Cultuur In Beeld zoekt medewerkers om mee te helpen om ons cultureel patrimonium in beeld te brengen.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team.. Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Graffitikunstwerk met afgebeelde Hitlergroet moet weg van de stad Gent

b_450_300_16777215_00_images_artikelfotos_november2020_Hitlergroet.jpg

 

Een kunstwerk in het Gentse Graffitistraatje dat verwijst naar de zaak Chovanec, moet verwijderd worden omdat het een Hitlergroet afbeeldt. Schepen Sami Souguir (Open VLD) onderstreept dat de stad geen problemen heeft met de aanklacht van de kunstenaar, maar wel met de nazigroet.

 

Het overlijden van Jozef Chovanec blijft tot op vandaag nazinderen.

De Slowaakse man kwam om het leven bij een uit de hand gelopen arrestatie op de luchthaven van Charleroi. De feiten dateren al van 2018 maar kwamen pas deze zomer aan het licht.

Op videobeelden van de interventie die de wereld rondgingen, is onder andere te zien hoe één van de betrokken agenten een Hitlergroet bracht.

Dat bewuste tafereel beeldde een onbekende graffitikunstenaar uit in een werk langs het Werregarenstraatje in Gent, beter bekend als het Graffitistraatje.

Het hoofd van de inspecteur in kwestie werd daarbij vervangen door een varkenskop. Een lang leven is het werk echter niet beschoren: het zal - op z’n minst deels - verwijderd worden.

“We zijn absoluut voorstander van artistieke vrijheid”, reageert schepen van Cultuur Sami Souguir (Open VLD).

“Wij verzetten ons dan ook niet tegen de aanklacht van de kunstenaar.

Wel hebben wij een probleem met de afbeelding van de Hitlergroet in ons straatbeeld. Daarom hebben wij aan de politie gevraagd om een vaststelling te doen. Het graffititeam zal nu de nodige aanpassingen doen aan het werk.”

 

Didier De Wever

Bron: VRT

0
0
0
s2smodern