Cultuur In Beeld zoekt medewerkers om mee te helpen om ons cultureel patrimonium in beeld te brengen.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team.. Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Op Stap

Hoog, hoger, hoogst in wijnaanplant

b_800_600_0_0_0_images_artikelfotos_december2022_https___staticnieuwsbladbe_Assets_Images_Upload_2019_06_11_bef79268-165d-4ce7-ae55-1992870f3ccf_web_scale_00865239_00865239__.jpg

 

In vele wijnboeken en wijnmagazines wordt aangegeven dat de wijngaard van Donald Hess, Bodegas Colomé in de stad Salta (Argentinië, stad gelegen dicht tegen het Andes-gebergte) met zijn 3.111 meter boven zeeniveau het hoogterecord in handen heeft qua wijnaanplant.

Neen, volgens het Guinness Book of Records 2019 is de hoogstgelegen wijngaard ter wereld gelegen in Tibet op 3770 meter boven de zeespiegel.

De Pazhu Vinyard is gelegen in de Tibetaanse autonome Chinese regio  Sangri Counti, Shannan Prefecture, niet ver van de rivier Lhasa(*) en in de omgeving van het beroemd boedhistisch klooster Densatil dat 800 jaar geleden werd gesticht. Deze wijngaard van 720 hectare heeft een uitzonderlijke zuivere omgeving op een spectaculaire hoogte tussen de 3505 en 3770 meter. De kenmerken van deze locatie zijn doorslaggevend optimale zonneschijn met intense ultraviolette straling. Klimatologisch spreekt men van een gemiddelde temperatuur van 7,5° Celcius, gekenmerkt door een behoorlijk dag- en nacht

temperatuurverschil. De locatie kent een vorstvrije periode van 150 tot 180 dagen. Er is een gemiddelde jaarlijkse neerslag van 445 mm. Vergeten we ook niet de unieke biodiversiteit en de ondergrondse waterbronnen die rijk zijn aan mineralen. Een wist-je-datje is dat de Tibetaanse beschermde hert (Thorold’s hert) een dagelijkse bezoeker is in de wijngaard. De geologie van deze wijngaard bestaat uit alluvium en morene gemalen zand en grind. Druppelirrigatie systemen zorgen voor de nodige aanvulling op de zeer lage locale regenval. De druivenaanplant begon in 2010, toen Pazhu Vinyard 54 experimentele druivensoorten introduceerde. Men experimenteerde acht jaar en de eigenaar kwam tot de conclusie dat veel aangeplante cépages last hadden van hoogteziekte. Ze groeiden traag en kregen gebrek aan zuurstof. Toch ontwikkelde men een unieke technologie voor de aanplant van druivensoorten op zeer grote hoogte. De keuze viel uiteindelijk op de cépages vidal, chardonnay, merlot, syrah, cabernet sauvignon, pinot en één inheemse variëteit hongxim, het rode hart, uniek voor de Pazhu Vinyard.

Spijtig vind ik nog altijd geen importeur in onze contreien om deze wijn organoleptisch te kunnen beoordelen. Aangewezen op het internet vraag ik me af of mijn bestelling uit het verre en huidige onzekere China wel terecht zal komen.

Toch blijf ik nieuwsgierig om de overtreffende stap ‘hoog, hoger, hoogst’ op oenologisch vlak te kunnen ervaren.

 

(*)Lhasa rivier: bijrivier van de Brahmaputra rivier welke de meest waterrijke rivier in Azië is die uitmondt in de Indische Oceaan. Hij wordt beschouwd als de hoogst gelegen rivier ter wereld die stroomt door China, Indië en Bangladesh met een lengte van ongeveer 3100 km tot aan de samenvloeiing met de Ganges.

 

 

Georges De Smaele, wijncriticus.

december 2022

 

Kinder Halloween in Blankenberge

Kinder_HALLOWEEN.jpg

 

 

In Blankenberge wordt het ganse het weekend Halloween gevierd , kinderen gaven de aftrap met een super gezellig feest, waar creativiteit hoogtij viert…. 

 

Tekst/foto/video Jacqueline Dumortier

Vuurwerkspektakel in Blankenberge

Vuurmasters.jpg

 

 

De vuurmasters brachten het vuur aan, zodat een vuurwerkspektakel kon doorgaan....

 

Foto/video Jacqueline Dumortier

Halloween parade in Blankenberge

Halloween_parade.jpg

 

 

Op zondag 30/10/2022 ging de traditionele Halloweenparade in Blankenberge door. 20 000 bezoekers kwamen kijken naar de 36 praalwagens en deelnemers . Plezier voor jong en oud verzekerd

  

Tekst/foto/video Jacqueline Dumortier

Verrassende wijnen om van te genieten bij een knetterend haardvuur

download.jpg

 

 

Onderzoek leert ons dat we in de herfst- en winterperiode andere wijnen prefereren dan in de lente-zomerperiode. De lichte fruitige rose’s, de witte terraswijntjes en de piepjonge lichte rode wijnen maken nu plaats voor ronde witte wijnen, voor stevige tanninerijke rode wijnen of voor belegen bubbels. Dit bewijst dat de weersomstandigheden een grote invloed hebben op onze stemming en consumentengedrag. We kiezen voor wijnen die op kunnen tegen de grauwe, grijze herfst- en winterperiodes die we soms noodgedwongen in eigen huis aan het haardvuur doorbrengen. Is dit nog een nasleep van de Covid-periode of is dit ten gevolge van de uitdrukking “blijf in uw kot ?”
Ik zie het iets leuker en positief en zeg “have a glass of class at home with music !”
Dergelijke wijnen die de winterkou verjagen omschrijven we als stevige wijnen die ons binnenste verwarmen en die in combinatie met spijs rijke seizoengerechten aankunnen. Even denken aan bijvoorbeeld zinfandel, nebbiolo, Châteauneuf-du-Pape, tawny port, houtgelagerde chardonnay, Duitse riesling, belegen champagne of andere goed gerijpte mousserende wijnen…
Enkele van mijn persoonlijke favorieten:
Zinfandel uit Californië-VS: matig gekleurde rode wijn met medium intense aroma’s van pruimen- en frambozenjam, tabak, thee, kaneel, vanille en toast. Lage zuren, zeer hoog alcohol en lage tannine. Volle body. Met spijs: pasta, paprika’s, krachtige gekruide gerechten.
(In de Zinfandel-stijl: Amarone della Valpolicella-Veneto-Italië, Primitivo uit Puglia-Italië).
Châteauneuf-du-Pape uit de Rhône-Frankrijk: deze matig gekleurde rode wijn heeft aroma’s van pruimen, kers, vijgenpasta, specerijen, garrigue en toast. De wijn is droog met lage zuren, hoog alcohol, matige tannine maar toch aan de drogende kant. Volle body met grenache overwicht. Met spijs: wild en stoofschotels, met Roquefortkaas.
(In dezelfde stijl: Gigondas, Vacqeyras en Lirac-Rhône-Frankrijk en Priorat-Spanje en canonnau-Sardinië-Frankrijk).
Riesling Kabinett, Mosel-Duitsland: lichtgekleurde witte wijn met intense aroma’s van appel, citroen en limoen. Deze wijn is fundamenteel droog (maar niet beendroog, want de hoge zuren worden iets getemperd door een klein beetje restzoet), medium alcohol en minerale, appel en citrusachtige smaak. Lichte body. Met spijs: zuurkool, asperges, varkensvlees.
(In dezelfde stijl: riesling uit Wachau-Oostenrijk. Riesling uit de Elzas-Frankrijk en riesling uit Luxemburg).
Ikzelf kraak wel eens graag een flesje aan de haard bij het luisteren naar een nostalgisch liedje gevonden op Yo Tube. Als wijnliefhebber vroeg ik me dan ook af welke invloed muziek heeft op ons waarnemend vermogen bij het degusteren van een fles wijn. Ik ging grasduinen op internet en in mijn cursussen wijnopleiding. Proefondervindelijk interessant en inderdaad de muziek die je beluistert kan invloed hebben op hoe je de wijn smaakt. Zij het nu klassieke, uptempo of rustige melodieën, wetenschappelijk onderzoek heeft de connectie tussen de twee aangetoond. Uit onderzoek blijkt dus dat muziek onze beleving van wijn sterk kan veranderen, in hoeverre we ervan genieten, hoe het smaakt, hoe snel we het drinken en hoeveel geld we eraan uitgeven. Ik begon te brainstormen over de vragen:
 zorgt opzwepend ritme ervoor dat we graag bewegen op muziek?
 koppelt ons brein muziek aan herinneringen?
 activeert muziek je motorische en creatieve hersengebieden?
Muziek helpt bij de sfeer van het drinken van wijn.
De manier waarop we onze gevoelens interpreteren heeft een grote invloed op hoe we ons voelen. Dit kan gerust vergeleken worden met het aansteken van een kaars om een bepaalde sfeer te creëren. Rustgevende muziek is datgene wat we nodig hebben om tot onszelf te komen. Hoe het ook zij: hoe meer je geniet van de muziek die je hoort, hoe beter de wijn zal smaken die je erbij drinkt.
Muziek beïnvloedt hoe wijn smaakt.
Terug toont de wetenschap aan dat mensen de aanleg hebben om bepaalde smaken aan bepaalde geluiden te koppelen. Wetenschappelijk onderzoek bewees dat hierdoor zoete, soepele of zure smaken in wijn beïnvloed worden door de muziek die we erbij beluisteren. Hou rekening met:
• De beleving van zoete smaken in wijn wordt versterkt door muziek met een gelijkluidend, vloeiend en zacht tempo met hoge, vrolijke piano-accenten erin. De proever-luisteraar van zachte muziek proeft duidelijke fruitige kenmerken in de wijn.
• De beleving van de soepele smaken in wijn wordt versterkt door muziek waarbij harmonieuze majeurakkoorden gespeeld worden. De proever-luisteraar ervaart meer diepgang en robuuste accenten in zijn wijn.
• De beleving van de zure smaken in wijn wordt versterkt door muziek met een krachtig staccato tempo en hoge schelle
tonen. De proever-luisteraar van deze muziek proeft duidelijk frisse en kruidige tonen. Wanneer we de muziek die we beluisteren omschrijven als krachtig en gewaagd, dan is de kans groot dat we de wijn die wij erbij drinken ook met organoleptische overeenstemmende termen zullen omschrijven. Tedere en zachte muziek zal ook meer zo smaken. Experimenteer eens met een sauvignon blanc of een chenin blanc bij lichte klassieke muziek van Mozart?
Old Vines Chenin (wit) van de Kaap: ingetogen wijn met medium intensiteit van de oogstaroma’s van guave, gele appel, limoen, kweepeer, honing en ananas. Kelderaroma’s van vanille, toast en boter. In de mond is de wijn droog met hoge zuren. Vettig mondgevoel, medium tot hoog alcohol en een minerale ingetogenheid. Medium tot volle body, stevig. Met spijs: varkenswangetjes.
(in dezelfde stijl: een chardonnay uit Zuid-Afrika, uit Mendoza-Argentinië of uit Chili).
Probeer eens een lichte fruitige shiraz geschonken bij zwaardere klassieke muziek en je zult merken dat je beoordeling van de wijn meer powerful zal klinken?
Barossa Shiraz uit Australië: diepgekleurde rode wijn met een uitgesproken neus van bramen, blauwe bes, zwarte kers, munt en eucalyptus, vanille en kokos. Droog met matige zuren. Veel maar rijpe tannine en een hoog alcoholgehalte. Volle body, krachtig. Met spijs: groente stoofpot met pesto.
(in dezelfde stijl: shiraz uit Chili, Argentinië en uit Washington State).
Doe de test eens met een Italiaanse rode Montalcino of Chianti Classico uit Toscane-Italië waarvan de volle complexe smaak zeer goed coördineert met een mooie sfeervolle instrumentale fusionjazz?
Chianti Classico uit Toscane-Italië: mediumgekleurde rode wijn met kenmerken van rode en zwarte kers, pruimen, thee, tabak en leer. Medium zuren, alcohol en tannine. Stevige volle body. Met spijs: ossobuco, lamsbout, wilde eend, hert, rosbief met madeirasaus.
(in dezelfde stijl: Vino Nobile di Montepulciano, Brunello di Montalcino en Carmigrano).
Muziek beïnvloedt hoe snel we wijn drinken.
Zowel het tempo als het volume van de muziek kunnen invloed hebben op hoe snel het wijnglas leeg is. Hoe sneller de beat, hoe sneller men drinkt. Deze truc wordt vaak gebruikt in de horeca om het tempo van de drankbestellingen op te drijven.
Muziek beïnvloedt het winkelgedrag.
Muziek beïnvloedt ook hoe we geld uitgeven aan wijn en welk type wijn we dan uitkiezen.
 de culturele achtergrond van de muziek heeft invloed op welke wijn je koopt. Hoor je Franse muziek in je wijnhandel, dan ben je sneller geneigd om Franse wijn aan te kopen.
Hetzelfde voor Duitstalige muziek, Italiaanse en ga zo verder.
 het muziekgenre beïnvloedt onze voorkeur voor rode of witte of rosé wijn. Rockmuziek met een stevige bas zal consumenten eerder verleiden om voor rode wijn te kiezen, terwijl vrolijke popmuziek eerder aanzet tot het aanschaffen van witte of rosé wijn.
 de muziekstijl heeft invloed op het totale bedrag wat je uitgeeft aan wijn. Klassieke muziek moedigt het meest aan om dieper in de portemonnee te tasten. Als er dus opzwepende klassieke muziek opstaat willen we onszelf belonen en hebben we een associatie met luxe, dus kopen we eerder een duurdere fles wijn. In wetenschappelijke termen noemt men dit aanmaak van dopamine wat dan weer invloed heeft op het beloningscentrum van onze hersenen.
Uit al deze bevindingen leren we dat :
• wijn en muziek goed bij elkaar passen en ons een positief effect nalaten.
• muziek maakt ons blij, wijn dus ook!
Zo besloot ik dan ook een volgende keer bij het wijndrinken meer aandacht te schenken aan de passende achtergrondmuziek. Hop naar je wijnhandelaar en …………
Proost, het werkt!

 


Georges De Smaele, wijnrecensent.

Kunst door Drongen...

123.jpg

 

 
 

Dit 3-jaarlijks Kunst en Spektakelgebeuren is werkelijk het pareltje van onze Dekenij.

Een event opgebouwd voor en door Drongen in de oude abdij en tuinen.


Wat ooit kleinschalig begon met Kunst bij de lokale handelaars, is uitgegroeid tot een indrukwekkend
driedaags event met duizenden bezoekers.


Kunst door Drongen heeft zijn naam niet gestolen, alle kunstwerken, optredens, installaties, ... zijn ontworpen en uitgevoerd door Drongense kunstenaars en belichten telkens een bepaald thema.

Jong en oud afkomstig uit Drongen kunnen hier aan deelnemen en krijgen zo de kans om hun kunnen voor te stellen aan het grote publiek. Bovendien geeft dit gebeuren de unieke kans aan alle Drongenaars om de Oude Abdij en zijn prachtige tuin te verkennen.


De vier natuurelementen: Aarde, Water, Wind & Vuur vormen het thema van onze 6e editie. Op vrijdag- en zaterdagavond hebben we een heus spektakel op poten gezet waarin alle elementen verwerkt zijn en dit in het feeërieke kader van ‘De Tuin van de Abdij’.

 

Video Christian Vereecke