Cultuur In Beeld zoekt medewerkers om mee te helpen om ons cultureel patrimonium in beeld te brengen.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team.. Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Stropkestocht - De Florastappers

Florastappers.jpg

 

Op donderdag 18 augustus a.s. staat terug de jaarlijkse Stropkestocht vanuit het

Gildenhuis in Sint-Denijs-Westrem op het programma. Onze, omloopverantwoordelijke en tevens voorzitter zal jullie terug een natuurrijk parcours aanbieden aan de rand van Gent met onder andere het Parkbos Grand Noble, het pittoreske dorpje Afsnee en de prachtige natuur in de prachtige Leiestreek.

 

Kort na de start van de wandeling is er een eerste splitsing. Reeds vanaf de kortste afstand vanaf 5 km (geen rustpost voorzien) krijg je al een heel mooi stuk natuur voorgeschoteld. Voor de langere afstanden vallen er nog meer pareltjes te ontdekken.

 

Het vierkante plein Gemeenteplein werd tussen 1895 en 1899 in het centrum van Sint-Denijs-Westrem aangelegd. Vermits we de drukke Kortrijkse steenweg zo veel mogelijk willen vermijden, wandelen we door rustige, groene en autoluwe straten waarna we steenweg kunnen dwarsen op een veilige oversteekplaats en komen we meteen in “het portaal Grand Noble” en een eerste gedeelte van het Parkbos kunnen verkennen.

 

De boskern “Grand Noble” is één van de vijf elementen die het Parkbosproject omvatten. Het is genoemd naar het gelijknamig kasteel “Grand Noble”, dat midden in het gebied ligt. In november 2011 werd een erfpachtovereenkomst afgesloten voor 99 jaar voor de gronden rond het privédomein Grand Noble. De eigenaars van het private kasteel Grand Noble en het bijhorende private kasteelpark stellen 58 hectare landbouwgronden rond hun domein ter beschikking aan de Vlaamse overheid. Samen met de reeds oudere bossen is het Parkbos een uniek wandelparadijs geworden.

 

Na deze prachtige groenpool komen de kortere afstanden via rustige straten en paadjes via het gemeenteplein terug naar de startzaal.

 

De 13 km en 21 km stappers wandelen na de rustpost richting Afsnee via de mooie Pastorijdreef, de Sint-Denijskerk, het kerkhof met de omringende muur en het statige Pastorijgebouw. Langs rustige woonwijken met veel groen en een bosje zetten we onze tocht verder en betreden het parkbos van het Sint-Camillus instituut (opgericht in 1936), een uniek en rustig, verscholen stukje met gigantische bomen en een prachtig kasteel.

 

De wandeling vervolgt via de Sint-Jan-Baptistkerk uit de 12de eeuw en het monument op het kleine kerkhof voor de kerk dat ons herinnert aan de oorlogsslachtoffers van de eerste Wereldoorlog (1914-1918).

 

De 21 km-wandelaars maken een extra lus en gaan door de velden richting Leie en komen dan in een tweede prachtig natuurgebied, de ‘Keuzemeersen’ op het grondgebied Baarle-Drongen met aan weerzijden mooie vergezichten.

 

Hopelijk hebben jullie zin gekregen om de stapschoenen aan te trekken en de vele mooie groene partijen aan de rand van Gent te ontdekken. 

 

Iedereen welkom!

 

 

Praktische info in een notendop:

 

 

  • Startplaats: Gildenhuis, Loofblommestraat 10 te Sint-Denijs-Westrem
  • Vertrekuren: tussen 7u30 en 15 u – aankomst uiterlijk om 18.00 uur
  • Bereikbaarheid: Bushalte op ongeveer 200 m van de ingang van de startzaal

                 (Bushaltes 34, 35, 36, 76, 77 en 78)

  • Eigen vervoer: Parkeren in de onmiddellijke omgeving van de startzaal kan misschien voor problemen zorgen, maar de parking van Carrefour Sint-Denijs-Westrem is dichtbij.
  • Afstanden: 5 – 7 – 13  - en 21 km
  • Prijs: € 1,50 leden - € 3,00 niet-leden – kinderen minder dan 12 jaar GRATIS

Voor CIB - Didier DE WEVER