Cultuur In Beeld zoekt medewerkers om mee te helpen om ons cultureel patrimonium in beeld te brengen.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team.. Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Maatschappelijk

Sportcluster Gentbrugse Meersen geopend: 11 hectare extra sportplezier

334458-DSC_3151-45d693-large-1570715372.jpg

 

De sportcluster Gentbrugse Meersen is zaterdag 12 oktober 2019 feestelijk geopend. Op het 11 hectare grote terrein kunnen buurtbewoners voetballen, lopen, mountainbiken en aan de slag gaan op de street work-out. Ook zes sportclubs vinden er hun uitvalsbasis. Zij krijgen er gloednieuwe velden voor voetbal, cricket, korfbal, softball, baseball en boogschieten.

 De nieuwe sportcluster sluit aan op de groenpool Gentbrugse Meersen en wordt een echte trekpleister voor sporters uit de buurt. De site is vlot bereikbaar met zowel het openbaar vervoer als met de wagen en is aangesloten op verschillende fiets- en wandelpaden. De publieke sportvelden zijn vrij toegankelijk en gratis voor elke bezoeker.
 

Op het terrein vind je een publiek voetbalterrein (dat ook gebruikt wordt door voetbalclub VSV Gent), een pannakooi met kunstgras, een Finse looppiste en een zone voor street work-out. Er is ook een technisch mountainbikeparcours, inclusief afspuitplaats voor mountainbikes. De mountainbikeclub Mountainbike Gent wil er zoveel mogelijk Gentse en niet-Gentse mountainbikers dichter bij elkaar brengen.

Nieuwe thuisbasis voor zes sportclubs

Met VSV Gent (voetbal), Neerlandia (korfbal), Ghent Knights (base- en softball), Arcadians Cricket Club en Gent Cricket Club (cricket) en de Gentse Doelschutters (schieten op doel) komen maar liefst zes sportclubs samen op deze nieuwe site. Stuk voor stuk krijgen ze een nagelnieuwe infrastructuur.

 • VSV Gent is een voetbalclub met 172 jeugdspelers, 80 seniorspelers en een voetbalploegje voor kinderen met autisme. Zij kunnen nu trainen op twee extra oefenvelden naast het bestaande wedstrijdveld.
 • Korfbalclub Neerlandia, met 230 leden ook de enige club met een gemengde competitie, speelt op drie korfbalterreinen in kunstgras. Twee van hun jeugdteams spelen in de hoogste nationale reeks en het seniorentopteam speelt dit seizoen een hoofdrol in hoofdklasse 2.
 • Baseball- en softballclub Gent Knights telt 150 leden en 7 ploegen, waarvan 2 ploegen in Belgische eerste klasse spelen: het damesteam softball en het eerste herenteam baseball. De club krijgt een baseballveld en een softballveld.
 • Arcadians Cricket Club met 150 leden en Gent Cricket Club met 75 leden krijgen in de cluster een volwaardig cricketveld waar in de week afwisselend getraind wordt. Het cricketveld wordt in het weekend vooral voor wedstrijden gebruikt.
 • Gentse Doelschutters telt 90 leden, waarvan enkele leden nationaal en internationaal schieten. De club zal de schietbaan gebruiken voor lange afstanden, maar er zijn ook clubcompetities en wedstrijden op hoger niveau mogelijk.
  • De totale oppervlakte van de sportcluster bedraagt 107.873 m²
  • Er is 60.000 m³ grond aangevoerd, 85.000 m³ grond verzet
  • De betonnen zitbanken zijn speciaal ontworpen voor de sportcluster
  • De twee nieuwe voetbalvelden en het softballveld zijn voorzien van ledverlichting
  • In de sportcluster ligt er een moerleiding die alle velden voorziet van water om te beregenen
  • Centraal is een bufferbekken om het drainagewater te bufferen en af te voeren naar de Schelde
  • In de sportcluster zijn 200 inlandse bomen geplant

   Verloop van de werken

   In augustus 2018 zijn de werken gestart. Veertien maand later wordt de sportcluster in gebruik genomen, het resultaat van een vlotte samenwerking tussen de Stad Gent als opdrachtgever, FARYS|TMVW als bouwheer en de firma Stadsbader nv als hoofdaannemer. Zowel voor, tijdens als na de werken was er nauw overleg met de betrokken sportclubs. Voor de aanleg van de sportterreinen is een bedrag van 3.800.000 euro (excl. BTW) geïnvesteerd. In dit bedrag is ook twee jaar onderhoud van de terreinen inbegrepen. Voor de scoorderstoren werd nog een bijkomend bedrag van 493.000 euro (excl. BTW)  uitgetrokken. Daarin vind je ook de kleedkamers, berging en het sanitair voor de Ghent Knights.

   Enkele cijfers

   • De totale oppervlakte van de sportcluster bedraagt 107.873 m²
   • Er is 60.000 m³ grond aangevoerd, 85.000 m³ grond verzet
   • De betonnen zitbanken zijn speciaal ontworpen voor de sportcluster
   • De twee nieuwe voetbalvelden en het softballveld zijn voorzien van ledverlichting
   • In de sportcluster ligt er een moerleiding die alle velden voorziet van water om te beregenen
   • Centraal is een bufferbekken om het drainagewater te bufferen en af te voeren naar de Schelde
   • In de sportcluster zijn 200 inlandse bomen geplant

    

Didier De Wever

0
0
0
s2smodern

Speakers Corner - Gents Filmfestival 2019 - 46ste editie

Filmfestival.jpg
 
 
Zondag 6 oktober 11u was het opnieuw “Speakers Corner” in Belfort Stadscafé & restaurant. En hoe korter op de actualiteit kunnen we zijn als op 8 oktober het startschot nog moet gegeven worden van het jaarlijks Gents Filmfestival ?
 
Inderdaad: wij brengen voor u eigenlijk al alles in avant-première.
 
Zo kan u van niemand minder dan scenarist-regisseur Willem Wallyn zelf, al alles vernemen over zijn nieuwe film "All of Us". 
Twintig jaar geleden was er langspeeldebuut 'Film 1' van Wallyn, een boeiende thriller over de Agusta-affaire. 
Nadien realiseerde hij tv-reeksen als 'Zone Stad', 'Aspe' en 'De 16'.  
 
In 'All of us' komen terminale patiënten samen in een zelfhulpgroep, onder de hoede van de onervaren therapeute Els (Barbara Sarafian). Een van haar patiënten is Cathy (Maaike Neuville), een huisvrouw die het slechte nieuws van haar nakende dood koste wat het kost geheim wil houden voor haar familie. 
 
Van 8 tot 18 oktober kunnen film- en muziekliefhebbers opnieuw terecht in Gent voor een duizelingwekkend aantal boeiende langspeelfilms, documentaires, series en kortfilms, omkaderd door concerten, discussiepanels, talks en thematische parcours.
 
Maar hoe maak je een keuze uit een aanbod van 160 films en vooral: wat mogen we zeker niet missen ? Film Fest focust dit jaar op het beste wat de Spaanse Cinema te bieden heeft.  Wat moeten we ons daar bij voorstellen? We vragen het rechtstreeks aan directeur Marijke Vandebuerie.
 
 
En wat is de keuze van Roel Van Bambost ? Met zijn Plus Parcours selecteert hij elk jaar 6 films die herkenbaar, ontroerend en hartverwarmend of net verrassend, hilarisch en uitdagend zijn. Eén ding is zeker, zijn keuzes zijn altijd voltreffers.
Hoog tijd voor een Speakers Corner  
 
Gastsprekers:
* Willem Wallyn, Regisseur van "All of Us".
* Marijke Vandebuerie, Algemeen Directeur Film Fest Gent.
* Roel Van Bambost , Programmamaker Plus Parcours
 
 

Foto/reportage Jacqueline Dumortier

0
0
0
s2smodern

Kunstwerk laat willekeurige woorden oplichten hoog boven Wijkpark De Porre

333509-LICHTKUNSTWERK_DE_PORRE-c2cede-original-1570088669.jpg

 

In Wijkpark De Porre in Gentbrugge kunnen voorbijgangers voortaan genieten van een lichtkunstwerk op de monumentale koeltoren. Het kunstwerk draagt de naam Palimpsest en laat willekeurige woorden (én de keuzes van buurtbewoners) oplichten in het donker.

 

Het kunstwerk is een realisatie van LAb[au], een kunstenaarstrio uit eigen land dat bestaat uit Manuel Abendroth, Jérôme Decock en Els Vermang en internationaal gekend is voor zijn lichtkunst. Het lichtkunstwerk is opgebouwd uit twee delen.  Het eerste element bestaat uit een kleine ring aan de binnenkant van de toren op zo’n vier meter hoogte. Op die ring verschijnen er voortdurend letters. Een zoekmachine die zich baseert op het woordenboek der Nederlandse taal vormt dan met de letters een willekeurig bestaand woord.

Van 'wasmand' tot 'tjiepmuile'

Het tweede element is een grote ring bovenop de koeltoren. Die ring bestaat uit 16 segmenten die de gevonden woorden tussen valavond en middernacht laat oplichten. Na middernacht wordt het weer donker. Buurtbewoners kregen tijdens allerlei buurtacties ook de mogelijkheid om woorden aan de zoekmachine toe te voegen. Daardoor bestaat de kans dat voorbijgangers plots woorden zien verschijnen zoals Moscouviet, koekeloeren, tsjiepmuile, gezelligheid, sorry of wasmand.

Geen vaste frequentie

Het kunstwerk kreeg de naam Palimpsest, een herschrijfbaar stuk perkament. Dat is precies wat het kunstwerk doet: herschrijven. De gevonden woorden worden steeds door een volgend woord vervangen. Dat gebeurt autopoëtisch: de woorden delen geen verband en wisselen elkaar niet af aan de hand van een vaste frequentie. Toeval bepaalt dus alles. De willekeurige woorden kunnen op die manier soms snel weer verdwijnen. Of ze kunnen net nachtenlang (telkens van valavond tot middernacht) blijven oplichten.

'Dit kunstwerk is het sluitstuk van een van de mooiste realisaties van sogent: de herbestemming van een voormalige fabriekssite tot Wijkpark De Porre, een groene ontmoetingsplek voor de buurt. Dat de oude koeltoren - ooit een cruciale schakel in het textielverleden van fabriek De Porre - weer een actief baken is, dat is poëzie op zich.'

Kunstenaarstrio LAb[au] kreeg de opdracht van sogent, het Gentse stadsontwikkelingsbedrijf dat ook instond voor de realisatie van Wijkpark De Porre. Palimpsest kostte 85.000 euro.

 

Didier De Wever

0
0
0
s2smodern

Gedenkplaat ter ere Albert Mélot aan de Papegaaistraat

b_800_600_0_00_images_artikelfotos_september2019_plaat.jpg
 
 
75 jaar geleden bevrijdde het Gentse verzet op spectaculaire wijze de gevangengenomen verzetsman Albert Mélot uit Duitse handen. Mélot, een jonge advocaat uit Namen, werd op 15 juli 1944 in de Gentse Papegaaistraat bevrijd uit een Duitse auto.
 
Exact op de plaats waar de actie zich voltrok, op de hoek van de Papegaaistraat en de Maagdestraat, werd in samenwerking met de Stad Gent, een herinneringsplaat onthuld
 
 

Foto / reportage Jacqueline Dumortier

0
0
0
s2smodern

Gentse Manneken Pies pronkt in rood-geel ornaat

M_Pies.jpg
 
De Sosseteit van de Gensche mannekes pies twielink en de Orde van de Oost-Vlaamse Meester-Distillateurs onthulden het Gents Manneke Pies.
 
odeflander.png
 
 Hij is gekleed in het uniform van de Orde,  zwarte cape met bijhorend rood- geel- rood gestreept lint voorzien van het O'de- Flander symbool.
 
Twee weken zal het Gents manneke pies hierin pronken, dat op zijn vaste stek gelegen aan de Kraanlei.
 
 

Foto/reportage Jacqueline Dumortier

0
0
0
s2smodern

Opening tijdelijke invulling Meubelfabriek Meibloem

DSC09897.jpg

 

Vrijdagavond 27 september werden de deuren van de voormalige meubelfabriek Van den Berghe-Pauvers in de Meibloemstraat voor het eerst terug opengesteld voor de het grote publiek.

Enkele maanden geleden startte daar een tijdelijke invulling. Meer dan 20 organisaties vonden er reeds onderdak. Voor elk wat wils: een laagdrempelige boksclub, repetitieruimtes, dans, improvisatie, co-workspace, werkplaatsen, weggeefwinkel, moestuinen, speelpleinwerking, …

De talrijke aanwezige Brugse Poorters en andere bezoekers konden er genieten van een hapje en een drankje en werden getrakteerd op een spetterende voorstelling.

Voor meer info over de tijdelijke invulling: https://ookmijn.stad.gent/demeubelfabriek

 

Foto's/reportage Balder Deschildre

0
0
0
s2smodern