Cultuur In Beeld zoekt medewerkers om mee te helpen om ons cultureel patrimonium in beeld te brengen.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team.. Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Zomertocht 2022 - Natuur- en gezinswandeling in de Vlaamse Ardennen èn de sportieve 50 km van Bottelare

FLORA.jpg

 

Op de Nationale Feestdag kunnen gezinnen en wandelliefhebbers hun hart ophalen aan de voet van de Vlaamse Ardennen en toch  ver weg van het feestgedruis van de Gentse Feesten. 

 

Startplaats: Patrokring, Koningin Astridlaan 24, Bottelare

Vrije start: van 6 uur tot 15 uur (50 km tot 8 uur - voorinschrijven aanbevolen, 30 km mag starten tot 12 uur)

 Vrije keuze uit de afstanden van  7, 10, 14, 21, 30 tot en met 50 km

Prijs: voor de afstanden tot en met 30 km 1,50 € voor leden, 3 € voor niet leden.

De 50 km stappers met voorinschrijving betalen leden 7 € en niet leden 8 € met ruime bevoorrading. De dag zelf betalen ze respectievelijk 8 € en 10 €. Inschrijven voor de 50 km kan tot en met 15 juli via een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Wij hopen dat wij uw publiek kunnen enthousiast  maken voor een mooie natuurwandeling en uiteraard zijn ook jullie journalisten van harte welkom om eventjes de drukte van de Gentse Feesten te ontvluchte 

Zomertocht 2022

 

Rustige natuur en gezinswandeling aan de voet van de Vlaamse Ardennen

maar ook voor de sportieve wandelaar een leuke test met het oog op de Dodentocht.

 

En het is terug zomer … Na twee jaar ‘verplichte pauze’ kunnen en mogen De Florastappers terug hun Zomertocht in Bottelare organiseren. Op de Nationale Feestdag 21 juli kunnen families, individuelen én sportieve wandelaars eventjes weg van het feestgedruis van de Gentse Feesten hun hartje ophalen in het lichtglooiende natuurgebied én landschap aan de voeten van Vlaamse Ardennen. Ook de sportieve wandelaars komen aan bod op de 35 en 50 km kunnen  ophalen eventueel als voorbereiding op de Dodentocht.

 

De uitvalsbasis is de Patrokring net buiten het dorpsplein van Bottelare. Vanuit de startzaal, vroeger een dorpscafé vertrekken een ruime keuze aan wandelafstanden variërend tussen 7 en 50 km.

 

Al kort na de start zal er al een keuze moeten gemaakt worden en worden de verschillende afstanden gesplitst. Het parcours van de wandelaars op de wat langere afstanden loopt richting Gentbos, de kortere routes wandelen richting Munte.

 

Het Gentbos maakte ooit deel uit van een vijvercomplex tussen Bottelare en de Schelde. Al op het eind van de 18e eeuw was het gebied grotendeels bebost, hoewel er ook verschillende vijvers en een deel braakliggend terrein aanwezig waren. Keizerin Maria Theresia liet dit laatste met beuken beplanten.  De Hollebeek verbond oorspronkelijk het Gentbos met de moerassige Scheldevallei. De oprukkende bebouwing heeft in de loop der jaren deze verbinding verbroken. Deze verbinding probeert men nu te herstellen door het aanplanten van nieuwe stukken bos.

 

Na het Gentbos trekken we langs de Hollebeekvijver, om dan via het vrij jonge bos “Kwenenbroek” over veldwegen door te steken naar Lemberge. Nog wat rondzwerven tussen de velden, een stukje van het Aalmoezeneiebos in Gontrode en zo verder wandelen richting Moortsele. We passeren daar de voormalige Watermolen op de Molenbeek en als we lang de Molenbeek verder gaan komen we bij het overstromingsgebied van Moortsele.

 

Na het verlaten van dit gebied naderen we het grondgebied Munte met zijn zeer herkenbare toren én oriëntatiepunt van de Sint-Bonifatiuskerk. Hier krijgen we ook aansluiting met de wandelaars tegen die voor een kortere afstand hebben gekozen

 

Maar de tocht gaat uiteraard verder. Via het Heilig Geestgoed, het Bruinbos en het Nerenbos, vaak samen met nog een paar andere stukken groen genoemd als de Makegemse bossen, gaan we richting de Merelbeekse Scheldemeersen. Deze zijn gelegen tussen de rechteroever van de Schelde en de Gaverse Steenweg. In dit gebied overheerst nog echt rust en stilte en is enkel voorbehouden aan wandelaars en fietsers. Via rustige landelijke wegen keren we dan terug richting Munte en Bottelare 

  

Voor CIB/Didier DE WEVER