Cultuur In Beeld zoekt medewerkers om mee te helpen om ons cultureel patrimonium in beeld te brengen.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team.. Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

België - een wijnland in wording ?

georges-6.jpg

 

Verwijzend naar de titel hierboven, moet bij ons niet in miljoen hectoliter gerekend te worden, al betekende 2018 wel degelijk een recordjaar voor de Belgische wijnbouw. Met 1.961.588 liter lag de productie vorig jaar zelfs dubbel zo hoog als in 2017.

Van die recordoogst kwam 957.105 liter uit Vlaanderen en 1.004.453 liter uit het Waalse landsgedeelte. Grotendeels kleurde de wijn wit (783.867 liter), gevolgd door schuimwijn(780.739 liter), rode wijn (337.390 liter) en rosé (59.562 liter).

 

Voor deze recordproductie tekenden samen 134 Belgische wijnbouwers, over een gezamenlijke oppervlakte van 383 hectare aan wijngaarden.
De beste Belgische wijnen: Achttien Belgische wijnen krijgen een gouden medaille toegekend door de Vereniging Vlaamse Sommeliers (VVS). Dat gebeurde na een proeverij in Ter Groene Poorte in Brugge. was de vijftiende editie van “Beste Belgische Wijn”. Met de proeverij wil de VVS haar appreciatie en geloof in de Belgische wijnbouw duidelijk maken. Die wijnbouw is duidelijk bezig aan een opmars. Dit jaar werden 180 wijnen van 46 verschillende domeinen geproefd.

Beste-Belgische-wijn-wat-geschiedenis.jpg

Ter vergelijking, in 2005, bij de eerste editie proefden de sommeliers nog 21 wijnen. De deelnemende wijnbouwers vertegenwoordigen 82,5 procent van de totale Belgische productie in 2018. Achttien wijnen daarvan kregen een gouden medaille. Wijndomein Schorpion uit het Limburgse Vliermaal haalde met vier stuks het hoogst aantal gouden medailles binnen.

Zo’n tien wijndomeinen namen voor het eerst deel aan de proeverij. De medaillewinnaars en hun wijnen worden voorgesteld en geproefd tijdens de happening van de Belgische wijnen op de Horeca Expo Gent op zondag 17 november.

Dit zijn de winnaars:

1. Chant d’Eole Blanc de Blancs (Domaine du Chant d’Eole) 2. Pinot Gris
(Kluisberg) 3. Pinot Gris (Pietershof) 4. Chardonnay (Pietershof) 5. Zwart Brut
(Schorpion) 6. Cuvée Houben (Schorpion) 7. Blanc de Blancs (Schorpion) 8. Goud Brut
(Schorpion) 9. Ruffus Chardonnay Brut 10. Ruffus Brut Rosé (Vignoble des Agaises) 11.
Contrepoint (Vin de Liège) 12. L’insoumise (Vin de Liège) 13. Belgian Bull’s Blood
(Hoenshof) 14. Waes Wit (Waes) 15. Waes Rood (Waes) 16. Blanc de Blancs Brut
(Stuyvenberg) 17. Peregrino (Haksberg) 18. Pure White Albarino (Vandeurzen) Entre-
deux-Monts sleept wel een zilveren en bronzen medaille in de wacht.

Meer info op:
https://bestebelgischewijn.be/resultaten


Het Verenigd Koninkrijk heeft zijn eigen wijn marathon. Vorige maand vond in Surrey de eerste halve marathon plaats in het Verenigd Koninkrijk. Net zoals in de Médoc, loopt het parcours langs verschillende wijngaarden en zijn er verschillende haltes waar je een lokaal wijntje kunt proeven, met wat kaas en crackers. De start en finish vond plaats op het domein www.denbies.co.uk.

Misschien een idee voor onze Vlaamse wijnboeren maar dan een editie met de elektrische fiets of step?

Georges De Smaele, wijnrecensent en lid bij de Vereniging van de Vlaamse Sommeliers.