Cultuur In Beeld zoekt medewerkers om mee te helpen om ons cultureel patrimonium in beeld te brengen.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team.. Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Tuindagen "Park van Beervelde"

b_800_600_0_00_images_artikelfotos_oktober2021_Kabouter.jpg

De familie de Kerchove de Denterghem is sinds meer dan anderhalve eeuw verbonden aan onder andere de Koninklijke Maatschappij voor Landbouw en Plantkunde en de Gentse Floraliën.

We weten het nog goed anno 1982 toen de eerste “Tuindagen van het Park van Beervelde” naar het voorbeeld van “Les Journées des Plantes de Courson” en “Chelsea Flower Show” plaatsvonden.

b_800_600_0_00_images_artikelfotos_oktober2021_Beervelde.jpg

Graaf Renaud en Gravin Catherine (†) de Kerchove de Denterghem nodigden in hun park van 25 hectare toen een flink aantal adellijke families uit voor deze gebeurtenissen maar ook ieder andere bezoeker was welkom.

De eerste edities waren trouwens een tweedaagse gebeurtenis met amper een paar duizend bezoekers en 60 exposanten. Aanvankelijk waren de Tuinddagen vrij onbekend bij het grote publiek maar geleidelijk aan werd het de place to be voor iedere rechtgeaarde tuinliefhebber. Zo kon men rond het kasteel de niet commerciële standhouders vinden die zich toelegden op zeldzame soorten platen allerlei. Heden te dage zijn De Tuindagen een trendsetter in ons land en is tevens een visitekaartje geworden voor de Vlaamse sierteelt.

b_800_600_0_00_images_artikelfotos_oktober2021_Kikker_en_prinses.jpg

Jaar na jaar ging het in stijgende lijn en ook dit jaar (na een jaar van afwezigheid door corona) brak deze 66e editie alle records met bijna 21.000 bezoekers op drie dagen. Het thema van deze herfsteditie was “Sprookjes”, een thema waar vele van de 240 standhouders gretig op inspeelden.

Graaf Renaud en Gravin Valérie de Kerchove de Denterghem hebben er dit jaar dan ook alles aan gedaan om iedereen het naar zijn zin te maken. Zo werd er ook aan de kleintjes gedacht, was er veel muzikale omlijsting en kon het buikje gevuld maar ook de dorstigen gelaafd worden. Dit allemaal in het prachtige kader van het park.

Met een gerust hart kan gezegd worden dat ook deze najaarseditie, ondanks corona en voorbereiding in de gietende regen, meer dan geslaagd was.

 

 

Artikel en foto's: Marc De Clercq