Cultuur In Beeld zoekt medewerkers om mee te helpen om ons cultureel patrimonium in beeld te brengen.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team.. Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Stad Gent maakt extra ruimte vrij voor veilige terrassen

b_450_300_16777215_00_images_artikelfotos_mei2020_355749-vrijdagmarkt2-6ef424-original-1591171939.jpg

 

 

Of en wanneer horecazaken mogen heropenen, wordt vandaag verduidelijkt door de Nationale Veiligheidsraad. Waar mogelijk maakt de Stad Gent alvast extra ruimte vrij om terrassen op een veilige manier te heropenen.

Aanvragen worden zo snel mogelijk behandeld.

 

Veilige passage

Met de hulp van handelsorganisaties zoals Horeca Vlaanderen, Unizo en de Opperdekenij hebben verschillende stadsdiensten aan een kader gewerkt om terrassen van horecazaken veilig te heropenen.

Aangezien de regels van de social distancing nog steeds van kracht zijn, heeft de Stad Gent naar oplossingen gezocht die de oppervlakte van terrassen vergroten en tegelijkertijd rekening houden met een veilige passage van fietsers, voetgangers en hulpdiensten.

Om extra ruimte te creëren, zijn ook parkeerplaatsen een optie.

'Terrassen brengen een stad tot leven. We gaan op zoek naar extra ruimte zodat zowel horecabezoekers als passanten zich veilig kunnen bewegen. Ook de inname van parkeerplaatsen is hierbij een mogelijkheid. Op de plek van één auto kunnen veel drankjes gedronken worden.'

Enkel na aanvraag

Horeca-uitbaters die een terrasvergunning hebben, zullen via mail een sjabloon krijgen waarmee ze een uitbreiding van hun terras kunnen aanvragen.

De ruimte voor een terras binnen de ring R40 mag maximaal verdubbelen, buiten de ring mag de vergunde terrasoppervlakte maximaal vier keer zo groot.

Te allen tijde moet er een obstakelvrije doorgang van minimaal 2 meter vrijgehouden worden.

'Dat de sector snakt naar een heropening, beseffen we maar al te goed.

Daarom zijn we voor de maximaal haalbare oplossingen gegaan. Zo bekijken we ook terrasuitbreidingen op trottoirs, als de buren daar akkoord mee zijn. Daarnaast beslissen we dat de terrasbelasting tot eind september niet betaald moet worden.

Als lokaal bestuur willen we zo maximaal zuurstof geven aan horeca-ondernemers.'

Voor alle centrumpleinen (Vrijdagmarkt, Korenmarkt, Sint-Baafsplein, Oude Beestenmarkt, Vlasmarkt) én Oostakker Dorp worden al proactief nieuwe terrasinplantingsplannen gemaakt. Horeca-uitbaters daar moeten niettemin nog altijd zelf een aanvraag tot uitbreiding indienen. Ook voor pleinen in andere wijken en deelgemeenten kan de Stad Gent op vraag van horeca-uitbaters soortgelijke plannen opmaken.

Snelle behandeling

De uitbreiding van terrassen wordt voorlopig toegestaan tot 30 september 2020. De Stad Gent voorziet extra personeel zodat de aanvragen van de eerste 48 uur ten laatste maandag 8 juni behandeld zijn. Aanvragen die later binnenkomen, zullen binnen de 5 werkdagen behandeld worden.

'We zijn tevreden over de vele inspanningen die de Stad levert om terrassen veilig op te laten starten, maar ik wil de horeca-uitbaters nu al meegeven dat helaas niet iedereen kan gelukkig gemaakt worden. De uitbaters die kunnen uitbreiden, moeten ook zelf verantwoordelijkheid nemen wat betreft bijvoorbeeld een reserveringssysteem.'

 

Didier De Wever

0
0
0
s2smodern