Cultuur In Beeld zoekt medewerkers om mee te helpen om ons cultureel patrimonium in beeld te brengen.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team.. Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Op Stap

Op stap met ...

t_Stad_9DUUST.jpg

 

Onze collega/medewerker heeft het soms moeilijk met thuiszitten ...

Onder de noemer " 't Stad 9Duust " gaat ze op stap om beelden te schieten in onze Stad Gent.

Naar eigen zeggen zou het een ganse reeks worden waar Gentenaars andere hoekjes en kantjes zullen leren kennen.

Gisteren liet ze de camera draaien in de buurt van het Heilig Kerst ...

Een impressie..

 

 

Foto/video Jacqueline Dumortier

0
0
0
s2smodern

Onze reporter op stap in 'Le Site du Grand-Hornu'

_1010010-2.jpg

 

Onze collega (Balder Deschildre) heeft Gent eventjes verlaten en is de Cultuur gaan opsnuiven in de Provincie Henegouwen.

 

Le Site du Grand-Hornu

 

In het hartje van de provincie Henegouwen, niet ver van de Franse grens ligt Grand-Hornu, een mooie plek die een blik werpt op de rijke geschiedenis van de streek.

Begin 19de eeuw, in volle Industriële Revolutie startte Henri De Gorge een mijncomplex op deze locatie met onder andere werkplaatsen en kantoren voor de steenkoolmijnen en een arbeiderswijk met 450 woningen.

Grand-Hornu bleef in werking tot 1954.

De site raakte daarna in verval en een volledige afbraak eind jaren ’60 kon maar nipt vermeden worden door een architect die de site in 1971 kocht en begon met de renovatie.

Onder impuls van de provincie Henegouwen werden er enkele decennia lang allerlei tentoonstellingen en culturele evenementen georganiseerd.

In 2002 opende het Musée des Art Contemporains (MAC's) zijn deuren en is de dag van vandaag uitgegroeid tot één van de eerste cultuurplekken in België gewijd aan hedendaagse kunst.

Niet enkel voor de tijdelijke tentoonstellingen maar ook voor het bekijken van de integratie van de moderne architectuur in deze neoklassieke panden is het de moeite waard.

Opmerkelijk is dat op het terrein ook een grafkelder aanwezig is, waar de bouwheren en zijn familie begraven liggen.

Een impressie...

 

Verslag/foto's Balder Deschildre

 

0
0
0
s2smodern

Op stap met Philippe Roels (wijnconsulent) wijncultuur - Gaglioppo druif en zijn regio.

Philippe_Roels_-_test.jpg

 

 

Zoals u waarschijnlijk weet zijn er in Italië twintig wijngebieden. Het ene wijngebied is een stuk bekender dan het andere. Calabrië is zo’n wijngebied dat minder is gekend, laat staan van de druivenrassen die het gebied heeft.

De Gaglioppo druif is zo een druif die iets minder gekend is.

 

Qua wijnen loopt Calabrië iets achter op de andere wijngebieden in Italië, wat niet heel vreemd is, want er is minder beweging in dit wijngebied. Calabrië heeft slechts 15.000 hectare aan wijngaarden. Er zijn drie druiven waar het gebied oprecht trots op kan zijn. De Magliocco, de Mantonico Blanco en de Gaglioppo druif.

90258733_2898472433573804_8587309486513848320_n.jpg

 

De Gaglioppo is een redelijke grote druif en heeft een redelijke dikke schil maar ondanks dit heeft de wijn en lichtere kleur.

 

Dankzij deze dikke schil is zij goed bestand tegen de hitte die Calabrië soms heeft.

 

De druif heeft in vergelijking met andere druiven redelijk wat zorg nodig.

 

 

 

De Gaglioppo komt maar liefst in alle elf appellaties van Calabrië voor. De bekendste DOC waarin ze floreert is DOC Cirò, de lage heuvels in het noordoostelijk gedeelte van Calabrië, rond de badplaats Cirò Marina ( daar komen ook de beste wijnen vandaan die gemaakt zijn van Gaglioppo.

 

90234131_2898505226903858_7725563833745408_n.jpg

 

De wijnen gemaakt van Gaglioppo geven zachte tannines, lichte zuren en zijn licht van kleur met een lichte kruidigheid.

 

Sommige wijnen van deze Gaglioppo gaan ook op barriques.

 

De Gaglioppo wordt ook geblend met oa. Cabernet Sauvignon.

 

Deze wijnen kan je serveren bij antipasti, pasta's of risotto op basis van tomatensaus, bij rood vlees, lamsvlees en bij kazen.

 

Info: Philippe Roels

0
0
0
s2smodern

Wijncultuur - Op wijnveilingen kopen of verkopen ?

georges-6.jpg

 

 

Vergelijk dit met het veilen van kunstwerken, schilderijen, antieke objecten en zelfs huizen, zij het nu door fysische aanwezigheid (live-veiling), of via kooporder, via telefonische bieding, via account of via computer of tablet (live-bidding).


Veilinghuizen met een wijndepartement spelen immers een uiterst belangrijke rol in de mythevorming én dus de prijsvorming van de wijnen. Zo kunnen wijnkastelen de prijs van hun wijnen gestadig zien stijgen.

Voor gespecialiseerde veilinghuizen met wijnexperten in dienst zoals Sothebey’s ( omzet draait tussen 25 en 30 miljoen euro) en Christie’s ( recordomzet van 44,5 miljoen euro) zijn dit een sterk groeiende business.

Ook minder gekende veilinghuizen spelen gretig mee met deze trend. Meestal gaat het hier om wijnen van oudere jaargangen.


Particulieren, wijnhandelaars en restauranthouders kunnen op die manier publiekelijk wijnen aanbieden, in de hoop er een zo hoog mogelijke prijs voor te krijgen. Soms worden die wijnen vrijwillig aangeboden, soms gedwongen door bijvoorbeeld een faillissement. Voor de koper is het dus van groot belang dat er een gegevensdossier is opgesteld door het veilinghuis dat antwoord geeft op de vragen:

- waar werd de wijn bewaard?

– hoeveel keer is hij van eigenaar verwisseld?

–in welke verpakking is hij aangeboden?

– hoever het niveau van de wijn in de fles is gezakt (oxidatie)?

– is hij nog drinkbaar?

– kan hij nog bewaren?

– is het geen vervalsing? - enzovoort…..


Deze antwoorden spelen zeker een belangrijke rol in de bepaling van de prijs. Zelfs ondrinkbare wijnen vormen een object voor verzamelaars. Wijnen met een sterk merkimago ( vb. Petrus ) worden vaak op veilingen aangeboden. Bordeaux blijft het best scoren, alsook Champagne en Bourgogne. Vergeet ook niet dat meer en meer wijnveilingen het jachtterrein is geworden van speculanten die alleen wijn kopen omdat ze hopen die later tegen nog hogere prijzen opnieuw te verkopen.


Vooral in crisistijd willen wereldwijd heel wat rijken een deel van hun geld investeren in bepaalde oude wijnen.
Wees indachtig dat wijn kopen op veilingen bijkomende kosten vergt zoals de veilingkosten (15%, incluis btw over de hamerprijs) én eventueel de verzend- of bezorgingskosten.


Voor diegenen die aan deze veilinghype willen meedoen kan ik enkel meegeven dat trouwens heel wat wijnen niet beter worden door ouder te worden, ze zijn soms gewoon versleten. De speculant of etiket verzamelaar zal de wijn meestal toch niet drinken. Soms kan je op een veiling wijnen ontdekken die heel goed zijn, maar niet zo’n grote naam hebben én door de speculanten genegeerd worden.


Toeslaan zou ik zeggen. Pas als je als wijndrinker achteraf de kwaliteit hebt ontdekt, pas dan kan je zeggen dat je een koopje hebt gedaan.

Georges De Smaele, wijnrecensent.

0
0
0
s2smodern

Wijntoerisme in Frankrijk zit in de lift

Bourgogne-Mr-Vino0021-638x426.jpg

 

 

Het was voorspelbaar, want na Bordeaux kon Bourgogne niet nalaten om een eigen prestigieus wijnkenniscentrum uit te bouwen.

Het centrum zal zeker de wijntoerist antwoord geven op zijn talrijke vragen zoals….wat bedoelen ze in de Bourgogne met een Climat? Wat maakt de ondergrond in de wijngaarden van Bourgogne zo bijzonder? Welke organoleptische verschillen zijn er tussen een Chablis en een wijn uit de Mâcon ? Welke druivenrassen gedijen het best in de Bourgogne? Hoe zit het met de wetgeving? Allemaal vragen waarop je binnenkort antwoord gaat krijgen in de drie Cités des Vins die de Bourgogne aan het bouwen is, in Beaune, Chablis en Mâcon.

Eén locatie is niet voldoende om alle streek- en wijneigenschappen in detail te kunnen vertellen over het rijke wijngebied van de Bourgogne. Het worden dus drie kenniscentra over alle facetten van het Bourgondische wijngebied met respect voor het historisch erfgoed.

 

Voor de Cité des Vins in Mâcon worden twee bestaande gebouwen (de huidige locatie van het BIVB’s Maison des Vins en het Maison Mâconnaise des Vins) samengevoegd. Twee architectenbureaus hebben een centrale uitbouw bedacht met als blikvanger een 17 meter hoog gebouw geïnspireerd op de ronde vormen van een houten wijnpers.

Dit aantrekkelijk, educatief aanbod van 1.900 vierkante meter kent een prijskaartje van 3,9 miljoen Euro. Dit alles zal een leuke en eigentijdse bezoekersruimte zijn voor activiteiten en proeverijen waarop de belangrijke boodschappen over de Bourgognewijnen zullen aangekaart worden. Verder is gedacht aan een kelderboetiek, een ontdekkingsbar en een platform voor wijntoerisme. Workshops, trainingsruimten en vergaderzalen zullen natuurlijk niet ontbreken bij dit prestigieus ontwerp. Deze site wil jaarlijks 55.000 bezoekers aantrekken. De opening is voorzien in het voorjaar 2021.

Net als in Chablis wordt alleen gewerkt met eerlijke materialen die te maken hebben met de wijnwereld. In dit geval zijn dat hout, natuursteen uit Bourgogne, glas, metaal en zink.


Wat betreft de
Cité des Vins in Beaune zijn nog niet alle details bekend. Wel is duidelijk dat dit kenniscentrum onderdeel wordt van een groter gebouw waarin ook een hotel en twee restaurants zullen worden ondergebracht.

 

De derde voorziene site bevindt zich in het hart van Chablis ( DE PETIT PONTIGNY IN CHABLIS). Weggestopt in de wijngaarden maakt de internationale reputatie dit dorp tot een wereldwijd icoon voor wijnliefhebbers. Als boegbeeld van de regio Chablis en Grand Auxerrois was Chablis een voor de hand liggende locatie voor de Cité des Vins in de Yonne. In de charmante kelder van Petit Pontigny zal het worden gehuisvest en een uitbreiding van deze 12e eeuw constructie is reeds gepland.

De Cité des Vins zal dus een showjasje zijn in termen van erfgoed en identiteit. Chablis ligt in het hart van de Route Touristique des Vignobles de l’Yonne die bezoekers door pittoreske dorpjes leidt om gepassioneerde wijnbouwers te ontmoeten. Het is goed verbonden door de snelweg A6 en de aanwezigheid van de Cité des Vins zal de aantrekkingskracht in de toeristische regio Troyes vergroten. Ook in deze site hoopt men 40.000 bezoekers aan te trekken.

De opening is voorzien in het voorjaar 2021.

 

Wijnliefhebbers, noteer dit alvast in jullie agenda 2021 !

 

 

Bronnen: cite-vins-de bourgogne.fr en wijnwijs.eu

 

Georges De Smaele, wijnrecensent 

Voor CIB - Didier De Wever

 

0
0
0
s2smodern

België - een wijnland in wording ?

georges-6.jpg

 

Verwijzend naar de titel hierboven, moet bij ons niet in miljoen hectoliter gerekend te worden, al betekende 2018 wel degelijk een recordjaar voor de Belgische wijnbouw. Met 1.961.588 liter lag de productie vorig jaar zelfs dubbel zo hoog als in 2017.

Van die recordoogst kwam 957.105 liter uit Vlaanderen en 1.004.453 liter uit het Waalse landsgedeelte. Grotendeels kleurde de wijn wit (783.867 liter), gevolgd door schuimwijn(780.739 liter), rode wijn (337.390 liter) en rosé (59.562 liter).

 

Voor deze recordproductie tekenden samen 134 Belgische wijnbouwers, over een gezamenlijke oppervlakte van 383 hectare aan wijngaarden.
De beste Belgische wijnen: Achttien Belgische wijnen krijgen een gouden medaille toegekend door de Vereniging Vlaamse Sommeliers (VVS). Dat gebeurde na een proeverij in Ter Groene Poorte in Brugge. was de vijftiende editie van “Beste Belgische Wijn”. Met de proeverij wil de VVS haar appreciatie en geloof in de Belgische wijnbouw duidelijk maken. Die wijnbouw is duidelijk bezig aan een opmars. Dit jaar werden 180 wijnen van 46 verschillende domeinen geproefd.

Beste-Belgische-wijn-wat-geschiedenis.jpg

Ter vergelijking, in 2005, bij de eerste editie proefden de sommeliers nog 21 wijnen. De deelnemende wijnbouwers vertegenwoordigen 82,5 procent van de totale Belgische productie in 2018. Achttien wijnen daarvan kregen een gouden medaille. Wijndomein Schorpion uit het Limburgse Vliermaal haalde met vier stuks het hoogst aantal gouden medailles binnen.

Zo’n tien wijndomeinen namen voor het eerst deel aan de proeverij. De medaillewinnaars en hun wijnen worden voorgesteld en geproefd tijdens de happening van de Belgische wijnen op de Horeca Expo Gent op zondag 17 november.

Dit zijn de winnaars:

1. Chant d’Eole Blanc de Blancs (Domaine du Chant d’Eole) 2. Pinot Gris
(Kluisberg) 3. Pinot Gris (Pietershof) 4. Chardonnay (Pietershof) 5. Zwart Brut
(Schorpion) 6. Cuvée Houben (Schorpion) 7. Blanc de Blancs (Schorpion) 8. Goud Brut
(Schorpion) 9. Ruffus Chardonnay Brut 10. Ruffus Brut Rosé (Vignoble des Agaises) 11.
Contrepoint (Vin de Liège) 12. L’insoumise (Vin de Liège) 13. Belgian Bull’s Blood
(Hoenshof) 14. Waes Wit (Waes) 15. Waes Rood (Waes) 16. Blanc de Blancs Brut
(Stuyvenberg) 17. Peregrino (Haksberg) 18. Pure White Albarino (Vandeurzen) Entre-
deux-Monts sleept wel een zilveren en bronzen medaille in de wacht.

Meer info op:
https://bestebelgischewijn.be/resultaten


Het Verenigd Koninkrijk heeft zijn eigen wijn marathon. Vorige maand vond in Surrey de eerste halve marathon plaats in het Verenigd Koninkrijk. Net zoals in de Médoc, loopt het parcours langs verschillende wijngaarden en zijn er verschillende haltes waar je een lokaal wijntje kunt proeven, met wat kaas en crackers. De start en finish vond plaats op het domein www.denbies.co.uk.

Misschien een idee voor onze Vlaamse wijnboeren maar dan een editie met de elektrische fiets of step?

Georges De Smaele, wijnrecensent en lid bij de Vereniging van de Vlaamse Sommeliers.

0
0
0
s2smodern