Cultuur In Beeld zoekt medewerkers om mee te helpen om ons cultureel patrimonium in beeld te brengen.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team.. Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Tentoonstelling 'Het Kunstuur' - Mechelen

Kunstuur_2.jpg

 

In Mechelen hebben twee broers, Joost en Hans Bourlon, een uitstekend initiatief genomen dat – niet verwonderlijk – een enorm succes kent. 

Kunstuur 1 (dat loopt tot eind januari) is uitverkocht, maar je kan – zoals ik – geluk hebben dat er juist een annulatie was. Ik raad in elk geval aan Kunstuur 2 vanaf half februari in het oog te houden.

 

Er worden 32 topwerken van Belgische kunstenaars uit de periode 1887-1938 voorgesteld. Valerius De Saedeleer bv. is prominent aanwezig.

Op zich is dat al knap, maar het is vooral de manier waarop de tentoonstelling werd uitgewerkt die lof verdient.

Het is corona-tijd en dat vraagt van de organisatie speciale maatregelen. Je wordt ingedeeld in groepen van maximum zes, je krijgt een vouwstoeltje mee, oortjes en een audio.

Alles wordt na elke rondgang ontsmet. Je hoeft geen enkele deur aan te raken, alles gaat automatisch.

Terwijl je naar een inleiding luistert, gaat stipt op tijd de deur open naar de eerste zaal en ben je omringd door een achttal schilderijen. De eer om het eerste werk te bespreken valt aan burgemeester Bart Somers, die in een videobeeld plots mee in de ruimte staat.

Het schilderij is een portret van een kenner.

Maar het is een chirurg neus-, keel- en ooraandoeningen die uitleg geeft over Zelfportret met zwarte Oorlap.

Bij De Mosseleters (Gustave De Smet) zien we Pascale Naessens; bij een tafereel als een scène uit een film (De Dronkaard) zien en horen we regisseur Stijn Coninx.

Gert Verhulst en Hans Bourlon zijn ook commentatoren.

We kennen hen als CEO’s van Studio 100, een organisatie die een belangrijk aandeel had in het tot stand komen van het geheel.

 Het schilderij waarover het gaat wordt speciaal belicht. Dat op zich draagt al erg bij aan de appreciatie.

Gedurende een soort inleiding zien we de BV’s geprojecteerd in een hoek van de zaal, maar niet te lang zodat je snel de aandacht kan vestigen op het schilderij zelf.

De hele rondleiding duurt exact een uur  en doordat je op een stoeltje kan zitten is er evenmin gevaar voor lichamelijke als voor geestelijke vermoeidheid!

Ik heb niets dan lof voor het uur kunst en de manier waarop het is uitgewerkt. Ik heb me al ingeschreven voor de volgende uitgave die begint vanaf 13 februari!

 

De prijzen variëren tussen10 en 14 €.

Info en reservatie : klik hier

 Bespreking: Gerda Sterk, bestuurslid van VJV en SKEPP

 

 

0
0
0
s2smodern