Cultuur In Beeld zoekt medewerkers om mee te helpen om ons cultureel patrimonium in beeld te brengen.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team.. Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Fout

Passed variable is not an array or object

Gent en Omgeving

Fototentoonstelling Patrick Henri - Gents Stadsfotograaf

b_800_600_0_00_images_artikelfotos_juli2019_66134992_2268540369849992_6797534977194983424_n.jpg

 

 

Vanaf donderdag 11 juli loopt in de Gentse Sint-Pietersabdij de fototentoonstelling 'Over Gent'. Maar liefst 120 foto's van voormalig stadsfotograaf Patrick Henry zijn er te bezichtigen. De tentoonstelling geeft de recente geschiedenis van Gent weer.

Van 1973 tot 1 maart 2019 werkte Patrick Henry voor de stad Gent.

Hij startte zijn carrière in de Sint-Pietersabdij, toen nog Kunsthal Gent, als tentoonstellingsbouwer.

Maar Henry had een grote passie voor fotografie. Hij volgde avondschool en deed mee aan fotowedstrijden.

In de jaren ‘80 en ‘90 deden steeds meer diensten een beroep op hem en werkte hij ook voor andere projecten als freelance fotograaf. In 2006 startte Henry officieel als stadsfotograaf. Hij kreeg de opdracht om de veranderende stad op beeld vast te leggen en te documenteren. 'Zuurstof voor de Brugse Poort' was een van de eerste opdrachten, en er volgden er nog veel meer. 

"Ik ben ongelooflijk blij dat ik van mijn passie mijn beroep heb kunnen maken. Als ik goed kan schatten heb ik meer dan 200.000 beelden gemaakt, daarom was een selectie maken voor deze tentoonstelling een hele opgave. Dat de expo in de Sint-Pietersabdij loopt, de plek waar ik als jonge snaak gestart ben, is voor mij de kers op de taart. De cirkel is rond aldus Patrick ...   

Nieuwe stadsprojecten, bekende bezoekers, verstilde natuur, de Renoboot, het nachtleven, de studenten, de Gentse feesten... Dat en veel meer kan je verwachten op de tentoonstelling 'Over Gent', van donderdag 11 juli tot en met 11 augustus 2019.

Didier De Wever/info AVS

0
0
0
s2smodern

Gent brengt in 2020 spectaculaire hulde aan zijn grootste Vlaamse Meester met OMG! Van Eyck was here

320226-OMG_engel-logo-mediumbanner-e6726c-large-1561024119.jpg

 

 

 

Wie Gent zegt, zegt het Lam Gods. Gent is de stad waar Van Eyck zijn wereldberoemde altaarstuk schilderde. Met OMG! Van Eyck was here zet Gent in 2020 een jaar lang de onbreekbare band tussen de stad en de grootmeester in de schijnwerpers. De Stad Gent ontwikkelde samen met vele trotse Gentenaren en partners uit de culturele, toeristische en economische sector een barstensvol en veelzijdig programma.

De grootste Van Eyck tentoonstelling ooit

Eén van de absolute hoogtepunten tijdens OMG! Van Eyck was here is de tentoonstelling Van Eyck. Een optische revolutie, die van 1 februari tot en met 30 april 2020 in het Museum voor Schone Kunsten (MSK) loopt. Al meer dan de helft van alle bewaarde werken van de Vlaamse Meester reizen van over de hele wereld naar Gent, wat dit meteen de grootste Van Eyck tentoonstelling in de wereldgeschiedenis maakt.

Gloednieuw bezoekerscentrum voor het Lam Gods

Een tweede klepper is de opening van een splinternieuw bezoekerscentrum in de Sint-Baafskathedraal op 26 juni 2020, waar het grotendeels gerestaureerde Lam Gods in volle glorie en in optimale omstandigheden te bewonderen zal zijn. Met behulp van 'augmented reality' zullen bezoekers diep in het verleden kunnen reizen en de bewogen geschiedenis van het meesterwerk en de Gentse kathedraal kunnen beleven alsof ze er zelf bij waren.

 

De thuiskomst van het Lam Gods wordt van 24 tot en met 28 juni 2020 uitgebreid gevierd met een Midzomernachtfeest op en rond het Sint-Baafsplein. Een niet te missen volksfeest in open lucht met dans, middeleeuwse street food, folkloristische optredens, spectaculaire tableaux vivants en troubadours.

De 7 Senses Tour: Gent door de zintuigen van Van Eyck

Vanaf april 2020 laat de 7 Senses Tour Gent op dezelfde zinnenprikkelende manier ervaren zoals grootmeester Jan Van Eyck dat moet gedaan hebben in de 15de eeuw: met alle zintuigen op scherp. Ruiken, voelen, proeven, horen, zien, spirituele beleving en beweging komen allemaal aan bod tijdens deze unieke stadswandeling.

Van Eyck in de 21ste eeuw: multimediaal spektakel in de Sint-Niklaaskerk

Kunstenaar Mat Collishaw brengt van maart tot oktober 2020 met A Digital Tribute to Van Eyck een digitale en muzikale herinterpretatie van het Lam Gods, met verbluffende, eigentijdse videomapping en een groots lichtspektakel. A Digital Tribute to Van Eyck is een samenwerking tussen Mankind en CREATE.eu. Beiden waren met de dansende robotarmen en de vuurspuwende draak de grote publiekstrekkers op het Gentse Lichtfestival in 2018.

Wereldpremière compositie van Arvo Pärt over Lam Gods

De internationaal geroemde Estse componist Arvo Pärt creëerde in opdracht van de Stad Gent Agnus Dei, the adoration of the Lamb, een werk voor koor en orgel geïnspireerd op het beroemde meesterwerk van Van Eyck. De wereldpremière vindt plaats in september 2020 tijdens Gent Festival van Vlaanderen in de Sint-Baafskathedraal, in aanwezigheid van de componist zelf. Pärt vertrouwt de uitvoering van zijn gloednieuwe compositie toe aan Collegium Vocale, het bejubelde Gentse vocaal ensemble van dirigent Philippe Herreweghe dat volgend jaar zijn vijftigste verjaardag viert.

Smakeleyck: Bourgondische gastronomie door de ogen van een Flemish Foodie

Geïnspireerd door het 15de eeuwse culinaire erfgoed gaat Flemish Foodie Olly Ceulenaere, chef van het Gentse restaurant Publiek op zoek naar hedendaagse recepten met historische ingrediënten van een lokale teler of maker. Een jaar lang zullen de Gentse horecazaken, frituren, bakkers, maar ook gepassioneerde thuiskoks geprikkeld worden met kooktips, gerechten, workshops en vele proeverijen van bekende en minder bekende middeleeuwse gerechten en producten.

'Geïnspireerd door het 15de eeuwse culinaire erfgoed gaat Flemish Foodie Olly Ceulenaere, chef van het Gentse restaurant Publiek op zoek naar hedendaagse recepten met historische ingrediënten van een lokale teler of maker.'

Hedendaagse Gentse meesters laten zich inspireren

Voor OMG! Van Eyck was here engageren al meer dan zeventig Gentse makers zich om een product of ontwerp te maken geïnspireerd op het beroemde altaarstuk. De Van Eyck-makers beoefenen heel uiteenlopende ambachten, waardoor er een grote diversiteit aan unieke producten zal zijn: juwelen, hoeden, boeketten, bier, tapijten, sjaals, handtassen, keramiek, glaswerk… Het exclusieve en bijzondere aanbod zal vanaf najaar 2019 te koop zijn in de Van Eyck Shop in de Raadskelder onder het Belfort.

OMG! Van Eyck was here: een barstensvol jaarprogramma

En daarnaast geven ook talloze andere Gentse partners mee vorm aan OMG! Van Eyck was here. Het Design Museum Gent neemt in de expo Kleureyck. Van Eycks kleuren in design de impact van Van Eycks heldere kleurengebruik op de designgeschiedenis onder de loep. Families met jonge kinderen kunnen hun hart ophalen in de tentoonstelling Dag Jan. Het kleine rijk van Jan Van Eyck in De Wereld van Kina, het poppentheaterstuk Het Mysterie Onthuld van TAPTOE's Erf of de kindervoorstelling rond Van Eyck van 4Hoog. De Gentse Floraliën vinden in 2020 plaats binnen het thema 'Mijn Paradijs, een wereldse tuin' en op het Maaseikplein naast de Sint-Baafskathedraal verrijst Fruitgaard XL, een nieuw parkje vol planten en bloemen die op het Lam Gods voorkomen. Muziekliefhebbers kunnen tijdens Gent Festival Van Vlaanderen dan weer op een muzikale reis van 12 topcomposities geïnspireerd door het Lam Gods tijdens Het Muzikale Lam Gods of zich laten meeslepen in de concertrituelen van Amenra tijdens In den Troon Verheven in de Handelsbeurs.

En dit is nog maar een greep uit het tot nu toe bevestigde aanbod. OMG! Van Eyck was here wordt een jaar dat de stad op zijn grondvesten zal doen daveren. Een niet te missen feest voor Gentenaren en bezoekers.
 
 

Kom meer te weten over de tentoonstelling:https://vaneyck2020.be

 

 

 
 
Didier De Wever
Video/ Jacqueline Dumortier
 
 
0
0
0
s2smodern

Gentse Fieste in de Scala - Were een fieste veur iedereen

fieste_in_Scala2.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Theaterplatform en Theater Scala is een vaste waarde tijdens de Feesten en onder de noemer “were een fieste veur iedereen” is er dit jaar weer heel wat te beleven, een beknopt overzicht van de vier eigen producties en bijkomende externe evenementen.


Tussen de sterren en Eerste Hulp

 

“Tussen de Sterren” is de titel van onvervalst Gents cabaret met Dirk Lajoie, Michele Dequin en Willem Vander Noot op het podium en Ann Lemaitre aan de toetsen. Het wordt weer lachen geblazen met hilarische sketchen, liedjes en monologen, twee uur amusement van de bovenste plank gebracht door rasartiesten.


Verkeerde hulp op de eerste hulp


Theaterplatform brengt als eigen feestproductie “Verkeerde hulp op de eerste hulp”, een doldwaze komedie in een regie van Nadine De Rijcke.

Dit komische stuk speelt zich af in de wachtzaal van een regionaal ziekenhuisje. Dokter Schepens is een oude dokter en nogal vergeetachtig en verstrooid en dan komt Jan ten tonele, de uitzendkrach voor schoonmaak werkzaamheden.

De dokter denkt dat Jan zijn opvolger is en de bizarre en verwarrende toestanden worden schering en inslag, genoeg voer voor een paar uurtjes ontspanning.

Voor wie het iets intiemer en rustiger wil is er de herneming van Edith & Simone, een muzikaal verhaal over het leven van Edith Piaf bekeken door de ogen van halfzus Simone.

Theaterplatform heeft kosten nog moeite gespaard om van deze voorstelling een totaalspektakel te maken. Er wordt live gezongen en een orkest zorgt ook voor live muziek. In Edith en Simone maakt ex-schepen Christophe Peeters zijn debuut als acteur.Om het “feesten plaatje” van de Scala te vervolledigen vermelden we nog de nieuwe onewomanshow “Deel mij” van en met comédienne Veerle Malschaert. “Deel mij” is een hartverwarmende tragikomische voorstelling over alleen staan en samen zijn, over chronisch contact te kort en over zoveel meer. Nog nooit ging een comédienne zo ver om zo dichtbij te staan.

Onder de titel “ From Broadway à Paris” nemen cineast-cabaretier Lieven Debrauwer en Marc Maes aan de piano het publiek mee voor een muzikale trip met tussenstops in Broadway en Hollywood. Daarnaast brengen Lieven en Marc ook een aperitiefconcert en kruipt Lieven Debrauwer ook nog in de huid van de guitige Sèf.

Alle producties gaan door in Theater Scala, Dendermondsesteenweg 163-165 te Gent. Voor verder info, speeldata en reservatie verwijzen we tel: 09 228 87 20 en naar www.scalaplatform.be.


Tekst/foto JEAN BUYLE

0
0
0
s2smodern

Afscheid van onze Stijn Brouns

stijn_brouns.jpeg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Vandaag afscheid genomen van een goede vriend, Stijn Brouns. (Directeur/eigenaar van film & theaterinstituut Brouns)
 
Door de jaren heen hebben we een mooie vriendschapsband opgebouwd .
 
Hij verlaat Gent, hij verlaat België.... begint aan een nieuw leven in Spanje.
 
Hij laat echter de school niet helemaal achter zich, hij verdwijnt van de voorgrond, maar houdt nog met hart en ziel van het schoolconcept.....Niet spelen maar zijn.....de jarenlange tegenwerking heeft fysisch
 
zijn tol geëist, maar de spirit is niet weg, hij beloofde om meermaals naar zijn geliefde Gent terug te komen in de loop van het jaar.... en dan gaan we der zeker ene gaan drinken….Succes Stijn !!
 
 
 

Foto/reportage Jacqueline Dumortier

0
0
0
s2smodern

De rust van een Stadsfotograaf...

Henry2-200x300.jpg

 

Patrick is de voornaam en Henry de familienaam, twee voornamen op een rij, maar iedereen die hem kent zegt “Patje”. Gents stadsfotograaf en amateur “dj”, we gingen praten met de man die duizenden mensen en gebeurtenissen in beeld bracht.

 

 

 

Zijn “Kodak” nog niet aan de kapstok

Patrick Henry, geboren Gentenaar en sedert lengte van jaren trouw lid van onze vereniging (Vlaamse Journalisten Vereniging), ging begin dit jaar met pensioen en dit na een lange loopbaan als stadspersoneelslid. Echter niet zo’n ambtenaren job van negen tot vijf,  maar een loopbaan  bij “ ’t Stad Gent”, uitgebouwd  door ervaring, beroeps- en mensenkennis.

In de sterren stond geschreven dat de kleine Patrick de liefde voor het toen nog analoge beeld op papier zou gebruiken om zijn carrière uit te bouwen, het digitale was later het verlengstuk. Maar de puzzels van zijn leven lagen in eerste instantie anders. P. Henry ging meubelmaker worden, de puzzelstukjes vielen pas tot het goede stramien nadat Patrick via examens ging werken als handlanger bij de Stedelijke Dienst Gent die toen bevoegd was voor de Sint-Pietersabdij.

Gebeten door de microbe van  het beeld en het in beeld brengen ging Patrick een cursus fotografie volgen aan het IMOV te Sint-Denijs-Westrem. Hij studeerde met goed gevolg af en haalde zijn fotografie diploma. Het was ook de tijd van de deelname aan fotowedstrijden – Patje won met glans diverse wedstrijden, onder meer tot twee keer toe de Fotografieprijs van de Stad Gent.

Het fotopalmares van Patrick Henry als stadsfotograaf is dan ook indrukwekkend.  Een lijst ervan maken zou ons te ver leiden maar toch even grasduinen door Patjes rijke fotografisch archief als de “portrettrekker” van het stad.

Henry2-200x300.jpg

Denken we maar terug aan beelden van onder meer de wereldbekende Vlaamse schilder en ontwerper van juwelen Octaaf Landuyt, hilarische en iconische beelden van de reeds langgeleden ter ziele gegane Spektakelbeurs. Massa’s beeldmateriaal van de openingsceremonieën van de Gentse Feesten, beelden van dit feestgebeuren en de talloze festiviteiten in de Arteveldestad.

Onze stadsfotograaf stond op de eerste rij om mooie beelden te kunnen schieten van hoogwaardigheidsbekleders  en prominenten die de stad bezochten, niet in het minst vertegenwoordigers van ons Koningshuis, ministers, ambassadeurs en buitenlandse staatshoofden. Ook tijdens het Gentse filmfestival “passeerden” talloze vedetten voor het cameraoog van fotograaf Henry, net als bekende namen uit de wereld van show, jazz, klassieke- en lichte muziek.

Stadsfotograaf Patrick leverde ook fotografisch materiaal aan bij stedelijke boekuitgaven, denken we bijvoorbeeld aan het boek over oud burgemeester Frank Beke, uitgaven over de Gentse Feesten, het Stadsmagazine en zoveel meer.

Rust roest en daarom vinden we Patje nog met de regelmaat van de klok terug, gewapend met een batterij fototoestellen, beelden schietend van actuele gebeurtenissen, feiten en feestelijkheden. Zijn “andere liefde”, namelijk aan de draaitafel staan en ambiance brengen, blijft een vaste waarde want stilzitten is aan Patrick Henry niet besteed.

Al wie wil kennis maken met Patrick en zijn fotografie kan terecht tijdens een overzichtstentoonstelling met een selectie uit zijn archief, samengesteld door de fotograaf zelf. Plaats van gebeuren is de Sint-Pietersabdij, Sint-Pietersplein te Gent en dit vanaf 11 juli tot en met 11 augustus.

 

Jean Buyle

0
0
0
s2smodern

Het Sint-Pietersplein in Gent omgetoverd tot zandvlakte.

b_800_600_0_00_images_artikelfotos_mei2019_Belgiian_beach_volley.jpg

Het "Belgian Beach Volley Championship" ging door op 26 mei te Gent.
Het is een onderdeel van een hele reeks verschillende kampioenschappen die her en der ten lande plaatsvinden.
Vrouwen en mannenploegen namen deel aan dit prestigieuze kampioenschap

Hier in ons land zit het beachvolleybal de laatste 10 jaar in de lift, waarbij vooral de focus is gelegd op de leuke competitiegeest. In deze opzet is de organisatie van het "Belgian Beach Volley Championship" bijzonder goed geslaagd, de sport is steeds populairder aan het worden. Regelmatig worden er volle zalen getrokken, wat de sfeer gezelliger en de competitie ook spannender maakt .
Onze reporter Luc kon de sporters aan het werk zien en kont dit vast leggen op zijn videocamera.

Meer info: https://www.belgianbeachvolley.be

Camera/edit Luc Van Vreckem

0
0
0
s2smodern