Cultuur In Beeld zoekt medewerkers om mee te helpen om ons cultureel patrimonium in beeld te brengen.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team.. Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Gent houdt mondmaskerplicht aan, onderwijs blijft code geel tot 2 oktober

b_450_300_16777215_00_images_artikelfotos_september2020_365469-Mondmaskerplicht_21-09-9b80ad-large-1601025338.jpg

 

De Stad Gent houdt de mondmaskerplicht aan in het winkelwandelgebied en de studentenbuurt. Dat heeft de Gentse crisiscel beslist. Het aantal besmettingen stijgt immers nog steeds. De zogenaamde code geel wordt voor het Gentse onderwijs, de opvang en het jeugdwerk gehandhaafd tot 2 oktober 2020. De Stad Gent roept op om ook in familieverband en onder vrienden de voorschriften te volgen, zodat de scholen kunnen openblijven.

 

 

De Gentse crisiscel is op vrijdag 25 september 2020 bijeengekomen om de nieuwe richtlijnen van de Nationale Veiligheidsraad te bespreken.

De raad blijft het dragen van een mondmasker verplichten op drukke plaatsen en laat het aan de lokale besturen om die te definiëren.

De Gentse crisiscel heeft besloten om de mondmaskerplicht in het bestaande, welomschreven gebied in Gent integraal te behouden.

Het gaat om het winkelwandelgebied, enkele drukke schakelstraten en de Gentse studentenbuurt.

'Het aantal besmettingen stijgt nog steeds. De epidemiologische situatie is er momenteel niet naar om te versoepelen. De huidige regeling is helder en duidelijk.'(Mathias De Clercq, burgemeester)

De Stad Gent roept Gentenaars op om bij de les te blijven: was of ontsmet de handen regelmatig, beperk het aantal contacten, houd voldoende afstand en draag een mondmasker wanneer het moet en wanneer afstand niet mogelijk is.

Wees bewust van de impact van je gedrag op anderen, zoals ouderen of meer kwetsbaren in onze samenleving.

 

Onderwijs blijft in code geel

Gent komt deze week niet voor op het rapport van de RAG, de federale Risk Assessment Group.

De RAG hanteert 3 criteria als drempel voor advies.

Voor wat betreft het criterium 'positiviteitsratio' blijft Gent onder de bovengrens.

Daardoor moet onze stad geen advies formuleren rond een eventuele schakeling van pandemieniveau in het onderwijs, de kinderopvang of het jeugdwerk.

Code geel blijft aangehouden tot 2 oktober. De evaluatie gebeurt wekelijks.

Als beslist wordt om te schakelen en de cijfers laten het toe, dan krijgen scholen, jeugdwerk en opvang na beslissing 5 werkdagen om de schakeling door te voeren.

 

De laatste 7 dagen waren er in een 35-tal basis- en secundaire scholen een 50-tal besmettingen bij leerlingen en 6 bij leerkrachten. De gevallen blijven hoofdzakelijk alleenstaand en de besmettingen gebeuren nog steeds vooral buiten de schoolpoort.

Er is slechts 1 school waar zich mogelijk een beperkte interne verspreiding voordeed, maar die is ondertussen uitdovend. Deze cijfers tonen een lichte stijging tegenover vorige week. In het volwassenenonderwijs en het deeltijds kunstonderwijs was een 10-tal besmettingen gemeld, in het hoger onderwijs een 20-tal. De situatie wordt van heel nabij opgevolgd.

 

De protocollen in het onderwijs, de opvang of het jeugdwerk bereiken hun doel, het aantal besmettingen blijft er beperkt.

Het algemeen aantal besmettingen in de stad blijft wel stijgen, vooral in de groep van 10 tot 39-jarigen. Brononderzoek leert dat besmettingen nu vooral gebeuren in de vrije tijd, in familieverband of door contacten met vrienden. 

Dat zijn situaties zonder eigen protocollen, waar wel de algemene richtlijnen gelden.

'Ook in onze stad stijgt het aantal besmettingen, vooral bij jonge mensen. De scholen en kinderdagverblijven bewaken de voorschriften binnen hun muren rigoureus.

We moeten nu vooral zelf, in onze vrije tijd, actie ondernemen, om onszelf en onze dierbaren te beschermen. Hou afstand, was je handen, doe wat je moet doen om het virus niet binnen te brengen in je gezin, bij je (groot)ouders, in je school.

Als je elkaar wil treffen, wees voorzichtig of zoek een vereniging of context waar je elkaar veilig kan ontmoeten.'

(Elke Decruynaere , schepen van Onderwijs)
 
Didier De Wever
 

 

0
0
0
s2smodern