Droomreizen in Europa

b_800_600_0_0_0_images_artikelfotos_december2022_Droomreizen.png

 

DROOMREIZEN IN EUROPA

 

DE MOOISTE PLEKKEN DIE JE BEZOCHT MOET HEBBEN

 

auteur: onder de auspiciën van National Geographic Partners

categorie: non-fictie, reizen

uitgeverij: Kosmos 2022

ISBN 978 90 4392 538 9

beoordeeld door: Gerda Sterk

XXXXX

 

Droomreizen, reisdromen

Dit prachtig uitgegeven boek is inderdaad iets om bij weg te dromen. Ga rustig in de zetel zitten (het is trouwens te zwaar om mee te nemen, tenzij in de auto) en kies uit naar welke bekende of minder bekende bestemming je nu eens zou vertrekken.

Uitwerking

Negen hoofdstukken voeren ons mee op negen verschillende manieren. We gaan over water en over land. We reizen met de trein of gaan te voet. Misschien willen we eerder cultuur of gewoon lekker gaan eten en drinken. Wat dacht je van avonturen voor actievelingen, of ga je liever de wereld van bovenaf bezien? En dan zijn er nog de pelgrimstochten voor lezers, dromers en geschiedenisliefhebbers.

Spectaculairste treinreis van Groot-Brittannië

Laat me een voorbeeld geven. Je start in Inverness in Schotland en eindigt aan de westkant in de Kyle of Lochals. De tekst geeft aan welke stadjes en landschappen je mag verwachten en waarop je moet letten: misschien zie je wel zeehonden en dolfijnen, want die leven in grote populaties in Beauly Firth. Altijd staat er vermeld wat de beste tijd van het jaar is voor deze reis, hoe lang die duurt en hoe je de planning aanpakt. Bij de nuttige tips wordt er gewezen op het feit dat het in de winter spectaculair mooi kan zijn, maar dat er slechts vijf à zes uur daglicht is. Websites ontbreken niet en de hoogtepunten staan apart vermeld. Op een prachtige luchtfoto zien we een trein over een oude brug door een wild, leeg bergachtig landschap stomen. Twee kleine kaartjes geven een idee wan waar in Europa deze tocht zich afspeelt.

Route du Comte Jean

In de lijst voor de actievelingen zie ik zowaar een fietsroute staan die begint in Brugge en die na 220 km eindigt ergens in Noord-Frankrijk. De rubriek Planning is hier summier: neem regenkleding mee en bezoek de website.  walloniabelgiumtourism.co.uk. Bij "Vogelspotten in de Donaudelta, Roemenië" staat dan weer de volledige uitleg en een mooie foto.

De Odyssee

De pelgrimstochten nodigden mij absoluut uit om te vertrekken. Om Odysseus te volgen over de route die Homerus beschreef, wordt me aangeraden om een jacht te huren, maar - komaan - dromen staat vrij! Geen van de plaatsen die Odysseus aandeed, kan zeker worden geïdentificeerd, maar het boek geeft een paar hoogtepunten die ik zeker niet zou willen missen. Trouwens je kan de route beginnen in Istanboel met openbaar vervoer (dus met bussen en boten) en op die manier eindigen in Ithaka. 

Keuze van experts

Die keuze is misschien niet die van jou. Misschien interesseert het je niet om Mark Twain, Goethe, Jane Austin of anderen te volgen, maar wil je wèl impressionistisch Frankrijk bekijken, met natuurlijk de tuin van Monet. Neen? Liever te voet de Dingle Way in Ierland afstappen of bier uit trappistenkloosters proeven? Voor dat laatste reken je twee à drie dagen om heel België rond te rijden! Of proef je liever wijn? Ga dan eens naar Hongerije, of natuurlijk naar Frankrijk.

Een landenregister en een fotoverantwoording voor de 226 foto's sluiten het boek af.