Cultuur In Beeld zoekt medewerkers om mee te helpen om ons cultureel patrimonium in beeld te brengen.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team.. Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Reuzenommegang "Katuit" in Dendermonde, een overzicht

Katuit-2018.jpg

Donderdag 30 augustus 2018 ging opnieuw de reuzenommegang “Katuit” door de straten van Dendermonde.

Het thema van dit jaar was de plaatselijke kunstschilder ‘Franz Courtens’ (inspiratiebron van Valerius De Saedeleer en vele andere kunstenaars van de Latemse school). Naar aanleiding van het 75 jarig overlijden van deze artiest werden reeds talrijke activiteiten georganiseerd. De Belle Epoque waarin Franz opgroeide is een ideale voedingsbodem voor de deelnemende verenigingen. Alle facetten uit het leven van deze schilder werden geslaagd uitgebeeld. De havens, industrie en het leger kwamen in het eerste deel van de stoet aan bod. In het tweede deel werden de kunstwerken geëtaleerd, die ooit gemaakt werden nadat Courtens verhuisde naar de boerenbuiten. Dit was de vruchtbaarste periode in zijn carrière.

Dansgroepen zoals Incar en Alkuone warmden samen met narren, vuurspuwers en ‘kopvleesfretters’ het publiek op voor de blijde intrede van Indiaan, Mars en Goliath. Deze drie reuzen zijn steeds de sterren in deze avondstoet. Alvorens de drie reuzen vrij spel kregen op de Grote Markt, stelden de “knaptanden” de plaatselijke notabelen nog even op de proef. Op de tonen van “de Banier” en een geweldig vuurwerk werd de feestnacht ingezet. Dendermonde kijkt al reikhalzend uit naar 24 mei 2020! De dag waarop hun trotse ros na 10 jaar quarantaine, eindelijk nog eens van stal gehaald wordt.

Hieronder de videoreportage:Artikel / Videoreportage : Guy Van Vaernbergh

Tags: Dendermonde , Katuit