Cultuur In Beeld zoekt medewerkers om mee te helpen om ons cultureel patrimonium in beeld te brengen.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team.. Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

20 randonnées en ligne de gare à gare par les GR – Tome 1

Gerda.jpg

 

non fictie: wandelingen tussen treinstations

uitgeverij: Topo-Guide, SGR (asbl)

auteur: een team schrijvers

recensie: Gerda Sterk, lid van VJV, SKEPP, HV

XXXX

 

Dit is de gids waarop ik zat te wachten. Helaas bestaat deze uitgave enkel in het Frans. 

 

Wandelen met de trein

Het concept is eenvoudig: je vertrekt voor een stevige wandeling in het mooie Wallonië,  maar je neemt de trein tot het beginpunt en je eindigt de wandeling aan een ander station. Bij dit soort rechtlijnige wandelingen zou je twee auto’s nodig hebben en nu geen enkele. Dit zijn dus geen lusvormige trektochten. Je volgt slingerende paden van het ene station naar het andere.

 

Ecologisch verantwoord

“Bent u verliefd op slingerende paadjes, op binnenweggetjes en … op de ijzeren weg? Wel, dan is deze topo-gids gemaakt voor u” zo presenteert het boek zich op p. 5.  Wilt u bovendien aan duurzaam toerisme een bijdrage leveren en geen  CO2 uitstoten, dan vindt u hier 20 dagtochten van gemiddeld ongeveer 20 km.

De kortste is 16 en de langste is 26 km. 

 

Praktische aanpak

Op p. 3 vind je in een nuttige inhoudstafel het volgende:

  1. de Waalse provincie (er zijn er 5) waarin de vier wandelingen zich bevinden 
  2. het begin- en het eindstation
  3. het nr. van de GR of GRP die je zal bewandelen
  4. de lengte in km
  5. de bladzijde

 

Er is een QR-symbool om de route in te scannen. Op p.9 staan raadgevingen aan de gebruikers van een GPS systeem.  Er wordt verwezen naar de juiste kaarten in de cartografie en naar een uitgave van de Topo-guide du GRP die eveneens van toepassing is.

Op het einde van elke route staan eet- en drinkgelegenheden onderweg en het adres van de toeristische info, met e-mail. 

De kaft vooraan kun je openplooien en dan krijg je een overzicht waar de lussen zich bevinden. De kaft achteraan bevat een overzicht van de hele GR waarvan één van de wandelingen deel uitmaakt. Symbolen duiden aan waar er rustbanken zijn, waar er picknicktafels staan, waar er stopplaatsen van een bus (met of zonder schuilhok) zijn, en  waar je op het panorama moet letten.

 

En route!

Ik neem als voorbeeld Rando 4: van Hoeilaart naar Genval. 

We zijn in de provincie Waals Brabant. We zullen 5 plaatsen aandoen: Hoeilaart, Ransbeck, Ohain, Hannonsart, Genval. We zitten op de spoorlijn Brussel – Namen. Het hoogteverschil staat in een grafiek aangegeven. Een paar foto’s geven een indruk van wat ons te wachten staat. Deel 1 van de wandeling ligt buiten de GR (zie het gekende symbool met een streep door). Het station heeft twee uitgangen. De tekst vertelt welke van de twee je moet nemen. Je zal onderweg banken en een picknicktafel tegenkomen. Op een kaartje kan je de weg volgen van het station naar de aansluiting met de GR126. Daar begint het deel dat ‘Chemin du Pachy’ heet. Dat is 4,7 km en eindigt bij een bushalte. Onderweg lopen we langs de muur rond Argenteuil. We lezen dat Leopold III er woonde na zijn troonsafstand tot aan zijn dood. 

Zo volgen er nog 7 hoofdstukjes met telkens goede aanduidingen, waar nodig met de huisnummers erbij. In het groen staan wetenswaardigheden (bv. het weetje over Leopold III), in het blauw is er vermelding van een mogelijke omweg om iets te gaan bekijken dat de aandacht verdient. In dit geval is het de kerk Saint-Etienne van de 17de eeuw. 

 

De proef op de som

Die heb ik nog niet kunnen nemen, want dat zou natuurlijk de beste beoordeling zijn: vind je de weg via de aanduidingen, ook als je oriëntatievermogen niet is om over naar huis te schrijven? Mij lijkt het mogelijk, zelfs met de tekst in het Frans, omdat de sleutelwoorden (tourner à gauche, prendre à droite) dikwijls dezelfden zijn. 

Er zijn al vele Topo-Guides verschenen in het Nederlands. Het is wachten op een vertaling van dit interessante deel.