Cultuur In Beeld zoekt medewerkers om mee te helpen om ons cultureel patrimonium in beeld te brengen.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team.. Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Maatschappelijk

Stad Gent experimenteert met drijvende groeneilanden

Oever.jpg

 

Op de Watersportbaan is een bijzonder proefproject van start gegaan. Vanaf vandaag, woensdag 12 mei 2021, liggen er drijvende groeneilanden. De Stad Gent wil onderzoeken of zulke groeneilanden een alternatieve oplossing kunnen zijn om de komende jaren meer natuurvriendelijke oevers aan te leggen in Gent. 

 

  

In de stad zijn de oevers dikwijls gebetonneerd of zijn de bermen te steil (denk bijvoorbeeld aan de Coupure). Dan is er vaak geen ruimte voor zachthellende oevers met vochtminnende vegetatie. Oevers natuurvriendelijk maken, is dus niet evident in een stedelijke context. Grond laten aanrukken om in het water meer leefoppervlakte te voorzien voor fauna en flora kan een alternatief zijn, maar in dat scenario moet het ingenomen watervolume gecompenseerd worden en net daar is er amper ruimte voor.

 
 

Enkele jaren geleden kwamen er al groeneilanden aan het Jan Van Hembysebolwerk. Intussen is er veel meer ervaring opgedaan in Nederland en het Verenigd Koninkrijk en is de toepassing (constructie, plantmethode en bevestiging) sterk verbeterd. Daarom zal de Stad Gent experimenteren met drijvende groeneilanden op drie locaties op de Watersportbaan. De groeneilanden liggen aan het Open Huis Watersportbaan, langs de hondenzwemvijver en aan het uiteinde van de R4 ter hoogte van een juryplatform. De locaties zijn afgestemd met de watersportverenigingen.

 
Het is belangrijk om onze oevers natuurvriendelijker te maken en meer leven te brengen in en rond onze stadswateren. Gewoon grond aanvoeren om eilanden te maken is moeilijk omdat we dan die ingenomen plaats elders moeten compenseren. En die plaats hebben we dikwijls niet in de stad. Met de groeneilanden testen we een goed alternatief uit om meer leefoppervlakte voor planten en dieren te creëren op en rond het water, zonder dat we moeten compenseren. Filip Watteeuw, schepen van Publieke Ruimte
 

Krioelt van het leven

 

De eilanden drijven op het wateroppervlak door een gedeeltelijke opbouw uit kunststof en meten ongeveer 2 vierkante meter. Op het eiland bloeien er oeverplanten en leven er allerlei diertjes zoals libellen. Ook onder het eiland krioelt het van het leven: kleine visjes groeien er veilig op tussen de plantenwortels.

 

Twee bedrijven, Urban Deltas en Navicula, hebben de verschillende soorten drijvende eilanden met verschillende bevestigingsmethodes (kabels en vaste beugels) aangelegd. De eilanden zijn zowel aan een betonnen kade bevestigd als aan houten palen in water.

 

Samen met De Vlaamse Waterweg

 

De aanleg van de drijvende groeneilanden is een testproject om de komende jaren hopelijk meer natuurvriendelijke oevers aan te kunnen leggen in Gent. De Stad Gent zal de drijfeilanden in de Watersportbaan één jaar opvolgen samen met waterwegbeheerder De Vlaamse Waterweg nv. Bij een gunstige evaluatie kunnen drijvende groeneilanden in de toekomst eventueel ook op andere locaties worden ingezet, als daar geen mogelijkheden zijn voor de aanleg van natuurvriendelijke oevers.

 

Didier De Wever

 
 
0
0
0
s2smodern

Buitenhuwelijken kunnen nu ook in Gent

Huwelijken.jpg

 

Op zaterdag 8 mei 2021 vond in Gent voor het eerst huwelijken in openlucht plaats. De Stad Gent voorziet die mogelijkheid omdat volgens de nieuwe coronamaatregelen 50 mensen aanwezig mogen zijn bij een burgerlijk huwelijk in openlucht, terwijl dat binnen maar om 15 mensen gaat.
 
 
De buitenhuwelijken werden voltrokken door schepen Isabelle Heyndrickx in de tuin van het Hotel d'Hane Steenhuyse in de Veldstraat.
 
Het is niet alleen een schitterende locatie, maar het is ook centraal gelegen en goed bereikbaar.
 
De tuin kan zo georganiseerd worden dat huwelijksceremonies er op een coronaveilige manier kunnen plaatsvinden. Een open tent in de tuin zorgt ervoor dat regen geen roet in het eten kan gooien.
 
 

Reportage Jaqueline Dumortier

0
0
0
s2smodern

Gent telt vanaf zaterdag 30 procent meer terrassen dan normaal

Terassen.jpg

 

Vorige zomer kwam er in Gent al voor 5.000 vierkante meter extra terras bij, nu wordt dat nog meer. Er liepen al zo’n 150 nieuwe aanvragen binnen, 70 werden intussen vergund, goed voor nog eens 1.500 vierkante meter. Onder meer aan Verloren Kost en de Overpoort komen heel wat nieuwe terrasjes.

 

 

 

 

Alle zeilen bij

 

Vorige zomer al zette de Stad Gent alle zeilen bij om zoveel mogelijk extra terrasjes mogelijk te maken. Samen waren al die extra terrasjes goed voor 5.000 vierkante meter. Op 8 mei mogen de terrassen weer open, en ook nu stelt de Stad alles in het werk om extra ruimte vrij te maken.

 
Ik kijk uit naar de heropening van de horeca. Een stad met terrassen is een levendige stad. Onze diensten halen alles uit de kast om terrassen waar mogelijk te vergunnen. Ze verliezen daarbij nooit de kwaliteit van de publieke ruimte uit het oog. Filip Watteeuw, schepen van Publieke Ruimte
 

In totaal kwamen via de snelprocedure al 150 aanvragen binnen voor nieuwe terrasoppervlakte. 70 daarvan zijn ondertussen vergund, goed voor nog eens 1.500 vierkante meter extra in vergelijking met vorige zomer. Op heel wat plekken zullen meer en grotere terrassen opduiken, zoals aan Verloren Kost, de Overpoort en het Sint-Veerleplein.

 
 

Iedereen klaar om te openen

 

De horeca staat dan ook te springen om te heropenen. Dat blijkt uit een bevraging van de Stad Gent bij 193 lokale handelaars. 76,2 procent zal de deuren openen. Dat is veel meer dan het gemiddelde in Vlaanderen, dat op 50 procent staat. 63 procent van de terrassen staat op openbaar domein en 82,9 procent van de handelszaken ligt in Gent centrum.

 
In totaal zullen in Gent voor zes voetbalvelden terrassen staan, dat is 30 procent meer terras dan in normale tijden. Een mooie nieuwe stap die ook ik dit weekend zal vieren bij mijn favoriete horecazaken. Maar veel ondernemers zijn nog niet uit de penarie. Daarom is het belangrijk dat het heropenen van de terrasjes veilig gebeurt. Enkel zo kunnen we daarna ook binnen op café of restaurant en uiteindelijk weer gaan feesten. Vandaar mijn warme oproep: kom de Gentse terrassen ontdekken maar houd het veilig, voor jezelf én voor onze horeca-uitbaters.Sofie Bracke, schepen voor Economie 
 

Tot slot zal de Stad Gent net als vorig jaar ook horeca vergunnen in zes Gentse parken. Binnenkort zullen lokale handelaars in het Kapitein Zeppospark, Koning Albertpark, Citadelpark, Baudelopark, Claeys Bouuaertpark en Rabotpark hapjes en drankjes kunnen verkopen aan bezoekers. Lokale handelaars die interesse hebben, vinden alle informatie hier.

 

Didier De Wever

 

0
0
0
s2smodern

Testevent met Compact Disk Dummies voor 300 Gentse vrijwilligerswerkers

Ghelamco.jpg

 

De Stad Gent, UZ Gent en The Arena Group organiseren met goedkeuring van de federale regering op zaterdag 15 mei 2021 een testevent. Tijdens een concert van Compact Disk Dummies voor 300 vrijwilligerswerkers in de Ghelamco Arena wordt bekeken hoe sneltesten op een vlotte en efficiënte manier ingezet kunnen worden.

 

Perspectief

 

Een duidelijk perspectief voor evenementen en concerten de volgende maanden is absoluut noodzakelijk, zowel voor burgers als voor de evenementensector en alle artiesten. Daarom zetten de Stad Gent, UZ Gent en The Arena Group met goedkeuring van de federale regering gezamenlijk een testevent op. Tijdens dat event wordt bekeken hoe sneltesten op een vlotte en efficiënte manier ingezet kunnen worden en hoe concertgangers reageren als ze na een positieve test de locatie moeten verlaten.

 
 

Het gaat om een concert van Compact Disk Dummies op zaterdag 15 mei in de Ghelamco Arena voor 300 Gentse eerstelijnsvrijwilligers die uitgenodigd worden door Vrijwilligerspunt Gent. Zo wil de Stad de vrijwilligers meteen ook bedanken voor hun engagement het voorbije jaar.

 
Gent wil zijn naam als feeststad eer aandoen én de cultuur- en evenementensector steunen. We willen de sector verder op weg zetten door nu na te gaan wat er allemaal komt kijken bij de organisatie van een evenement met sneltesten. Die ervaringen en lessen zullen heel nuttig zijn bij het stap voor stap heropstarten van de sector.Annelies Storms, schepen van Feesten en Evenementen

Afstand en mondmaskers

 

Deelnemers komen aan in tijdsblokken zodat het nooit te druk wordt. Ze ondergaan een sneltest en moeten ook hun contactinformatie delen. Ze krijgen een vaste en genummerde zitplaats, moeten hun mondmasker ophouden en afstand bewaren. Het concert start om 18 uur en vindt plaats in de buitenlucht. Het event zal in totaal maximaal twee uur duren, inclusief aankomst, test, concert en vertrek.

 
De vaccinatiecampagne schakelt een versnelling hoger, de cijfers gaan de goede richting uit. Als we dit aanhouden, kunnen we stilaan uitkijken naar evenementen. Een testevenement zoals dit kan ons helpen om evenementen op een veilige manier te organiseren.Mathias De Clercq,burgemeester

Positief getest? Verwittigd via sms

 

Interessant is dat de deelnemers het resultaat van de sneltest niet moeten afwachten om naar hun vaste zitplaats te gaan. Bij een positief testresultaat wordt de deelnemer onmiddellijk per sms opgedragen om zich aan te melden aan een infopunt, waar het tracingtraject start. Zo kan de organisatie gemakkelijk controleren of positief geteste deelnemers ook effectief de locatie verlaten.

 
 

De deelnemers worden ook na het concert verder opgevolgd. Een week na het testevent wordt bij alle deelnemers een PCR-test afgenomen, de gekende test met het wattenstaafje. Dat gebeurt in het testcentrum van het UZ Gent.

 
Het testevent laat toe om heel veel zaken te onderzoeken. Hoeveel personeel is nodig om sneltesten af te nemen voor een concert met 300 toeschouwers? Welke timing moet je voorzien? Wat zijn de praktische en logistieke vereisten? Aan welke voorwaarden moet de locatie voldoen? Wat is voor een organisator het kostenplaatje? En wat is het gedrag van de deelnemers bij een dergelijke aanpak? Michiel Vanderheyden, The Arena Group
 
Didier De Wever
0
0
0
s2smodern

Van Eyck-jaar gaat laatste maanden in met herneming OMG! Seven Senses Tour

390087-Seven_Senses_Tour-d946ba-original-1620223729-1.jpg

 

Niet alleen de terrassen openen op zaterdag 8 mei, ook de Seven Senses Tour gaat weer van start. De zintuiglijke wandeling kon in 2020 al op veel belangstelling rekenen. De komende maanden staat er bovendien nog heel wat op het programma in het kader van het Van Eyck-jaar.

 

Ook boottochtje wordt hernomen

 

De OMG! Seven Senses Tour, de zintuigelijke wandeling in de voetsporen van Jan Van Eyck, start op 8 mei en brengt deelnemers langs stadsgezichten zoals de Achtersikkel en het Geeraard de Duivelsteen. Ook de boottocht die bij de wandeling hoort, wordt hernomen. Op het parcours zijn street art-kunstwerken te ontdekken en bieden Gentse makers een blik achter de schermen. 

Kindvriendelijke zoektocht

 

Het openingsweekend van de OMG! Seven Senses Tour valt samen met een kindvriendelijke zoektocht in het kader van de Groene Zesdaagse, het alternatief voor de Gentse Floraliën. De Stad Gent, Puur Gent en de Gentse Floraliën sloegen de handen in elkaar voor De zoektocht naar het lammetje, waarbij een aantal vitrines van Gentse handelszaken een bloemrijk decor werd aangemeten. Bovendien krijgen deelnemers aan de OMG! Seven Senses Tour tijdens het openingsweekend een bloemetje mee naar huis.

 
Het Van Eyck-jaar was absoluut een woelige periode. We schoten uit de startblokken met het enorme succes van de Van Eyck-tentoonstelling in het MSK. Na het uitbreken van de coronapandemie was het vaak schakelen en aanpassen aan de steeds veranderende spelregels. Desondanks hebben we een prachtig programma kunnen samenstellen dat ook de komende maanden nog heel wat boeiende activiteiten biedt. Met de herneming van de unieke zintuiglijke Seven Senses Tour vanaf zaterdag tot en met eind augustus kan men Gent weer ontdekken door de ogen van Jan van Eyck.Sami Souguir, schepen van Cultuur 
 

Programma

 

En er valt dit jaar nog heel wat te ontdekken en beleven rond Jan Van Eyck en zijn Lam Gods. Zo bieden Van Eyck KosmopolietVan Eyck seni­or is here! en Op eigen hout een platform aan Gentenaars die zich lieten inspireren door de Vlaamse meester. Verder verwondert Van Eyck dankzij de tentoonstellingen Glasramen in het oeuvre van Van EyckLights on Van EyckVan Eyck in de diepte en voor de jonge Van Eyck-fans Dag Jan.

 

Het Sint-Jansfeest tot slot, dat loopt van 24 tot en met 27 juni, wordt een brede, coronaproof terugblik op het themajaar.

 

Didier De Wever

 
 
0
0
0
s2smodern