Cultuur In Beeld zoekt medewerkers om mee te helpen om ons cultureel patrimonium in beeld te brengen.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team.. Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Op stap met Philippe - Wijncultuur - Wijnconsulent (deel 5)

Philippe_Roels_-_test.jpg

Super Toscan of Super Toscane wijnen. Wat is dat nu ook weeral. Hier wat info....

Ik proefde onlangs terug een groot aantal Italiaanse rode wijnen. Tussen die rode wijnen zaten ook een aantal Super Tuscans. Dit zijn zeer stevige en krachtige wijnen uit Toscane.

Ik leg je graag uit wat een Super Tuscan is.

Super Tuscans zijn ontstaan rond de jaren 1970. De term verwijst naar een rode wijn uit Toscane die bij zijn ontstaan niet paste binnen de regels van één van de plaatselijke herkomstgebieden, of DOC - DOCG. Voor de wijnen worden bijna altijd druivenrassen gebruikt die eigenlijk niet toegestaan zijn in het betreffende herkomstgebied, zoals bijvoorbeeld Merlot, Cabernet Sauvignon of Syrah.

Er worden ook andere technieken gebruikt voor het wijn maken dan gebruikelijk in Toscane. Rijping van de wijnen in barriques op Franse eikenhouten vaten bijvoorbeeld in plaats van in grote Slavonisch eikenhouten vaten. 


Een krachtig smaakprofiel is altijd één van de kenmerken van een Super Tuscan.

De wijnen kwamen ( of komen ) oorspronkelijk op de markt als Vino da Tavola (VdT), tafelwijn. Later zijn verschillende mogelijkheden gecreëerd om Super Tuscans toch hoger te classificeren: Bv. de speciaal gecreëerde categorie IGT (Indicazione Geografica Tipica).

Rosso di Toscana

49372239_2022524087835314_3082683987538214912_n.jpg


Diverse Super Tuscans vallen onder categorie IGT Toscana, waaraan dan nog Rosso wordt toegevoegd.

Binnen deze categorie is heel veel mogelijk. Wijnen mogen bijvoorbeeld komen uit ieder dorp in één van de tien provincies van Toscane. Ook mogen ontelbare druivenrassen gebruikt worden, zowel lokale als internationale.


Hier de tien provincies ( De belangrijkste provincie is Florence, ook wel Firenze genoemd de andere negen zijn Arezzo, Grosseto, Livorno, Lucca, Massa-Carrara, Pisa, Pistoia, Prato en Siena).

De IGT-categorie maakt het voor Italiaanse producenten mogelijk alle tradities van zich af te schudden en wijnen te maken die onze moderne smaak en ook de mondiale exportmarkt verlangt. Hiermee biedt de categorie IGT-wijnen een ware proeftuin voor de Toscaanse kwaliteitswijnbouw.

Een Super Tuscan was aan de fles moeilijk te herkennen: er stond nooit op de fles dat een bepaalde wijn als Super Tuscan wordt beschouwd. Alleen de reputatie van de wijn, die je moet kennen, bepaald of je met een Super Tuscan te doen hebt. 


Super Tuscans zijn zelden goedkoop!

Tegenwoordig is er een mooier label voor de Super Toscans gemaakt: IGT (Indicazione Geografica Tipica). Daar zitten nu zo’n 200 wijnen in.

De bekende zijn: Ornellaia, Sassicaia, Solaia, Tignanello, Fontalloro.

 

Info door wijnconsulent: Philippe Roels

Voor CIB: Didier De Wever