Cultuur In Beeld zoekt medewerkers om mee te helpen om ons cultureel patrimonium in beeld te brengen.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team.. Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Op Stap

Côte des Bar, the place to be !!

logo-Cte-des-Bar-en-Champagne-1.jpg

 

Dit onbekende champagnegebied is hard op weg om de hotspot van de champagne te worden.

 

Wat vroeger het lelijke eendje van de champagne bleek te zijn kreeg een facelift dat zich ontplooide tot eyecatcher van de champagneregio’s.

Destijds werden de druiven meestal verkocht aan grotere champagnehuizen in en rondom Reims. Lagere opbrengsten en goedkopere grond maakten de regio impopulair.

Dit wijngebied heeft voor lange tijd aan de poorten van de ‘officiële’ champagne gestaan. Tot 1927 werd de streek dan ook de ‘champagne deuxième zone’ ofwel tweederangs champagne genoemd. Hun druiven werden gebruikt door de grote huizen als aanvulling. Het werden blends wanneer de ‘klassieke’ champagnedruiven ontbraken, of wanneer ze erg duur waren. De wijnboeren van de Aube werden uiteindelijk moe van dit tweederangs wijnetiket en verkregen vanaf de jaren dertig dat de Aube officieel werd verbonden aan de wijnbouw Champagne. 

Begin 1900 hebben de grote producenten in de regio Reims zelfs geprobeerd om de Aube zijn officiële classificatie van champagnestreek te ontnemen wat leidde tot enorme stakingen van de champagneboeren in de Côte des Bar. Gelukkig behield dit zuidelijkste deel van de Champagne haar Appellation d’Origine Controlée.

Champagne-tour-Michel-Falmet-Cotes-des-Bar-en-Champagne-France.jpg

Geografisch situeert de streek Côte des Bar zich in het noordoosten van Frankrijk. Het als ‘région naturelle’ aangewezen gebied ligt in het departement Aube, in de regio Grand Est. Deze Côte des Bar is opgedeeld in twee districten vernoemd naar de gelijknamige gemeenten: Bar- Sur-Aube (ten oosten van de stad Troyes) en Bar-Sur-Seine (ten zuidoosten van Troyes). Bar-Sur-Aube zelf, Colombey-Les-Deux-Eglises (woonplaats met nagedachtenis aan generaal Charles De Gaule), Voigny, Colombé-la-Fosse-Arrientières en Champignol-lez-Mondeville zijn zeker  te bezoeken gemeentes. Bar-Sur-Seine zelf, Essoyes (woonplaats schilder Renoir), Mussy-sur-Seine, Noë-les-Mallets en Les Riceys (stille rode wijn op basis van pinot noir) zijn langs de Bar-Sur-Seine zijde de moeite om deze prachtige  wijnstreek met haar cadoles (stenen wijnhutjes) te verkennen.

Momenteel heerst er grote vreugde bij de champagne wijnliefhebbers, want de Côte des bar (23% van de 34.000 hectare van de AOC vandaag) herbergt nu enkele juwelen van flessen. De wijnboeren zijn de pioniers van de biodynamica in de Champagne. Zoals Maison Fleury (een ster in de Groene Gids), die de essentie belichaamt van wat de wijngaard en het vinificatieproces kan bieden op ecologisch vlak. Aan de echte champagne liefhebbers raad ik graag 7 champagnehuizen of champagneboertjes aan in deze te exploreren wijnstreek: Albert Beerens (Arrentiéres), Michel Falmet (Rouvres-les-Vignes), Nicolo et Paradis (Arsonval), Christian Peligri (Colombey-les-deux-Eglises), Champagne Drappier-100% ecologisch (Urville), Champagne Philippe fourrier (Baro- ville), Champagne D.Massin (Ville-sur-Arce). De meeste champagne is gemaakt van de volgende druivensoorten: pinot noir (80%), pinot meunier en chardonnay. Daarnaast zijn er in mindere mate ook gebruikte of soms vergeten* druivensoorten waarvan champagne wordt gemaakt zoals de cépages pinot blanc, pinot gris, albanne*, petit meslier*… Zeer uniek is dat in de Côte des Bar er ook enkele wijnboeren zijn die champagne maken van enkel de pinot blanc druif.

De combinatie met goedkopere grond resulteerde dat een aantal champagneboeren in de 21ste eeuw wel een risico durfden te nemen. Ze ontdeden zich van het ‘traditionele’ en in hun ogen oude klassieke manier van champagne maken en experimenteerden met het champagneproces met meer oog voor de impact van het type grond (Côte des Bar = hoofdzakelijk mergelgrond), het milieu en de ongediertebestrijding. En deze switch werpt zijn vruchten af ! In 20 jaar tijd zijn er ruim 20% wijnboeren bijgekomen en is champagne uit de Côte des Bar populairder dan ooit !

Bijkomend voordeel is dat deze champagne minder prijzig is dan die uit de Marne Vallei (de vallei bij Reims en Epernay). De vraag stelt zich hoelang dit nog blijft duren want door de hoge populariteit begint ook de prijs van de grond te stijgen. Momenteel is één hectare wijngaard een miljoen Euro waard, behoorlijk duur dus al.

Allen op champagneverkenning naar de Côte des Bar.
Enkele weetjes:

Bodem van de Côte des Blancs = krijtgrond

Bodem van Montagne de Reims = krijtgrond

Bodem van Vallée de la Marne = mergel, klei/zandgrond

Bodem van Côte des Bar = hoofdzakelijk mergelgrond)

 

Druivensoorten

L’Arbanne: de naam staat letterlijk in de wettekst. Witte druivensoort ook wel bekend onder de namen  fromenteau en Albana…

Le Petit Meslier: de naam staat letterlijk in de wettekst. Witte druivensoort die andere plaatselijke namen kent zoals queue rouge, hennquin, maillé…

Pinot blanc, le pinot gris, le pinot rosé (uit de pinot dynastie), le pinot de juillet (behoort tot de pinotvariëteiten), pinot meunier (goed voor 35% aanplant in de Champagne), le pinot noir (de Godfather van de pinot familie), chardonnay… 

 

Voor de toerist

Hôtels/Restaurants: 

-L’Hostellerie de la Montagne – www.hostellerielamontagne.com - tel.: 03 25015169

-L’Auberge du Lac – www.auberge-du-lac.fr - tel.: 03 25412716

-Le Garde Champêtre (restaurant) – www.lagardechampetre.fr - tel.: 03 52960006

Museum

- L’abbaye de Clairvaux – www.abbayedeclairvaux.com 
Georges De Smaele, wijncriticus.      

0
0
0
s2smodern

Tuindagen "Park van Beervelde"

b_800_600_0_00_images_artikelfotos_oktober2021_Kabouter.jpg

De familie de Kerchove de Denterghem is sinds meer dan anderhalve eeuw verbonden aan onder andere de Koninklijke Maatschappij voor Landbouw en Plantkunde en de Gentse Floraliën.

We weten het nog goed anno 1982 toen de eerste “Tuindagen van het Park van Beervelde” naar het voorbeeld van “Les Journées des Plantes de Courson” en “Chelsea Flower Show” plaatsvonden.

b_800_600_0_00_images_artikelfotos_oktober2021_Beervelde.jpg

Graaf Renaud en Gravin Catherine (†) de Kerchove de Denterghem nodigden in hun park van 25 hectare toen een flink aantal adellijke families uit voor deze gebeurtenissen maar ook ieder andere bezoeker was welkom.

De eerste edities waren trouwens een tweedaagse gebeurtenis met amper een paar duizend bezoekers en 60 exposanten. Aanvankelijk waren de Tuinddagen vrij onbekend bij het grote publiek maar geleidelijk aan werd het de place to be voor iedere rechtgeaarde tuinliefhebber. Zo kon men rond het kasteel de niet commerciële standhouders vinden die zich toelegden op zeldzame soorten platen allerlei. Heden te dage zijn De Tuindagen een trendsetter in ons land en is tevens een visitekaartje geworden voor de Vlaamse sierteelt.

b_800_600_0_00_images_artikelfotos_oktober2021_Kikker_en_prinses.jpg

Jaar na jaar ging het in stijgende lijn en ook dit jaar (na een jaar van afwezigheid door corona) brak deze 66e editie alle records met bijna 21.000 bezoekers op drie dagen. Het thema van deze herfsteditie was “Sprookjes”, een thema waar vele van de 240 standhouders gretig op inspeelden.

Graaf Renaud en Gravin Valérie de Kerchove de Denterghem hebben er dit jaar dan ook alles aan gedaan om iedereen het naar zijn zin te maken. Zo werd er ook aan de kleintjes gedacht, was er veel muzikale omlijsting en kon het buikje gevuld maar ook de dorstigen gelaafd worden. Dit allemaal in het prachtige kader van het park.

Met een gerust hart kan gezegd worden dat ook deze najaarseditie, ondanks corona en voorbereiding in de gietende regen, meer dan geslaagd was.

 

 

Artikel en foto's: Marc De Clercq

 

0
0
0
s2smodern

'CAIRANNE' is de voornaam van mijn kleinzoon...

Cairanne-3-Fotolia_83848090.jpg

 

De voornaam kan in België gemakkelijk, mits de goedkeuring van de ambtenaar van de Burgerlijke stand, vrij worden gekozen. Doordat mijn zoon Dirk, wijndocent bij Syntra, jaarlijks vakantie neemt in ‘het Zuiden van Frankrijk’ overnacht hij samen met zijn echtgenote en kinderen bij voorkeur in een op zijn route liggende wijnstreek.

Keuze genoeg, denk maar aan de Champagne, de Bourgogne, de Beaujolais, de Jura, de Rhônestreek enzovoort. De ‘route du soleil’ nodigde hem 14 jaar geleden uit tot een overnachting in Cairanne, een dorpje in de zuidelijke Rhônestreek. De naam van mijn kleinzoon in wording was meteen gekozen.

Ware het een meisje geweest dan zou de keuze waarschijnlijk gevallen zijn voor cépagenaam zoals clairette, roussane,…(?) Een kwestie van in de wijnsfeer te blijven.

Ikzelf heb dit jaar (2021) een tussenstop genomen in Cairanne, het dorpje in de Côtes du Rhône-Villages  dat de beste wijnen van de streek voortbrengt. Ik bezocht er de plaatselijke wijncoöperatieve en één van de individuele ambitieuze wijnproducenten.

Domaine Rabasse Chavarin-Famille Couturier

De geschiedenis van het landgoed vertelt ons dat François Rabasse in 1880 een schuur kocht en drie hectare wijnstokken om er met zijn gezin te gaan wonen. Edmond, zijn zoon, zet de teelt en de wijnbereiding voort. Hij was de eerste die flessen wijn op de markt bracht. In 1925 verwierf zijn zoon Marcel nog eens vijf hectare. In 1950 was het de beurt aan Jeannine om het landgoed over te nemen. Met haar man Abel Chavarin, uit Rasteau, gaven ze een extra boost aan hun wijnen. In 1984 nam Corinne de fakkel over. Haar man Jean Paul Couturier zorgde verder voor de uitbreiding en verfijning van het gamma. In 1993 kwam Laure bij het team. Vandaag wordt ze ondersteund door haar kinderen Théophile en Martine en zo gaat het familieverhaal verder…

Bij het degusteren vertelt Théophile mij de bereidingswijze van zijn producten. “ Het begint allemaal in de wijngaard. We bewerken de grond machinaal en handmatig en we gebruiken geen herbiciden of insecticiden. Ook geen kunstmest maar een organische bijdrage op basis van schapenmest. Onze boerderij is in omschakeling naar biologische landbouw”.

 

cave-de-cairanne.jpg

 

Uit het uitgebreide gamma koos ik:

LES CAILLOUX, Plan de Dieu-Côtes du Rhône Villages 2017 (70% grenache, 30% mourvèdre)

Intense robijnrode kleur, rijk aan aroma’s van tijm, braambes, garrigue, kers en zoethouttonen. Vlezige tannine, rond met een zijdeachtige body.

 

AOC CRU CAIRANNE 2017 (60% grenache, 20% syrah, 20% mourvèdre)

Diep intens robijnrode kleur. Deze gsm-blend kenmerkt complexe aroma’s van kreupelhout, zwarte truffel, zwarte peper en kers. Frisse romige smaak met stevige tannine.

 

CAVE DE CAIRANNE (Coöperatieve)

Cave de Cairanne (1929)- wijnproducent “Maison Camille Cayran” ligt in het hart van het zuidelijke Rhônedal. Het dorpje Cairanne bevindt zich in het departement Vaucluse. Het assortiment van de wijnen is uitgebreid, gaande van IGP’s tot Cru’s. Bekende namen van omliggende wijndorpjes zijn o.a. Plan de Dieu, Rasteau, Vacqueyras, Gigondas, Châteauneuf du Pape. Het wijnareaal van de ‘Cave’ telt 550 hectare over het gehele Rhônedal.

Ik stel jullie twee ‘eyecatchers’ voor uit hun gamma stille wijnen:

Grande Réserve Cairanne 2020 (50% grenache blanc, 10% marsanne, 20% bourboulenc, 20% clairette)-wit.

Strogele kleur met groene reflecties. Zeer intense neus van perzik en abrikoos en witte bloemen. De mond is rijk aan honing en citroen. Een mooie ronde, in balans zijnde stille witte wijn met een lange afdronk. De aanwezigheid van een fijne mineraliteit is te danken aan de calcaire ondergrond. De ‘rondeur’ verklaart zijn opvoeding ‘sur lie’ (op droesem).

Camille Cayran Antique-AOC-2018 ( 50% grenache, 30% mourvèdre, 20% syrah)-rood.

Rode wijn met robijn/paarse kleuren. Geurend naar zwarte olijven en zwarte bessen. Aroma’s van toast, wilde kruiden en zwarte peper zijn sterk aanwezig. In de mond, tonen van vanille met een subtiele houtachtige lange afdronk. Deze prachtwijn, enkel uitgebracht bij een goed jaartal, is afkomstig van oude wijnstokken (50 tot 120 jaar) en is deels opgevoed in betonnen cuves en op Franse eiken vaten. Zeker een wijn met ouderdomspotentieel.

pdd2-1.jpg

 

Cairanne bezoeken en zijn wijnen drinken loont de moeite!

 

Georges De Smaele, wijncriticus.

 

 

0
0
0
s2smodern

The World of Steve McCurry’ – Waagnatie Antwerpen

999999.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op de retrospectieve expo ‘The World of Steve McCurry’ worden meer dan 200 foto’s getoond uit de 40-jarige carrière van deze Amerikaanse Magnum-fotograaf.

De Waagnatie in Antwerpen werd speciaal hiervoor volledig verduisterd en enkel de grote foto’s zijn uitgelicht en nemen je mee voor een reis over de gehele wereld.

Zowel bekende portretten als nooit eerder getoonde beelden tonen de tijdloosheid van de foto’s van McCurry. Het is vaak niet in te schatten of de beelden recent, of 40 jaar geleden gemaakt zijn.

 

Meer info: www.stevemccurryexpo.com

 

Foto's/tekst Balder Deschildre

0
0
0
s2smodern

Een kaasplankje ? Graag ....

italiaanse-kaasplank_dekleinebassin.jpg

 

 


MAG IK JULLIE EEN FRANS KAASPLANKJE VOORSTELLEN MET DE BIJHORENDE WIJNEN?

Onze beschaving is begonnen met voedsel. Men leerde graan verbouwen en brood bakken en door de evolutie heen leerde men het geheim van wijn- en kaasbereiding. De echte gastronomie is zonder kaas niet denkbaar. Zoals er bij mensen een eindeloze en altijd boeiende variatie bestaat en er geen twee mensen aan elkaar gelijk zijn, zo is dit ook bij wijn en kaas. Een onbegrensde verscheidenheid dus. Vormen, kleur, geur, smaak en aroma zijn afhankelijk van regen, wind, van gras en aarde, van vee, van mensenhanden en van traditie.
Om onze kaasschotel variabel te houden geef ik aandacht aan de vijf kaasfamilies gaande van zacht naar pittig, namelijk witschimmelkazen (Brie de Meaux, Camenbert, …), geiten- en schaapkaas ( geitenkaas en chèvre, …), harde en half harde kazen (Compté, …) - rode korstkazen (chaumes, port salut, reblochon…) en blauwschimmels zoals Rocquefort.

Drinken we nu rode of witte wijn bij onze kaasplank?
Algemeen aangenomen is het niet aan te raden om zomaar rode Bordeaux bij onze kaasplank te serveren. Deze wijnen zijn té krachtig en combineren enkel met sterke volle kaas, zoals een blauwschimmelkaas. Andere kazen passen beter bij een lichtere rode wijn zoals een beaujolais of een minder taninerijke pinot noir. Een betere begeleidende optie en keuze is witte wijn zoals sauvignon blanc, viognier, chardonnay, riesling … welke passend zijn bij zowel zachtere of harde kazen. Bubbels hebben ook hun favoriete kazen zoals Brie en Camenbert.
Vergeet vooral niet dat kaas en wijn soms in dezelfde regio voorkomt. Zij delen vaak eigenschappen die perfect op elkaar zijn afgestemd. Het klimaat, de omgeving en de traditie spelen hier een hoofdrol.
Moeten we nu verschillende wijnflessen openen afhankelijk van de gekozen kazen? Laat ons opteren voor een volgorde van zachte tot meer intense kazen en een niet te dure wijnkeuze.
Een assortiment brood zoals knapperig stokbrood, zuurdesembrood, rozijnenbrood of olijvenbrood mogen niet ontbreken bij onze kaasplank. Noten en druiven, aardbeien, ingemaakte groenten zoals augurken, zilveruitjes vervolledigen ons kaasplankje. Vergeten we ook niet de confituur passend bij zoutere kazen. Fruit zoals stukjes peer, appel en tomaatjes, radijsjes, waterkers, selder, komkommer geven onze kaasplank een extra culinair accent. Geen goedkoop plankje hé?

Feit is dat de temperatuur een belangrijke rol speelt bij het bewaren van onze kazen. De smaak van de kaas komt optimaal tot zijn recht op kamertemperatuur. Vergeet vooral niet de kazen tijdig uit de koelkast te halen.
De hierna eigen kaas- en wijnkeuze, gezellig thuis met enkele wijnvrienden, werd ervaren als een voltreffer en is zeker vatbaar voor herhaling in de aankomende koude herfst- en winterperiode.

Rocquefort-Sur-Soulzon – Blauwaderkaas – AOC/AOP* – Midi Pyrénées
De koning onder de blauwaderkazen. Allereerste kaas die in 1920 zijn beschermde status kreeg in Frankrijk. Bestaat al sinds 79 na Christus. Gemaakt van schapenmelk en penicillium.
Goeie match bij een lichte rode wijn met minder tannine zoals een fruitige grenache, beaujolais of pinot noir.
De Comté – Jura – AOC/AOP* – Harde kaas
Wordt ook wel de Gruyère de Comté genoemd. Gemaakt van rauwe koemelk. Rijping van 8 tot 24 maanden.
Goeie match bij een witte Bourgogne.
Epoisses – Bourgogne – AOC/AOP* - Zachte kaas
Rode kaaskorst en gemaakt van koemelk. Wordt gewassen in Marc de Bourgogne. Rijpingstijd ongeveer 6 tot 8 weken.
Goeie match met een uitgesproken aromatische wijn, droog of zoet, bijvoorbeeld gewurztraminer, muscat, pinot gris, viognier en chardonnay.
Camenbert – oorsprong Normandië – AOC* label –Witte schimmelkaas
Gemaakt uit Koemelk. Cilindrische vorm. Zeker minimum één uur buiten de koelkast leggen, zo heeft de binnenkant de tijd om iets te smelten.
Goeie match met een licht, volle kruidige witte viognier uit de Rhône. Ook riesling doet het er goed bij.
Brie de Melun- regio Brie, 50 km ten oosten van Parijs – AOC/AOP* – witte zachte korstkaas.
Zachte kaas met sterke smaak. Gemaakt van rauwe koemelk
Goeie match met een zachte rode wijn op basis van gamay, cabernet franc, pinot noir of merlot.
Brie de Meaux – AOC/AOP*-zachte kaas-lokale Parijse kaas.
In Parijs kom je deze kaas tegen in klein en groot formaat. Dit komt voornamelijk doordat Parijs het al jaren beschouwd als hun lokale kaas. Velen vinden dat de kaas naar champignons ruikt. Vaak gebruikt als toevoeging voor de paddenstoelensoep. Gemaakt van rauwe koemelk.
Goeie match met een zachte rode wijn of beter een chardonnay of Elzasser. Mag best een tikkeltje zoet bevatten.
Brocciu – Corsica – AOC/AOP*- schaap en/of geitenkaas.
Zowel gemaakt van melk van schapen en/of geiten. Lijkt veel op ricotta. Mild van binnen en zeer geschikt bij zoete bereidingen.
Goeie match bij een fruitige witte wijn zoals een sauvignon blanc uit de Loire of bij een cider.


Maroilles de cheval – AOC* –paardenkaas – noorden van Frankrijk en regio Haut de France.
Gewassen korstkaas gemaakt uit paardenmelk. Goeie match met gewurztraminer uit de Elzas.

Wil je het je extra gemakkelijk maken, zonder zelf te experimenteren met de keuze van je kazen, dan raad ik aan om je te laten adviseren door de lokale kaashandelaar. Met plezier zal hij je begeleiden in de samenstelling van een evenwichtige kaasschotel. Idem voor de lokale wijnhandelaar die je zal dirigeren in het delicate onderwerp foodpairing.
Tot de volgende, misschien over een Belgische kaasplank met bijpassende drank?

(*) AOC/AOP: keurmerk voor Franse kazen
Appellation d’Origine Contrôlée/Appellation d’Origine Protégée.

 

 

Georges De Smaele, wijncriticus.

0
0
0
s2smodern