Cultuur In Beeld zoekt medewerkers om mee te helpen om ons cultureel patrimonium in beeld te brengen.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team.. Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Maatschappelijk

Maandelijks wijnpraatje - gedaan met de Chateau Migraine ?

witte-wijn-Itali-2.jpg

Volgens WikipediA zijn Sulfieten zouten die het sulfiet-ion, SO32− bevatten. Sulfiet komt van nature voor in planten uit de lookfamilie. Sulfieten worden gebruikt als kleurstof en als conserveringsmiddel in voedsel (E-nummers E150b, E150d en E221 t/m E228).

Het wordt in beperkte hoeveelheden toegevoegd bij de wijnproductie om de fermentatie en oxidatie tegen te houden. Ook biologische wijn kan sulfiet bevatten aangezien biologisch in dat geval slaat op de teelt van de druiven en niet op de vinificatie, die het gebruik van sulfiet toestaat.

Sulfiet is een allergeen, ongeveer 5 procent van de astmapatiënten krijgt binnen 5 minuten ademhalingsmoeilijkheden na het nuttigen van sulfiethoudend voedsel.

Personen met een allergie voor aspirine hebben een verhoogd risico voor een heftige allergische reactie op sulfiet (anafylaxie). Een dergelijke reactie kan fataal zijn en dient ogenblikkelijk behandeld te worden. Daarom moet in de EU(*1) vermeld worden als producten meer dan 10 parts per million sulfiet bevatten.-

 

De geschiedenis leert ons dat zelfs de oude Romeinen zwavelrook gebruikten om wijnflessen, -kruiken en de kelders waarin de wijn lag opgeslagen te ontsmetten. Het gebruik van sulfiet werd beperkt toen in het Duitsland van de 15e eeuw hevige wijndrinkers last kregen van neveneffecten.

Vandaag zijn sulfieten nog altijd courant gebruikte additieven in onze voeding, weliswaar binnen limieten. Ze remmen de woekering van micro-organismen, schimmels en gisten. Daarnaast gebruiken fabrikanten sulfiet ook als middel tegen bruinkleuring. Volgens een wetenschappelijke statistiek neemt de Belg per dag gemiddeld 0,19 tot 0,34 mg sulfiet op per kilogram lichaamsgewicht. Wijn is hiervoor de bollebof. Sulfiet ontstaat tijdens de wijnproductie van nature, dit noemen we dan natuurlijk sulfiet. Bovendien voegen wijnboeren sulfiet toe om het gistingsproces in de fles te stoppen en een goede bewaring te verzekeren, dit noemen we dan toegevoegd of chemisch sulfiet in poedervorm.

Daarbij is het belangrijk dat sulfiet oordeelkundig en met mate wordt gebruikt. Heel wat wijnbouwers hebben de laatste jaren inspanningen geleverd om tot een redelijk gebruik van sulfiet te komen, met als resultaat een daling van de concentratie zowel in witte als rode wijnen. U bent wijnliefhebber en u wilt liefst zo weinig mogelijk sulfiet innemen? Kies dan rood boven wit. Toch graag een glas witte wijn, ga dan veeleer voor droge dan voor zoete.

 

Sulfiet is sinds 2005 zo’n beetje de meest omstreden toevoeging in wijn. De wetenschap staat niet stil en dus wordt er nog steeds gezocht naar een gezonder alternatief.

Nu is er SURE, een natuurlijke sulfietvervanger op basis van een kruidenextract van citroenmelisse plus een paar andere, geheime en natuurlijke toevoegingen. Het extract SURE, afkorting van Sulfite Replacer, moet de natuurlijke variant voor chemisch sulfiet worden.

Althans, als het aan Terra Vitis-ambassadeur(*2) Ferencz Deli ligt. Zo’n alternatief bestond nog niet. Dus toen hij zes jaar geleden door wetenschappers van de HAS Hogeschool Den Bosch werd benaderd om mee te werken aan de ontwikkeling van een sulfietvervanger, was hij meteen enthousiast. Nu is Natural4Sure (bedrijf van de wetenschappers Deli en co-founder Rolf van Milligen) de stuwende kracht achter het product.

De kennis, contacten en ervaringen van voornoemde onderzoekers zullen worden ingezet voor verdere commerciële uitrol. Op het extract, een mengsel van Melissa officinalis (ofwel citroenmelisse) hebben ze een wereldwijd patent aangevraagd. Het is een resultaat van de Bio Based Product Ontwikkelings Coöperatie (BPOC), een initiatief van de HAS Hogeschool. Zij hebben vanaf 2006 onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van nieuwe producten gebaseerd op grondstoffen van agrarische oorsprong. Drs.

Hans Clarijs, biochemicus en bioprocestechnoloog en verbonden aan de HAS (’s-Hertogenbosch, Nederland): “Het kruidenextract SURE is een baanbrekend product. Uit kruiden kun je allerlei chemische componenten halen die elders succesvol toepasbaar zijn. In de geneeskunde wordt dat al veel langer gedaan. Het was een bewuste keuze om de werking van de vervanger als eerste te gaan testen op een complex product als wijn. Bij succes kan het verder ontwikkeld worden voor andere levensmiddelen.”


Het productieproces is ingewikkeld en bestaat uit drie delen: de extractie (als een soort slappe, lauwe thee), de opzuivering (het ruwe extract scheiden van de blaadjes) en de standaardisatie (om tot een breed toepasbaar en verkoopbaar product te komen). Kris Schatteman, directeur van het eveneens betrokken Belgische Eco Treasures: “We gaan van een synthetisch anorganisch product naar een volledig natuurlijk product.”

Concluderend kan men stellen dat de verdere verfijning van SURE toe te juichen is als ‘work in progress’ voor een baanbrekend gezond product.

*(1) De EU-wet van november 2005 verplicht de aanwezigheid van sulfiet in wijn te vermelden op het etiket, indien de wijn meer dan 10mg sulfiet per liter bevat. Daarom staat er bijna altijd “bevat sulfiet” op de fles. Ook bij natuurlijke wijnen waar totaal geen sulfiet aan toegevoegd is, vindt men meestal deze 

vermelding. 

EU-normen

De Europese Unie heeft normen vastgelegd voor het gebruik van sulfiet in wijn, mousserende wijn en likeurwijn. Helaas zijn deze EU-normen toch nog hoog: 

160 mg per liter voor rode wijnen (restsuikers onder 5 g/l)

210 mg per liter voor rode wijnen (restsuikers 5 g/l of meer)

210 mg per liter voor witte of rosé wijnen (suikers onder 5 g/l)

260 mg per liter voor witte of rosé wijnen (suikers 5 g/l of meer)

Sommige wijnsoorten, bijvoorbeeld Sauternes, vormen een uitzondering op bovenvermelde normen en mogen tot zelfs 400 mg sulfiet per liter bevatten.

*(2) Terra Vitis is een federatie en keurmerk dat naar duurzame wijnbouw en productie streeft en waar inmiddels circa 650 wijnboeren bij zijn aangesloten.

 

Bron: informatie geput uit Natural4Surecompany in de media.

 

George De Smaele, wijnrecensent

Eindredactie: Jean Buyle

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0
0
0
s2smodern

De Bonobo's veroveren Scala

Bonobos-4.JPG

 

Theaterplatform Scala presenteert in het Scala Theater één van de beste Franse komedies van de laatste decennia geschreven door Laurent Baffie en in een regie van Nadine De Rijcke.

De Bonobo’s is het moeilijkste wat Theaterplatform ooit op scene gezet heeft, maar omdat het gezelschap en team van geen kleintje vervaard is zetten ze het op de speellijst en brengen we het in Scala.

Het is een uitdaging om dit stuk te brengen omdat alles staat en valt met techniek, speelritme en acteerkunst. Theaterplatform wist voor deze dolle Franse komedie Loes Van den Heuvel te strikken.

In de Bonobo’s is ze Leah de schoenverkoopster van de bekende Gentbrugse schoenhandel Dekens. Ben, Danny en Alex, respectievelijk gestalte gegeven door Pieter Depouillon, Johan Van Hoorde en Lezz Wauters zijn drie heren met een beperking maar met veel “goesting”.

Verdere rollen zijn voor Caressa De Vogelaere als Julie de politieagente van de drugbrigade en Amber Verleyen als Angelina een verpleegster.

Over het dolle plot gaan we het niet hebben maar er zal heel wat afgelachen worden. Regisseur Nadine De Rijcke wordt in deze productie bijgestaan door Sofie Van der Staak, Peter De Vos, Magda Coolsaet en Tiany De Schrijver als toneelmeesters. Nadine staat ook in voor de scenografie en het decorontwerp gebeurt onder leiding van Peter De Vos.

Techniek is in handen van Antoon Raes, Pascal Desloover en Jarno Lasseel. De Bonobo’s gaan in première op 9 november om 20u en zijn verder te zien op 17, 24 en 30 november om 20u en ook op 18 en 25 november om 15u, en eveneens op zaterdag 1 december om 20u.

De Bonobo’s, in Theater Scala, Dendermondsesteenweg 163-165 te 9000 Gent.

Reserveren kan via www.scalaplatform.be of via tel: 09 228 87 20.

(jebu/foto jebu)

0
0
0
s2smodern

De Nederschelde is (eindelijk) open ..

scaldis-2018-11-01.jpg

Eindelijk is het zover, de Nederschelde is open voor de pleziervaart.

Gisteren werd onder grote belangstelling de Scaldis sluis in gebruik genomen

De Bellenman kondigde luidkeels de opening , en de verschillende sprekers waaronder Schepen Watteeuw Filip aan .

De sluis bestaat uit twee delen, een kajak doorgang , die altijd open is, en een pleziervaart doorgang, waarbij de sluiswachter het 1,20m verschil tussen de stromen overbrugt.

 

Foto/reportage Jacqueline  Dumortier

0
0
0
s2smodern

Herdenkingsmoment - Westerbegraafplaats

westerbegraafplaats-2018-11-01.jpg

Traditioneel wordt op 1 november op de Westerbegraafplaats een herdenkingsmoment gehouden voor de oorlogsslachtoffers van de beide wereldoorlogen.Diverse organisaties komen uit respect een bloemenkrans neerleggen bij het Oorlogsmonument der Geallieerden .

Burgemeester Termont deed dit in naam van de Gentse bevolking, ook schepen Sofie Bracke, Christophe Peeters en Ann Schietecatte kwamen hun respect voor de gesneuvelden tonen.

Schepen Rudy Coddens kwam met enkele kinderen van de SB De Feniks een zelfgemaakte Poppy ’s krans uit klei neerleggen.

 

Foto/reportage Jacqueline Dumortier

0
0
0
s2smodern

Reveil te Wondelgem

reveil-2018-11-01.jpg

Allerheiligen is het moment om even stil te staan bij de dierbaren die ons ontvallen zijn.

Reveil is een initiatief die mensen samenbrengt om samen te reflecteren over de vergankelijkheid van het leven.
Opgeluisterd door sfeervolle muziek was dit ook het geval in de St Catharinakerk te Wondelgem.

Foto/reportage Jacqeuline Dumortier

0
0
0
s2smodern