De Jongen, de Mol, de Vos en het Paard

Paard.png

 

 

De Jongen, de Mol, de Vos en het Paard

Het geanimeerde verhaal

 

auteur en tekenaar: Charlie Mackesy

categorie: fiction, sprookje

uitgeverij: KokBoekencentrum uitgevers Utrecht 2022

ISBN 978 90 2662 6005

beoordeeld door: Gerda Sterk

XXXX

 

Om lief te hebben... en lief gevonden te worden

De laatste woorden van dit sprookje geven heel goed de geest van het verhaaltje weer. Het onwaarschijnlijke viertal komt elkaar toevallig tegen, trekt samen op en verwoordt de ene lieftalligheid na de andere. Het zijn geen diepzinnigheden met een grote filosofische diepgang, maar het doet toch deugd het te lezen. Combineer het zachte gevoel met de schattige tekeningen en je kan je een half uurtje losrukken van de werkelijkheid die op de radio samengevat wordt in "oorlog, klimaatrampen en "foute" voetbaluitslagen. Een bijzonder onderdeel van de vormgeving is dat de tekst in een soort handschrift weergegeven is.

Kinderboek of niet

Pratende dieren, kleine jongetjes die helemaal alleen ronddwalen en een warm huis zoeken, mollen die even hard lopen als een vos, het kan allemaal in dit verhaal.  Als je dit voorleest aan een kind zal het dat even gewoon vinden als pratende dwergen, goede feeën en boze tovenaars. Soms beslaan de mooie tekeningen twee bladzijden, ze zijn altijd eenvoudig, wat voor een klein kind prima is. Een volwassene geniet van het coloriet en de soepele lijnen. De maker slaagt er goed in om de gezichten van de dieren - vooral het paard en de vos - menselijke trekken te geven.

Volwassenen zullen de boodschap van liefde en vriendschap graag lezen, al is het verhaal gedompeld in een verregaande naïviteit.

Mooi uitgegeven met een harde omslag en zeker bruikbaar als je nog een geschenk zoekt voor kerstmis.