Cultuur In Beeld zoekt medewerkers om mee te helpen om ons cultureel patrimonium in beeld te brengen.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team.. Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Solo reizen

b_800_600_0_00_images_artikelfotos_november2022_Solo.png

 

 

SOLO REIZEN

 

HOE JE IN JE EENTJE DE WERELD TROTSEERT

 

auteur:  Liesbeth Rasker

categorie: non-fictie: reizen

Uitgeverij: Cosmos 2022

ISBN:  978 90 4392 527 3

ISBN e-book: 978 90 215 9021 9

beoordeeld door: Gerda Sterk

XXXXX

 

Alleen reizen=eenzaam zijn

Sommigen zullen nooit alleen op reis gaan uit vrees door eenzaamheid overvallen te worden. Rasker maakt duidelijk dat daarvoor geen gevaar is. Sinds ze in 2012 in haar eentje naar Mongolië ging, ziet ze méér voordelen dan nadelen: je doet precies wat je wil en met wie je wil. Wie alleen reist ontmoet overal mensen en kan de reisplannen al dan niet aanpassen aan de ontmoetingen. Ik (n.v.d.r.) reis zelf graag alleen en ben het volledig met haar eens.

Praktische tips: neem een sarong mee

Het boek is opgebouwd van gemakkelijk naar moeilijk. Ze begint met een verblijf in Nederland, België en Parijs en schakelt dan over naar de echte soloreizen. Behalve tips i.v.m. de bestemmingen geeft ze algemeen waardevol advies, zoals: pak niet te veel mee! Wat heb je wél bij: een dagboek en een sarong. Het dagboek gebruik je om momenten van verveeldheid of zelfs van eenzaamheid te doorbreken en de sarong heeft veel praktische toepassingen waaraan je niet zou denken. Natuurlijk neem je ook een paar geneesmiddelen mee, een verdeelstekker, enz...

Alleen eten is voor velen niet prettig, dan komt het dagboek bv. van pas. Ik zou haar zelf een tip kunnen geven: spreek iemand aan en vraag of je bij haar (best een vrouw als je zelf een vrouw bent) mag zitten.

Plan niet te veel vooraf

Leg voor de eerste avonden een verblijf vast, weet ongeveer wat je wil zien en laat verder de reisweg open. Weet je toch niet hoe je van Bali naar Flores geraakt, dan is er nog altijd Google. Eigen vervoer is soms prettig en dus vermeldt ze de mogelijkheden in de betreffende bestemming. Als dat niet kan geeft ze aan hoe het openbaar vervoer werkt.

Elk hoofdstuk behandelt een nieuwe bestemming. Meestal geeft ze een paar adressen voor overnachting, restaurants, dingen die je moet zien of wat je niet moet zien! En laat je niet afschrikken door een verblijf in een slaapzaal. Je ontmoet soms de interessantste mensen in een hostel. En al ben ik van een rijpere leeftijd dan Liesbeth, ik kan dit alleen maar beamen: in een hotel zou de eenzaamheid wel degelijk om de hoek kunnen loeren.

Elke dag feest

Zo eenvoudig is het natuurlijk niet. Ook de meest verstokte soloreizigster heeft een baaldag. Het zal je bv. maar overkomen dat je portemonnee gestolen wordt. De raadgevingen die ze in dit verband geeft zijn ontzettend belangrijk: je bent immers alleen op reis! Alles wat ze vermeldt over kosten en bankkaarten is zonder meer geld waard! Ik ben niet opgegroeid met sociale media zoals Rasker maar ook zij vindt het zinvol om daarmee niet zoveel tijd door te brengen als thuis, waarna ze toch een aantal interessante apps aanraadt.

Mooie vormgeving

Het is een fraai boek met een harde kaft en vele foto's. Rasker is niet schuw om op velen ervan zelf te figureren. Er staan geen onderschriften bij, maar we weten natuurlijk uit de tekst in welk land we zitten. Elke nieuwe bestemming wordt met een mooie foto over twee bladzijden ingeleid en een korte tekst waarom ze van dat land houdt.

De wereld ligt aan je voeten

Solo reizen is niet eng of gevaarlijk, het is een geweldige ervaring en het heeft zelfs zijn nut voor je karaktervorming. Het is niet alleen voor backpackers, maar ook voor reizigsters die méér comfort willen. Het is enthousiast geschreven en gaf mij al direct goesting om er nog eens alleen in te vliegen. Sri Lanka? New York? Of nog eens Nieuw-Zeeland?!