Cultuur In Beeld zoekt medewerkers om mee te helpen om ons cultureel patrimonium in beeld te brengen.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team.. Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Abdij Van Park

b_800_600_0_00_images_artikelfotos_januari2022_image_1.png

 Deze prachtige site vind je in Leuven, niet héél ver van het station.

De hele plek is een bezoek méér dan waard: je kan er wandelen in een uniek natuurdomein, je kan de abdij bezoeken en er is PARCUM, een tentoonstellingsruimte. Bovendien kan je er speciaal ter plaatse gebrouwen bier drinken en een hapje eten. In de tiendenschuur kan je biologische producten kopen. 

b_800_600_0_00_images_artikelfotos_januari2022_20211208_160322.jpg

 

Kom binnen in het klooster

De bezoekers route leidt je door de gerestaureerde ruimtes in het eeuwenoude klooster. De audiotour helpt je kijken naar details waarbij je anders niet zou stilstaan of die je misschien zelfs niet zou zien.  De mooie glasramen bv. beelden het leven van de stichter Sint Norbertus uit. 

 

Bibliotheek

Abdijen zijn hotspots voor het intellectueel leven en deze bibliotheek is daarvan een verzamelpunt geweest. Helaas heeft het Franse bewind in 1796 de Parkheren gedwongen een groot deel van hun collectie van de hand te doen. Wat in de KU Leuven terecht kwam, werd vernietigd door de brand van 1914. 

Vandaag zien we weer een mooie collectie. Strek je uit op de ligbanken en bewonder het plafond in alle rust!

b_800_600_0_00_images_artikelfotos_januari2022_image.png

 

De refter

Hoogst waarschijnlijk zagen de broeders niet meer in welke schitterende zaal ze stilzwijgend hun karige maaltijden zaten te eten. Boven hun hoofden is er een stucwerk plafond vol symboliek, onder hun voeten een natuurstenen tegelvloer en tegen de muren monumentale olieverfschilderijen. 

 

PARCUM

Parcum is een tentoonstellingsruimte waarin religieus erfgoed een permanente collectie vormt. Tijdelijke tentoonstellingen behandelen een thema op het kruispunt van religie, kunst en cultuur. 

Tot 16 januari 2022 gaat er een expo door, getiteld: Blik op oneindig.

 Elke religie heeft verhalen over de schepping, over (het leven na) de dood, over hoop. We zien menselijke reflecties over de zin van het bestaan vooral vanuit het christelijke standpunt, maar met soms een vrij objectieve toelichting ernaast. Eeuwenlang werden mensen bang gemaakt met wat hen te wachten zou staan in de hel als ze zondigden. Het Laatste Oordeel was evenmin iets om zich op te verheugen.

Wij hebben stukken kruis van Jezus (naar het schijnt genoeg relikwieën om een boot mee te bouwen), maar ook de islam heeft memorabilia, zie de afdruk van sandalen van de profeet.

 

De expo is de moeite waard, maar je hebt nog maar een week op ze te bezoeken. 

 

Dan volgt: 

             On the move

                                                                        5.05.22 - 28.08.22

Kom mee op tocht langs religieuze wegen, heilige reisgezellen en bedevaartsoorden. 'On the move' belicht wat mensen dreef en drijft om op pad te gaan.

 

Groepsverantwoordelijken

Speciaal voor groepen: Joanna Leung is de communicatieverantwoordelijke. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

In de gerestaureerde watermolen zijn er zalen om te vergaderen of om te feesten

 

Verdere nuttige gegevens: www.abdijvanpark.be

                                           Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  

                                           016 27 44 80

                                           Abdij van Park 7    3001 Leuven

 

Geschreven door Gerda Sterk, lid van Humanistisch Verbond, Vlaamse Journalisten Vereniging (VJV), SKEPP.