Cultuur In Beeld zoekt medewerkers om mee te helpen om ons cultureel patrimonium in beeld te brengen.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team.. Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Op stap met Philippe Roels (wijnconsulent) wijncultuur - Gaglioppo druif en zijn regio.

Philippe_Roels_-_test.jpg

 

 

Zoals u waarschijnlijk weet zijn er in Italië twintig wijngebieden. Het ene wijngebied is een stuk bekender dan het andere. Calabrië is zo’n wijngebied dat minder is gekend, laat staan van de druivenrassen die het gebied heeft.

De Gaglioppo druif is zo een druif die iets minder gekend is.

 

Qua wijnen loopt Calabrië iets achter op de andere wijngebieden in Italië, wat niet heel vreemd is, want er is minder beweging in dit wijngebied. Calabrië heeft slechts 15.000 hectare aan wijngaarden. Er zijn drie druiven waar het gebied oprecht trots op kan zijn. De Magliocco, de Mantonico Blanco en de Gaglioppo druif.

90258733_2898472433573804_8587309486513848320_n.jpg

 

De Gaglioppo is een redelijke grote druif en heeft een redelijke dikke schil maar ondanks dit heeft de wijn en lichtere kleur.

 

Dankzij deze dikke schil is zij goed bestand tegen de hitte die Calabrië soms heeft.

 

De druif heeft in vergelijking met andere druiven redelijk wat zorg nodig.

 

 

 

De Gaglioppo komt maar liefst in alle elf appellaties van Calabrië voor. De bekendste DOC waarin ze floreert is DOC Cirò, de lage heuvels in het noordoostelijk gedeelte van Calabrië, rond de badplaats Cirò Marina ( daar komen ook de beste wijnen vandaan die gemaakt zijn van Gaglioppo.

 

90234131_2898505226903858_7725563833745408_n.jpg

 

De wijnen gemaakt van Gaglioppo geven zachte tannines, lichte zuren en zijn licht van kleur met een lichte kruidigheid.

 

Sommige wijnen van deze Gaglioppo gaan ook op barriques.

 

De Gaglioppo wordt ook geblend met oa. Cabernet Sauvignon.

 

Deze wijnen kan je serveren bij antipasti, pasta's of risotto op basis van tomatensaus, bij rood vlees, lamsvlees en bij kazen.

 

Info: Philippe Roels

0
0
0
s2smodern