Cultuur In Beeld zoekt medewerkers om mee te helpen om ons cultureel patrimonium in beeld te brengen.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team.. Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Patriciërswoning Kleine Sikkel gerenoveerd tot modern kantoorgebouw

b_450_300_16777215_00_images_artikelfotos_april2022_426258-DSC_3446-78c671-original-1650352529.jpg

 

De Kleine Sikkel, de beschermde patriciërswoning op de hoek van de Nederpolder en de Biezekapelstraat, is grondig gerenoveerd. De gevel en het dak zijn gerestaureerd en de kantoorruimtes gemoderniseerd. De nieuwbouw erachter is ook klaar en beschikt over een kleine binnentuin en een dakterras met uitzicht op Sint-Baafs.

 

Hergebruik van oude materialen

 

De werken duurden twee jaar. Het pand, dat sinds 1943 beschermd is als monument, werd gerenoveerd met respect voor de cultuurhistorische waarde. De kantoorruimtes werden aangepast aan de normen van vandaag, de voorgevel en het dak werden gerestaureerd, het dak kreeg zonnepanelen en de 13de-eeuwse historische kelder werd in ere hersteld. Daar is nu een multifunctionele ruimte die bereikbaar is vanuit de nieuwe toegang in de Biezekapelstraat en die de Stad zal verhuren voor sociaal-culturele activiteiten.

 
De Kleine Sikkel werd op duurzame wijze in ere hersteld, met veel aandacht voor de historiek. Zo vind je in de gang en de kantoorruimtes opnieuw kleurencombinaties uit het verleden. In de renovatie hergebruikten we materialen die er al waren, zoals de vloertegels en het parket.Sami Souguir, schepen van Stadsontwikkeling en voorzitter sogent
b_450_300_16777215_00_images_artikelfotos_april2022_426257-DSC_3292-0ebdd2-large-1650352529.jpg
 

Nieuwbouw met dakterras

 

De aanbouw langs de achterzijde had geen historische waarde en werd gesloopt. In de plaats is er nu een nieuwbouw met een cafetaria, een multifunctionele ruimte met keuken, een fietsenberging en een technische ruimte. De nieuwbouw valt op dankzij de gevelbekleding in duurzaam aluminium. Het gebouw kreeg ook een kleine binnentuin, een groendak en een dakterras met een geweldig uitzicht op Sint-Baafs en de Achtersikkel.

 
 

De Kleine Sikkel gaf in het verleden onder meer onderdak aan enkele stadsdiensten en de afdeling pop en jazz van de Hogeschool Gent. Straks wordt het pand de uitvalsbasis van de Gentse cultuurorganisaties Gentse Gidsen, Kunstwerkt, Art Spot en Muziekmosaiek en daarnaast ook de Opperdekenij. Ook het Design Museum Gent vindt er onderdak tot de nieuwe museumvleugel aan de Drabstraat klaar is.

 

Didier DE WEVER