Gent en Omgeving

GENT. De nieuwe Gentse Handjes zijn gekend

Laureaten_Gentse_handjes__2023.jpg

De uitrekking van de “Gentse Handjes” , een ijzersterke traditie en een unicum in ons land, komt er terug aan, plaats van gebeuren is de Minard schouwburg en dit op woensdag 29 november om 20 u.
“Handjes” gaan dit jaar naar beeldend kunstenaar Dirk Pauwels, historica, schrijfster Tina De Gendt, voormalig baan- en wegwielrenner Iljo Keisse en Johan Van de Wiele genoegzaam bekend in de Gents culturele wereld.
De “laureaten” van dit jaar worden voorgesteld en ingeleid door Pascale Platel, Luc De Bruyker, Ronie Keisse en Rudy Van der Ween.
Verder op het podium zien we nog de Belleman, Freddy Desmidt, Pierke Pierlala en Kurt Burgelman en zijn groep.

 

Gentse Handjes uitreiking, in de Minard, Romain Deconinckplein te Gent op 29 november om 20uur, reservatie  via Minard en Uitbureau.

Tekst en foto: Jean Buyle  

De saga van ’t Spookhuis van Gent

Spookhuis_van_Gent.jpg

De auteur-uitgever Rudy Chatelet, eveneens Erkend Gids Toerisme Vlaanderen, ontrafelde en stelde een 19de eeuwse Gents mysterieuze saga te boek onder de titel ”’t Spookhuis van Gent”.

Het zogenaamde “Spookhuis” aan de thans verdwenen Nederscheldestraat, en moeten we situeren waar nu het Laurentplein ligt en het Provinciehuis staat, toen was er ook nog geen plein maar vloeide er de Schelde voorbij.
Het verhaal speelt zich af tussen 1757 en 1883, en beschrijft de ware gebeurtenissen rondom de saga van Angélique het gebalsemde meisje dat in het huis op de Nederscheldestraat 10 jaar lang zou opgebaard gelegen hebben.

Het boek van Chatelet is eigenlijk een soort familiekroniek rondom Angélique Virginie Louise Néaulle.

Wat is er gebeurd met het gebalsemde lichaam van het meisje en haar familie, niets in het verhaal van het “’t Spookhuis” is wat het lijkt.

Belangstellenden in dit boeiende boek vol verrassingen en onverwachte wendingen, het is trouwens verlucht met diverse zwart-wit illustraties, kunnen het afhalen bij de auteur-uitgever Rudy Chatelet na een telefoontje op het nummer : 0479/02.26.64.

Tekst en foto : Jean Buyle 

Gent in Kleur!

Gentinkleur.jpg

Het fotoboek “Gent in Kleur” van de hand van grafisch ontwerper Korneel Bostyn verschijnt halfweg november en biedt een “ingekleurde” unieke kijk in de Gentse geschiedenis.

Bostyn is onder meer bekend van zijn Instagram  account “Ghent.Colored”, waarop digitaal ingekleurde oude opnamen van Gentse toestanden en zichten worden getoond.
Daarna verschijnen de oorspronkelijke zwart-wit beelden en eventuele hedendaagse toestanden van het onderwerp.
Deze ingekleurde archiefbeelden van Gent verschijnen nu ook in boekvorm.
Korneel wist de zwart-wit beelden minutieus digitaal in te kleuren.
Beelden van de Wereldtentoonstelling 1913, het Gentse verdwenen Zuidstation, de vele verdwenen wijkcinema’s, markten, kermissen of de wereldoorlogen, ze passeren allemaal de revue en in kleur.
Gent in Kleur, uitgegeven door Groep 24, verschijnt halfweg november is 200 pagina’s dik en kost 35 euro.

Meer info via : www.gentinkleur.be.

Tekst en foto: Jean Buyle

Tal van activiteiten tijdens de week van T'Gents!

Week_van_Gents.jpg

Vanaf 26 november tot en met 10 december 2023 organiseert de De erfgoedcel van Gent "De Week van het Gents". Het verbinden jong en oud als thema "Es da uuk Gensch?"
De erfgoedcel zorgt jaarlijks dat de Gentse Erfgoeddag gesmeerd loopt, coördineert het Gentse archievenoverleg, organiseert de Dag van het Gentse historische onderzoek en de Week van het Gents. Ze brengt het erfgoedveld samen in ontmoetingen, zet in op grote en kleine erfgoedcelcollecties, en gaat trajecten aan met verenigingen. De erfgoedcel is ook graag jouw gids en verwijst je naar andere spelers die het Gentse erfgoed blijvend onder de aandacht brengen.


Leef je Droom - Een film van Rudy Van Hoorde naar aanleiding van Luk De Bruyker ‘70’
Zondag 26/11 - 18 uur
Locatie: Minardschouwburg, Romain Deconinckplein 1, Gent
Prijs: €12
Info & reservatie: www.minard.be - Ticketbalie VierNulVier - Uitbureau-Veldstraat - 09/233.77.88 - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Culinaire eksposee: Van luukwust tot veggieburger
Maandag 4 december - 20 uur
Locatie: Hotelschool, Lange Violettenstraat 10, Gent
Prijs: € 15 - overschrijving op rekeningnummer: BE41 0017 5507 0510 of betalen aan de kassa
Info & reservatie: go.stad.gent/weekvanhetgents - Geen internet? Bel Gentinfo op het nummer 09 210 10 10.

Professor Johan Taeldemanlezing: Zou de minister van onderwijs het Gents moeten verbieden op de speelplaats en tijdens de lessen? Over de ethiek van de standaardtaal
Donderdag 7/12 - 19.30 uur
Locatie: Stadhuis, Pacificatiezaal, Botermarkt 1, Gent
Prijs: Gratis
Info & reservatie: go.stad.gent/weekvanhetgents - Geen internet? Bel Gentinfo op het nummer 09 210 10 10.

PERFESSER GENSCH PETER VAN HAELTER 't Fransch komt van 't Gensch
Locatie: Minardschouwburg, Romain Deconinckplein 1, Gent
Prijs: € 15/ UiTPAS € 3
Info & reservatie: www.minard.be


Rondleiding Het verhaal van Gent in ’t Gents voor volwassenen
Zondag 26 november - 14 uur - Donderdag 7 december - 14 uur
Locatie: STAM (Stadsmuseum Gent), Bijlokesite, Godshuizenlaan 2, Gent
Prijs: je STAMtoegangsticket + € 6 voor de rondleiding
Info & reservatie: stamgent.be/activiteiten - 09 267 14 00 - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Rondleiding Honger naar Gent in ’t Gents voor secundair
Van 4 december t.e.m. 8 december
Locatie: STAM (Stadsmuseum Gent), Bijlokesite, Godshuizenlaan 2, Gent
Prijs: € 85 per rondleiding
Info & reservatie: stamgent.be/activiteiten - 09 267 14 83 - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Museum voor Schone Kunsten - Rondleiding ‘Onder vrienden’
Zondag 26 november - 14 uur
Locatie: MSK, Fernand Scribedreef 1 (Citadelpark), Gent
Prijs: Toegangsticket + € 5 voor de gids
Info & reservatie: www.mskgent.be

Bron: https://erfgoedcel.gent/projecten/week-van-het-gents

Gentse muziekscene te boek.

b_800_600_0_0_0_images_artikelfotos_oktober2023_Pikkeling.jpg

Fotograaf Daniel Deley portretteert al in lengte van jaren Gentse mensen met een link naar de muziek in alle verscheidenheid en nuances. Daniels nieuwste neerlag van zijn fotografisch kunst vindt met in twee lijvige boekdelen onder de sprekende titel “Prikkelingen tussen muziek en poëzie”.

Dat dit boek er gekomen is mag gerust een klein wonder noemen vertelde ons fotograaf Daniel Deley, gewoon omdat eerst de coronapandemie me lelijke parten speelde om alles te finaliseren en te promoten en daarna kreeg ik ernstige gezondheidsproblemen met spoedeisende ingrepen, gaat hij verder.
Daniel zijn gevoel voor kunst en het in beeld brengen van mensen zat er van huize uit wellicht in want vader Christian Dely was een bekende portretschilder.
Zoon Daniel heeft overigens een lange carrière achter de rug welke begon met het Hoger Instituut St-Lucas  te Gent waar hij afstudeerde als publicist-fotograaf.


Dely fotografeerde reeds vijf boekdelen bij elkaar met als rode lijn musicerende mensen van bij ons in diverse vormen, situaties en mogelijkheden en soms ook personen met een link naar muziek.
Naast de boeken kennen we Daniel ook van een paar tentoonstellingen van zijn fotografische werken zo onder meer vorig jaar in AZ St-Lucas.

De pas verschenen Prikkeling tussen muziek & poëzie, twee delen dik tonen studiowerk van Dely en “verlucht” met en door de dichtkunst van José De Sager. Bladerend door de kunstig uitgegeven boeken vinden we namen zoals gitarist Patrick Fakkel, sopraan Sylvie De Pauw, violiste Ann Vancoillie muzikant Stefaan De Winter, sopraan Gerlinde Weze, harpist Jacques Vandevelde en vele anderen.
Voor meer info verwijzen we naar de auteur Daniel Dely, Rodelijvekesstraat 108 te Gent, tel: 0477 70 62 82 en ook via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Tekst en foto: Jean Buyle

 GENT. Arteveldes Taptoe.

Taptoe_Gent.jpg

Ooit waren de Artevelde Rommelmarkt en Artevelde Taptoe bijna klassiekers op de Gentse Vrijdagmarkt. 
In een organisatie van VLAMO Oost-Vlaanderen kregen de Gentenaars een wervelend muziekspektakel voorgeschoten met een denderende Arteveldes Taptoe 2023. VLAMO wilde met dit gratis event het grote publiek nog beter doen kennis maken met diverse wereld van de blaasmuziek.

 

Niet minder dan vijf korpsen zorgden voor een paar uur ontspannende muziek en voor een prachtig samenspel van stappende muziekkanten en sierlijke majorettes.

Tekst en foto’s Jean Buyle