Cultuur In Beeld zoekt medewerkers om mee te helpen om ons cultureel patrimonium in beeld te brengen.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team.. Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Jubileumeditie Lichtfestival haalt publiekslievelingen terug

b_450_300_16777215_00_images_artikelfotos_september2021_375554-Lichtfestival-0e9b7c-original-1610361753.jpg

 

De vijfde editie van het Lichtfestival Gent, van woensdag 10 tot en met zondag 14 november, haalt straks 32 lichtkunstwerken naar Gent die samen 36 locaties inpalmen. Vier van de kunstwerken zijn de publiekslievelingen van de afgelopen 10 jaar, die terugkomen in licht gewijzigde vorm en op andere locaties.

 

Parcours van 7,2 kilometer

 

De vijfde editie van het Lichtfestival Gent had vorig jaar moeten plaatsvinden, maar de coronapandemie gooide roet in het eten. Het gratis festival vindt nu plaats van woensdag 10 tot en met zondag 14 november 2021 en maakt het wachten ruimschoots goed met een nieuw parcours van 7,2 kilometer. Bezoekers trekken niet alleen langs toeristische trekpleisters zoals de Sint-Michielsbrug, maar ook langs minder bekende Gentse plekken zoals het Prinsenhof, Macharius-Heirnis en Sluizeken-Tolhuis-Ham.

 
 
 
 Eindelijk licht in de duisternis. Het is al 10 jaar geleden dat de eerste editie plaatsvond. Maar vooral: na eerder uitstel en twee afgelaste Gentse Feesten heeft iedereen er geweldig veel goesting in. Ik voorspel ook veel 'oohs' en 'aahs' in het publiek. Bezoekers zullen verwonderd zijn door de pracht van topwerken van binnen-, buitenlandse en lokale Gentse artiesten en opkomend talent, en meer fijne plekken in Gent ontdekken. Annelies Storms, schepen van Feesten en Evenementen
 
Gent is een stad van evenementen. Het Festival van Vlaanderen, Filmfest Gent,... en binnenkort eindelijk ook weer het Lichtfestival Gent. Onze stad bruist weer als nooit tevoren. Dat is niet alleen goed nieuws voor cultuurliefhebbers, maar ook voor onze horeca en handelszaken die extra volk over de vloer krijgen. Het doet enorm veel deugd om weer volop van ons stadsleven te kunnen genieten.Mathias De Clercq, burgemeester
 

Nieuwkomers én oude bekenden

 

Langs het parcours kunnen bezoekers genieten van 32 lichtkunstwerken van 32 verschillende kunstenaars, van gevestigde namen tot aanstormend talent. Samen palmen de kunstwerken 36 locaties in. Om het 10-jarige bestaan te vieren, zijn er bij de kunstwerken vier publieksfavorieten van de voorbije festivals. Ze komen terug in licht gewijzigde vorm op andere locaties zodat ze met een nieuw perspectief het publiek opnieuw verrassen. Het gaat om The big fire of Ghent that never happened (2011)La Cattedrale di Luce (2012)Cloud (2015) en Museum of the moon (2018).

 
 
 

Praktisch

 

Het gratis festival, een organisatie van de Stad Gent, UGent en Fluvius, start elke dag om 19 uur en stopt om 24 uur. Op zondag 14 november opent het festival al om 18 uur om gezinnen met jonge kinderen ook de mogelijkheid te bieden om het festival te bezoeken. Het parcours heeft geen vast begin- of eindpunt, de wandeling starten kan om het even waar.

 
 

Het festival vindt volledig plaats in openlucht en bezoekers moeten een vaste looprichting respecteren. Om alles in goede banen te leiden en om het ook nu coronaveilig te houden, is het parcours iets langer om meer spreiding te voorzien en wordt er extra ingezet op crowd control. Als de situatie zou veranderen, zijn nog bijkomende maatregelen mogelijk.

 Meer  info: Klik hier
 
 
Didier De Wever