Cultuur In Beeld zoekt medewerkers om mee te helpen om ons cultureel patrimonium in beeld te brengen.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team.. Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Gent en Omgeving

Gentse Feesten op 6 affiches.

Gentse_feest2.jpg

Elke letter van het woord “Gentse” is de blikvanger op de nieuwe Gentse Feesten affiche, zes letters en dus zes affiches met elk een invulling naar die feesten toe.

 


De letters belichamen de dynamiek en positieve energie van de feesten en staan als symbool voor ontmoeting en verbinding.
De Gentse Feesten zijn mee te beleven van 14 tot en met 21 juli.

 

 

 

Tekst en foto: Jean Buyle

"Gent Smaakt" is culinair festival!

b_800_600_0_0_0_images_artikelfotos_mei2023_Gent_Smaakt1.jpg

Van woensdag 17 mei tot en met zondag 21 mei staat de Gentse binnenstad volledig in het teken van culinaire hoogstandjes, met vooral heerlijke en smakelijke ontdekkingen. Bezoekers kunnen kennis maken met lokale chefs, producten en dranken en dit met nadruk op de samenkomst van cultureel erfgoed en food.
Vijf pleinen voor vijf concepten
Maar liefst 65 verschillende regionale horecaondernemers en lokale foodmakers krijgen een plaats op Gent Smaakt.
De Korenmarkt wordt omgetoverd tot  een “streetfood” festival, Klein Turkije wordt omgebouwd tot een lokale markt met een aanbod van lokale (bio) producten.

Op het Goudenleeuwplein kan men genieten van lekker streetfood en Gentse dranken geproduceerd door maar liefst 11 lokale drankenmakers.
De Poeljemarkt zal een culinaire hotspot worden voor jonge chefs en ervaren ondernemers en de Stadshal vormt de setting voor het “Chefs Island.
Uiteindelijk draait alles om Gent als gastvrije “Horecastad” te promoten en haar ondernemers een platform te bieden bij de binnen-en buitenlandse bezoekers en dit via de ultieme beleving waarbij culinair en cultureel erfgoed samenkomen.

b_800_600_0_0_0_images_artikelfotos_mei2023_Gent_smaakt2.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tekst en foto’s: Jean Buyle

Persconferentie Carnaval Ledeberg.

Carnaval_ledeberg.jpg

Na 3 jaar komt er gekleurde zonneschijn in Ledeberg.
Zich verkleden is een stukje natuur geworden van de bewoner.
Zeker met de Carnaval van 2023 in 't verschiet zal het niet mankeren.

De start voorzien op 4 mrt 2023.

Camera /montage Luc van Vreckem

Opening nieuw Stadskantoor AC Zuid Gent.

Stadskantoor.jpg

Op vrijdag 3 februari opende het nieuwe "Stadskantoor" in Gent de deuren aan de Zuid.
Het wordt voortaan het kloppend hart van de Gentse dienstverlening en administratie.
Het gebouw wordt ook de werkplek van 1.450 stadsmedewerkers.
Je vindt er vlotte snelbalies, maar evengoed aparte spreekruimtes voor meer complexe dossiers.
Om de dienstverlening te optimaliseren, zijn de betrokken diensten in hoofd van de burger gekropen. Hoe vindt die het makkelijkst zijn weg? Hoe wordt die het snelst geholpen?
Want ook in digitale tijden blijft de fysieke dienstverlening heel belangrijk.


In de volgende videoreportage kan u de inhuldiging herbeleven.



Foto / Videomontage: Luc Van Vreckem

Een half dagske Zwijnaarde.

b_800_600_0_0_0_images_artikelfotos_janauri2023_Een_half_dagske_zwijnaarde.jpg

De Erfgoedcel Gent in samenwerking met Cultuurplatform Zwijnaarde, Porcera, Heemkring Scheldeveld, Dekenij 't Schaarken en mensen met een hart voor de geschiedenis hebben nu ook een Erfgoedwandelplan voor Zwijnaarde " Een half dagske Zwijnaarde" in omloop gebracht.

Wie kent nog niet het dorpsplein met de kiosk, het kasteel van Zwijnaarde of Kasteel Rijvissche of kasteel Nieuwenhove, de Sonnevillemolen, het Zwijntjesbos, het Technologiepark?
Het Erfgoedwandelplan "Een half dagske Zwijnaarde" kan je helpen om nog meer kennen al wandelend of fietsend. Raadpleeg Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. voor meer informatie.
reportage Luc Van Vreckem



Foto / videoreportage Luc  Van Vreckem

Restaurant 'Hotel De Lourdes' wint Geiwene Foersjet voor beste Gentse wafel

452634-Geiwene_Foersjet_2022-1fd24e-original-1669386814.jpg

 

 

Rudi Baetslé van 'Hotel de Lourdes' uit Oostakker heeft de Geiwene Foersjet 2022 voor beste 'Gensche Nero-woafol' in ontvangst mogen nemen. Baetslé gaf drie andere kandidaten het nakijken met een vierkante wafel, gebakken in een speciaal ijzer en op basis van een 75 jaar oude bereidingswijze.

 
 

 

Dit jaar ging de Geiwene Foersjet op zoek naar de beste Gentse 'Nero-wafel'. Uit vier zaken die nog op ambachtelijke wijze wafels bakken, koos de jury voor Rudi Baetslé van 'Hotel de Lourdes' als 'Miesterlijke Woafolbakker'. Daar worden de wafels zowel elektrisch als op gas gebakken. Speciaal voor de zaak werd ook een wafelijzer gemaakt dat niet de bakvorm heeft van het gekende rechthoekige standaardformaat, maar een kleiner vierkant exemplaar op het bord aflevert. De bereidingswijze gaat terug op een 75 jaar oude traditie, die huidig zaakvoerder Baetslé leerde van zijn schoonvader. Zowel het erg sympathieke miniformaat als de traditionele vorm wisten de jury te charmeren. Correct gebakken, de juiste textuur en excellent van smaak.

 
Een 'Nero-woafol' is misschien niet echt een Gents streekproduct, maar omdat de bekende stripheld van Marc Sleen steevast elk avontuur afsluit met een enorme berg Brusselse wafels, kunnen we de lekkernij gerust ook een Gentse specialiteit noemen.Luk De Bruyker, lid van de officiële smaakjury
 

Ook publieksprijs voor Hotel de Lourdes

 

Ook de Gentenaars zelf konden stemmen op de deelnemende zaken en net als de juryprijs ging de publieksprijs naar Hotel de Lourdes, voor de andere kandidaten Pagos (Volderstraat), Crèmerie Gérard (Limburgstraat) en Fritz tearoom (Donkersteeg). Voor een van de stemmende Gentenaars was er bovendien een bijzondere prijs weggelegd: een wafelabonnement in Hotel de Lourdes waarbij de winnaar een jaar lang elke maand een wafel kan komen eten met maximaal drie extra personen.

 
Met de Geiwene Foersjet plaatsen we niet alleen een ambachtelijk product in de kijker, de wedstrijd brengt ook onze Gentse ondernemers onder de aandacht. Alle deelnemers bakken met veel liefde voor het vak wafels, vaak met eeuwenoude recepten die generatie op generatie worden doorgegeven. Mijn absolute favoriet: een Nero-wafel met héél veel crème fraîche.Sofie Bracke, voorzitter PuurGent
 

Eerdere winnaars

 

De Geiwene Foersjet wordt al zes jaar lang uitgereikt aan de maker van de beste versie van een Gents gerecht of product tijdens 'De Week van het Gents'. Vorige winnaars waren Brasserie Bridge (2017, Gentse stoverije), De Raadkamer (2018, Gentse woaterzuije), Kantien (2019, Gentse Pierkesplat), Bakkerij Bernard (2020, Gentse mastel) en Slagerij Serry (2021, Gentse Druuge wust).

 
Didier DE WEVER