Cultuur In Beeld zoekt medewerkers om mee te helpen om ons cultureel patrimonium in beeld te brengen.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team.. Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

STROOK brengt ode aan Van Eyck in Braderijstraat

b_450_300_16777215_00_images_artikelfotos_mei2020_355545-DSC_6040-4109dd-large-1590651602.jpg

 

Met een tweeluik in de Braderijstraat brengt Belgisch kunstenaar STROOK een ode aan Van Eyck en het Lam Gods. Eerder gingen straatkunstenaars Hyuro, Pastel en Isaac Cordal hem voor. De kunstwerken kaderen in het themajaar OMG! Van Eyck was here.

Eerste diptiek

In het kader van het themajaar nodigde de Stad Gent een aantal internationale topartiesten uit de streetartscene uit om een muur in de historische binnenstad op te fleuren met een kunstwerk geïnspireerd door het Lam Gods. Ook STROOK ging aan de slag. Hoewel zijn stijl en monumentale werken op het eerste gezicht mijlenver van die van Jan van Eyck staan, ging de kunstenaar zonder aarzelen de uitdaging aan.

 

STROOK, in het dagelijkse leven gewoon Stefaan De Croock, gebruikte zijn fascinatie voor de ruimtelijkheid en de dialogen in het Lam Gods als uitgangspunt voor het nieuwe werk op de zijgevel van B&B Great Gent. Het kunstwerk is overigens een primeur, want STROOK maakte voor het eerst een tweeluik.

 

 

Gerecupereerd sloophout

De diptiek bestaat uit twee gestaltes diagonaal tegenover elkaar. Op die manier speelt de kunstenaar met ruimtelijkheid en creëert hij dialoog. Eigenlijk gaat het om één persoon die in de spiegel kijkt, in confrontatie met zichzelf. Waar Van Eyck thema’s in religieuze sferen verkoos, kiest De Croock duidelijk voor een persoonlijkere aanpak.

'STROOK is een grote naam binnen de street art. De creatie bestaat uit gerecupereerd sloophout dat hij verzamelde op uitzonderlijke locaties in Gent, zoals de Sint-Baafskathedraal, LUCA School of Arts, een voormalig supporterscafé van KAA Gent en de Leopoldskazerne. Zo is het kunstwerk ook écht Gents.'

OMG! Seven Senses Tour

Naast STROOK lieten ook al andere grote namen zoals Hyuro, Pastel en Isaac Cordal hun creativiteit los op de stad. In augustus 2019 maakte de Argentijnse Hyuro een muurschildering in de buurt van Sint-Jacobs. Nog geen maand later zakte landgenoot Pastel naar Gent af om de achtergevel van Kuiperskaai 14 te transformeren. Begin 2020 maakte de Spaanse artiest Isaac Cordal een moderne interpretatie van Adam en Eva en verspreidde 15 paar miniatuurbeeldjes over de hele stad.

 

De Lam Gods-street art maakt deel uit van de OMG! Seven Senses Tour, een stadswandeling die deelnemers Gent door de ogen van Jan van Eyck laat beleven. De Seven Senses Tour gaat, als de coronamaatregelen het toestaan, in de zomer van 2020 van start.

 

Didier De Wever