Cultuur In Beeld zoekt medewerkers om mee te helpen om ons cultureel patrimonium in beeld te brengen.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team.. Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Op Stap

'CAIRANNE' is de voornaam van mijn kleinzoon...

Cairanne-3-Fotolia_83848090.jpg

 

De voornaam kan in België gemakkelijk, mits de goedkeuring van de ambtenaar van de Burgerlijke stand, vrij worden gekozen. Doordat mijn zoon Dirk, wijndocent bij Syntra, jaarlijks vakantie neemt in ‘het Zuiden van Frankrijk’ overnacht hij samen met zijn echtgenote en kinderen bij voorkeur in een op zijn route liggende wijnstreek.

Keuze genoeg, denk maar aan de Champagne, de Bourgogne, de Beaujolais, de Jura, de Rhônestreek enzovoort. De ‘route du soleil’ nodigde hem 14 jaar geleden uit tot een overnachting in Cairanne, een dorpje in de zuidelijke Rhônestreek. De naam van mijn kleinzoon in wording was meteen gekozen.

Ware het een meisje geweest dan zou de keuze waarschijnlijk gevallen zijn voor cépagenaam zoals clairette, roussane,…(?) Een kwestie van in de wijnsfeer te blijven.

Ikzelf heb dit jaar (2021) een tussenstop genomen in Cairanne, het dorpje in de Côtes du Rhône-Villages  dat de beste wijnen van de streek voortbrengt. Ik bezocht er de plaatselijke wijncoöperatieve en één van de individuele ambitieuze wijnproducenten.

Domaine Rabasse Chavarin-Famille Couturier

De geschiedenis van het landgoed vertelt ons dat François Rabasse in 1880 een schuur kocht en drie hectare wijnstokken om er met zijn gezin te gaan wonen. Edmond, zijn zoon, zet de teelt en de wijnbereiding voort. Hij was de eerste die flessen wijn op de markt bracht. In 1925 verwierf zijn zoon Marcel nog eens vijf hectare. In 1950 was het de beurt aan Jeannine om het landgoed over te nemen. Met haar man Abel Chavarin, uit Rasteau, gaven ze een extra boost aan hun wijnen. In 1984 nam Corinne de fakkel over. Haar man Jean Paul Couturier zorgde verder voor de uitbreiding en verfijning van het gamma. In 1993 kwam Laure bij het team. Vandaag wordt ze ondersteund door haar kinderen Théophile en Martine en zo gaat het familieverhaal verder…

Bij het degusteren vertelt Théophile mij de bereidingswijze van zijn producten. “ Het begint allemaal in de wijngaard. We bewerken de grond machinaal en handmatig en we gebruiken geen herbiciden of insecticiden. Ook geen kunstmest maar een organische bijdrage op basis van schapenmest. Onze boerderij is in omschakeling naar biologische landbouw”.

 

cave-de-cairanne.jpg

 

Uit het uitgebreide gamma koos ik:

LES CAILLOUX, Plan de Dieu-Côtes du Rhône Villages 2017 (70% grenache, 30% mourvèdre)

Intense robijnrode kleur, rijk aan aroma’s van tijm, braambes, garrigue, kers en zoethouttonen. Vlezige tannine, rond met een zijdeachtige body.

 

AOC CRU CAIRANNE 2017 (60% grenache, 20% syrah, 20% mourvèdre)

Diep intens robijnrode kleur. Deze gsm-blend kenmerkt complexe aroma’s van kreupelhout, zwarte truffel, zwarte peper en kers. Frisse romige smaak met stevige tannine.

 

CAVE DE CAIRANNE (Coöperatieve)

Cave de Cairanne (1929)- wijnproducent “Maison Camille Cayran” ligt in het hart van het zuidelijke Rhônedal. Het dorpje Cairanne bevindt zich in het departement Vaucluse. Het assortiment van de wijnen is uitgebreid, gaande van IGP’s tot Cru’s. Bekende namen van omliggende wijndorpjes zijn o.a. Plan de Dieu, Rasteau, Vacqueyras, Gigondas, Châteauneuf du Pape. Het wijnareaal van de ‘Cave’ telt 550 hectare over het gehele Rhônedal.

Ik stel jullie twee ‘eyecatchers’ voor uit hun gamma stille wijnen:

Grande Réserve Cairanne 2020 (50% grenache blanc, 10% marsanne, 20% bourboulenc, 20% clairette)-wit.

Strogele kleur met groene reflecties. Zeer intense neus van perzik en abrikoos en witte bloemen. De mond is rijk aan honing en citroen. Een mooie ronde, in balans zijnde stille witte wijn met een lange afdronk. De aanwezigheid van een fijne mineraliteit is te danken aan de calcaire ondergrond. De ‘rondeur’ verklaart zijn opvoeding ‘sur lie’ (op droesem).

Camille Cayran Antique-AOC-2018 ( 50% grenache, 30% mourvèdre, 20% syrah)-rood.

Rode wijn met robijn/paarse kleuren. Geurend naar zwarte olijven en zwarte bessen. Aroma’s van toast, wilde kruiden en zwarte peper zijn sterk aanwezig. In de mond, tonen van vanille met een subtiele houtachtige lange afdronk. Deze prachtwijn, enkel uitgebracht bij een goed jaartal, is afkomstig van oude wijnstokken (50 tot 120 jaar) en is deels opgevoed in betonnen cuves en op Franse eiken vaten. Zeker een wijn met ouderdomspotentieel.

pdd2-1.jpg

 

Cairanne bezoeken en zijn wijnen drinken loont de moeite!

 

Georges De Smaele, wijncriticus.

 

 

0
0
0
s2smodern

The World of Steve McCurry’ – Waagnatie Antwerpen

999999.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op de retrospectieve expo ‘The World of Steve McCurry’ worden meer dan 200 foto’s getoond uit de 40-jarige carrière van deze Amerikaanse Magnum-fotograaf.

De Waagnatie in Antwerpen werd speciaal hiervoor volledig verduisterd en enkel de grote foto’s zijn uitgelicht en nemen je mee voor een reis over de gehele wereld.

Zowel bekende portretten als nooit eerder getoonde beelden tonen de tijdloosheid van de foto’s van McCurry. Het is vaak niet in te schatten of de beelden recent, of 40 jaar geleden gemaakt zijn.

 

Meer info: www.stevemccurryexpo.com

 

Foto's/tekst Balder Deschildre

0
0
0
s2smodern

Een kaasplankje ? Graag ....

italiaanse-kaasplank_dekleinebassin.jpg

 

 


MAG IK JULLIE EEN FRANS KAASPLANKJE VOORSTELLEN MET DE BIJHORENDE WIJNEN?

Onze beschaving is begonnen met voedsel. Men leerde graan verbouwen en brood bakken en door de evolutie heen leerde men het geheim van wijn- en kaasbereiding. De echte gastronomie is zonder kaas niet denkbaar. Zoals er bij mensen een eindeloze en altijd boeiende variatie bestaat en er geen twee mensen aan elkaar gelijk zijn, zo is dit ook bij wijn en kaas. Een onbegrensde verscheidenheid dus. Vormen, kleur, geur, smaak en aroma zijn afhankelijk van regen, wind, van gras en aarde, van vee, van mensenhanden en van traditie.
Om onze kaasschotel variabel te houden geef ik aandacht aan de vijf kaasfamilies gaande van zacht naar pittig, namelijk witschimmelkazen (Brie de Meaux, Camenbert, …), geiten- en schaapkaas ( geitenkaas en chèvre, …), harde en half harde kazen (Compté, …) - rode korstkazen (chaumes, port salut, reblochon…) en blauwschimmels zoals Rocquefort.

Drinken we nu rode of witte wijn bij onze kaasplank?
Algemeen aangenomen is het niet aan te raden om zomaar rode Bordeaux bij onze kaasplank te serveren. Deze wijnen zijn té krachtig en combineren enkel met sterke volle kaas, zoals een blauwschimmelkaas. Andere kazen passen beter bij een lichtere rode wijn zoals een beaujolais of een minder taninerijke pinot noir. Een betere begeleidende optie en keuze is witte wijn zoals sauvignon blanc, viognier, chardonnay, riesling … welke passend zijn bij zowel zachtere of harde kazen. Bubbels hebben ook hun favoriete kazen zoals Brie en Camenbert.
Vergeet vooral niet dat kaas en wijn soms in dezelfde regio voorkomt. Zij delen vaak eigenschappen die perfect op elkaar zijn afgestemd. Het klimaat, de omgeving en de traditie spelen hier een hoofdrol.
Moeten we nu verschillende wijnflessen openen afhankelijk van de gekozen kazen? Laat ons opteren voor een volgorde van zachte tot meer intense kazen en een niet te dure wijnkeuze.
Een assortiment brood zoals knapperig stokbrood, zuurdesembrood, rozijnenbrood of olijvenbrood mogen niet ontbreken bij onze kaasplank. Noten en druiven, aardbeien, ingemaakte groenten zoals augurken, zilveruitjes vervolledigen ons kaasplankje. Vergeten we ook niet de confituur passend bij zoutere kazen. Fruit zoals stukjes peer, appel en tomaatjes, radijsjes, waterkers, selder, komkommer geven onze kaasplank een extra culinair accent. Geen goedkoop plankje hé?

Feit is dat de temperatuur een belangrijke rol speelt bij het bewaren van onze kazen. De smaak van de kaas komt optimaal tot zijn recht op kamertemperatuur. Vergeet vooral niet de kazen tijdig uit de koelkast te halen.
De hierna eigen kaas- en wijnkeuze, gezellig thuis met enkele wijnvrienden, werd ervaren als een voltreffer en is zeker vatbaar voor herhaling in de aankomende koude herfst- en winterperiode.

Rocquefort-Sur-Soulzon – Blauwaderkaas – AOC/AOP* – Midi Pyrénées
De koning onder de blauwaderkazen. Allereerste kaas die in 1920 zijn beschermde status kreeg in Frankrijk. Bestaat al sinds 79 na Christus. Gemaakt van schapenmelk en penicillium.
Goeie match bij een lichte rode wijn met minder tannine zoals een fruitige grenache, beaujolais of pinot noir.
De Comté – Jura – AOC/AOP* – Harde kaas
Wordt ook wel de Gruyère de Comté genoemd. Gemaakt van rauwe koemelk. Rijping van 8 tot 24 maanden.
Goeie match bij een witte Bourgogne.
Epoisses – Bourgogne – AOC/AOP* - Zachte kaas
Rode kaaskorst en gemaakt van koemelk. Wordt gewassen in Marc de Bourgogne. Rijpingstijd ongeveer 6 tot 8 weken.
Goeie match met een uitgesproken aromatische wijn, droog of zoet, bijvoorbeeld gewurztraminer, muscat, pinot gris, viognier en chardonnay.
Camenbert – oorsprong Normandië – AOC* label –Witte schimmelkaas
Gemaakt uit Koemelk. Cilindrische vorm. Zeker minimum één uur buiten de koelkast leggen, zo heeft de binnenkant de tijd om iets te smelten.
Goeie match met een licht, volle kruidige witte viognier uit de Rhône. Ook riesling doet het er goed bij.
Brie de Melun- regio Brie, 50 km ten oosten van Parijs – AOC/AOP* – witte zachte korstkaas.
Zachte kaas met sterke smaak. Gemaakt van rauwe koemelk
Goeie match met een zachte rode wijn op basis van gamay, cabernet franc, pinot noir of merlot.
Brie de Meaux – AOC/AOP*-zachte kaas-lokale Parijse kaas.
In Parijs kom je deze kaas tegen in klein en groot formaat. Dit komt voornamelijk doordat Parijs het al jaren beschouwd als hun lokale kaas. Velen vinden dat de kaas naar champignons ruikt. Vaak gebruikt als toevoeging voor de paddenstoelensoep. Gemaakt van rauwe koemelk.
Goeie match met een zachte rode wijn of beter een chardonnay of Elzasser. Mag best een tikkeltje zoet bevatten.
Brocciu – Corsica – AOC/AOP*- schaap en/of geitenkaas.
Zowel gemaakt van melk van schapen en/of geiten. Lijkt veel op ricotta. Mild van binnen en zeer geschikt bij zoete bereidingen.
Goeie match bij een fruitige witte wijn zoals een sauvignon blanc uit de Loire of bij een cider.


Maroilles de cheval – AOC* –paardenkaas – noorden van Frankrijk en regio Haut de France.
Gewassen korstkaas gemaakt uit paardenmelk. Goeie match met gewurztraminer uit de Elzas.

Wil je het je extra gemakkelijk maken, zonder zelf te experimenteren met de keuze van je kazen, dan raad ik aan om je te laten adviseren door de lokale kaashandelaar. Met plezier zal hij je begeleiden in de samenstelling van een evenwichtige kaasschotel. Idem voor de lokale wijnhandelaar die je zal dirigeren in het delicate onderwerp foodpairing.
Tot de volgende, misschien over een Belgische kaasplank met bijpassende drank?

(*) AOC/AOP: keurmerk voor Franse kazen
Appellation d’Origine Contrôlée/Appellation d’Origine Protégée.

 

 

Georges De Smaele, wijncriticus.

0
0
0
s2smodern

PARADISE KORTRIJK 2021

Kortrijk.jpg

 

In Kortrijk kan je nog tot 24 oktober genieten van de tweede triënnale ‘Paradise’.

Dit is een internationaal kunstproject waarbij de verschillende deelnemende kunstenaars hun interpretatie tonen van het paradijs, een reactie op onze huidige leefwereld die in schril contrast staat met deze utopische omgeving.

Hierbij enkele sfeerbeelden van de werken van o.a. Choi Jeong-Hwa, Ryan Gander, Toshiko Horiuchi Macadam, Jacob Dahlgren en Ugo Rondinone.

 

Meer info op www.paradisekortrijk.be

 

Foto's Balder Deschildre

0
0
0
s2smodern

Vuile Mong van Zomergem

Mong_2.jpg

 

Het was in Veurne, in de Klaverstraat, dat Mong Rosseel het levenslicht zag. Zijn thuis- en werkbasis situeren wij graag in onze Arteveldestad, specifiek aan de Brugse Poort.
Vandaaruit werd “Vuile Mong en zijn Vieze Gasten” wereldberoemd in Gent en in Vlaanderen.
Momenteel is Mong Rosseel, een bekende inwoner van Zomergem (Lievegem). Wij gingen er op bezoek.


Zijn thuisbasis


De thuisbasis van Mong en zijn echtgenote Magda is zijn boerderij met de knoestige naam “De Knotwilg” in de RO wijk te Zomergem, nu Lievegem.

De alleenstaande boerderij waar Mong huist heeft naast het woongedeelte ook een ruime vergaderzaal en repetitieruimte. Vroeger stonden hier de koeien, weet Mong ons te vertellen, met hier en daar nog bouwelementen welke verwijzen naar lang vervlogen tijden. Terug in de tijd in een schuur vol herinneringen

Nu is het coronatijd en in Mongs schuur is het wat kalmer geworden, niet dat Mong blijft stilzitten, integendeel, nieuwe en frisse ideeën krijgen daar
vorm.
Laten we eerst eens terugkeren naar het ontstaan van de Vieze Gasten. Het was in de nasleep van mei ’68 en vooral maart ‘69 met de bezetting van de Blandijnberg in Gent dat de ideeën en het verlangen naar vrijheid, rechtvaardigheid en vernieuwing vorm kregen.

We schrijven dan oktober 1971, het is in dat jaar dat Mong Rosseel als drijvende kracht samen met enkele gedreven enthousiastelingen begon met “Vuile Mong en de Vieze Gasten” en dit in het buurthuis “Kontakt” in de Gentse Sleepstraat.

Hun herkenbare levensliederen, volkse humor en cabareteske voorstellingen sloegen enorm aan in Gent om later uit te zwermen over gans Vlaanderen. In zalen van allerlei pluimage en in eigen circustent traden de Vieze Gasten op. Grote bekendheid kwam er zeker door hun nihilistisch en het maatschappelijke kritische liedje “Het Apekot”. Bij Radio Mi Amigo werd het grijs gedraaid, het refreintje gebaseerd op een oud soldatenliedje bleef in de oren hangen, en stond in geen tijd op nummer één van de hitparade.

Mong_1.jpg

Het Apekot is nog steeds het meest gevraagde liedje bij optredens van Mong Rosseel. Maar daar bleef het niet bij en andere
succesnummers volgden net als optredens van “De Vieze Gasten en Mong”, denken we maar aan bijvoorbeeld avondvullende programma’s zoals
“Bommerskonten”, “De Stomme van …”, en anderen.

Mong Rosseel was ongetwijfeld jarenlang het boegbeeld van het legendarische “Circus van Vuile Mong en zijn Vieze Gasten”. In de verste uithoeken van het Vlaamse land stond hij op de planken met sociaal geëngageerde theaterstukken en liedjesprogramma’s. Erkenning uit de Vlaamse regionale hoek kwam er in 1976 via het theaterdecreet waardoor ze werden gesubsidieerd als Vormingstheater.

Maar ook andere prijzen en vermeldingen mag Mong op zijn palmares schrijven zoals de “Walter De Buck prijs” en de “Louis Paul Boon prijs”.

Zijn maatschappelijke betrokkenheid zien we dan weer bij deelname of steun tijdens de perikelen op de Boelwerf, ‘Vrij en Vrolijk’ of deelname aan stakingspiketten. Mong stond zowel figuurlijk of soms letterlijk op de barricaden voor rechtvaardigheid en respect zo ook in “zijn” Brugse Poort wijk te Gent waar hij een buurtwerker ‘avant la lettre’ mag genoemd worden.

Sinds 2001 hebben ze met en bij de Vieze Gasten op de Brugse Poort er een sociaal-artistiek  project met onder andere de Fanfare van de Propere Gasten.

In 2011 ging Mong op pensioen,wat niet betekende hij een punt zette achter zijn sociaal engagement. Hij gaat nog altijd vastberaden voor zijn eigen weg en geeft dit graag door. Zo bijvoorbeeld zagen we hem samen met zijn dochter Tamara in het “Brood en Rozen”, een verhaal over armoede en menselijk tegenslag.


Voor het goede doel in  Senegal

Ondertussen is Mong en echtgenote Magda op pensioen maar blijft hij actief ondanks de corona perikelen. Dus niet thuis zitten kniezen dacht Mong en hij kocht een fiets om fit te blijven. Hij klom opnieuw in zijn pen.

Zijn schrijven resulteert is een bundel aandoenlijke beschrijvingen van het alledaagse leven van oma en opa die, ondanks alle onrecht en ellende in de wereld, elke dag opnieuw proberen om er samen het beste van te maken.

De opbrengst van Rosseel’s jongste schrijfsel, “Oma en opa, dansen de corona” , gaat integraal naar de vrienden van “KemoPodi”, een vereniging van vrijwilligers binnen een samenwerkingsverband van Lievegem en Deinze met gemeenten in Senegal als ondersteuning van onderwijsprojecten aldaar. Meer info over de werking en het boek via:

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken./

 

Foto's/Tekst Jean Buyle

0
0
0
s2smodern