De Gentsche Fieste in Evergem?

b_800_600_0_0_0_images_artikelfotos_juni2021_Artiesten_OC_De_Burggrave__Joerie_Seymortier.png

 

We kregen afgelopen week een 'vreemde uitnodiging' voor een persconferentie: OC De Burggrave brengt 'De Gentsche Fieste' naar Evergem...
Het laatste wat wij hoorden is dat de Gentse Feesten opnieuw een jaar zijn uitgesteld en daarbij, Evergem is daar te klein voor. De nieuwsgierigheid was echter gewekt, dus gingen we op de 
uitnodiging in.

We waren alvast aangenaam verrast bij aankomst: we troffen een groep échte Gentse klassenbakken aan die het initiatief van uitbater Danny Pede (alias Peter Van Praag) een warm hart toedragen. Volk genoeg om te interviewen en meteen de ware toedracht achter die toch wel 'gedurfde' uitspraak te achterhalen. Het begon, zo blijkt, met een spontaan idee dat ter sprake kwam tussen hem en Jean Pierre 'De Popkoning' Maeren. Een gesprek met initiatiefnemer Peter Van Praag.


Je organiseert hier in OC De Burggrave tijdens de periode van de vertrouwde feesten een soort van mini-versie met Gentse artiesten. Begrijp ik dat goed?

Inderdaad. Wij hadden hier in het ontmoetingscentrum heel veel hoop op versoepelingen en waren eigenlijk al een beetje voorbarig bezig met het organiseren van wat activiteiten in ons regulier zomerprogramma.  We kunnen hier met de huidige maatregelen op een veilige manier 200 mensen laten genieten van een evenement. We hebben een binnen- en buitenlocatie ter beschikking, dus zagen we wel wat marge om het ons te riskeren. In het slechtste geval, bij nieuwe maatregelen, was het een kwestie van afblazen... Onze vaste klanten en bezoekers zouden dat zeker hebben begrepen.

Nu, op ons programma staat ondermeer De Popkoning op 10 juli ingepland, iets wat dus met de huidige positieve evolutie kan doorgaan. Toen werd aangekondigd dat de Gentse Feesten zouden worden uitgesteld naar betere tijden, geraakten Jean Pierre en ik aan de praat. We vonden (en vinden) het bijzonder ontmoedigend nieuws voor zowel het publiek als voor de artiesten. Opnieuw een zomer met uitgestelde feesten door corona. Voor Jean Pierre een streep door de plannen: hij heeft samen met Jan Wuytens een compleet nieuwe theatershow Het Lachvaccin klaar. Die zou in Gent in premiere zijn gegaan. Ware het niet dat... 

Ik deed hem het voorstel om de premiere bij ons in het OC te doen, tijdens de periode die hij in gedachten had, zodat hij toch een deel van zijn fans gelegenheid kon geven om de show te zien. We maakten een overeenkomst voor zeven voorstellingen, waarvan een paar 's avond en een paar in de namiddag. 

Hij zei nog dat er veel van zijn Gentse collega's teleurgesteld waren. Die corona-periode had misschien dan wel het pluspunt dat er veel tijd kwam om nieuwe producties te maken, maar het voorstellen aan een publiek is toch nog iets anders. Onder andere van Kurt Burgelman zag ik regelmatig een nieuw liedje passeren. En van het één kwam het andere: als we dan toch in die periode al zeven dagen een programma met Gentse inslag hebben door Jean Pierre, waarom dan niet wat meer artiesten vragen en er een groter geheel van maken?


Dus eigenlijk een beetje een antwoord op 'de miserie' voor de artiesten van Gent?

Tja, zo zou je het kunnen stellen. Het was een zot idee. Maar na een beetje rondvraag hadden we een dag of twee later ineens een dubbel-programma. Mensen als Gus Roan (van Nie Neute), Fred Geirnaert en Ronnie Marino, Glenn Thienpont... Die zagen dat meteen zitten. Een beetje tot mijn eigen verbazing hapten ook Vanessa Chinitor en Dirk Bauters toe. En eerder vermelde Kurt Burgelman van Biezebaaze. Sterker nog: ze waren allemaal laaiend enthousiast dat ze in dit concept alsnog deel zouden uitmaken van een volksfeest, ook al is het dan veel kleinschaliger. Het bewijst dat die mensen er echt wel zin in hadden én hebben.


Gentse Feesten in't klein dus...

Maar neen (lacht). Mijn echtgenote Nancy (mede-uitbaatster van het OC) zei: 'Het lijkt wel alsof we de Gentse Feesten naar hier halen...' We vonden dat grappig om zo op de affiche en in de uitnodiging te zetten. We weten uiteraard ook wel dat we niet kunnen tippen aan die traditie en dat is ook helemaal onze bedoeling niet. Het publiek zal dit ook wel snappen. En wees gerust, we gaan hier op onze beurt ook geen traditie van maken, toch zeker niet in dezelfde periode van de feesten als die weer gewoon kunnen doorgaan.

Maar nu, in deze overgangsperiode, is het misschien voor veel mensen een soort troost. Voor de artiesten op de affiche in alle geval wel en ik vermoed dat er veel mensen (niet alleen Gentenaars uiteraard) content zullen zijn dat ze hun geliefde artiesten, bij wijze van spreken, onder één dak kunnen terugvinden. Vandaar ons onderschrift: 7 doage annui stik, artieste uit 'n Gents blik... De hashtag is een beetje lang, dat wel (lacht).


Allemaal snel geregeld zo te horen... 

Euh ja, rapper dan we zelf hadden voorzien... Maar soms moet er niet te lang over een idee gepalaverd worden. Pas toen alles in kannen en kruiken was, besefte ik van: oei, maar nu moeten we wel in gang schieten, er moet nog veel worden geregeld. Er is gewoon geen tijd meer om bijvoorbeeld te zoeken naar sponsors of misschien één of andere subsidie... We gaan het zelf moeten opbrengen.


Nu je dit zegt, dit brengt toch best een kostenplaatje met zich mee? Of komt iedereen gratis optreden?

Natuurlijk niet! Dat zou ik ook niet willen! Artiesten hebben het de afgelopen maanden al moeilijk genoeg gehad... Maar wij willen er uiteraard zelf ook ons broek niet aan scheuren. Iedereen moet zijn boterham verdienen. Ik hoef je stellig niet te vertellen dat wij hier ferm hebben moeten knokken door de gevolgen van corona op de horeca...

We waren net gestart met een uitbreiding op onze werking als ontmoetingscentrum. We namen een huiskok (Patrick De Wever, gewezen traiteur. nvdr.) in dienst om ook als tea-room/brasserie te functioneren. Dat begon net wat te lopen tot ineens... boem. Alles toe. We zijn dan maar overgeschakeld op afhaalmaaltijden en staan daarmee nu zelfs wekelijks op drie markten in de buurt... Om maar te zeggen... We moesten constant dingen uitproberen om overeind te blijven. 

Hopelijk gaat het nu verder de goede richting uit. Ik hoop met dit initiatief dan ook ergens op een soort neveneffect: het OC wat ruimer op de kaart kunnen zetten, breder bekend te maken zeg maar. We hebben hier zo'n mooie faciliteit, landelijk gelegen, parking... We organiseren met de regelmaat van een klok grote en kleine evenementen, hebben een chef kok in huis die super lekkere (feest)maaltijden bereidt...

Toch blijken het grotendeels steeds dezelfde mensen te zijn die op ons aanbod ingaan en afkomen. Dat is goed natuurlijk, want dat wil zeggen dat ze tevreden zijn en wij ook. Maar het mag wat ons betreft iets meer zijn. 

We besloten daarom om er op zes van de zeven dagen een gelegenheidsmaaltijd aan te koppelen. Voor de zeer budgetvriendelijke prijs van €25 euro per persoon, krijgen de mensen hier én een lekkere maaltijd (dus ze moeten zich thuis niet opjagen) én één of meerdere optredens. Wie houdt er nu niet van een gezellige barbecue of een halve kip met frietjes... En mocht je onze huisspecialiteit van varkenswangetjes nog niet kennen, die staat ook op het menu één van die dagen.... En op de twee zondagen organiseren we een heus ontbijtmatinee. 


Dat klinkt allemaal zeer aanlokkelijk! Voor de duidelijkheid, je sprak van een dubbelprogramma? Hoe moeten we dat zien? Loopt dat tegelijk?

Neen, neen... Het loopt naast elkaar. 't Is te zeggen: de voorstellingen van Jean Pierre met Het Lachvaccin gaan sowieso door in de zaal. Daar kunnen we zoals gezegd 200 mensen op een veilige manier huisvesten. Tickets voor die shows kosten €17,5 euro.

Het andere programma gaat op andere momenten van de dag door, in principe in onze tuin en op het terras. We zouden daar meer mensen mogen onderbrengen, maar gaan het ook daar op 200 houden. We moeten in geval van regenweer kunnen uitwijken naar de zaal, dus gaan we op zeker spelen. Reserveren voor die activiteiten kost dus €25 per persoon. 

Concreet: mensen die bijvoorbeeld na de voorstelling van Het Lachvaccin 's namiddags willen aansluiten voor het avondprogramma met maaltijd, moeten dus voor beiden reserveren. Ik denk niet dat in totaal nog geen €50 een super-dag in de weg mag staan... Uiteraard zijn mensen daar vrij in.


Ok, nu zijn we mee. We zien hier trouwens nog een paar andere artiesten op de affiche. Onder andere Marina Wally. Die is toch niet van Gent hé...

Toch niet dat ik weet (lacht). Neen, we wilden in ons programma zeker wat lokale artiesten betrekken. Die zitten ook al meer dan een jaar op hun honger. Nu, Marina Wally kennen we hier in het OC al langer dan vandaag. Ze deed hier al eerder haar verjaardagsshow en vergezelde mij al een paar keer naar Kamping Kitsch voor een optreden in de tent die ik daar programmeer. Maar da's een andere verhaal.

Gezien ze nu na lange tijd een nieuwe single uit heeft, vonden we het meer dan terecht haar te vragen. We willen er de volkse toets inhouden. Ze staat samen met Gus Roan op de affiche, die met zijn koor Den Overschot sowieso ons publiek aan het zingen zal krijgen. Marina lijkt ons daar een goeie opwarmer voor.

Patrick Moreno mocht niet ontbreken. In een ander leven is hij onze huiskok (jawel) en zorgt in normale omstandigheden meerdere keren per jaar voor een super geslaagde show bij 'onze vaste kliek'. Voor hem is het dus een thuismatch, maar nu we (hopelijk) eveneens een totaal ander publiek zullen aantrekken, kunnen ze hem meteen leren kennen. Hij verdient dat.

Verder hebben we HDR, wat staat voor Hans, De Rob, De Raf, De Ronder & De Roover. Een coverband die op zeer bijzondere manier alle genres en hits met elkaar verweeft tot een grappig geheel.

Wie ik absoluut op de affiche wou is
Alpenfever. Oorspronkelijk van Sleidinge, maar ze zijn uitgeweken. Die twee broers maken al meer dan 10 jaar furore in Oostenrijk en Duitsland. Ze spelen dan ook Tiroler-volksmuziek, in bijpassende outfit met 'lederhosen'. Dat zij hier in Vlaanderen nog niet veel bekender zijn, begrijp ik niet. Zelfs als je absoluut niet van het genre houdt, kun je er niet omheen dat dit topkwaliteit is.

Tot slot hebben we nog
Anaïs & Elias, twee gewezen studenten van het MUDA hier in Evergem. Twee jonge twintigers die op bijzonder hoog niveau de jazz en swing van de jaren 30, 40 combineren met Franse chanson. Dit jong talent gaat nog potten breken en wij willen ze alvast in hun eigen streek een duwtje in de rug geven.


Dat lijkt ons een zeer aantrekkelijke, goed gevulde en gevarieerde affiche waar een ruim publiek zijn gading in kan vinden!

Dat denken wij ook.. We hopen uiteraard op 'een bakje vol' bij elke activiteit! 200 man zou toch haalbaar moeten zijn, vooral in die periode van het jaar en na zolang niet meer te mogen buiten komen... We vragen daarom zeker vooraf te reserveren zodat we alles in goede banen kunnen leiden. We kunnen er geen 'vrije toegang' van maken. Niet alleen voor de covid-maatregelen, ook vanuit ecologische en economische overwegingen... We moeten onze ingrediënten voor de maaltijden in huis halen en verspilling van voedsel is in deze tijden nog erger dan anders.


Dank u voor dit openhartig gesprek!

Graag gedaan!

ALLE INFO EN RESERVATIES VIA WWW.DEBURGGRAVE.BE

 

Gezien we ons in een bont gezelschap van Gentse klassenbakken en andere artiesten bevonden, leek het ons interessant om eens naar hun reflecties op dit initiatief te polsen.
Een videoverslagje...

 

©2021 J.E.