Cultuur In Beeld zoekt medewerkers om mee te helpen om ons cultureel patrimonium in beeld te brengen.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team.. Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Testevent met Compact Disk Dummies voor 300 Gentse vrijwilligerswerkers

Ghelamco.jpg

 

De Stad Gent, UZ Gent en The Arena Group organiseren met goedkeuring van de federale regering op zaterdag 15 mei 2021 een testevent. Tijdens een concert van Compact Disk Dummies voor 300 vrijwilligerswerkers in de Ghelamco Arena wordt bekeken hoe sneltesten op een vlotte en efficiënte manier ingezet kunnen worden.

 

Perspectief

 

Een duidelijk perspectief voor evenementen en concerten de volgende maanden is absoluut noodzakelijk, zowel voor burgers als voor de evenementensector en alle artiesten. Daarom zetten de Stad Gent, UZ Gent en The Arena Group met goedkeuring van de federale regering gezamenlijk een testevent op. Tijdens dat event wordt bekeken hoe sneltesten op een vlotte en efficiënte manier ingezet kunnen worden en hoe concertgangers reageren als ze na een positieve test de locatie moeten verlaten.

 
 

Het gaat om een concert van Compact Disk Dummies op zaterdag 15 mei in de Ghelamco Arena voor 300 Gentse eerstelijnsvrijwilligers die uitgenodigd worden door Vrijwilligerspunt Gent. Zo wil de Stad de vrijwilligers meteen ook bedanken voor hun engagement het voorbije jaar.

 
Gent wil zijn naam als feeststad eer aandoen én de cultuur- en evenementensector steunen. We willen de sector verder op weg zetten door nu na te gaan wat er allemaal komt kijken bij de organisatie van een evenement met sneltesten. Die ervaringen en lessen zullen heel nuttig zijn bij het stap voor stap heropstarten van de sector.Annelies Storms, schepen van Feesten en Evenementen

Afstand en mondmaskers

 

Deelnemers komen aan in tijdsblokken zodat het nooit te druk wordt. Ze ondergaan een sneltest en moeten ook hun contactinformatie delen. Ze krijgen een vaste en genummerde zitplaats, moeten hun mondmasker ophouden en afstand bewaren. Het concert start om 18 uur en vindt plaats in de buitenlucht. Het event zal in totaal maximaal twee uur duren, inclusief aankomst, test, concert en vertrek.

 
De vaccinatiecampagne schakelt een versnelling hoger, de cijfers gaan de goede richting uit. Als we dit aanhouden, kunnen we stilaan uitkijken naar evenementen. Een testevenement zoals dit kan ons helpen om evenementen op een veilige manier te organiseren.Mathias De Clercq,burgemeester

Positief getest? Verwittigd via sms

 

Interessant is dat de deelnemers het resultaat van de sneltest niet moeten afwachten om naar hun vaste zitplaats te gaan. Bij een positief testresultaat wordt de deelnemer onmiddellijk per sms opgedragen om zich aan te melden aan een infopunt, waar het tracingtraject start. Zo kan de organisatie gemakkelijk controleren of positief geteste deelnemers ook effectief de locatie verlaten.

 
 

De deelnemers worden ook na het concert verder opgevolgd. Een week na het testevent wordt bij alle deelnemers een PCR-test afgenomen, de gekende test met het wattenstaafje. Dat gebeurt in het testcentrum van het UZ Gent.

 
Het testevent laat toe om heel veel zaken te onderzoeken. Hoeveel personeel is nodig om sneltesten af te nemen voor een concert met 300 toeschouwers? Welke timing moet je voorzien? Wat zijn de praktische en logistieke vereisten? Aan welke voorwaarden moet de locatie voldoen? Wat is voor een organisator het kostenplaatje? En wat is het gedrag van de deelnemers bij een dergelijke aanpak? Michiel Vanderheyden, The Arena Group
 
Didier De Wever
0
0
0
s2smodern