Cultuur In Beeld zoekt medewerkers om mee te helpen om ons cultureel patrimonium in beeld te brengen.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team.. Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Maatschappelijk

Deelnemers liedjeswedstrijd Gentse Crochet stellen zichzelf online voor

Crochet.jpg

 

In het kader van de Week van het Gents werden Gentenaars uitgedaagd om een nieuw Gents liedje te maken. Uit 30 inzendingen heeft een team van coaches nu 10 kandidaten geselecteerd. Zij stellen zich tijdens de Week van het Gents online voor en worden daarna begeleid om hun creaties te brengen tijdens een wervelende show in 2021.

Klassiekers in de maak 

Als onderdeel van de Week van het Gents wordt er vanaf 1 december 2020 elke dag een van de 10 deelnemers van de Gentse Crochet voorgesteld via de Facebookpagina van Cultuur Gent, met de bekwame hulp van 'de recensent van Gent'.

Zo krijgen de artiesten een platform in afwachting van de slotshow. Hier zijn de (artiesten)namen: KNET en zijn Vikings, Wetekikda, De Straatschenders, Jonas De Rave, Honorez Quartet, Toujours Banane, Tsiepmuile ft. Shapeshifted, Sem Lannau, Freddy Vereecke en Tjingel Tjangel. 

Deze tien kandidaten zijn nu misschien nog onbekend talent, maar wie weet wordt een van deze tien liedjes wel een Gentse klassieker van het kaliber van ’t Vliegerke. Dankzij deze liedjeswedstrijd houden we ons Gents dialect en onze Gentse artiesten onder de aandacht.Sami Souguir, schepen van Cultuur 
 De slotshow stond oorspronkelijk gepland op 4 december 2020 in de concertzaal van Trefpunt, maar werd uitgesteld vanwege de covid-maatregelen.
Een van de mogelijke alternatieven is om de slotshow te organiseren tijdens de Gentse Feesten.
 
De 10 deelnemers worden in de loop van volgend jaar alvast begeleid door enkele ervaren coaches om er een succes van te maken.
 
Onder meer Wim Claeys, Jits Van Belle, Peter Van Haelter, Thomas Beyls, Sanne Werkers, Jan Hoozee en Yilmaz Koçak werken mee.

Week van het Gents in digitaal jasje

Tijdens deze vijfde editie van de Week van het Gents wordt het Gents dialect in de kijker gezet via digitale initiatieven. Gentse bakkers strijden voor de prijs van de beste mastel, waarbij klanten online kunnen stemmen. Twee nieuwe boeken, een Gentse vertaling van De Kleine Prins en De Gruffalo in ’t dialect, zetten de Gentse taal in de kijker.

In Tournée Staminee, een documentaire over de Gentse volkscafés, staan kijkers mee achter de toog en leren ze de mens achter de cafébaas kennen.

Programma: klik hier

Didier De Wever

0
0
0
s2smodern

Studie onderzoekt opwaardering omgeving Scandinaviëblokken

Blokken.jpg

 Foto/©Peter De Bock

 

De Stad Gent heeft van de Vlaamse overheid 144.000 euro subsidie gekregen voor twee studies. Eén studie onderzoekt de opwaardering van de omgeving van de Scandinaviëblokken aan de Afrikalaan. Een andere studie onderzoekt de rol van het stadspatrimonium als plekken voor alle Gentenaars.

 

Inpassen in een nieuwe wijk

De eerste studie zal onderzoeken hoe de Stad Gent de omgeving van de Scandinaviëblokken kan opwaarderen en koppelen aan de nieuwe ontwikkelingen rond de dokken en de Afrikalaan. Niet alleen ruimtelijke aanpassingen worden onder de loep genomen, ook het sociale aspect wordt in acht genomen. Ook het energiezuiniger maken van de blokken op een betaalbare manier is een uitdaging waar de studie zich over buigt. 

Een stad is nooit af en voortdurend in beweging. Dankzij deze stadsvernieuwingssubsidies kunnen we onze stad blijven vernieuwen en herdenken.Mathias De Clercq, burgemeester
 Aan de Afrikalaan zijn er plannen voor een nieuwe wijk met ruimte voor bedrijven, winkels en horeca, maar ook voor zo'n 670 extra woningen. Er komt een fiets- en wandelbrug over de Afrikalaan zelf en meer groen in de omgeving.
 
Meer informatie over de bestaande plannen voor de nieuwe wijk aan de Afrikalaanstad.gent
 

Stadspatrimonium als openbare ruimte

 De Stad Gent laat ook een studie uitvoeren rond ‘het stadsgebouw 2.0’. De Stad wil de rol onderzoeken van zogenaamde ‘third places’, plaatsen naast woon- en werkplekken waar Gentenaars samenkomen. De studie zal niet focussen op één gebouw, maar onderzoekt hoe het stadspatrimonium een rol kan spelen in het maatschappelijke leven van de Gentenaars.
 
 De studies komen er dankzij de jaarlijkse conceptsubsidies van de Vlaamse overheid voor stadsvernieuwingsprojecten. Naast Ieper, Ronse en Roeselare ontvangt ook Gent een subsidie.
Ik wens de stad Gent alle succes. De conceptsubsidies vormen een belangrijke eerste stap om onze Vlaamse steden te vernieuwen. Deze studie kan in de toekomst leiden tot een prachtige realisatie die van Gent een nog bruisendere stad zal maken, waar het duurzaam en aangenaam wonen, werken en leven is.Bart Somers, Vlaams minister van Stedenbeleid
Didier De Wever
0
0
0
s2smodern

'Ensemble' palmt drie jaar lang voormalig dierenasiel in Citadelpark in

Citadel_5.jpg

 

Er is een kandidaat gekozen voor de tijdelijke invulling van het voormalig dierenasiel in het Citadelpark. De vzw in oprichting Ensemble kwam als beste kandidaat uit de beoordeling. Ensemble zal drie jaar lang het gebouw en de tuin gebruiken voor een sociaal-artistiek project.

 

Eind augustus 2020 deed de Stad Gent een open oproep naar kandidaten met ideeën voor een nieuwe invulling van de gelijkvloerse verdieping en de koer van het leegstaande gebouw. Drie kandidaten dienden een voorstel in.

De jury beoordeelde de ingediende offertes aan de hand van verschillende criteria, zoals het concept van de invulling, het beheer van het gebouw, het meervoudig gebruik van de ruimtes en de verbondenheid met de buurt.

 

Het voorstel van de op te richten vzw Ensemble voldeed het beste aan de criteria. Dit samenwerkingsverband bestaat uit vijf partners:

  • Waterfront Festival, een festivalorganisator
  • Het Collectief - KLAP, een multidisciplinair samenwerkingsverband van verschillende kunststromingen
  • Een aantal jonge psychologen
  • Enkele straathoekwerkers
  • Our Eco Lifstyle, een initiatief dat een ecologisch verantwoorde levenswijze promoot

'Vanaf januari worden alle ruimtes voor de tijdelijke invulling gebruiksklaar gemaakt. Begin februari wordt gewerkt aan de technieken. We hopen dat het gebouw eind februari klaar is voor de tijdelijke invulling.' - Annelies Storms, schepen van Facility Management

Ensemble kiest voor een gezamenlijk sociaal-artistiek project. De organisatie wil een muzikale verbindingsplek creëren en maakt ook ruimte voor initiatieven uit de buurt en de werking van buurtverenigingen.

Zowel het gebouw als de tuin worden daarbij gebruikt. Ensemble zorgt ook voor regelmatige permanentie in het gebouw en voor actief overleg om overlast in de buurt te vermijden. De erfgoedwaarde van het gebouw blijft gegarandeerd.

'Het doet mij plezier dat we alweer een stadsgebouw als het ware 'aan de buurt kunnen geven', op een geweldige plek dan nog. Ontmoeting, creativiteit én goed beheer in plaats van leegstand in afwachting van een definitieve bestemming: daar zijn zowel de buurtbewoners als de Stad ten zeerste bij gebaat.'-Astrid De Bruycker, schepen van Participatie

De Stad en Ensemble starten nu de onderhandelingen over een overeenkomst voor kosteloos gebruik voor drie jaar.

 

Didier De Wever

0
0
0
s2smodern

Schoolmaaltijden vanaf januari weer pak duurzamer

middagmaal.jpg

 

Vanaf januari bevatten de maaltijden in de stedelijke scholen en kinderdagverblijven in Gent minimaal 50% plantaardige eiwitten. Kiezen voor een volledig vegetarisch alternatief blijft uiteraard ook mogelijk. De Stad Gent gaat zo resoluut voor evenwichtige, gezonde en milieuvriendelijke schoolmaaltijden.  

 

Bewuste, positieve keuze

De Stad Gent zet al lange tijd in op evenwichtige, gezonde en duurzame schoolmaaltijden. Donderdag is het sowieso veggiedag, en elke andere dag kunnen kinderen kiezen voor een vegetarisch alternatief. Nu al kiest elke dag ongeveer 10% van de Gentse kinderen in de stedelijke scholen en opvanginitiatieven voor een vegetarische maaltijd. De Stad Gent zet haar aanpak nu verder.

'Het stadsbestuur werkt al enkele jaren aan het duurzamer en gezonder maken van de schoolmaaltijden van het stedelijk onderwijs. Kinderen een lekkere en gezonde maaltijd aanbieden, geproduceerd met respect voor mens en natuur, is een bewuste, positieve keuze.' - Annelies Storms, schepen van Facility Management

50% van de eiwitten plantaardig

Vanaf januari blijft er elke dag een vegetarische maaltijd op het menu staan. Kinderen kunnen daarnaast ook kiezen voor een zogenaamde ‘fleximaaltijd’, waarbij minimaal 50% van de eiwitten plantaardig is. Zo wordt vol-au-vent bijvoorbeeld voor de helft met kip gemaakt en voor de andere helft met een vleesvervanger zoals tofoe. Donderdag blijft veggiedag.

'Dagelijks zorgen we voor bijna 5.000 warme, betaalbare maaltijden. Daarmee maken we het verschil voor vele gezinnen én voor het klimaat. De school is dé plek om goede maaltijden aan te bieden. We schrijven hiermee een uniek verhaal in Vlaanderen en pionieren op vlak van duurzaamheid.' - Elke Decruynaere, schepen van Onderwijs

Als er vis op het menu staat, kiest de Stad Gent nog steeds voor duurzame vis. Vanaf januari serveren de scholen één keer om de zes weken bovendien de meest duurzame vis, de zogenaamde Omegabaars. Deze vis wordt gekweekt in een lokale viskwekerij aan de hand van een 100% plantaardig dieet. Tot slot worden de maaltijden straks bereid met minimaal 20% biologische producten in plaats van 15%.

Enquête en plaatsbezoek

De Stad zal via een enquête en meerdere bezoeken aan de scholen de kinderen om hun mening vragen over specifieke gerechten. De recepten kunnen daarna ook bijgestuurd worden. De prijs van de maaltijden blijft tot slot voor vier jaar stabiel. Een maaltijd kost vanaf januari 3,05 euro voor kleuters en 4,20 euro voor lagere en secundaire schoolkinderen.

 

De nieuwe maaltijden passen in een grotere voedselstrategie van de Stad Gent rond duurzaamheid en korte keten, Gent en Garde. Zo wil de Stad 25% minder voedingsgerelateerde CO2-emissie tegen 2030. Lees er hier meer over.

 

Didier De Wever

0
0
0
s2smodern

Fietsen en jaarlijkse opruiming in Stad Gent

t_Stad_9DUUST.jpg

 

Jaarlijks hebben de diensten van de Vlaamse Waterweg hun handen vol met de grote opkuis op de binnenwateren van Gent, en met succes !

Verdwenen en gestolen fietsen komen letterlijk boven water ! 

Onze medewerker ging de fiets ontdekken in het straatbeeld van Gent, en eindigde bij de magneetvissers ...

Een impressie...

 

Video/Jacqueline Dumortier

0
0
0
s2smodern

Gent onderzoekt of trajectcontrole in de stad mogelijk is

Traject.jpg

 

Gent wil weten of het mogelijk is om in de stad een trajectcontrole in te voeren. Met zo’n trajectcontrole wordt het verkeer over een lang stuk gevolgd en wordt er gecontroleerd of iedereen zich aan de snelheidsbeperkingen houdt. 

 

Begin dit jaar deed raadslid Joris Vandenbroucke (SP.A) de suggestie om naar het voorbeeld van de stad Mechelen ook op de wegen van Gent trajectcontroles uit te voeren.

Uit politiecijfers blijkt telkens opnieuw dat het aantal snelheidsovertredingen hoog blijft en dat er klachten blijven over straatracers. De stad bekijkt nu effectief of zo’n trajectcontrole mogelijk is. 

 

Proefproject

Gent zal in de nabije toekomst met de politie en het mobiliteitsbedrijf samen zitten om de mogelijkheden te bekijken.

Waarschijnlijk zal alles beginnen bij een proefproject. Op welke routes trajectcontrole gehouden zou worden, is nog niet bekend. 

 

Didier De Wever

www.cultuurinbeeld.be

Bron: VRT

 

 

0
0
0
s2smodern