Cultuur In Beeld zoekt medewerkers om mee te helpen om ons cultureel patrimonium in beeld te brengen.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team.. Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Gent en Omgeving

Enthousiaste deelnemers en blijde gezichten op de artiestenmarkt in Gent

DSC_4740.jpg

 

 

Omstreeks 11u kwam gisteren (25/06/'22) de Gentse Feesten burgemeester Bram Van Braeckevelt het startschot geven van de 'artiestenmarkt' in het Hotel d'Hane-Steenhuyse, dit in het bijzijn van de Ambassadeur van de Gentse Leute 'Chico' en komiek Walter Baele.

Zelfs de draak van het Belfort werd even naar beneden gehaald voor een kleine vuurspuwende act.

De  'Artiestenmarkt' is een organisatie van VZW Uitbureau die de kans geeft aan iedere artiest/groep zijn programma te promoten tijdens de komende Gentse Feesten...

 

Na een pauze van enkele jaren wegens de alom bekende redenen was het duidelijk te zien dat de enthousiaste deelnemers gaan knallen in 2022.

Tickets voor het ganse gebeuren tijdens de feesten kan je bestellen via vzw Uitbureau : https://www.uitbureau.be/nl/events-en-tickets

Wij wensen iedereen goede en veilige Gentse Feesten...

 

Didier DE WEVER

Knallen met de Lieve Leie Feesten (Dekenij Groene Veerle)

DSC_4587.jpg

 

 

Donderdag jongstleden waren we te gast op de bekendmaking van het programma voor de 'Lieve Leie Feesten' , een organisatie van de Dekenij Groene Veerle.

Na enkele jaren op een laag pitje draaiend heeft een vernieuwd bestuur van Dekenij Groene Veerle terug het heft in handen genomen, en met wat een programma.

Op zaterdag 25 en zondag 26 juni aanstaande zullen de beide pleinen (Groentenmarkt en Veerleplein) omgetoverd worden tot een mini Gentse feesten.

 

Programma:

Zaterdag 25 juni
De Groentenmarkt
15-16 uur DJ KIDS
17-18 uur Singalong met Chris Van der Schueren
18.30-20.30 The A-Ties met Kurt Burgelmans
En op het Sint-Veerleplein
15-16 uur Singalong met Chris Van der Schueren
17-18.15 uur de groep Flamboyant
19 -21 uur DJ SET BENOELE
 
Zondag 26 juni
Groentenmarkt
11- 13.00 uur Mardi gras Jazzband
15-16.15 uur Blues Muloosy
17-18.15 uur Ten Adem
19-21.00 DJ SET BENOELE
Sint-Veerleplein
15-16. Uur DJ KIDS
17-18 uur Blues Muloosy
18.45-18.30 Stemband van Wim Claeys
20-21 uur The A-Ties met Kurt Burgelman
 

Video : Ronny De Keukeleire

Didier DE WEVER

 

De “Wedergeboorte van de Gentse Feesten” èn een nieuwe “Burgemeester”. Maar wat brengt de toekomst voor de GF?

speakers_corner-40.jpg

 

Eindelijk opnieuw Gentse Feesten! En we hebben een nieuwe Schepen van Feestelijkheden/ Gentse Feesten-Burgemeester. 

Maar meteen duiken opnieuw ook de vragen naar de toekomst van dit Gents feestenevenement bij uitstek op. 

Kan de toewijzing van de subsidies niet wat vroeger dan aan de vooravond van de feesten

Kunnen de organisatoren een visie van het Stadsbestuur krijgen over de Gentse Feesten die verder kijkt dan de huidige legislatuur?

Moet de toewijzing van de eetkramen zo rigide waardoor zelfs de opbrengsten dalen (van 433.000 € naar 176.000 €) ?

Niemand zal het bestaansrecht van de “moeder van de Gentse Feesten”, Sint-Jacobs en de Vlasmarkt in vraag stellen, maar voor de rest van de pleinen: is dit

voor eeuwig en 3 dagen het eigendomsrecht van de huidige organisatoren?

En is de dreiging van het “uitbesteden” van de feesten à la Winterfeesten weg of juist opnieuw actueel?

Opnieuw Gentse Feesten, opnieuw veel vragen…

In het panel: 

* Bram Van Braeckevelt, Schepen van Feesten.

* Simon Smagghe van vzw Trefpunt.

* Luk De Bruycker, theatermaker alias Pierke Pierlala.

* Tim Joiris, Voorzitter Horecacel UNIZO Oost-Vlaanderen en ondernemer die op de GF FUBAR opent in het oud gebouw van de FNAC

 

Het was een geanimeerd debat, waarbij Bram Van Braeckevelt zich op de vlakte hield qua “vernieuwing”, waar  Luk De Bruycker de steeds maar verschralende feesten die hun eigenheid aan het verliezen zijn aankaartte en Stefaan De Winter (die verdammte spielerei) die volgende zomer een eigen plein claimt , het liefst de Stadshal… hij bindt de kat de bel aan, want de pleinen zijn sinds jaar en dag toegewezen…

De feestschepen kondigde aan dat hij na de zomer in debat gaat met diverse partijen, en start hij een toekomstproject.

 

Tekst/Foto's Jacqueline Dumortier

Meer dan 3.000 activiteiten voor wedergeboorte Gentse Feesten

DSC_4565.jpg

 

Het programma van de Gentse Feesten 2022 is bekend en telt 3.080 activiteiten, waarvan de helft gratis. De oude Belgacomtoren vormt op de openingsavond het decor voor een vreugdevol openingsmoment met vuurshow, waarbij de Gentenaars de Feesten al zingend inzetten.

 

Openingsmoment

 

De Gentse Feesten worden afgetrapt aan de Voorhoutkaai. Iedereen is daar welkom om samen de Feesten in te zingen onder deskundige begeleiding van Allez Chantez, dat zich opstelt aan de Veerkaai. Het karkas van de ontmantelde oude Belgacomtoren doet dienst voor een klank- en lichtshow met rook- en vuurtechnieken. Enkele bekende en onbekende helden van corona worden die avond in de bloemen gezet en genieten van het spektakel vanuit bootjes op de Leie.

 
Meer dan 3.000 activiteiten op 10 dagen: de Gentse Feesten zijn terug! Het hele team dat de Feesten mogelijk maakt, kijkt samen met mij enorm uit naar het startschot. Nog 35 dagen en het is zover.
Gentse Feestenmagazine nu te koop
 

Nadat eerder al de affiche werd voorgesteld, ligt nu ook het programma zo goed als vast. De Feesten tellen 3.080 activiteiten, waarvan de helft gratis en 472 specifiek voor kinderen. Vanaf vandaag, vrijdag 10 juni, is het Gentse Feestenmagazine voor 2,30 euro te koop in verschillende krantenwinkels. Het programma is vanaf nu ook te raadplegen via de Gentse Feestenwebsite. Dankzij een samenwerking tussen de Stad Gent en de regionale zender AVS zal iedereen de sfeer kunnen opsnuiven tijdens een dagelijks Gentse Feestenmagazine.

 

Toegankelijke Gentse Feesten

 

De Stad Gent, De Lijn en de NMBS doen er alles aan om de weg naar en van de Feestenzone op een optimale manier te organiseren. Net zoals tijdens het Lichtfestival, wordt een deel van de parking Sint-Michiels omgebouwd tot een bewaakte fietsparking. Alle vervoersmogelijkheden werden op een rijtje gezet en zijn terug te vinden in het Gentse Feestenmagazine en op de website www.gentsefeesten.be/bereikbaarheid.

 
 

De Stad Gent streeft naar toegankelijke Feesten. Zo staan er 10 integraal toegankelijke activiteiten op het programma, worden er 65 voorbehouden parkeerplaatsen ingericht voor personen met een beperking en is er extra aangepast sanitair voorzien. Mensen met een beperking kunnen ook rekenen op gratis assistentie om de Gentse Feesten te ontdekken, en dat elke dag van 14 tot 23 uur. Alle maatregelen zullen de komende dagen en weken gebundeld worden op de Gentse Feestenwebsite.

 

Didier DE WEVER

 
 

Bootjeswijding Afsnee - Gent 26 Juni 2022

3.jpg

 

 

Op 26 juni om 15u30 vindt de 71ste Bootwijding plaats aan de Toeristische Leie te Gent (thv De Gentse Leievaarders – GLV , Snepkaai 62  Gent).

 

De wijding is sedert de fusie met Gent in 1977 gekoppeld aan de kermis van Afsnee.

Met spijt moest het Comité  begin dit jaar nota nemen van een bericht van de heer de Breyne ,eigenaar van restaurant Nenuphar.

Hij vindt met name dat de Bootwijding binnen zijn premisses niet meer verenigbaar is met zijn reguliere activiteit aldaar.

 Zeventig jaar aanwezigheid werd hierdoor met een éénzijdige beslissing spijtig genoeg van de kaart geveegd.

Met vereende krachten moest het Comité op zoek gaan naar  een alternatieve oplossing in de nabijheid van Afsnee.

 

Met succes! In de Gentse Leievaarders aan de Snepkaai hebben we een partner gevonden welke onmiddellijk bereid gevonden werd om ons te helpen de traditie van de Bootwijding levendig te houden.

Een traditie van 73 Jaar die standhoudt.

Wij zijn hen hiervoor zeer erkentelijk!

 Bij behoorlijk weer verzamelen zich op de Leie  minstens een 100-tal boten om er door de pastoor van Afsnee  gewijd te worden.

 

Historiek..

 

“...Er was eens...” zoals elk sprookje , zo begon ook de geschiedenis van de Bootwijding

Victor Van den Heede, Laurent Walgraeve, Jozef Didelez, Gentiel Van Gele en de pastoor van Afsnee E.H. Van Meirhaeghe hielden begin 1950  de “Bootjeswijding “ boven de doopvont.   

Los uit de pols organiseerden zij op 20 augustus 1950 de eerste Bootwijding.

Onder bescherming van de heilige Petrus werden die dag –zo leert ons de overlevering- 46 boten gewijd.

 

Gezien het succes  werd besloten een comité op te richten onder voorzitterschap van de weledele heer Henri Wauters .

Hij werd in 1956 opgevolgd door Maurice Lippens die gedurende vele jaren voorzitter en bezieler bleef en er ondermeer voor zorgde dat het kerkje haar verlichting kreeg. 

 

Maurice Lippens werd in 1969 opgevolgd door Daniël Desmet ,toen schepen ,maar kort erna de onvolprezen laatste burgervader van Afsnee.

Meer dan 30 jaar zou hij de voorzitter hamer hanteren. 

 

Burgemeester –voorzitter Daniël Desmet werd in 2001  opgevolgd door Jacques Van Gele ,toenmalige patroon van restaurant Nenuphar en Afsneenaar in hart en nieren.

Na zijn plotse dood werd in 2004 zoon Philippe bereid gevonden zijn vader op te volgen .

Philippe bleef gedurende 15 jaar een gedreven voorzitter en gaf vorig jaar de voorzitter hamer door aan ondervoorzitter Jean-Paul Lippens ,kleinzoon van Maurice

Philippe is vandaag ere-voorzitter en materiaalmeester!

 

1.jpg

 

In 2019 heeft het Comité het predicaat “Koninklijk“ gekregen .

Een herkenning met uiteindelijk vooral een  symbolische waarde  maar symbolen staan  voor iets .

Symbolen zijn vaak  bruggenbouwers.Ze werpen een blik terug in de het verleden maar met de ogen gericht op het heden en de toekomst.

En zij die ons deze brug mee helpen leggen zijn de clubs rond de Leie.

De Bootwijding staat of valt met de clubs rond de Leie.

Het is een verhaal van “samen” blijven bouwen en bruggen leggen.

Vroeger, gans in het begin, stond de Bootwijding  gedurende een aantal jaren gelijk met de  opening van het vaarseizoen.

Vandaag is het een gebeuren ,een kalenderactiviteit tussen de vele activiteiten welke de clubs ieder op zich gedurende het vaarseizoen organiseren.

Maar laat, samen met ons allen, dit moment koesteren .

Laat ons samen de brug leggen tussen verleden heden en toekomst en verworden we zo misschien niet tot een stukje Gents Erfgoed?

 

Want schreef mevrouw Freya Van Den Bossche op vrijdag 17 oktober 2008 naar aanleiding van het verdwijnen van de bekende kroeg “’t Gebed zonder Einde”  niet in een column in de krant De Gentenaar op vrijdag 17 oktober 2008:

“Misschien vindt u me er wat jong voor, maar ik houd van tradities. Van de Gentse Feestenstoet en de Floraliën. Van de bloemenmarkt en de bootjeswijding. Erfgoed is alles wat we van onze voorgangers kregen en waar we waarden aan hechten.

Erfgoed zit in liederen en verhalen, in feesten en stoeten. 

Erfgoed zit in een pop met witte hoed en rode bollen .

Erfgoed zit in een potje mosterd.” Einde citaat. 

      

Programma

 

ZONDAG 26 juni ’22

Ochtendprogramma aan het dorp te Afsnee

10u15 : 

Aankondiging door de Belleman vanop de roepsteen aan het romaans kerkje van Afsnee.

10u30 :

Rondgang in de dorpskom.

11u-12u30 :

Receptie in de feesttent aangeboden door de Stad Gent in samenwerking met het Comité.

Heerlijke drankjes en hapjes(!)  klaargemaakt door onze ere-voorzitter Philippe Van Gele ( gewezen patron van r

Tijdens de receptie aperitief concert door de befaamde Koninklijke Harmonie “De Leiezonen “ uit Desselgem.

Iedereen is van harte welkom!

 

Namiddagprogramma aan de Jachtclub GLV – te Gent, Snepkaai 62

15u30-16u15  : 

De Bootwijding wordt ingeleid met een  “sereen moment” uitgesproken door pastoor Gino Grenson. 

Aansluitend zal pastoor Gino de aanwezige boten wijden.   

16u15 : 

Muzikale happening door de groep ”B44s”.  

 

Didier DE WEVER

 

 

"Gent Smaakt" van start....

b_800_600_0_00_images_artikelfotos_mei2020_281597776_386985876806629_7257565930988136725_n.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Gisteren startte Gent Smaakt het culinair festival van 26 tot 29 mei in Gent. (10de Editie)

 

 Dit jaar met tal van nieuwe locaties, activiteiten, workshops, chefs en producten! Geniet van de heerlijkste gerechten tijdens een smakelijke wandeling langs de standen en neem plaats op een van de sfeervolle terrassen.


En voor de kinderen wordt het Goudenleeuwplein voor vier dagen omgetoverd tot een gezinsvriendelijk “Drakenplein” met kinderanimatie. Stilzitten aan tafel wordt daarenboven een stuk gemakkelijker met Draakje’s raadsels en spelletjes. Kom proeven en laat het smaken! 

 

b_800_600_0_00_images_artikelfotos_mei2020_281990432_474720744428318_7117087931062031681_n.jpg     b_800_600_0_00_images_artikelfotos_mei2020_283853111_3206414072963886_6883343414632495327_n.jpg

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Didier DE WEVER