Cultuur In Beeld zoekt medewerkers om mee te helpen om ons cultureel patrimonium in beeld te brengen.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team.. Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Regio

Bloemenhulde - Cross of Sacrifice - Adegem

Adegem_3.jpg

 

Op donderdag 10 september jongstleden vond op het Canadees-Pools kerkhof in Adegem een kleine plechtigheid plaats.


De Vereniging der Oudgedienden van de Zeemacht Gent en Omgeving brachten een bloemenhulde aan zowel het Cross of Sacrifice als aan de 2 door hen geadopteerde graven van onbekende gesneuvelde matrozen van de Royal Navy.

 

Adegem.jpg Adegem_2.jpg

Didier De Wever

 

 

 

0
0
0
s2smodern

Terrasuitbreidingen verlengd tot half november

364819-Oude_Beestenmarkt_0002-0dacec-large-1600333644.jpg

 

De terrasuitbreidingen die eerder een goedkeuring kregen, mogen langer blijven staan: tot 15 november 2020. Ook de terrasbelasting blijft opgeschort tot half november. In totaal mochten de voorbije maanden 196 horecazaken tijdelijk extra terrassen zetten, goed voor een extra 4.500 vierkante meter terras.

 

 

Meer ruimte om samen te zijn

Bij de heropstart van de horeca, begin juni, besliste het stadsbestuur om een tijdelijke uitbreiding van vergunde terrassen toe te staan.

Zo kwam er meer ruimte om social distancing te garanderen. Er werd toen afgesproken dat de tijdelijke, grotere terrassen tot eind september mochten blijven staan.

Het stadsbestuur heeft nu beslist dat de uitgebreide terrassen tot 15 november 2020 kunnen blijven.

'De coronacrisis is nog niet voorbij. Mensen hebben meer ruimte nodig om samen te zijn en zich tegelijkertijd aan de maatregelen te houden.

Met de verlenging van de terrasuitbreiding bieden we mensen die ruimte op publiek domein.' aldus Filip Watteeuw, schepen van Mobiliteit, Publieke Ruimte en Stedenbouw

Signaal in moeilijke tijden

In totaal kregen de voorbije maanden 196 horecazaken een tijdelijke terrasuitbreiding, goed voor 4.500 vierkante meter extra terrasoppervlakte. De totale vergunde terrasoppervlakte, op regulier vergunde basis, samen met zomerterrassen, tijdelijke terrasuitbreidingen en tijdelijke nieuwe terrassen, bedroeg op 20 augustus 27.212 vierkante meter.

Naast de verlenging heeft het stadsbestuur bovendien beslist dat de terrasbelasting wordt opgeschort voor diezelfde periode, tot 15 november 2020.

'Het blijven moeilijke tijden voor onze Gentse horecazaken.

Met het verlengen van de terrasuitbreidingen willen we hen langer de kans geven om meer klanten te bedienen in een veilige setting. Ook verlenging van de opschorting van de terrasbelasting is een signaal dat we hen als stadsbestuur willen steunen.' (Sofie Bracke, schepen van Economie en Handel) 

Een groter terras geeft geen recht op bijkomende terrasverwarmers.

Horecazaken die al over vergunde terrasverwarmers beschikken, kunnen ze enkel gebruiken binnen de basisopstelling van het terras (niet in de zomeropstelling, noch op de tijdelijke uitbreiding), voor zover de terrasvergunning het toelaat. 

 

Didier De Wever

0
0
0
s2smodern

Delphine Boël onthult haar kunstwerk in Gent

Groot.jpg

 

Rode Kruis-Vlaanderen – afdeling Gent heeft gisteren maandag (07/09/2020) in haar hoofdkantoor op de Emile Clauslaan 5 een schilderij van kunstenares Delphine Boël ingehuldigd.

Met dit schilderij wil Delphine Boël de organisatie en haar vrijwilligers bedanken voor hun inzet de afgelopen maanden tijdens de corona crisis.

 

 

 

Reproducties van het werk 'The Red Cross Radiates Love' worden in alle gebouwen van Rode Kruis in Vlaanderen opgehangen, vrijwilligers krijgen ook een sjaaltje en mondmasker als dank voor hun inzet.

 

De voorbije maanden waren meer dan 11.000 vrijwilligers voor Rode Kruis-Vlaanderen op de been om tijdens de corona crisis een handje toe te steken.

Ze werkten in woonzorgcentra, deden ziekenvervoer, zorgden voor psychologische telefonische ondersteuning of deelden beschermend materiaal uit.

"Het was een pittige periode, waarin enorm gerekend werd op vrijwilligers en personeel. Om de vrijwilligers te bedanken hebben we, in ons gebouw, een prachtig kunstwerk opgehangen, gerealiseerd door Delphine Boël.

Het is een optimistisch werk, de kleuren stralen dankbaarheid uit." aldus Voorzitter Wim Vandermeersch.


Het werk 'The Red Cross Radiates Love' is zo'n 2 meter op 2 meter en centraal staat een rood kruis.

Daarrond staan ettelijke cirkels met het woord 'Love'. Elke O in dat woord, kreeg een gekleurd stipje verf.

De kunstenares had zo'n zeven maanden nodig om het werk af te maken. "De vraag om een werk te maken kwam er al in 2017 maar werd niet meteen geconcretiseerd", zegt Boël.

"Dit werk was zeer arbeidsintensief, duizenden keren het woord 'love' schrijven, elke O inkleuren, dat was best vermoeiend.

Ik heb het dus niet in één keer gemaakt maar met tussenpozen." Voor Boël stellen de gekleurde stippen mensen voor die elkaar de hand geven rond het rode kruis.

"Het Rode Kruis is voor mij een zeer nederige en discrete organisatie waar ik enorm veel respect voor heb", aldus Delphine Boël.

 

Foto's Jaqueline Dumortier - Voor CIB Didier De Wever

Video Ronny De Keukeleire - Interview Jean Buyle

0
0
0
s2smodern

Gouverneur als bemiddelaar en bruggenbouwer tussen de verschillende overheden in de provincie

gouverneur-15.jpg

 

Gent -Deze voormiddag, 1 september 2020, verwelkomde de deputatie de nieuwe Oost-Vlaamse gouverneur Carina Van Cauter in het Provinciehuis.

Gouverneur Carina Van Cauter is de 21ste gouverneur van Oost-Vlaanderen en voor Oost-Vlaanderen ook de eerste vrouwelijke gouverneur.

Als gouverneur zal ze de federale en Vlaamse overheid in Oost-Vlaanderen vertegenwoordigen.

 

 

 

Ze is voorzitter van de deputatie en ook bemiddelaar en bruggenbouwer tussen de verschillende overheden in de provincie: de federale overheid, de Vlaamse overheid, het provinciebestuur en de lokale besturen.

De gouverneur is ook medeverantwoordelijk voor de grensoverschrijdende samenwerking vanuit de Provincie Oost-Vlaanderen. 

Provinciale taken

De gouverneur is voorzitter zonder stemrecht van de Oost-Vlaamse deputatie.

Vlaamse taken

  • De gouverneur bewaakt het correct functioneren van de lokale besturen: steden en gemeenten, OCMW’s, polders en wateringen en kerkfabrieken. Zij behandelt alle klachten van de burgers tegen deze besturen.
  • Zij neemt initiatieven rond o.a. mobiliteit, ruimtelijke ordening, kenniseconomie en innovatie.
  • De Vlaamse regering wijst de gouverneur ook opdrachten toe voor de strategische ontwikkeling van de provincie. 

Federale taken

  • De gouverneur is medeverantwoordelijk voor de integrale veiligheid in Oost-Vlaanderen. Brandweer, politie en wapenvergunningen zijn haar hoofdtaken.
  • Zij zit ook het provinciaal veiligheidsoverleg voor. Bij zware rampen coördineert zij de hulpacties.
  • Daarnaast heeft zij representatieve en protocollaire opdrachten. Zo begeleidt zij de koninklijke familie als die de provincie bezoekt.

De Vlaamse Regering kiest de gouverneur.

Meer info over de bevoegdheden op de website van de gouverneur.

 Foto's Jacqueline Dumortier

 Video Ronny De Keukeleire - Interview Jean Buyle

Didier De Wever voor CIB

0
0
0
s2smodern

Tentoonstelling Jan Van Eyck

dag_jan-12.jpg

 

Het universum van Jan Van Eyck voor kinderen

OMG! Van Eyck was here! Gent viert zijn grootste Vlaamse Meester.

Een barstensvol programma zet de grootmeester in de schijnwerper.

Een expo voor kinderen kon niet ontbreken. Vanaf 30 augustus 2020 in De wereld van Kina: het Huis!

Jan Van Eyck, de 12-jarige hedendaagse kleinzoon, ontdekt dat hij afstamt van de bekende schilder.

 

Hij gaat op zoek naar wie dat verre familielid van hem precies is.

Door de ogen van de jonge Jan beleef je deze zoektocht. Kamer na kamer kom je meer te weten over de grootmeester: zijn ongeëvenaarde portretten, het Lam Gods, zijn schilders- en verftechnieken in zijn middeleeuwse atelier en zijn vele geheime avonturen in vreemde landen…

Wandel rond in de galerij, de huiskamer, het schildersatelier en de dakkapel.

Je kan de tentoonstelling bezoeken aan de hand van geluidsfragmenten die in het Nederlands, Engels, Frans en Duits.

De oude Vlaamse Primitieven vermengd met de moderne skate-cultuur? Het lukt hier!

De expo is te bezoeken tijdens de openingsuren van het museum.

De inkom is inbegrepen in het toegangsticket van het museum.

 

 

 

Foto's Jacqueline Dumortier - Video Ronny De Keukeleire

0
0
0
s2smodern

Familie-expo 'Dag Jan' dompelt bezoekers onder in het universum van Jan van Eyck

361513-20191219_AV_banner_voor_homepagina-97c1e8-large-1597760949.jpg

 

In 2020 viert Gent zijn grootste Vlaamse meester Jan van Eyck. Een expo voor kinderen kon daarbij niet ontbreken. 'Dag Jan – Het kleine rijk van Jan Van Eyck' dompelt jong en oud helemaal onder in het universum van Van Eyck. De familie-expo is te bezoeken van 30 augustus 2020 tot 30 juni 2021 in De wereld van Kina: het Huis.

 

De Vlaamse Primitieven met een knipoog naar de skate-cultuur

Bezoekers verkennen de middeleeuwse wereld van Jan van Eyck vanuit het perspectief van een jongen uit deze tijd, die ook Jan heet. Deze hedendaagse Jan ontdekt plots dat hij rechtstreeks afstamt van de bekende schilder. Hij gaat op zoek naar wie dat verre familielid van hem precies is.

 

Kamer na kamer komen bezoekers steeds meer te weten over één van de bekendste schilders uit de geschiedenis. Het Portret van Giovanni Arnolfini en zijn vrouw, zijn Portret van een man met rode tulband, het Lam Gods, zijn schilders- en verftechnieken in zijn middeleeuwse atelier en de vele geheime avonturen in vreemde landen, enzovoort. 20 haarfijne replica's van de portretten die Jan van Eyck maakte, zijn er te zien.

Op verkenning met een audioguide

In een interactief parcours langs kijkkasten, vitrines en animaties worden bezoekers op een speelse en educatieve manier ondergedompeld in het kleine rijk van Van Eyck. Om de tentoonstelling toegankelijk te maken voor een zo breed mogelijk publiek, wordt het verhaal verteld aan de hand van geluidsfragmenten die zowel in het Nederlands, Frans als Engels beschikbaar zijn.

Praktisch

  • Van 30 augustus 2020 tot 30 juni 2021 in De wereld van Kina: het Huis, Sint-Pietersplein 14, 9000 Gent
  • De expo is te bezoeken tijdens de openingsuren van het museum: van maandag tot vrijdag van 9 tot 12 uur en van 13 tot 17 uur, op zon- en feestdagen van 14 tot 17.30 uur
  • De toegang is inbegrepen in de toegangsprijs voor De wereld van Kina.
  • Ook klassen kunnen de expo bezoeken. Een klasbezoek reserveren kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 09 323 62 50.

 

De Wever Didier - Video Ronny De Keukeleire

0
0
0
s2smodern