Cultuur In Beeld zoekt medewerkers om mee te helpen om ons cultureel patrimonium in beeld te brengen.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team.. Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Gent en Omgeving

Geen evenementen tot en met 19 april, stadskermissen in april en mei afgelast

350937-Zomerliefkermis2-d518ec-large-1585572563.jpg

 

 

In Gent worden in totaal 33 evenementen op het openbaar domein afgelast. De Stad Gent annuleert ook de stadskermissen in mei en april in het kader van de strijd tegen de verspreiding van het Covid-19-virus.

 

Om de verdere verspreiding van het Covid-19-virus tegen te gaan, verbiedt de nationale veiligheidsraad alle indoor- en outdoorevenementen tot en met zondag 19 april 2020, ongeacht het aantal aanwezigen.

In Gent gaat het om 33 evenementen op openbaar domein, waaronder 8 sportmanifestaties, 5 voorstellingen, 4 buurtfeesten, 2 rommelmarkten en de opstart van 2 leefstraten.

 

Na overleg met de organiserende comités annuleert de Stad Gent ook de stadskermissen in april en mei.

Het gaat om Zomerliefkermis in Mariakerke, Meikermis in Wondelgem, Negenmeimarkt in Sint-Amandsberg, de stadskermis in Gentbrugge Noord en in Gentbrugge Arsenaal en Sinksenkermis in Sint-Kruis-winkel.

'Sommige organisatoren onderzoeken de mogelijkheid om hun evenement naar een latere datum te verschuiven. We gaan met de organisatoren in dialoog om te bekijken wat mogelijk is.'

 

Didier De Wever

0
0
0
s2smodern

Voorbereiding Gentse Feesten gaat door, subsidie aanvragen kan vanaf vandaag

350617-gf_subsidie-49a048-large-1585068565.jpg

 

 

 

 

De beslissing over de komende editie van de Gentse Feesten, gepland van 17 tot 26 juli 2020, valt in mei. De voorbereidingen gaan voorlopig door. Organisatoren van kleinschalige initiatieven kunnen tot 7.500 euro subsidie aanvragen vanaf vandaag tot en met 14 april.

 

 

Afwachten en voorbereiden

Na overleg met de organisatoren van de feestkernen is overeengekomen om op dit moment geen beslissing te nemen over de komende editie van de Gentse Feesten. De organisatoren en de Stad Gent willen tot mei wachten om een beslissing te nemen. De Stad Gent staat in nauw contact met de veiligheidsdiensten, en volgt uiteraard nauwlettend de adviezen op van de nationale veiligheidsraad en het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid.

'Het is te vroeg om nu al uitspraken te doen over de komende editie van de Gentse Feesten. We wachten af, en bereiden ondertussen verder voor. De Stad Gent reserveert een derde meer budget om kleine initiatieven te steunen. Die vormen de ziel van de feesten.'

Als de Gentse Feesten plaatsvinden, kan de voorbereiding niet wachten. De Stad Gent schrijft een subsidieoproep uit om de talloze initiatieven tijdens de Feesten te ondersteunen. Organisatoren van activiteiten kunnen tot 7.500 euro krijgen om hun project te helpen realiseren. Het totale subsidiebedrag wordt voortaan opgetrokken van 150.000 euro naar 200.000 euro per editie.

Vernieuwende, Gentse creaties

Kleinschalige voorstellingen, intieme concerten, lezingen, geleide wandelingen en andere initiatieven kruiden de Gentse Feesten als groots cultureel volksfeest. Met het nieuwe reglement voor de periode 2020-2025 wil de Stad Gent de kwaliteit van dat aanbod nog verhogen en impulsen geven aan eigen creatie en vernieuwing. De organisatoren van kleinschalige initiatieven of projecten kunnen tot en met 14 april hun subsidie aanvragen via een administratief eenvoudig aanvraagformulier op de website van Stad Gent.

 

De mate waarin het project een eigen creatie is en de mate waarin de activiteit vernieuwend en laagdrempelig is, zijn belangrijke criteria bij de beoordeling van de aanvragen door de jury, die bestaat uit vertegenwoordigers van de Stad Gent en externe experten. Ook het Gentse karakter van het project en de diversiteit van het beoogde publiek spelen mee. Tot slot worden ook de financiële haalbaarheid en de mate van samenwerking met andere Gentse actoren in rekening gebracht.

Didier De Wever

0
0
0
s2smodern

Regels lage-emissiezone aangepast tijdens coronacrisis

350190-LEZdef2-136e5a-large-1584365812.jpg

 

 

De Stad Gent past tijdens de coronacrisis de regels van de lage-emissiezone (LEZ) aan: er worden geen boetes meer uitgeschreven. In plaats van een boete krijgen overtreders een brief waarin wordt aangegeven dat het om een tijdelijke maatregel gaat.

 

 

 

Naar aanleiding van de coronacrisis zijn er sinds 18 maart in ons land strenge maatregelen van kracht.

Om de impact van het coronavirus op de volksgezondheid te beperken, is het essentieel om zoveel mogelijk binnen te blijven en zich te beperken tot de meest essentiële verplaatsingen.

Sinds de maatregelen van kracht zijn, is het openbaar vervoeraanbod en het aanbod van taxi’s sterk verminderd.

Daarom past de Stad Gent haar regels omtrent de lage-emissiezone aan.

De camera’s blijven actief, maar er worden tijdelijk geen boetes meer uitgeschreven.

 

'Ieders gezondheid staat nu voorop!

De Stad Gent wil met deze tijdelijke aanpassing van de LEZ-regelgeving alle mensen die zich inzetten voor de zorg en gezondheid van anderen maximaal ondersteunen.

De maatregel geldt met terugwerkende kracht vanaf 18 maart.

Overtredingen op de LEZ-regelgeving die vanaf die datum begaan werden, zullen bijgevolg niet beboet worden.

De maatregel geldt zolang de federale crisismaatregelen van kracht zijn.'

Mensen die de Gentse LEZ binnenrijden met een niet-toegelaten voertuig zullen in plaats van een boete een brief ontvangen waarin wordt aangegeven dat het om een tijdelijke maatregel gaat zolang de strengere  coronamaatregelen van kracht zijn.

Bron: Stad Gent

 

Didier De Wever 

 

 

0
0
0
s2smodern

Ben je klaar voor de Engie Stadsloop - De Gentenaar

stadsloop.jpg
 
 
 
Voor het eerst over B401 tijdens Engie Stadsloop De Gentenaar
 
Tijdens de Engie Stadsloop De Gentenaar krijgen deelnemers dit jaar niet alleen de kans om opnieuw door het historische centrum van Gent te lopen, voor het eerst kunnen ze ook over de B401 of de fly-over.
 
De 38ste editie van het sportevenement vindt plaats op zondag 17 mei 2020. 
 
 
 
 
Locatie: Start aan het Sint-Amandsplein en aankomst aan het Sint-Pietersplein

Programma:

11u00: afhalen deelnamepakket + start daginschrijvingen
13u30: Kids Run 1 km (4 tot 12 jaar)
14u00: Stadsloop De Gentenaar 5,8 km
14u10: CM-Duorun 5 km
15u00: Fintro Stadsloop De Gentenaar 10 km
 
Inschrijvingstarief tot 6 mei: 15 euro voor de 10km, 10 euro voor de 5,8km en 15 euro voor de Duorun, Kidsrun 5 euro

Inschrijvingstarief vanaf 7 mei tot en met de dag van de wedstrijd: 18 euro voor de 10km, 12 euro voor de 5,8km en 18 euro voor de Duorun, Kidsrun 8 euro

T-shirt is 12 euro

Inschrijven kan HIER
 
 

Foto/reportage Jacqueline Dumortier

0
0
0
s2smodern

Voorstelling stripboek 'De Verloren Van Eyck' - Suske en Wiske

345155-preview_DSC_7190-9b2d34-large-1581518034.jpg

 

Jan van Eyck speelt dit jaar niet alleen de hoofdrol in het Gentse themajaar OMG! Van Eyck was here, maar ook in het gloednieuwe Suske en Wiske-album van Studio Vandersteen, De Verloren van Eyck. Gentenaars zullen ook nog andere personages herkennen.

75ste verjaardag

Suske en Wiske blazen dit jaar 75 kaarsjes uit en dat viert Studio Vandersteen met een ode aan een ander Vlaams icoon: Jan van Eyck. Het is trouwens niet de eerste keer dat het olijke duo verzeild geraakt in een avontuur met een Vlaamse schilder. In ‘De Raap van Rubens’ (1976) maakten de twee kennis met Peter Paul Rubens en in ‘De Dulle Griet’ (1966) vertolkte Pieter Breugel de Oude de hoofdrol. Nu is het de beurt aan Van Eyck.

Geheime missie

In het nieuwste verhaal De Verloren van Eyck keren de striphelden terug naar het 15de-eeuwse Gent. Wanneer Van Eyck van Filips de Goede de opdracht krijgt een portret te maken van zijn toekomstige bruid Isabella van Portugal, reist Suske mee als verstekeling. Hij hoopt op die manier de assistent van zijn idool te worden. Maar tot zijn grote verbazing had Wiske net hetzelfde idee. Tijdens de lange reis steken geheimzinnige tegenstanders de striphelden stokken in de wielen, want niet iedereen is het huwelijk van Filips en Isabella genegen.

'Jan van Eyck schittert in de hoofdrol van het nieuwste Suske en Wiske-album. Maar ook enkele bekende Gentenaars krijgen een kleine gastrol in het nieuwe album. Genoeg tumult voor 48 pagina’s spanning en avontuur. Om helemaal in het Van Eyck-thema te blijven, is er ook een speciale editie met aangepaste backcover, geïnspireerd op het stadszicht uit het Lam Gods.'

Neuzekesverkopers

Naast Jan van Eyck duiken er inderdaad nog bekenden op in het stripalbum. Zo krijgen ook de ruziënde Gentse neuzekesverkopers een klein gastrolletje. Trouwe klanten van de fruitwinkel in de Kammerstraat herkennen zeker ook Bayram, de hartelijke winkelier die al jaar en dag met de glimlach zijn groenten en fruit aan de man brengt.

Praktisch

De Verloren van Eyck maakt deel uit van de reguliere reeks en is het 351ste album in rij. Naar aanleiding van het Van Eyck-jaar is er bovendien een speciale editie van het album met aangepaste backcover te koop in de Van Eyck-shop onder het Belfort.

 De Verloren van Eyck is een uitgave van Standaard Uitgeverij Strips. Het album is vanaf 12 februari 2020 verkrijgbaar in de boekhandel en de Van Eyck-shop.
 
Foto's Patrick Henry - Didier De Wever 

 

Video Jacqueline Dumortier - Voor CIB Didier De Wever

0
0
0
s2smodern

Persmoment - Omloop Het Nieuwsblad - Gent

ohn.jpg

 

 

Gisteren (04/02) kwam de CEO (Tomas Van Den Spiegel) van Flanders Classics een woordje uitleg geven ivm de openingsklassieker 'Omloop Het Nieuwsblad', Peter Van Petegem liet weten dat kwa het parcour er geen wijzigingen zijn aangebracht, het was een mooie omloop vorig jaar en we houden het zo, aldus Peter

Schepen Sofie Bracke legde de nadruk een goede samenwerking te hebben met de organisatie en een verlenging is getekend tot 2025 voor de start van de omloop in Gent

Op 29 februari start ook in de Sint-Pietersabdij (Sint-Pietersplein) een grote tentoonstelling met een kijk op het verleden van de omloop

Ronny Keisse van 'café De Karper' was er als de éérste bij om de affiches aan te plakken...

Dus op zaterdag 29 februari start het Belgische wielerseizoen met dé openingsklassieker Omloop Het Nieuwsblad die dit jaar z’n 75e verjaardag viert. Net als vorig jaar tekenen ook in 2020 alle ploegen van het hoogste niveau present, 19 in totaal. Daarnaast mag het wielergekke Gent ook 6 UCI ProTeams een warm welkom geven in ’t Kuipke. In totaal zullen dus 25 teams strijden om de overwinning met bekroning op de Onderwijslaan in Ninove.

Ook in 2020 kan Omloop Het Nieuwsblad als eerste WorldTour-wedstrijd op Europese bodem op een ijzersterk deelnemersveld rekenen, want net als vorig jaar zullen alle ploegen van het hoogste niveau aanwezig zijn. Het Belgische Deceuninck – Quick-Step, vorig jaar nog aan het feest met Zdenek Stybar, gaat de strijd onder andere aan met dat andere Belgische blok Lotto Soudal, waar ze deze winter ex-winnaar Philippe Gilbert (2006 & 2008) weer binnenhaalden.

Ook Team CCC van voormalig winnaar Greg Van Avermaet ontbreekt niet, net als het Duitse BORA-hansgrohe van Peter Sagan en AG2R La Mondiale, ploeg van de Naesen-broertjes.

Behalve alle 19 UCI WorldTeams krijgen we ook 6 UCI ProTeams aan de start. Total Direct Energie en Circus – Wanty Gobert waren eind 2019 al zeker van deelname, dankzij hun plek op de World Ranking aan het einde van het seizoen. Daarnaast gaan drie van de vier wildcards naar Belgische teams: Sport Vlaanderen – Baloise, Alpecin – Fenix en Bingoal – Wallonie Bruxelles.

General Race Director Scott Sunderland licht toe: “De organisatie heeft sterke, klassieke teams uitgenodigd om deel te nemen aan Omloop Het Nieuwsblad. Het zijn stuk voor stuk teams die de openingsklassieker zullen kleuren met hun ambitieuze en aanvallende koersstijl. Ieder jaar opnieuw zien we dat er voor deze teams een belangrijke rol in het uiteindelijke koersscenario is weggelegd.”

“Drie van de vier uit te reiken wildcards gaan naar Belgische UCI ProTeams. Deze Belgische teams, twee uit Vlaanderen en eentje uit Wallonië, verdienen een kans om zich te laten zien in eigen land en in één van de grootste voorjaarswedstrijden van Flanders Classics. Ik ben ervan overtuigd dat ze ons niet zullen teleurstellen”, besluit Scott Sunderland.

Tot slot verwelkomt de organisatie ook nog één Franse ploeg: Team Arkéa-Samsic. Scott Sunderland: “Het is een ploeg met enkele topnamen in de rangen, die het echt verdient om in Gent aan de start te staan.”

’t Kuipke mag zich opmaken voor een feestelijke start op 29 februari, wanneer Omloop Het Nieuwsblad z’n 75e verjaardag viert. 25 teams zullen aan de start staan van deze jubileumeditie. De namen van de renners die meestrijden om die eerste grote voorjaarszege, als opvolger van Zdenek Stybar op de Onderwijslaan in Ninove, worden later bekend gemaakt. 

 Foto's Patrick Henry - Didier De Wever - Video Jacqueline Dumortier

Didier De Wever

0
0
0
s2smodern