Cultuur In Beeld zoekt medewerkers om mee te helpen om ons cultureel patrimonium in beeld te brengen.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team.. Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Fout

Passed variable is not an array or object

Gent en Omgeving

Van theater tot rommelmarkt: Arsenaalsite zet poorten open

b_800_600_0_00_images_artikelfotos_september2022_442230-220831arsenaalsite-21-4c0500-original-1662448994.jpg

 

Een jaar na de overname door de nieuwe eigenaar komt de Arsenaalsite opnieuw tot leven. Van zaterdag 10 september tot en met zondag 9 oktober 2022 zijn er tal van activiteiten: van theater en concerten tot een rommelmarkt.

 
 

De nieuwe eigenaar van de Arsenaalsite, Arsenaal 3PK, heeft samen met de Stad Gent alles in het werk gesteld om de enorme Arsenaalsite – ongeveer 18 voetbalvelden groot – klaar te stomen voor een tijdelijke invulling. Het terrein werd gedeeltelijk opgeruimd en voor het grote publiek opnieuw veilig gemaakt.

 
De verlaten site had zwaar te lijden onder vandalisme en diefstal. Sinds wij de verantwoordelijkheid voor de tijdelijke invulling overnamen, wilden we een deel van de site in spoedtempo schoonmaken, zodat we het Arsenaal via een tijdelijke invulling terug aan de Gentenaar kunnen geven. De komende maanden werken we verder, zullen we daken en ramen herstellen en wordt opnieuw water, elektriciteit en internet op de site binnengebracht. Intussen lopen de gesprekken met diverse partijen voor de tijdelijke invulling vanaf 2023 zodat we een meerwaarde voor de buurt kunnen bieden.Alexander Proot, projectontwikkelaar Arsenaal 3PK
 

Wie als eerste de site wil komen bekijken, kan dat alvast doen op Open Monumentendag op zondag 11 september. Dan kleden Gentse kunstenaars en organisaties een deel van het terrein creatief in. Het Cultuurplatform, een verzameling van Gentse organisaties waaronder ook het Gents Kunstenoverleg, zorgt voor nog veel meer activiteiten. Van zaterdag 10 september tot en met zondag 9 oktober 2022 staat er heel wat op het programma, van theatervoorstellingen (in samenwerking met het Theaterfestival), concertjes en een dansvoorstelling tot een rommelmarkt en tal van kleinschalige activiteiten.

 
Na positief advies van de brandweer heb ik beslist om een deel van de site weer vrij te geven zodat een eerste tijdelijke invulling met tal van culturele en buurtgebonden activiteiten georganiseerd kan worden. Dit zal voor een nieuwe positieve dynamiek voor de wijk zorgen.-Mathias De Clercq, burgemeester
 

Er gaat ook extra aandacht naar de omliggende buurten. Buurtbewoners kunnen tijdens de ‘testmaand’ de site mee invullen en hun ideeën en bezorgdheden delen. Die input is van grote waarde voor de latere tijdelijke invulling vanaf 2023. Dan zullen meer en meer delen van de site een tijdelijke invulling krijgen, met extra aandacht voor sport- en jeugdactiviteiten, cultuur, economie en commerciële evenementen.

 
Deze maand is een testcase en gaan we na hoe en waar we cultuur op de site kunnen brengen. We peilen naar suggesties en bezorgdheden van de buurt. Deze bevindingen nemen we als aanbeveling voor de tijdelijke invulling mee die in de lente van 2023 start.Emile De Schryver, coördinator Cultuurplatform.
 

Op lange termijn wordt de Arsenaalsite een volledig nieuw en verweven stadsdeel. Een innovatieve tijdelijke invulling probeert daarop al te anticiperen.

 
We voeren al jaren beleid om leegstaande plekken tijdelijk te laten invullen. Het zijn dankbare plaatsen voor experiment, ontmoeting en creativiteit. Dat het Cultuurplatform nu eindelijk van start kan op de Arsenaalsite is fantastisch nieuws voor de buurt en bij uitbreiding voor de hele stad. We steunen hen met een subsidie van 52.000 euro uit het Fonds Tijdelijke Invullingen.Astrid De Bruycker, schepen van Participatie en Buurtwerk
 

Het programma van de tijdelijke invulling vind je op www.facebook.com/arsenaalsite en www.arsenaal.site. Meer informatie over de ontwikkelaars van het Arsenaal: www.arsenaalgent.be.

 

Didier DE WEVER

Nieuwe "Stadsbrouwerij Artevelde" in hartje Gent

b_800_600_0_00_images_artikelfotos_augustus2022_DSC_6236.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gent 27/08/2022 - Gisteren opende de CEO Alain De Laet officieel de deuren van de Gentse "Stadsbrouwerij Artevelde"  in Gent.

Rechtover het Stadhuis, en met een investering van 5 miljoen euro werd het oude politiekantoor omgetoverd tot een microbrouwerij.

Er staan zeven tanks waarmee jaarlijks 200 000 liter bier kan worden gebrouwen.

Het Arteveldebier krijgt zo een eigen vaste stek in het hart van de stad, nadat het sinds 1985 steeds in Melle werd gebrouwen.

In stadsbrouwerij Artevelde zal niet alleen bier gebrouwen worden, maar er is ook een café en restaurant.

“Er is een binnenterras met zicht op de draak van het Belfort. Er is een terras voor de zaak en binnen is er plaats voor zo’n 140 mensen”, vertelt Alain De Laet, CEO van Brouwerij Huyghe.

Vanaf zaterdag 27/08 om 11 uur is iedereen welkom....

 

Een overzicht..

Didier DE WEVER

Gentse Bloemenmarkt 250 jaar jong

Bloem.jpg

 

Bloemen kweken en verhandelen is al eeuwenlang een bij uitstek Vlaams gegeven en een kunst en dit met sterke verankeringen in het Gentse.

In de 18 de eeuw werden voor het eerst jaarlijkse plantenveilingen in Gent georganiseerd en Gentse hoveniers verspreiden zich over heel Europa.

De oorsprong van de Gentse bloemenmarkt gaat terug tot een zeker Antoon Verstuyft, een Gentse hovenier, enkele bloemen kwam aanbieden in de stad, we schrijven dan 1772.

Toontjes initiatief werd een succes en werd een wekelijkse gewoonte.

De Gentse bloemenmarkt was geboren en kwam zich op de Kouter vestigen.

Zopas werd 250 jaar Bloemenmarkt Kouter dan ook uitbundig gevierd, werden verdienstelijke leden, standhouders, bloemisten, letterlijk en figuurlijke in de bloementjes gezet.

 

Foto / tekst
Jean Buyle

GF22: Maar liefst 300.000 nieuwe herbruikbare 'Negenduust-bekers'

Beker.jpg

 

De Gentse Feesten hebben met de Negenduust-beker een nieuwe herbruikbare beker. Goodless voorziet 300.000 exemplaren, die allemaal afgewassen worden in de nabije omgeving. Feestvierders betalen één euro waarborg per beker. Tien pleinen bieden de beker aan.

 
 

Om het systeem van de herbruikbare bekers nog klant- en milieuvriendelijker te maken, kiezen tien pleinorganisatoren de komende drie jaar voor de uniforme ‘Negenduust-beker’ van Goodless. De beker krijgt het Negenduust-logo, naar het kledingmerk van Gentenaar Thomas Beyls. Goodless voorziet naast 300.000 exemplaren mét logo ook een groot aantal volledig transparante exemplaren, die ook allemaal afgewassen worden in de nabije omgeving.

Feestvierders betalen één euro waarborg per beker en krijgen hun drank in de nieuwe beker op Boomtown, Luisterplein, Sint-Baafsplein, Walter De Buckplein, Polé Polé, Emile Braunplein, Cirq, Baudelohof, Beverhoutplein en de Vlasmarkt. Er zijn ook enkele pleinorganisatoren die de bekers wel aanvaarden, maar niet zelf aanbieden. Het gaat om pleinen die in 2018 hun eigen herbruikbare bekers aankochten, zoals de Groentenmarkt en het Coyendanspark (Miramiro). Het Sint-Veerleplein schenkt enkel in glas. Enkel de Korenmarkt zal de bekers niet aanvaarden.

 
Hoe minder soorten bekers er zijn, hoe makkelijker voor het publiek en voor ons. We wilden zoveel mogelijk pleinen engageren om één beker te gebruiken, en dat is in grote mate gelukt.Ivan Saerens van Onder De Draak vzw Sint-Baafsplein 

Subsidie van 120.000 euro

 

De pleinorganisatoren worden bij de organisatie bijgestaan door de Stad Gent, in de vorm van een subsidie van 120.000 euro. Niet het gebruik van de bekers zelf wordt financieel gesteund, wel de manier waarop. Zo krijgt een organisator meer geld als er wordt samengewerkt met verschillende pleinen of als er aparte inwisselstanden zijn waar mensen de bekers kunnen terugbrengen.

 
Klantvriendelijk én milieuvriendelijk, dat is de Negenduust-beker. En dat quasi alle pleinen meedoen, maakt er echt een feest van.Tine Heyse, schepen van Milieu en Klimaat
Didier DE WEVER

Expo “Het portret van de muzikant” door fotograaf Daniël Dely in het AZ Sint-Lucas Gent

2.jpg

 

Van 4 juli tot en met 27 augustus 2022 kan je in het AZ Sint-Lucas Gent de tentoonstelling “Het portret van de muzikant” gaan bewonderen.


Fotograaf Daniël Dely werd geboren in Waarschoot in het jaar 1955 uit een Franse vader en een Meetjeslandse moeder.

Vader Christian was portretschilder en dat heeft Daniëls werk onmiskenbaar beïnvloed.


Met deze expo is Daniël niet aan zijn proefstuk toe. Hij publiceerde eerder 4 fotoboeken waarin de muziek en haar uitvoerders centraal staan.

In concertzalen, op straat, in zijn studio : overal vind je Daniël, de camera paraat, om de passie van de muzikant vast te leggen.

Het resultaat is een reeks van zeer geprononceerde, intense portretten die de muzikant(e) in al zijn of haar beleving, concentratie en speelvreugde uitbeelden.

Deze tentoonstelling is een ode aan alle artiesten die voor zijn lens poseerden.

 

Voor Cultuur in Beeld / Didier DE WEVER