Cultuur In Beeld zoekt medewerkers om mee te helpen om ons cultureel patrimonium in beeld te brengen.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team.. Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Gent en Omgeving

Slim sensorsysteem geeft je cultuurtips na bezoek aan Design Museum Gent

329817-R0023843-5eadae-original-1568198025.jpg

 

Aan de balie van Design Museum Gent kan je voortaan een sensor vragen die jouw route volgt. Die sensor meet welke objecten je snel voorbijloopt en welke je net langer bestudeert. Op basis van die data krijg je na je bezoek op een tablet tal van aanbevelingen voor andere Gentse plekken, werken of boeken die je kunnen interesseren.

 

Wie het systeem uitprobeert, krijgt heel gerichte tips en aanbevelingen voorgeschoteld. Kijk je bijvoorbeeld lang naar de pianobank van Henry van de Velde? Dan krijg je op de tablet aan de balie als suggestie een bezoek aan de Boekentoren. Helemaal weg van Alessi’s vrolijke carrousel La Giostra? Je vindt heel wat design van Alessi in Het Bijhuis.

'Het testproject loopt nog tot eind oktober, maar als de technologie de gewenste resultaten oplevert, kan het systeem uitgerold worden over de hele stad. Burgers en bezoekers die de bomen door het cultuurbos niet meer zien, worden zo snel geholpen. Het zou de Stad ook de kans geven om minder bekend cultureel erfgoed in de verf te zetten.' 

Slim museum in slimme stad

Binnenkort gaat Design Museum Gent van start met de bouw van een nieuwe vleugel onder de naam DING (Design in Gent). Het wordt een ‘smart museum’ dat voortdurend de link legt tussen technologie, burgers en bezoekers. Daarvoor kreeg het museum een City of Things-budget van de Vlaamse overheid. Samen met Stad Gent, Digipolis Gent, De Krook en Stad Oostende kreeg Design Museum Gent een jaar de tijd om onderzoek te doen naar smart city-technologieën voor musea.

 329819-R0023847-349799-large-1568200700.jpg

De sensoren en het algoritme werden uiteindelijk door lokale Gentse start-ups geleverd, het positioneringssysteem door het bedrijf Pozyx, een spin-off van de UGent, en het algoritme door Crunch Analytics, een jong data-analysebedrijf.

'Van Gent dé technologiehoofdstad van Europa maken, dat is onze doelstelling. Dit is een project dat onze doelstelling dicht bij de Gentenaars brengt en een mooi voorbeeld van de samenwerking tussen Digipolis en Gentse start-ups.'

 

'We zijn ons nu al sterk aan het voorbereiden op de komst van een nieuwe vleugel in de Drabstraat. Dat gaat niet enkel over het fysieke gebouw, maar ook over de inhoudelijke invulling en de digitale toepassingen die daarbij horen. Door te innoveren en onze maatschappelijke rol te blijven onderzoeken, hopen we toekomstbestendig te zijn én te blijven als culturele instelling.' 

De toekomst van de cultuursector

Op donderdag 19 september 2019 leggen alle partners van het project hun resultaten voor tijdens 'Future of Culture', een gratis studiedag in De Krook. Ze vertellen aan de cultuursector wat ze geleerd hebben in het afgelopen jaar en nodigen experten uit om een blik te werpen op de toekomst van cultuur en de rol van technologie. Tom Palmaerts (Trendwolves Trendwatcher), Dries Depoorter (digitaal kunstenaar) en Annelies Desmet (co-founder Dear Tech) zijn maar enkele van de sprekers. Inschrijven doe je op motfp.be/events. Voor meer informatie en het volledige programma: www.motfp.be.

 

Didier De Wever

0
0
0
s2smodern

De grote come-back van Van Eyck in Gent

b_800_600_0_00_images_artikelfotos_september2019_DSC08278.jpgZondag 1 september stond de eerste editie van Speakers Corner na het zomer-reces volledig in het teken van de totaalbeleving die het Van Eyck-jaar in 2020 met zich mee zal brengen.


'OMG! Van Eyck was here' zal niet alleen te zien zijn in een ruim aanbod binnen de museummuren, ook in het straatbeeld zal je er niet omheen kunnen.

 

 


De Floraliën zullen in het teken staan van deze 15de eeuwse schilders van het Lam Gods en vele 'Gentse makers' laten zich inspireren om op een originele manier een bijdrage te brengen.


Zo worden er onder andere speciale pralines gemaakt, juwelen, handtassen,...


Dit alles werd zondagvoormiddag aan het publiek voorgesteld door Guy Reynebau in het Belfort Stadscafé onder de Stadshal.

Sprekers:
Astrid Van Ingelgom, Johan De Smet, Elly Dermaut en Tania Eeckhout (projectteam OMG Van Eyck Cultuurdienst Gent)
Marie-Bénédicte de Schryver (juwelenontwerpster)
Pearl De Buck (handtassenontwerpster)
Nicolas Vanaise (chocolatier Yuzu)

 
Een impressie...

 

Tekst/foto's - Balder Deschildre

Voor CIB - Didier De Wever

0
0
0
s2smodern

41e Oogststoet te Oostakker

69298637_10219834976726668_57514937852887040_o.jpg

De traditionele Oogststoet te Oostakker kende vandaag zijn 41e Editie. Vlaaiendinsdag kende een grote opkomst, niet alleen van publiek maar ook van deelnemende verenigingen. Onder een stralende zon (het is ooit wel eens anders geweest) kondigde Belleman Jean-Piere Van De Perre even na 19.00 uur de start van de oogststoet aan. Niet minder dan 52 verenigingen met onder andere praalwagens, fanfares, schapenhoeders, dansscholen passeerden door de straten en dorp van Oostakker. De meest ludieke noot kwam opnieuw van de Morizen die een half hospitaal mee hadden na een instorting van de schelf. De 41e Oogststoet was terug een groot succes

Hieronder een fotoreportage...

Klik op het logo van Facebook...

Foto's en artikel: Marc De Clercq

0
0
0
s2smodern

Nieuwe muurschildering Bij Sint-Jacobs eerste in Lam Gods-reeks

328384-Muurschildering_Hyuro-734092-large-1566908064.jpg

 

 

In 2020 brengt Gent met het cultureel-toeristische themajaar 'OMG! Van Eyck was here' een jaar lang hulde aan Jan Van Eyck. De Stad Gent nodigde daarom een aantal internationale topartiesten uit om de binnenstad op te fleuren met een kunstwerk dat geïnspireerd is op het Lam Gods. De Argentijnse kunstenares Hyuro mocht de spits afbijten.

 

 

Hyuro maakt muurschildering voor Bij Sint-Jacobs

De streetartkunstenaars zullen in de loop van het jaar en begin 2020 verschillende muren onder handen nemen. Deze week was het de beurt aan de Argentijnse kunstenares Hyuro (Tamara Djurovic). Hyuro staat bekend om haar droomachtige, surrealistische composities waarin vrouwen vaak de hoofdrol spelen. De zachte kleuren in haar werk geven haar picturale stijl een intieme en delicate sfeer. Ook voor haar interpretatie van het Lam Gods op de gevel van antiekzaak Dino Antiques bleef ze trouw aan haar herkenbare stijl.

 

Het laken dat op het kunstwerk van Hyuro te zien is, legt de link met de rijke stoffen en gewaden die ook op het Lam Gods terugkomen. Het bloemenmotief is dan weer een knipoog naar de botanische pracht op het altaarstuk. Hyuro verwerkt in haar werken graag een politieke boodschap en dat is deze keer niet anders. Met deze 'mural' wil ze de vluchtelingenproblematiek en de manier waarop beleidsmakers daarmee omgaan aankaarten.

Lam Gods-streetart

Naast Hyuro zegden ook andere grote namen toe om een streetartkunstwerk te maken geïnspireerd op het wereldberoemde altaarstuk van de gebroeders Van Eyck. De Argentijnse muurschilder Francisco Diaz Scotto, beter bekend als Pastel, reist op 31 augustus 2019 naar Gent om de achtergevel van Kuiperskaai 14 te transformeren.

 

In het voorjaar van 2020 is het de beurt aan talent van eigen bodem. Stefaan De Croock - alias Strook - maakt een kunstwerk met onder andere gerecupereerd hout uit de verbouwingen van de Sint-Baafskathedraal, de thuis van het Lam Gods. Voor het overige materiaal doet de Belgische kunstenaar een oproep aan de Gentenaar. Wie verweerd, vol hout van oude deuren, vloeren, poorten of dergelijke kwijt kan, kan contact opnemen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Iets verder van huis maakt de Spaanse artiest Isaac Cordal een beeldje geïnspireerd op een figuur van het Lam Gods. Vijftien van die beeldjes zullen verspreid worden over de stad en op gevels geplaatst worden.

'Zijn sculpturen zijn al terug te vinden in steden als Londen, Berlijn, Parijs en Barcelona. Een indrukwekkend lijstje waar Gent binnenkort ook bijhoort.'

Naast eerder vernoemde kleppers zullen nog een aantal streetartkunstenaars in het kader van 'OMG! Van Eyck was here' hun creativiteit loslaten op Gent. Zij worden in het najaar bekendgemaakt.

 

Didier De Wever

0
0
0
s2smodern

"Den Baudelo" snuift nieuwe 'Gentse' Cultuur op ...

b_800_600_0_00_images_artikelfotos_augustus2019_d2e9247a-c436-11e9-85a6-dd283c29e20e_web_scale_01333333_01333333__.jpg

 

Gent-21/08/2019

Vergeet Holy Food Market, onder de noemer "Den Baudelo" wil Guido Janssens de nieuwe toer op......een plaats waar de Gentenaars zich weer thuis gaan voelen, een rustige ontmoetingsplaats waar de Gentenaars zich kunnen verbinden aldus Guido.

De eigenaar wil van deze 'site' zijn oorspronkelijk doel teruggeven. Om die redenen is Guido aangesteld om de missie en visie te bewaken en mee te helpen uitbouwen en te faciliteren.

 

 

Gentenaar Steven De Munter zal de de operationele verantwoordelijkheid op zich nemen, Yves De Neve doet het commerciële en  hospitality coördinatie en dit onder begeleiding van het platform 'Baudelo Hospitality Support BV' met Guido Janssens als verantwoordelijke.

De Gentse eigenaar wil naast de toeristen ook vooral zijn stadsgenoten verwelkomen. 

Daarom is Guido en zijn team op zoek naar Gentse ondernemers die hiervan deel willen uitmaken, we willen de bezoekers een totaal smaakbeeld geven met naast buitenlandse producten een resem aan echte Gentse producten aan te bieden en te laten proeven.

Verder zoeken we ook organisatoren en promotors van cultuur, kunst en smaak om deze 'site' kwalitatief en waardevol te maken en duurzame samenwerkingen op te zetten. 

Enkele ideeën werden al op tafel gegooid, ....een krantenkiosk, een Baristo, boekententoonstelling enz. we kunnen hier in "Den Baudelo" alle kanten uit, kortom the place to be voor elk wat wils !!

 

Wil je ook deel uitmaken van dit nieuwe Gentse concept, of heb je zelf inspirerende ideeën, reageer dan per mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch op het nummer 0475 45 16 19
http://holyfoodmarket.be

Locatie: Beverhoutplein 15, 9000 Gent

Didier De Wever

0
0
0
s2smodern

Receptie 70ste editie grote prijs Willy Haemerlinck.

b_800_600_0_00_images_artikelfotos_augustus2019_Heusdenkoers_2019.jpg

Aan het wereldkampioenschap der kermiskoersen gaat traditioneel een receptie vooraf waar de ere eregenodigden, sponsors, burgemeester en schepenen worden uitgenodigd.

De Heusdenkoers is een koers met een jarenlange geschiedenis.
Cameraman Luc was aanwezig op de receptie in Hof ten Bosse en kon de samenhorigheid vastleggen. Een videoreportage.Camera / Edit Luc Van Vreckem

0
0
0
s2smodern