Cultuur In Beeld zoekt medewerkers om mee te helpen om ons cultureel patrimonium in beeld te brengen.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team.. Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Renovatie Heilig Hartkerk: afbraakwerken klaar, eerste gevelopeningen gemaakt

b_450_300_16777215_0_0_images_artikelfotos_april2022_Kerk.jpg

 

De renovatie van de Heilig Hartkerk en de pastorij in de Dampoortwijk is volop aan de gang. De sloop- en de funderingswerken zijn achter de rug, de eerste steen werd vandaag gelegd. De vernieuwde Heilig Hartkerk opent de deuren begin 2023, de pastorijwoning eind dit jaar.

 
 

De Heilig Hartkerk wordt omgebouwd tot een ontmoetingsplek voor de buurt. Het ontwerp werd vorig jaar al bekendgemaakt. Aan de zijgevels van de kerk komen glazen wanden met ervoor een buitenpasserelle. Op het gelijkvloers binnenin komt een buurtrestaurant met buurtliving en een nieuwe verdieping voor activiteiten. Ook de pastorij krijgt een make-over.

 
 

De afbraakwerken zijn nu achter de rug en de funderingen zijn geplaatst. In de kerk werd het stooklokaal gesloopt, werden de vloertegels verwijderd en de schouwen naar beneden gehaald. Op dit moment wordt de buitengevel gereinigd en het dak gerestaureerd. De eerste gevelopeningen in de zijbeuken zijn ook al gemaakt.

 
De Heilig Hartkerk wordt een bruisende ontmoetingsplaats voor de buurt en organisaties uit de buurt. Bewoners zullen elkaar hier kunnen ontmoeten, of samen iets eten in het buurtrestaurant. Dit wordt het kloppende hart van de Dampoortwijk.Mathias De Clercq, burgemeester
 

Tegels voor buurtbewoners

 

De renovatie en restauratie gebeuren met respect voor de architectuur en de geschiedenis van de kerk. Zo worden de kleurrijke tegelvloeren behouden. De tegels die toch moeten worden uitgebroken, gaan bovendien niet verloren. Ze worden geschonken aan enkele buurtbewoners en -verenigingen die ze willen gebruiken in hun eigen verbouwing.

 
In Gent zijn we al een aantal jaar bezig met het herbestemmen van kerken. Met resultaat. Van de 17 kerken die een nieuwe toekomst zochten, zijn er nu al 14 met een nieuwe bestemming of een duidelijk toekomstplan. Volgens de timing van sogent zal de Heilig Hartkerk in februari 2023 opgeleverd worden.Sami Souguir, schepen van Stadsontwikkeling en voorzitter sogent

Ook renovatie oude pastorij op schema

 

Ook de werken aan de pastorij zitten op schema. In de achterbouw zijn de funderingen geplaatst en is de vloerplaat gestort. De gevel werd gereinigd en wordt nu opnieuw gevoegd. Op het hoofdgebouw staat een vernieuwde dakstructuur. Binnenkort wordt het nieuwe houtskelet geplaatst, daarna wordt het gebouw ook binnenin gemoderniseerd.

 
De Stad én de buurt hebben samen een uitgebreid traject van studiewerk én inspraak afgelegd om tot een gedragen invulling te komen. We bekeken de pijnpunten en opportuniteiten van het gebouw, wisselden van gedachten met een proefopstelling en organiseerden een wijkbeurs en een ruimtebevraging in de buurt. Een ‘buurtatelier’ ging met die info aan de slag om de noden en behoeften aan de ruimtes te koppelen.Astrid De Bruycker, schepen van Participatie
 

Didier DE WEVER