Cultuur In Beeld zoekt medewerkers om mee te helpen om ons cultureel patrimonium in beeld te brengen.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team.. Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Sacramentsprocessie Moorsel (Aalst)

Op zondag 3 juni 2018 ging in het pittoreske Moorsel de eeuwenoude Sacramentsprocessie door de straten. Tijdens deze processie wordt het Allerheiligste (ook wel het lichaam van Christus genoemd) in een monstrans op plechtige wijze door de priester doorheen de straten van Moorsel gedragen.

Het is een korte route die vertrekt vanuit de kerk, langsheen het Dorp, De Raymond Uyttersprotstraat, het oorlogsmonument, Kloosterstraat om vervolgens opnieuw langs het Dorp terug in de kerk te eindigen. Een eeuw geleden kende deze processie zeer veel roem en er stonden dikke drommen mensen, al dan niet knielend, langs de weg. Het Christelijke geloof was toen volop ingeburgerd in de maatschappij en de Kerk had ook veel aanzien. De hedendaagse minieme interesse voor deze traditie is helaas kenmerkend voor deze tijd. De voorbije jaren was er steeds nog muzikale begeleiding, maar deze was helaas dit jaar niet meer van de partij.
Hopelijk gaat deze traditie niet verloren en wordt ze naar de toekomst toe weer nieuw leven ingeblazen.

Artikelen reportage door Guy Van Vaerenbergh


sacramoorsel1-1.jpg
sacramoorsel2-1.jpg


sacramoorsel3-1.jpg
sacramoorsel4-1.jpg

 

Tags: Moorsel, stad Aalst , Sacramentprocessie