Cultuur In Beeld zoekt medewerkers om mee te helpen om ons cultureel patrimonium in beeld te brengen.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team.. Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Tentoonstelling "Eerlijkheid & vrijheid" over Pieter Daens

In ’t Gasthuys, Stedelijk Museum Aalst, loopt momenteel de tentoonstelling “Eerlijkheid & vrijheid Pieter Daens (1842 – 1918).

Pieter, broer van de bekendere priester Adolf Daens krijgt met deze tentoonstelling de meer dan verdiende erkenning. Hij was journalist, schrijver, drukker-uitgever en politicus. Een onvermoeibare propagandist voor de Crhistene Volkspartij. Via zijn kranten ‘Het Land van Aalst en De Werkman’ tilde hij het ‘Daensisme’ tot een ongeziene hoogte. Dit leidde tot grote onthutsing bij het establishment van die tijd. Bij de opkomst van deze politieke strekking, werd hij eerst nog op handen gedragen door de clerus, maar naderhand de populariteit groeide, werd hij verguisd door de Kerk. De figuur van Pieter Daens belichaamt de politieke evolutie die Aalst gekend heeft. Bij de katholieke machtshebbers stond hij geboekstaafd als een schenenschopper. Een nestbevuiler die het opnam voor de arme, hardwerkende arbeiders. Net zoals zijn oudere broer.

In deze reportage leest acteur Lieven De Bondt voor uit de archieven van deze verdienstelijke Aalstenaar. Voor schepen Karim Van Overmeire is het evidentie dat Pieter Daens nu, 100 jaar na zijn dood, de eer krijgt die hij verdiende. Met deze tentoonstelling, heb je op een laagdrempelige wijze de kans om je te verdiepen in zijn leven en werk. U kan eveneens in ‘Utopia’ terecht om meer informatie over hem te achterhalen.

Deze tentoonstelling, die tot het einde van dit jaar loopt, is zeker een bezoekje waard.
Contact : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
TEL : 053 72 36 02

Montage & camera : Guy Van Vaerenbergh
Artikel : Guy Van Vaerenbergh

Tags: stad Aalst , Daens