Cultuur In Beeld zoekt medewerkers om mee te helpen om ons cultureel patrimonium in beeld te brengen.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team.. Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De 'week van het Gents" in het teken van Nero

b_450_300_16777215_0_0_images_artikelfotos_oktober2022_448018-wvhg_22-23_affiche_liggend_lowres-bf46bf-original-1666095067.jpg

 

 

De Week van het Gents staat dit jaar in het teken van stripfiguur Nero, die 75 wordt. Speciaal daarvoor werd de strip 'De Bom van Boema' vertaald naar het Gents. Ook de 'Geiwene Foersjet' gaat mee in het thema, en dus gaat de jury dit keer op zoek naar de beste 'Gensche Nero Woafol'.

 
 

 

 

 

De zevende editie van de Week van het Gents, van 27 november tot en met 11 december 2022, staat zoals steeds in het teken van het Gentse dialect, maar dit jaar krijgt ook stripfiguur Nero een belangrijke rol. Die wordt 75 en zijn geestelijke vader Marc Sleen zou dit jaar 100 geworden zijn. Sleen werd geboren in Gentbrugge en studeerde aan de Sint-Lucasschool. Zowel Gent als bekende Gentenaars figureren geregeld als personages in zijn strips.

b_450_300_16777215_0_0_images_artikelfotos_oktober2022_DSC_6527.jpg

 
In de vele avonturen van Nero toonde Marc Sleen vaak delen van zijn geboortestad Gent, maar ook veel typische Gentse figuren die met veel humor werden opgevoerd. Speciaal voor de Week van het Gents kreeg de strip 'De Bom van Boema' een Gentse versie.Sami Souguir, schepen van Cultuur
 

De strip 'De Bom van Boema' werd naar het Gents vertaald door Nerokenner Guido De Bruyker (i.s.m. de Stad Gent). Hij geeft hierover op 1 december de lezing 'Wat Nero zo bijzonder maakt' geeft in bibliotheek De Krook. Daarnaast vervolledigen de Brusselse vertaling van 'De Zwarte Toren' (i.s.m. Brusseleir! en Robert Delathouwer) en de Antwerpse vertaling van 'De Ring van Balderic' (i.s.m. Erfgoedlab Antwerpen en Filip Camerman) de stedenomnibus, een uitgave van Uitgeverij Snoeck met dank aan de Stichting Marc Sleen. 'De Bom van Boema' is te koop in onder meer de Stadswinkel en het STAM, de omnibus in de boekhandel.

 b_450_300_16777215_0_0_images_artikelfotos_oktober2022_DSC_6529.jpg

 

 

 

 

 

 

Op zoek naar de beste 'Gensche Nero Woafel'

 

Ook de 'Geiwene Foersjet' is dit jaar opnieuw van de partij en kan niet anders dan op zoek gaan naar de beste 'Gensche Nero Woafol'. Een smaakjury, samengesteld uit Olly Ceulenaere (Restaurant Publiek), Hendrik Mesuere (meester patissier), Lieve De Reghel (Tartelief), Eddy Levis (Gentsche Sosseteit) en Luk De Bruyker (initiatiefnemer van de 'Geiwene Foersjet', alias Pierke Pierlala) selecteert de winnaar op basis van smaak en presentatie.

 
 

Ook het publiek kan stemmen en maakt zo kans om de Gentse vertaling van 'De Bom van Boema' te winnen. Daarnaast kan iedereen tijdens de Week van het Gents terecht in verschillende lokale dienstencentra om te smullen van heerlijke wafels.

 

Nog veel meer op het programma

 

Er staan nog heel wat boeiende activiteiten op het programma. Naast de activiteiten van 15 organisaties in de stad, neemt Sleenkenner Noël Slangen iedereen mee op een reis door de tijd en het leven van Sleen. Noël Callebaut en Dirk Holemans leggen in de Hotelschool dan weer uit hoe Gent zichzelf vroeger voorzag van voedsel en drank. De leerlingen van de Hotelschool maken een paar specifieke gerechten klaar en Wim Claeys zorgt voor de muziek. Dat doet hij samen met De Stemband ook in Herberg Macharius, waar alle klassiekers uit het Gentse repertoire de revue passeren.

b_450_300_16777215_0_0_images_artikelfotos_oktober2022_DSC_6522.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Didier DE WEVER