Denderstreek

Carnaval Aalst 2022 zal niet zijn!

b_800_600_0_0_0_images_artikelfotos_december2021_yordy_en_yvan.jpg

De veiligheidscel en de burgemeester uit Aalst hebben beslist om het carnavalsfeest 2022 niet te laten doorgaan.

In de wetenschap dat de omicronvariant eraan komt kan men niet toelaten dat een massa mensen in de stad Aalst aanwezig zullen zijn.
Het is onmogelijk om de opgelegde beperkingen over het hele grondgebied in het oog te houden vooral tijdens een volksfeest.
De teleurgestelde Burgemeester Christoph D'Haese en zijn carnavalisten hebben zich vastgehouden aan het sprankeltje hoop tot op het laatst.
Het zag er nochtans eerst goed uit. Maar het mocht niet zijn. Met weemoed kijkt de burgervader uit naar carnaval 2023..

Stad Aalst leeft mee met alle groepen en zal z'n best doen om de groepen in nood te steunen.

Ook dit jaar dus geen nieuwe verkiezing, hierdoor zal Prins Yvan nog een jaartje langer prins mogen blijven. Voor Yordi wordt het dus alweer een jaartje langer wachten.

Foto: DRAvzw

Armoede initiatief "De glimlach van een kind" gaat van start!!

b_800_600_0_0_0_images_artikelfotos_november2021_Diego_zonder_honger.jpg

Foto:  Initiatiefnemers Diëgo en echtgenote

Het einde van het jaar is weer in zicht en voor velen onder ons is het al moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen.

Voor verschillende gezinnen is het dan extra lastig om een kerstgeschenk voor hun kind te kopen.
Zanger "Diëgo Trivier" heeft in het verleden armoede van dichtbij meegemaakt, hij begrijpt als geen ander wat een kleine attentie kan betekenen.

De uitgeweken Gentenaar zanger en zijn vrouw die momenteel het 'T Frituurke te Aalst uitbaten hebben een mooi project opgestart! "De glimlach van een kind"!

Momenteel kan je allerhande speelgoed en knuffels gaan afgeven voor kinderen van 0 - 12 jaar en dit tot 19 december. Enkel geschenken die bruikbaar zijn zullen ingepakt aangeboden worden .
In de week van 20 - 24 december zijn gezinnen "die het nodig hebben" welkom om een geschenk te komen kiezen voor hun kind. Een uniek fotomoment met de kerstman is ook mogelijk.

Wie interesse heeft mag een bericht sturen om een tijdstip af te spreken via sms 0499/35.46.20 of via de FaceBook pagina van 'T Frituurke Aalst.

Adres voor uw giften en afhalingen: 'T Frituurke - Kerkstraat 4, 9300 Aalst nabij de Grote Markt Aalst centrum.

We zorgen mee voor een mooie kerst dit jaar, wees welkom ❤️

Ros Beiaardommegang uitgesteld naar 2022

rosbeiaard.jpg

De Ros Beiaardommegang in Dendermonde wordt uitgesteld naar zondag 29 mei 2022, dat heeft het organiserende Ros Beiaardcomité vandaag beslist na een grondige evaluatie van de huidige coronasituatie.
 
Het Ros Beiaardcomité heeft dit voorjaar al een eerste keer beslist om de prestigieuze tienjaarlijkse ommegang van 2020 uit te stellen (naar 30 mei 2021).
Op dat moment was de algemene verwachting dat de Covid-crisis snel opgelost zou zijn en het ‘normale leven’ opnieuw kon hervatten.

Vanuit dat perspectief werd gevraagd om een jaartje extra geduld te oefenen.
Een beslissing die op zeer veel begrip kon rekenen omdat de bekommernis om de veiligheid en gezondheid van alle medewerkers en toeschouwers centraal stond.

Het Ros Beiaardcomité en het stadsbestuur van Dendermonde hebben de voorbije maanden niet stilgezeten.
Tal van nieuwe initiatieven werden ontwikkeld om het Ros Beiaardvuur verder aan te wakkeren en de verbondenheid van de Dendermondenaren met hun erfgoed te onderstrepen.
Onder andere een zomerse Ros Beiaardwandeling met fotopanelen op het parcours van de ommegang, een zeer geslaagde Ros Beiaardexpo met een virtuele variant, diverse acties op sociale media zoals de oproep om massaal huizen te bevlaggen en samen het Ros Beiaardlied te zingen, de stijlvolle aankleding van de Kazerne met grote fotodoeken van de ommegangen, het street art project ‘Paardenkracht’ dat de historische binnenstad veroverde en de lancering van de Ros Beiaardknuffel.  

Helaas is de pandemie nog volop aanwezig, de gevolgen beheersen ons dagelijks leven. 
Vele socioculturele evenementen die voor volgend jaar gepland stonden, werden al afgelast.

Een Ros Beiaardommegang moet georganiseerd kunnen worden in al zijn glorie: verschillende generaties moeten onbezorgd kunnen feesten wanneer ‘hun’ Peirt door de straten trekt.  

Hoewel de langverwachte vaccins er zitten aan te komen, zal dit te laat zijn voor de ommegang. Op dit moment zouden repetities moeten starten, maar dat is niet mogelijk, zeker niet voor grotere groepen zoals de pijnders, de Ros Beiaardharmonie of de dans- en toneelverenigingen.
Er is ook geen enkel perspectief vanuit de overheid dat er opnieuw grote evenementen mogelijk zijn in het voorjaar van ’21; in de voorbije maanden was 400 personen buiten het strikte maximum.
Zelfs indien de situatie voor buitenevenementen voldoende versoepelt, zijn er heel wat belangrijke indoor aspecten verbonden aan de Ros Beiaardommegang: zo’n 2.000 figuranten moeten zich omkleden in schoollokalen, er zijn de talrijke horeca-arrangementen, er is het collectief vervoer in bussen en treinen, enz.

Tot slot: dient er ook rekening gehouden te worden met de internationale context (heel wat deelnemers, leveranciers en toeschouwers komen uit het buitenland).  

Conclusie: de impact van de huidige coronasituatie maakt het onmogelijk om tegen mei 2021 een Ros Beiaardommegang te organiseren die voldoet aan alle verwachtingen van het Ros Beiaardcomité en het publiek, met name een veilig, kwalitatief en belevingsvol evenement voor jong en oud.
 
Een dubbel perspectief: een Ros Beiaardommegang in 2022, een volgende editie in 2030 We geven perspectief aan de Dendermondenaren en de talrijke andere Ros Beiaardfans door nu meteen een nieuwe datum te lanceren: zondag 29 mei 2022.
Zo creëren we duidelijkheid bij het publiek, de deelnemers, de sponsors, de leveranciers en de vele andere partners zoals verenigingen en middenstanders.

We koppelen daar meteen een andere belangrijke boodschap aan: het Ros Beiaardcomité blijft vasthouden aan de traditie van een ommegang aan het begin van elk decennium. Een eerstvolgende editie zal dus gepland worden tegen 2030.
Dat betekent nu uitzonderlijk 12 jaar wachten, maar nadien nog maar 8 te gaan!

 
De kaarten blijven geldig
Ander geruststellend nieuws is dat alle reeds verkochte tribunekaarten voor de ommegang geldig blijven.
De kaarten voor de generale repetitie zijn geldig op zaterdag 28 mei 2022, alle andere kaarten zijn geldig op zondag 29 mei 2022.
Wie toch terugbetaling wenst van zijn aangekochte kaarten, kan dit tot en met 31 oktober 2021 per mail aanvragen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
De teruggebrachte kaarten worden vanaf december ’21 opnieuw te koop aangeboden.

Meer praktische info over de verplaatsing van de Ros Beiaardommegang volgt in de komende weken en zal gepubliceerd worden op www.rosbeiaard.be.
Ondertussen wordt er na Nieuwjaar ook voorzichtig gestart met de voorbereiding van de jaarlijkse Reuzenommegang ‘Katuit’ op donderdag 26 augustus 2021. In de loop van het voorjaar van ’21 wordt geëvalueerd of de coronasituatie al voldoende gunstig is om volgende zomer een grootschalig evenement te organiseren.
Ook hier geldt: een Katuit zal alleen uitgaan als het publiek hier ongedwongen en in veilige omstandigheden kan van genieten.

Het Ros Beiaardcomité en het lokaal bestuur van Dendermonde blijven de situatie op de voet volgen.

De burgemeester Piet Buyse (tevens voorzitter van het Ros Beiaardcomité), dankt iedereen die zich de voorbije maanden en jaren met veel enthousiasme heeft ingezet voor de ommegang.
Onze dank gaat ook naar alle personen die in deze bijzondere tijden zorg voor anderen opnemen en zich ten dienste stellen van het welzijn van de bevolking.


 

Werkgroep Ninoofs Dialect biedt ook dit jaar weer haar diensten aan!

Algemien_bekost_nienofs.jpg

Dialect en Carnaval, dat gaat heel goed samen.

Door de grote interesse blijft de werkgroep "Ninoofs Dialect" ook dit jaar haar diensten aanbieden om verenigingen een handje te helpen in het formuleren, vertalen en corrigeren van alles wat ook maar in het sappig "Ninofs" moet omgezet worden.

Verschillende "Ninoofse Carnavalsverenigingen" vonden dit jaar opnieuw de weg naar de werkgroep"Ninofs Dialect".
Zij vroegen om teksten en slogans te vertalen van het "Algemeen Nederlands" naar het "Algemieën Bekoest Nienofs".

Corona strooit duchtig roet in het eten van het Ninoofse carnavalwereldje!
Ondanks deze moeilijk tijden nemen vele carnavalsgroepen alsook plaatselijke radiozenders allerlei initiatieven om allemaal ludiek of spitsvondig uit de hoek te komen. Hierdoor zoeken zij hun heil bij het geschreven woord om met hun achterban te blijven communiceren. Een gepaste uitlaatklep omdat 2021 een gemist jaar dreigt te worden.


Kan je ook hulp gebruiken?
Aarzel zeker niet om een mailtje te sturen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Zij helpen jullie maar al te graag.

Doe het zelf
:
Het "Nienofs Dialectwoordenboek", het uithangbord van het ABN, het "Agemieën Bekoest Nienofs"  is ook nog steeds te koop bij de cultuur en de toeristische dienst van de stad Ninove aan 20 € per exemplaar.

Toeristische dienst:
Burchtstraat 44
9400 Ninove
Tel: 054 50 52 90

 

"Ivo" kijkt niet werkloos toe en springt bij in het woonzorgcentrum!

Ivo.jpg

Vandaag zetten we met plezier een gemotiveerde sportinstructeur in de kijker.
Ivo De Troyer is in de Aalsterse carnavalwereld, geen nobele onbekende.  Hij was in 1995 Arend prins en deed in 2002 ook een gooi naar de titel van prins carnaval in Aalst.
Ivo die normaal gezien aan de slag is bij de sportdienst van de Stad Aalst, is wegens de corona-crisis momenteel tijdelijk technisch werkloos.  
Wie Ivo goed kent weet dat hij graag mensen helpt en sociaal geëngageerd is. Daarom was zijn besluit snel genomen om voluit aan de slag te gaan in de zorgsector. Zowel de medewerkers als de bewoners van WZC De Hopperank zijn zeer tevreden met zijn initiatief.

Er zijn overal handen tekort in de zorgsector 'aldus Ivo'. Aangezien ik iemand ben die mensen graag helpt, was mijn besluit snel genomen. Mijn taak in het woonzorgcentrum omvat het op en afruimen van ontbijt, middagmaal en koffie. Zien dat de bedden opgemaakt zijn en indien nodig, aanvullen van handdoeken en washandjes.  En wat ook zeer belangrijk is, het klapke doen met de bewoners.
Er zijn hier nog steeds helpende handen nodig.
Ik werk hier van maandag tot vrijdag van 8u tot 16u.

Ivo heeft nog één boodchap: Beste Aalstenaars, respecteer allemaal de regels,  zodat we samen sterker uit deze periode komen!

Artikel/ Foto: Guy Van Vaerenbergh

 

Coronavirus treft Carnavalisten! Diepte interview met "Prins Carnaval Yvan" uit Aalst.

Prins_Yvan.jpg

(Deel 1). Prins zijn tijdens deze Coronacrisis is niet evident.
Het treft Yvan in het hart om niet te kunnen gaan naar de eetfestijnen van de AKV's.
Deze evenementen zijn broodnodig om het voorbestaan te kunnen garanderen van de carnavalsverenigingen.

Yvan vindt het vooral spijtig dat hij door de virusdreiging van de laatste maanden zijn sympathie niet heeft kunnen tonen aan de mensen die hem gesteund hebben tijdens zijn campagne.
Hij blijft met gemengde gevoelens zitten.
Zeker ook nu er ook gevraagd wordt of hij voor volgend jaar ook "Prins Carnaval" wil zijn.
Enerzijds wil hij de andere kandidaten ook de kans gunnen om de titel als Prins te kunnen verzilveren, anderzijds heeft hijzelf zijn prinsenjaar niet ten volle kunnen beleven.


Kandidaat Yordi werd geopperd om de fakkel van prins carnaval over te nemen in 2021.
Maar Yordi blijf loyaal naar de Yvan toe, hij past voor deze begeerde titel.


Wie de tittel zal dragen van Prins carnaval in 2021, leidt tot verhitte discussies op sociale media!

Hierdoor wou Yvan in het interview er zeker op wijzen dat hij nooit vragende partij was om twee seizoenen na elkaar prins te zijn.
De Burgemeester Christoph D'Haese en de leden van het Feestcomité, Carnavalist Tot In de Kist en de Verenigde Forains (foorkramers) waren het over eens.
Op de bijeenkomst die zij organiseerden, beslisten zij unaniem: Yvan moet aanblijven in 2022....

Bekijk de videoreportage om Yvan aan het woord te zien.Reporter: Guy Van Vaerenbergh
Camera/ Edit: Dimitri Van Hove