Cultuur In Beeld zoekt medewerkers om mee te helpen om ons cultureel patrimonium in beeld te brengen.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team.. Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Maatschappelijk

Heilig Hartkerk Dampoort krijgt buurtrestaurant en nieuwe verdieping

Buurtrestaurant.jpg

 

Het ontwerp voor de Heilig Hartkerk in Dampoort is klaar. Aan de zijgevels komen er glazen wanden met ervoor een buitenpasserelle. Op het gelijkvloers komt een buurtrestaurant en buurtliving, en er komt een nieuwe verdieping voor activiteiten. Ook de bijhorende pastorij wordt gerenoveerd.

 
 

Na uitgebreide inspraakrondes met de buurt en in samenwerking met stadsontwikkelingsbedrijf sogent en de Stad Gent presenteert ontwerpteam De Smet - Vermeulen Architecten het definitieve ontwerp voor de Heilig Hartkerk en de pastorij in Dampoort. De kerk krijgt een nieuwe toekomst als ontmoetingsplek, en de pastorij blijft een plek voor kleinschalige buurtactiviteiten.

Kerk tussen plein en tuin 

In het ontwerp worden de zijgevels van de kerk opengemaakt en komen er glazen wanden achter de gevel. Zo ontstaat er een overdekte gaanderij of buitenpasserelle die een visuele verbinding creëert tussen plein, kerk en tuin. Op het gelijkvloers komt een solidair buurtrestaurant, een buurtkeuken en een buurtliving, en de voormalige sacristieën en het koor worden omgetoverd tot een ruimte voor kleinschalige activiteiten. Als kers op de taart krijgt de kerk een nieuwe verdieping waar grotere activiteiten kunnen plaatsvinden.

Met de renovatie en herbestemming van de Heilig Hartkerk en de pastorij zetten we in op het creëren van extra ontmoetingsruimte in de wijk. Dit is een van de doelstellingen van het stadsvernieuwingsproject En Route. Er komt een nieuw solidair buurtrestaurant, een polyvalente zaal, er zal plaats zijn voor kleinschalige buurtactiviteiten. Dit wordt het kloppende hart van de Dampoortwijk. Mathias De Clercq, burgemeester
 

De renovatie en restauratie gebeuren met respect voor de architectuur en de geschiedenis. Zo worden bestaande materialen, zoals de kleurrijke tegelvoeren en de oude sacristiekasten, gerecupereerd. Er is ook oog voor duurzame oplossingen. Zo streeft de Stad ernaar om de kerk voor 90% van de tijd enkel met warmtepompen te verwarmen.

Renovatie van de oude pastorij

Een groep buurtbewoners, vzw Pastory, zette de oude pastorij enkele jaren geleden al op de kaart. De pastorij blijft een plek voor kleinschalige activiteiten, zoals co-werken, vergaderen of foto's ontwikkelen, maar wordt gerenoveerd, zowel binnen als buiten. Het gebouw wordt brandveilig gemaakt en de centrale ingang verhuist naar de tuin. Aan de inkomruimte worden de gevelopeningen verder opengemaakt tot op de grond. Het buurtnestje, een laagdrempelige ontmoetingsplek, verhuist naar de pastorij.

 
Sogent plant de uitvoering van de werken te starten in september 2021. Streefdoel is om eind 2022 zowel de pastorij als de kerk klaar te hebben. Dan heeft de wijk er een unieke ontmoetingsplek en een echte blikvanger bij.Sami Souguir, schepen van Stadsontwikkeling en voorzitter sogent 
 

De bewoners van de Dampoortwijk krijgen volgende week de infobrochure in de bus met alle informatie. Vanaf half maart opent er een buitenexpo tussen de Heilig Hartkerk en de pastorij. Als alles meezit, kunnen de werken starten in september 2021. De renovatie maakt deel uit van het stadsvernieuwingsproject En Route. Voor de renovatie van de pastorij en de kerk kan sogent rekenen op 800.000 euro steun uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

 
Didier De Wever
 
0
0
0
s2smodern

Vaccinatiecentrum gratis bereikbaar en toegankelijk voor iedereen

Plan_Expo.jpg

 

De Stad Gent stelt alles in het werk om het vaccinatiecentrum in Flanders Expo voor iedereen bereikbaar te maken, te voet, met de fiets, met het openbaar vervoer of met de auto. Openbaar vervoer van en naar het vaccinatiecentrum is gratis. Ook parkeren aan het centrum is gratis. Op de site zelf staan begeleiders paraat, en wie dat nodig heeft, kan een persoonlijke assistent aanvragen.

 

Te voet of met de fiets

 

Dankzij extra signalisatie vinden voetgangers en fietsers makkelijk de weg naar het vaccinatiecentrum. De routes voor voetgangers staan aangeduid aan de dichtstbijzijnde tram- en bushaltes, fietsenstalling, parking, taxistandplaats en afzetstrook. Bezoekers die slecht te been zijn, kunnen uitrusten op strategisch geplaatste banken. Voor fietsers wordt de route aangeduid vanaf de Kortrijksesteenweg (Derbystraat, 2 minuten fietsen), vanaf het station Gent Sint-Pieters (7 minuten fietsen) en op het fietspad langs de R4. Aan Flanders Expo zelf worden 300 extra fietsenstalplaatsen geplaatst.

 
We willen barrières maximaal wegnemen voor alle Gentenaars, ongeacht het vervoermiddel. Wie naar het vaccinatiecentrum komt, moet dat zo vlot, veilig én kosteloos mogelijk kunnen doen. Of dat nu te voet, met de fiets, het openbaar vervoer of met de auto is.Filip Watteeuw, schepen van Mobiliteit

Met het openbaar vervoer

De Stad Gent zorgt voor gratis openbaar vervoer van en naar het vaccinatiecentrum voor iedereen. Tram 1 rijdt elke 6 minuten tussen Gent Sint-Pieters en Flanders Expo en stopt op 200 meter van de ingang van het vaccinatiecentrum. Daarnaast bedienen ook buslijnen 76, 77 en 78 de halte Dutrieulaan aan Flanders Expo (350 meter van de ingang van het vaccinatiecentrum). Aan de tramhalte zullen rolstoelen en begeleiders staan. De Lijn voorziet bovendien voldoende bussen en trams om eventuele pieken op te vangen. Over hoe Gentenaars gebruik kunnen maken van gratis openbaar vervoer naar het vaccinatiecentrum, volgt later meer informatie.

 

Extra hulp voor mensen met beperking en anderstaligen

 

Voor wie extra hulp nodig heeft en zelf geen hulp kan inroepen, zijn er tal van mogelijkheden. Zo zijn er taxicheques voor mensen met een beperkt inkomen. Minder mobiele personen kunnen ook aangepast (rolstoel)vervoer aanvragen. Er zijn helpende handen aanwezig, maar ook persoonlijke assistentie aanvragen behoort tot de opties. Deze vrijwilligers begeleiden mensen van en naar het vaccinatiecentrum en vergezellen hen ook bij de vaccinatieprik.

 
Iedereen moet zich vlot, veilig en comfortabel kunnen laten vaccineren. Mensen van verschillende leeftijden, rolstoelgebruikers, slechtzienden, slechthorenden, anderstalige Gentenaars, niemand blijft achter. Alle voorzieningen zijn breed toegankelijk. Wie assistentie nodig heeft, wordt ter plekke begeleid van aankomst tot vertrek. Astrid De Bruycker, schepen van Gelijke Kansen en Welzijn
 

Voor slechthorenden is er in een aparte ruimte een ringleiding voorzien, een systeem dat storende randgeluiden via het hoorapparaat wegfiltert. Voor doven en anderstaligen staan tolken paraat die via tablet of telefoon kunnen bijspringen. Alle extra voorzieningen staan gebundeld op www.stad.gent/toegankelijkheidexpo.

Met de auto

 

Flanders Expo beschikt tot slot ook over voldoende parkeerplaatsen. Wie een vaccinatiebewijs voorlegt, parkeert gratis op parking B en C. Het nieuwe verkeersgeleidingssysteem aan The Loop geeft duidelijk de richting naar de parking aan. Er zijn plaatsen voor minder mobiele personen en er staan rolstoelen en vrijwilligers klaar voor wie assistentie nodig heeft.

 

Didier De Wever

0
0
0
s2smodern

Gent neemt extra maatregelen om samenscholingen tegen te gaan

Graslei.jpg

 

De Stad Gent neemt extra maatregelen om samenscholingen op het openbaar domein tegen te gaan. Het gaat onder meer om een glasverbod op het Sint-Pietersplein, de Gras- en Korenlei en de Coupure en om een verbod op elektronisch versterkte muziek op het openbaar domein op het hele Gentse grondgebied. De Stad roept op om drukke plekken te vermijden.

 

Het mooie weer lokte de voorbije dagen heel wat Gentenaars naar Gentse pleinen en parken. Vooral het Sint-Pietersplein, de Gras- en Korenlei en de Coupure waren populaire plekken. Omdat de coronacijfers nog stijgen, neemt de Stad Gent een aantal extra maatregelen om samenscholingen te vermijden.

Glasverbod en geen elektronisch versterkte muziek

Om het voor iedereen veilig en aangenaam te houden, gaat vanaf vandaag een glasverbod in op de drie drukste plekken in de stad. Het gaat om het Sint-Pietersplein, Gras- en Korenlei en de Coupure Links en Rechts.

Dit verbod geldt de klok rond. Daarnaast is elektronisch versterkte muziek niet toegelaten op het openbaar domein en dit voor het volledige grondgebied van Gent. Het was al verboden om alcoholische dranken te nuttigen in het openbaar na 20 uur. Dat verbod blijft van kracht.

Ik heb er alle begrip voor dat jongeren wensen samen te komen. Dat kan ook binnen de coronarichtlijnen, in groepjes van 4 en met voldoende afstand van elkaar.
Velen doen dat ook conform de richtlijnen. In grote groepen samenkomen is echter geen goed idee. Te grote drukte moet vermeden worden. Gent heeft mooie  plekken genoeg om op een coronaveilige manier van onze stad te genieten. - Mathias De Clercq, burgemeester
 

De Gentse politie blijft verhoogd aanwezig op het terrein en zal de drie hotspots Sint-Pietersplein, Gras- en Korenlei en Coupure extra aandoen. De politie zet in de eerste plaats in op sensibiliseren, maar zal ook handhaven indien nodig.

Net als op de Gras- en Korenlei komen er ook ledschermen op het Sint-Pietersplein en aan de Coupure, die iedereen nog eens wijzen op de regels. Bij te grote drukte kunnen sites afgesloten worden en zal de politie aanmanen om andere plekken op te zoeken. 

De Stad Gent zet de dialoog met de hoger onderwijsinstellingen en studentenvertegenwoordigers verder om studenten via die weg te informeren en te sensibiliseren over de coronarichtlijnen. Ook de Dienst Communicatie van Stad Gent zet verder in op informeren en sensibiliseren via verschillende kanalen.

 

Didier De Wever

 
 
0
0
0
s2smodern

Tijdelijke invulling gezocht voor kiosk in Citadelpark

Kiosk_2.jpg

 

De Stad Gent gaat op zoek naar een invulling die de komende één tot drie jaar sfeer en gezelligheid brengt aan de kiosk in het Citadelpark. Activiteiten moeten kleinschalig en publiek toegankelijk zijn en de buurt en het park ten goede komen. De organisator hoeft geen huur te betalen.

 

Het Citadelpark is een belangrijke groene ader in de stad. Heel wat mensen halen er een frisse neus, komen er wandelen of houden er een picknick. De tijdelijke invulling moet dan ook passen binnen dat plaatje. Gezien de beperkte oppervlakte van de kiosk, kan ook de ruimte rondom de kiosk deels gebruikt worden, voor bijvoorbeeld een terras.

De overeenkomst met de toekomstige organisator is geldig voor één jaar, maar kan verlengd worden tot drie jaar. Dat hangt af van de restauratie van de kiosk, waarvoor de planning momenteel in opmaak is.

 
We willen het Citadelpark in al zijn pracht en praal herstellen. Een tuin voor de buurt, een park voor de stad. Ook deze zomer willen we de kiosk laten herleven tot een gezellige plek om samen te komen, waar iedereen zich welkom voelt en kan genieten van artistieke en andere buurtactiviteiten. - Astrid De Bruycker, schepen van Openbaar Groen en Buurtwerk 
 

De tijdelijke invulling aan de kiosk moet de buurt en de bezoekers van het park ten goede komen.

Activiteiten moeten kleinschalig zijn en altijd publiek toegankelijk. Het initiatief moet bijdragen tot de leefbaarheid van de buurt, de wijk en het park, en passen bij de beleving van het park. Verschillende initiatieven aanbieden, is een pluspunt.

Dat kan door bijvoorbeeld samen te werken met andere kandidaten. De organisator hoeft geen huur te betalen.

 
De kiosk is een unieke plek in het Citadelpark. Wist je dat deze ruimte zelfs een kelder heeft? De komende jaren werken we verder aan de opwaardering van het Citadelpark en de kiosk.
Maar ondertussen zoeken we naar een invulling door en vooral voor Gentenaars en de buurt.Rudy Coddens, die tijdelijk schepen van Facility Management Annelies Storms vervangt

Interesse?

Een kandidatuur indienen kan vanaf 26 februari tot 20 april 2021 via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., met als onderwerp 'indiening kandidatuur invulling kiosk Citadelpark'. De kiosk is vrij te bezichtigen, maar wie toegang wil tot de kelder, moet een plaatsbezoek aanvragen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Er is een online kennismakingsmoment op dinsdag 9 maart. Inschrijven kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Didier De Wever

 

 

0
0
0
s2smodern

Nieuw jeugdhuis 'De Zuidpool' opent deuren aan de Zuid

Jeugdhuis.jpg

 

Na een oproep van de Stad Gent opent Habbekrats op woensdag 24 februari 2021 het nieuwe jeugdhuis 'De Zuidpool', in een voormalig winkelpand in de Tweebruggenstraat 1. Jeugdwerkers zullen er drie dagen per week activiteiten organiseren. De Stad Gent ondersteunt het initiatief met een jaarlijks bedrag van 42.300 euro.

 

De jongeren die vaak samenkomen aan de Zuid vragen al langer om een eigen plek. Eerder beschikten ze over een lokaaltje in de voormalige bibliotheek, maar omdat het pand wordt omgebouwd tot stadskantoor, moesten ze daar weg. Daarop lanceerde een 30-tal jongeren een petitie om een jeugdhuis op te richten. In een mum van tijd verzamelden de jongeren 500 handtekeningen.

De Stad Gent lanceerde een open oproep, en vzw Habbekrats toonde zich bereid om de oprichting van het jeugdhuis te coördineren. Habbekrats vond een voormalig winkelpand niet ver van het Capitool, in de Tweebruggenstraat 1. De jongeren zullen er drie dagen per week coronaproof activiteiten organiseren, van muziekprojecten tot sport en spel en huistaakbegeleiding. Het pand zal ook andere jeugdwerkingen onderdak bieden, zoals vzw Jong.

 

Al bijna 200 jaar is de Zuid één grote ontmoetingsplaats. Vandaag is het een hotspot voor jongeren, scholieren, skaters. Maar wat ontbreekt, is een echte plek waar jongeren thuis kunnen komen en zichzelf kunnen zijn. Ik ben blij dat we die noodkreet van jongeren nu samen met Habbekrats kunnen beantwoorden met jeugdhuis De Zuidpool. Een koude naam voor een warme plek.Elke Decruynaere, schepen van Jeugd
 

De Stad Gent ondersteunt Habbekrats met een jaarlijks bedrag van 42.300 euro om het jeugdhuis te bemannen en te runnen. De Stad Gent komt ook tussen in de maandelijkse huurkost, en de stedelijke partners vzw Jong en vzw Jong Gent in Actie zullen samenwerken met de Zuidpool om zoveel mogelijk jongeren te bereiken en activiteiten te organiseren.

 
Stel je De Zuidpool voor als een, warm, wonderlijk, huis waarin alle kinderen passen. In het huis zijn kleurrijke kamers maar ook een zeer grote tuin, het Zuidpark. In elke kamer kan er worden gespeeld of gerust. Je leert er dat je veerkracht hebt en daardoor sterker bent dan je denkt. En pas als je er helemaal klaar voor bent, en je voelt dat je gelukkig bent, mag je het huis en de tuin verlaten…Chris Van Lysebetten, coördinator Habbekrats vzw
 

De Zuidpool zal drie dagen per week open zijn, 18 uur per week: woensdag van 12 tot 19 uur, donderdag van 15.30 tot 21 uur, vrijdag van 15.30 tot 21 uur. De Zuidpool houdt zich vanzelfsprekend aan de geldende coronarichtlijnen. Er wordt voorrang gegeven aan de werking buiten, in het Koning Albert I-park.

 

Didier De Wever

 
 
0
0
0
s2smodern

Design Museum Gent organiseert 3 late night avonden (18, 19 en 20 februari) tijdens de krokusvakantie

Design.jpg

 

 

Design Museum Gent organiseert uit noodzaak 3 late night avonden (18, 19 en 20 februari) tijdens de krokusvakantie. Op zondag 21 februari sluit de succesvolle tentoonstelling Kleureyck. Van Eycks kleuren in design immers onherroepelijk de deuren.

 

  

De voorbije weken was er zowel tijdens de week als in het weekend veel volk in de museumzalen.

Van 1.161 bezoekers in week vier (25 tot 31 januari) ging het plotseling pijlsnel omhoog naar 2.379 bezoekers in week zes (1 tot 7 februari).

 

Ondertussen bezochten al meer dan 40.000 bezoekers de tentoonstelling, ondanks 3 maanden sluiting en beperkte toegangscapaciteit.

 

Met de krokusvakantie in het vooruitzicht wilt het museum iedereen nog de kans geven om de expo in alle veiligheid te bekijken.

Meer bezoekers per tijdslot kan vanzelfsprekend niet in deze tijden.

 

Daarom blijft het museum op donderdag 18, vrijdag 19 en zaterdag 20 februari open tot 20:00 in plaats van 18:00. Een ingreep waardoor dagelijks 200 extra bezoekers Kleureyck kunnen bekijken. Geïnteresseerden kunnen hun tickets boeken via de website www.designmuseumgent.be/tickets.

 

Kleureyck

 

Kleureyck is een prestigieuze tentoonstelling over vernieuwend en divers kleurgebruik. Het museum vertrekt vanuit Van Eycks ongeziene kleurschakeringen om te tonen wat kleur betekent voor hedendaagse designers. Verwacht je aan een totaalervaring met een pigmentpromenade en belevingskamers die al je zintuigen prikkelen. Een tentoonstelling die heden en verleden verbindt in het kader van het themajaar OMG! Van Eyck was here.

 

Het uitgangspunt van Kleureyck. Van Eycks kleuren in design is het bijzondere kleurgebruik van de Vlaamse Meester Jan van Eyck, dat na de restauratie van Het Lam Gods opnieuw ten volle zichtbaar werd.

Door het gebruik van olieverf en transparante, gekleurde glazuurlagen wist Van Eyck te komen tot een vernieuwende variëteit aan kleurschakeringen, helderheid en saturatie in zijn schilderijen.

Hierop baseerde curator Siegrid Demyttenaere zich voor haar selectie van Vlaamse designers en internationale namen die een affiniteit hebben met kleur.

 

De tentoonstelling bestaat uit drie delen: de Pigment Walk, de Research Projects en de Experience Rooms. Bram Vanderbeke goot de tentoonstelling in een modulair ontwerp uit populierspaanderplaat.

 

Na Gent reist de expo door naar de Tripostal van lillle3000. Het wordt het sluitstuk van Lille World Design Capital en zal er te zien zijn van 9.04.2021 tot 12.09.2021.

 

Didier De Wever

0
0
0
s2smodern