Cultuur In Beeld zoekt medewerkers om mee te helpen om ons cultureel patrimonium in beeld te brengen.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team.. Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Onze reporter op stap in 'Le Site du Grand-Hornu'

_1010010-2.jpg

 

Onze collega (Balder Deschildre) heeft Gent eventjes verlaten en is de Cultuur gaan opsnuiven in de Provincie Henegouwen.

 

Le Site du Grand-Hornu

 

In het hartje van de provincie Henegouwen, niet ver van de Franse grens ligt Grand-Hornu, een mooie plek die een blik werpt op de rijke geschiedenis van de streek.

Begin 19de eeuw, in volle Industriële Revolutie startte Henri De Gorge een mijncomplex op deze locatie met onder andere werkplaatsen en kantoren voor de steenkoolmijnen en een arbeiderswijk met 450 woningen.

Grand-Hornu bleef in werking tot 1954.

De site raakte daarna in verval en een volledige afbraak eind jaren ’60 kon maar nipt vermeden worden door een architect die de site in 1971 kocht en begon met de renovatie.

Onder impuls van de provincie Henegouwen werden er enkele decennia lang allerlei tentoonstellingen en culturele evenementen georganiseerd.

In 2002 opende het Musée des Art Contemporains (MAC's) zijn deuren en is de dag van vandaag uitgegroeid tot één van de eerste cultuurplekken in België gewijd aan hedendaagse kunst.

Niet enkel voor de tijdelijke tentoonstellingen maar ook voor het bekijken van de integratie van de moderne architectuur in deze neoklassieke panden is het de moeite waard.

Opmerkelijk is dat op het terrein ook een grafkelder aanwezig is, waar de bouwheren en zijn familie begraven liggen.

Een impressie...

 

Verslag/foto's Balder Deschildre