Vinck stichtte o.a. samen met Nele Jakob en Rita Janssens deze succesvolle vereniging op. ‘Ooit was er een mama die op zoek was naar een activiteit voor haar kind’, dixit Fons. Het moest een zinnenprikkelende activiteit zijn waarin het kind zijn energie op een speelse en creatieve manier kwijt kon. Fons & Co. aarzelden geen seconde en in Augustus 1998 zag hun geesteskindje het theatrale levenslicht. Dankzij het betere ‘flyerwerk’, van Facebook e.a. digitale toestanden werd de jeugd godzijdank dan nog niet overspoeld, en het ronselen in plaatselijke scholen en koren, verwierf Prikkel op korte tijd veel faam.

Momenteel kunnen 135 jongelingen hun artistieke ei kwijt op het podium. Er spelen vijf groepen binnen de vereniging : ‘de Prikjes’, de ‘Prikkels’, ‘de Kids’, ‘de Jeugd’ en ‘de Jeugd XL’. Ze speelden door de jaren heen al op veertien locaties. Sint-Annazaal, De Werf, Basisschool De Vlieger in Hofstade,… Het begon ooit in 1998 met ‘De Betoverde Braambessen’. Momenteel is het aantal voorstellingen reeds opgelopen, tot 145 stuks. En het succesverhaal loopt lekker door.

In deze reportage legt Fons op zijn typische manier uit hoe ‘Prikkel’ ontstaan is en waar het voor staat. Nele Jakob, mede-oprichter en trouwe rechterhand van Fons, is tevens regie-assistent en leidt de dansjes zowel bij ‘de Kids’ als bij ‘de Jeugd’ in goede banen. Wil je zoon of dochter zich graag aansluiten bij deze laagdrempelige en kindvriendelijke vereniging, surf dan zeker eens naar hun website : www.theaterprikkel.be

 

 

Artikel : Guy Van Vaerenbergh