Cultuur In Beeld zoekt medewerkers om mee te helpen om ons cultureel patrimonium in beeld te brengen.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team.. Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Leven zonder diabetes

leven-zonder-diabetes.jpg

 

Leven zonder diabetes


De definitieve gids voor het begrijpen en omkeren van diabetes type 2


Met 3-stappenplan om gewicht te verliezen


auteur: Roy Taylor
gezondheid
uitgeverij Nieuwezijds
ISBN 978 90 5712 542 3
recensente: Gerda Sterk
4 sterren op 5
Diabetes type 2: voedselvergiftiging?


De auteur vertelt in de inleiding dat niet iedereen zin heeft om alle gegevens te doorploeteren aangaande de oorzaken van diabetes type 2. Al is het belangrijk te weten hoe het lichaam de spijsvertering aanpakt, sommige lezers willen vooral weten hoe ze hun diabetes type 2 moeten aanpakken.

De laatste groep wordt meteen doorverwezen naar p.121. De anderen beginnen bij hoofdstuk 1 waarin hij uitlegt wat de wetenschap – en hijzelf – de laatste tijd te weten is gekomen over deze aandoening. Het heeft inderdaad met te veel suiker te maken, maar volgens Taylor is de hoofdoorzaak: te veel vet in de lever en de alvleesklier. Vandaar dat obesitas niet
de enige oorzaak is, al is het wél de belangrijkste. In de volgende hoofdstukken komen we te weten hoe het lichaam energie haalt uit koolstof en hoe het omgaat met de opname van voedsel. Het sociale aspect is belangrijk, maar wat doet insuline?


Wat is de rol van de lever? Van de alvleesklier? Lange tijd te veel voedsel eten, kan een ophoping van vet op de verkeerde plaats veroorzaken en dan liggen zwaarlijvigheid en diabetes op de loer. Maar iedereen heeft een persoonlijke vetdrempel en daarover gaat hoofdstuk 6. Dit is niet het gemakkelijkste, maar het is zeker een belangrijk hoofdstuk: we komen te weten waarom niet iedere zwaarlijvige
obesitas heeft en wat het belang is van de vetdrempel.


Actie !


Bij hoofdstuk 7 aangekomen zouden we voldoende gemotiveerd moeten zijn om in actie te schieten: hoe kan je ontsnappen aan diabetes type 2 en liefst zonder alle plezier in het leven te verliezen! Hoe we dat moeten doen, lezen we in hoofdstuk 8,
terwijl 9 waarschuwt: laat je niet voor de gek houden. Het boek eindigt met recepten voor de drie verschillende stadia die Taylor voorstelt.


Hij last zelfs aantrekkelijke kleurenfoto’s in om de pil te vergulden.

Ik heb geen diabetes type 2 en ben geen dokter, maar een blik op commentaren bij het verschijnen van de Engelse uitgave een jaar eerder, leert me dat lezeressen en lezers die aan de aandoening lijden er baat bij hadden de raadgevingen op te volgen.
Taylor legt uit hoe diabetes vrij onschuldig begint (en nog kan aangepakt worden!), maar kan evolueren tot een zelfs levensbedreigende aanslag op de gezondheid.

Humor


Een grote verdienste van dit boek is de manier waarop de zaken voorgesteld worden: Taylor gebruikt klare taal zonder de lezer te betuttelen, geeft toelichting waar nodig is (afkortingen worden uitgelegd bij het eerste gebruik) en dàt met de nodige humor.
Hoofdstuk 5 bijvoorbeeld zoekt onder de titel “Moordmysterie” wie de moordenaars zijn van de bètacellen. Humor helpt relativeren en houdt de aandacht gaande. Te veel boeken en artikels over geneeskundige onderwerpen zijn in een schier onbegrijpelijke taal geschreven in een poging wetenschappelijk zo correct mogelijk te zijn.


Elk hoofdstuk eindigt met een omkaderde samenvatting van wat je geleerd hebt en zou moeten onthouden. In de bijlage licht de auteur de soorten diabetes toe. Hij kan het weten want hij is hoogleraar geneeskunde en stofwisselingsziekten aan Newcastle University en een van ‘s werelds meest vooraanstaande deskundigen op het gebied van diabetes.

Gerda Sterk, bestuurslid van SKEPP en VJV

 

0
0
0
s2smodern