Cultuur In Beeld zoekt medewerkers om mee te helpen om ons cultureel patrimonium in beeld te brengen.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team.. Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Maatschappelijk

Rozemarijnstraat voor 1 dag geknipt

Straat.jpg
 
 
Op 26 januari boden de bewoners van de Rozemarijnstraat van 10u tot 18u een autoloze dag aan.
 
Waarom wordt de straat geknipt voor 1 dag ???!!!!
 
De overlast is al lang bekend maar wordt niet aangepakt. 3 jaar wachten we op een oplossing voor het vele verkeer op de PAG-as en de Rozemarijnstraat.
 
Wij blijven voorstander van het circulatieplan. Wij staan achter de principes : leefbaarheid voor bewoners én bezoekers – alleen bestemmingsverkeer – van de ene sector naar de andere via de Ring.
 
Deze principes dienen ook in de PAG-as en de Rozemarijnstraat toegepast te worden !!
 
Binnen 300 m van deze as bevinden zich veel scholen, zorginstellingen, kinder- kribbes, sportcentra .... de as verdient dan ook de nodige aandacht. We eisen dat de principes van circulatieplan en 30 km/u nageleefd worden.
 
 
 

Reportage Jacueline Dumortier

0
0
0
s2smodern

Lichtfestival 2021 langs nieuwe en minder bekende stukjes Gent

DSC_0009.jpg

 

 

Het Lichtfestival Gent, dat eind januari 2021 plaatsvindt, brengt voor de vijfde keer lichtkunst naar Gent. Het nieuwe parcours brengt bezoekers langs bekende hotspots én langs minder bekende plaatsen.

 

Over Sint-Michielsbrug

Van woensdag 27 tot en met zondag 31 januari 2021 kunnen bezoekers genieten van nieuwe lichtkunstwerken, spectaculaire projecties en poëtische installaties van lokale, nationale en internationale artiesten tijdens de vijfde editie van het Lichtfestival Gent.

 

Het nieuwe parcours leidt de bezoeker doorheen de stad en werpt een ander licht op verschillende historische gebouwen, stadsdelen, waterwegen en historisch erfgoed - letterlijk én figuurlijk. Het Gravensteen, de Graslei, de Korenmarkt, de Stadshal en het Sint-Baafsplein zijn bekende toeristische hotspots op de route. Bezoekers zullen voor het eerst ook over de Sint-Michielsbrug lopen en zo kunnen genieten van het unieke zicht op de Gentse torenrij.

Nieuwe locaties

Verder loopt het parcours langs minder bekende locaties. Onder meer de Slachthuisbrug, het Coyendanspark en het Spaanskasteelplein in de wijk Macharius-Heirnis worden voor het eerst aangedaan, net als de Ham, Nieuwland, Huidevetterskaai en Achterleie in de wijk Sluizeken-Tolhuis-Ham. Ook het Prinsenhof en de Lievekaai worden bezocht.

 

De bezoekers zullen voorts kunnen kennismaken met het vernieuwde Maaseikplein en de Reep, twee stukjes Gent die volledig vernieuwd werden sinds het vorige Lichtfestival in 2018. De Fluvius-site in de Bomastraat die de Stad Gent recent aankocht, zal voor de eerste keer toegankelijk zijn voor het brede publiek tijdens het Lichtfestival.

De route is met 6,5 kilometer even lang als de vorige editie en biedt voldoende spreiding van de bezoekersstromen. De bezoeker kan starten op elk punt van het parcours, er is geen vaste vertrek- of aankomstplaats. Er is wel een vastgelegde looprichting.

'Het parcours belicht elke keer een ander deel van de stad. De Gentse waterlopen spelen deze editie een belangrijke rol met passages langs de opengelegde Reep, de Graslei, de Huidevetterskaai en de Achterleie. Ook enkele industriële erfgoedplekken zoals De Centrale en Bomastraat liggen langs het parcours. Daarnaast kunnen toplocaties als het Prinsenhof, het Gravensteen, de Sint-Michielshelling, de Korenmarkt en het Sint-Baafsplein niet ontbreken.'

Uren

Het Lichtfestival Gent start op woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag om 19 uur en eindigt om 24 uur. Het festival start pas om 19 uur zodat bewoners na het werk nog vlot de stad kunnen inrijden en de mensen die in Gent werken de stad nog makkelijk kunnen verlaten. Op zondag 31 januari start het Lichtfestival om 18 uur zodat gezinnen met kinderen de kans krijgen om wat vroeger te komen.

Programmatie

Het Lichtfestival Gent biedt een platform aan lokale, nationale en internationale artiesten. Momenteel wordt volop gewerkt aan de inhoudelijke lijnen van het programma. Projecten van kunstenaars kunnen ingediend worden tot 21 maart via de oproep voor artiesten op de website. Het Lichtfestival biedt de kans aan kunstenaars en designers om werk met het grote publiek te delen en te presenteren in een unieke setting.

Blauwe Vogels

343422-preview_DSC_2854-603424-large-1579776913.jpg

 

Het volledige programma wordt in het najaar bekend gemaakt, maar één kunstwerk is alvast zeker: 'De Blauwe Vogels' aan de Predikherenlei, aan de achterzijde van het Pand van UGent, was een van de hoogtepunten van het Lichtfestival Gent 2012. Het werk werd ondertussen aangekocht door de Stad en is nu het hele jaar door te bewonderen.

Info en voorstellen: https://stad.gent/nl/cultuur-sport-vrije-tijd/nieuws-evenementen/lichtfestival-gent-oproep-voor-artiesten-artist-application

Video: Jacqueline Dumortier 

Didier De Wever

0
0
0
s2smodern

Unieke producten van Gentse makers in Van Eyck-shop en meeting point

b_800_600_0_00_images_artikelfotos_januari2020_343378-Van_Eyck-shop_Frederik_Van_ALLEMEERSCH2-0f7242-large-1579698527.jpg

 

De Stad Gent opent op 1 februari 2020 in het kader van het cultureel-toeristisch themajaar 'OMG! Van Eyck was here' een Van Eyck-shop in de Lakenhalle onder het Gentse Belfort, Sint-Baafsplein 2. Voor de exclusieve producten die er te koop zullen zijn, deed de stad een beroep op hedendaagse Gentse makers.

 

Gentse ambachten

Het startschot van het Van Eyck-jaar wordt weldra gegeven. Naast de unieke Van Eyck-tentoonstelling in het Museum voor Schone Kunsten opent de Stad Gent op 1 februari ook een shop met unieke producten die uitsluitend werden vervaardigd door Gentse makers. Zoals in de 15de eeuw aan een meester in zijn vak werd gevraagd een product te vervaardigen, zo werd vandaag op zoek gegaan naar welke meesters Gent rijk is. Zij kregen dan de vraag om een product te maken geïnspireerd op het Lam Gods, het meesterwerk van de gebroeders Van Eyck.

 

Heel wat Gentse makers engageerden zich om deel uit te maken van het Van Eyck-jaar. Ze vertegenwoordigen heel uiteenlopende ambachten, waardoor er een grote diversiteit aan unieke producten te verkrijgen zal zijn: juwelen, hoeden, boeketten, bier, tapijten, sjaals, handtassen, keramiek, glaswerk… Het aanbod is bijzonder.

'Speciaal voor dit feestjaar werden prachtige producten ontwikkeld door een 70-tal Gentse makers. Naast een conceptstore wordt de Lakenhalle ook het meeting point voor het themajaar 'OMG! Van Eyck was here'. Zo wordt de locatie het startpunt van een aantal activiteiten en kunnen bezoekers er terecht voor informatie. De shop zal vanaf 1 februari 7 op 7 geopend zijn van 10 uur tot 18 uur.'

OMG! Van Eyck was here

Gent brengt in 2020, in het kader van het overkoepelende project 'Vlaamse Meesters' van Toerisme Vlaanderen, een jaar lang hulde aan Jan van Eyck. Naast de tentoonstelling en de Van Eyck-shop zullen er heel wat boeiende evenementen plaatsvinden gedurende het themajaar. Zo komt er een gloednieuw bezoekerscentrum in de Sint-Baafskathedraal, kunnen bezoekers tijdens de '7 Senses Tour' de stad ontdekken door de ogen van Jan van Eyck, viert de Stad Gent het Midzomernachtfeest, en ga zo maar door. Het volledige programma vind vind je hier.

 

 

 

 

Video Jaqcueline Dumortier 

0
0
0
s2smodern

Subsidie voor daktuin op De Leopoldskazerne

6072935784_253f18b1f2_b.jpg

 

 

De Provincie Oost-Vlaanderen ontvangt een subsidie van 250 000 EUR van de Vlaamse overheid voor de realisatie van groendaken op De Leopoldskazerne. De subsidie zal worden gebruikt om 540 m² extensief groendak en 5 600 m² intensief groendak op verschillende gebouwen van De Leopoldskazerne aan te leggen. 

Groendaken en groengevels hebben tal van voordelen zoals de opvang van fijnstof, de impact op geluids- en isolatiewaarde en de bijdrage tot de verhoging van de biodiversiteit.

Intensieve en extensieve groendaken onderscheiden zich van elkaar in de dikte van de opbouwlaag, het gewicht van de opbouw en de mate van onderhoud die nodig is voor de planten. Bij intensieve groendaken worden beloopbare zones en groenzones gecombineerd, alle combinaties zijn mogelijk. Een intensief groendak kan je vergelijken met een normale tuin. Een extensief groendak is niet bedoeld om te wandelen, maar biedt louter een begroeing en vereist weinig onderhoud. 

Binnentuin op een dak

Meer specifiek realiseert de Provincie een binnentuin op het dak van de ondergrondse ruimte. De daktuin wordt ingericht als een uitnodigend landschap met wandelpaden, terraszones, bloemrijke beplanting, (beperkte) gazon en een bomenlaag. 

De daktuin heeft bovendien een grote klimaatmilderende, waterbufferende en luchtzuiverende werking door de grote oppervlakte en de dense vegetatie. Het grote pakket aan vegetatie werkt ook sterk isolerend naar het onderliggende gebouw.

Er komen diverse inheemse vegetatietypes: functioneel gazon, dynamische bloemrijke vaste planten, grassen en kleinere heesters, grotere heesters, een grid van hoogstammige en meerstammige bomen, met aandacht voor een gespreide bloeiperiode en voldoende dynamiek in functie van klimatologische schommelingen.

Ook de verbinding met groen in de omgeving is goed uitgewerkt. De groendaken zijn via de bomen en het alpentuintje (middenberm) op de Stadsring verbonden met het Citadelpark.

Dit is een innovatief project, niet alleen door zijn schaal (intensieve en extensieve groendaken met een zeer grote totale oppervlakte), maar ook door het concept (een openbare binnentuin op het dak van een ondergrondse ruimte). Kortom, dit project realiseert een grote biodiversiteit en fungeert als een groene oase binnen een verstedelijkt netwerk.

DLA_18023_Leopoldskazerne_Gent_3.jpg

De Leopoldskazerne

De Provincie Oost-Vlaanderen en consortium THV Leopold vormen de site om tot een duurzame stadsbuurt die plaats zal bieden aan het nieuwe Provinciehuis, 82 appartementen, 10 gezinswoningen, een hotel, een kinderopvang, leslokalen, een multifunctionele ondergrondse ruimte (met depot, archief en parking), het Hoger Instituut voor Schone Kunsten (HISK) en Defensie. In het midden van de site ontstaat met het Paradeplein een stuk stedelijk groen, verbonden met het nieuwe Provincieplein en een collectieve tuin.

De Provincie wil met een nieuw Provinciehuis een ambitieuze toekomstgerichte werkomgeving creëren om al haar diensten in te centraliseren. Daarbij wordt sterk ingezet op flexibiliteit voor de 730 werknemers die er hun plaats zullen vinden. Met aandacht voor het nieuwe werken stimuleert de Provincie er samenwerking, efficiëntie en creativiteit.

Didier De Wever

0
0
0
s2smodern

Al ruim kwart voorziene tickets voor Van Eyck-tentoonstelling verkocht

311847-Van_Eyck_03-338b4e-large-1557328597.jpg

 

 

De ticketverkoop voor 'Van Eyck. Een optische revolutie' in het MSK loopt als een trein. De tentoonstelling opent pas op 1 februari 2020, maar nu al heeft ruim een kwart van de voorziene 240.000 bezoekers een ticket op zak. Dagelijks gaan er op dit moment 1.000 tickets de deur uit. En er is nog nieuws: er wordt een extra werk toegevoegd aan de al indrukwekkende lijst.

 

Internationale aandacht

Van 1 februari tot en met 30 april 2020 brengt het Museum voor Schone Kunsten Gent (MSK) de grootste Jan van Eyck-tentoonstelling ooit. De binnen- en buitenlandse pers spreekt nu al over de niet te missen expo van 2020. Het MSK is in de wolken met de aandacht en uiteraard ook met de cijfers. Het gebeurt maar zelden dat een tentoonstelling tickets verkoopt vóór de opening. Zelfs bij grote expo's blijft het aantal vroege kopers vaak eerder beperkt. Museumbezoekers zijn niet gewoon om vooraf hun kaartje te bestellen. Dat er al ruim een kwart van de voorziene 240.000 bezoekers een Van Eyck-ticket op zak heeft, is dan ook indrukwekkend.

 

De meest populaire momenten, zoals de weekends en de eerste weken, verkopen duidelijk het snelst. Er is zeker nog plaats voor wie nog even wil wachten, maar snelle beslissers hebben natuurlijk de ruimste keuze. Het museum garandeert elke bezoeker een optimale ervaring, of die nu vroeg of laat beslist. Maar wie nu boekt, heeft wel nog de ruimste keuze in bezoekmomenten, en ook wie nog een van de laatste bezoeken met gids wil bemachtigen, beslist best snel.

 

Wie zijn ticket online koopt, of nog vóór 1 februari langsgaat in het MSK of de Gentse Stadswinkel, betaalt bovendien maximaal 25 euro in plaats van 28 euro aan de museumbalie tijdens de tentoonstelling. Op die manier wil het museum tijdens de expo ook wachtrijen aan de kassa vermijden. Wie recht heeft op korting, kan zowel op voorhand als aan de kassa een ticket aan reductietarief kopen.

Extra werk uit Turijn

Op de vooravond van de opening is er nog meer goed nieuws: er kan nog een extra werk toegevoegd worden aan de al indrukwekkende lijst. Ook Van Eycks 'De heilige Franciscus ontvangt de stigmata' (ca. 1430-1435), uit de Galleria Sabauda in Turijn, werd op de valreep nog als bruikleen bevestigd.

'Van de wereldwijd 23 gekende Van Eycks zullen maar liefst 13 te zien zijn op de tentoonstelling, waaronder de buitenluiken van het Lam Gods. Verschillende andere schilderijen konden niet worden getransporteerd wegens te fragiel, wat dus maakt dat deze tentoonstelling wereldwijd een écht unicum zal zijn.'

Het MSK is bijzonder verheugd met dit nieuws. Ook een tweede versie van het schilderij, bewaard in het Philadelphia Museum of Art, is immers in de tentoonstelling opgenomen. De twee werken zijn bijna exacte kopieën, maar de versie uit Philadelphia is geschilderd op velijn (in plaats van rechtstreeks op paneel) en is een stuk kleiner dan de tegenhanger uit Turijn. 

Beide werken getuigen van Van Eycks optische revolutie: ongeëvenaard realisme en illusionisme, een uiterst verfijnde zin voor perspectief, levensechte portretten, de speling van licht en schaduw en een landschap met onovertroffen geologische, botanische en atmosferische kenmerken. Het wordt een unieke kans om beide werken zij aan zij te bewonderen.

Once in a lifetime

'Van Eyck. Een optische revolutie' ontrafelt de mythes over de kunstenaar en zet zijn techniek, zijn oeuvre en zijn invloed in een nieuw perspectief. Nooit eerder werden zoveel werken van de Vlaamse meester op één plaats samengebracht. De tentoonstelling wil de bezoekers een gevoel van bewondering ontlokken vergelijkbaar met wat tijdgenoten ervoeren toen ze zijn kunst voor het eerst zagen.

Meer info en tickets via de website www.vaneyck2020.be.

Didier De Wever

0
0
0
s2smodern

Renovatiewerken oude stadsbibliotheek van start

343191-Stadskantoor_Zuid-745f29-original-1579570196.jpg

 

 

De renovatiewerken aan de oude stadsbibliotheek zijn op maandag 20 januari 2020 van start gegaan. De aannemer start met het plaatsen van een stelling rondom het bibliotheekgebouw en afbraakwerken aan de binnenkant van het gebouw. Het einde van de eerste fase van de werken is voorzien eind 2020.

Centralisering

Vanaf het voorjaar van 2023 kan je als Gentenaar terecht op de site Zuid voor het gros van alle vragen rond verhuizen, reizen, geboortes, huwen, migratie, enzovoort. De balies en diensten van de stad komen samen op één site. Zo centraliseert de Stad Gent haar dienstverlening in het toekomstige Stadskantoor, een samensmelting van de oude stadsbibliotheek en het Administratief Centrum Zuid. De Stroom huisvest de ondersteunende diensten.

 

De oude stadsbibliotheek wordt volledig gerenoveerd. In de inkomhal van de oude stadsbibliotheek komt binnenkort een vernieuwde Stadswinkel. Op de eerste verdieping komt een vergaderzone, die ook bereikbaar zal zijn vanuit het Administratief Centrum Zuid via een passerelle. Na de kantooruren worden deze ruimtes ter beschikking gesteld voor buurtbewoners. Voor verschillende diensten, die nu verspreid zijn over de stad, worden vernieuwde kantoren op verdieping 2 tot en met 6 gebouwd.

 

Daarnaast krijgt ook het Administratief Centrum Zuid nog enkele renovatiewerken. Op het gelijkvloers komt een onthaal met GentinfoPunt en loketten voor de diensten Burgerzaken, Migratie, Wonen, Stedenbouw, Milieu en Klimaat, Economie, Mobiliteit, Onderwijs en Opvoeding. Op de eerste verdieping komt een werk- en eetplaza en een gecentraliseerd post- en copycenter. De verdiepingen 2 tot 6 zijn al volledig gerenoveerde kantoorruimtes. De oude stadsbibliotheek en het AC Zuid worden verbonden door een passerelle. Daaronder komt een fietsenstalling voor 1.100 fietsen.

Een volledig jaar renoveren met beperkte hinder

De aannemer start met het plaatsen van een stelling rondom het bibliotheekgebouw en afbraakwerken aan de binnenkant van het gebouw. De renovatie wordt ook aangegrepen om asbest te verwijderen, dat zich voornamelijk in de kelder bevindt. Het gaat om een preventieve verwijdering door een gespecialiseerd team. De ruimtes waar asbest verwijderd wordt, worden hermetisch afgesloten. De asbestwerken veroorzaken geen gezondheidsrisico voor omwonenden.

343192-Werfzone_site_zuid-fa30c3-large-1579570455.jpg

 

Om de werken veilig te laten verlopen wordt de werfzone volledig afgezet. Voor de veiligheid en om de hinder te beperken, is gekozen om een aparte route te voorzien voor werfverkeer aan de achterkant van de oude stadsbibliotheek. De fietsenstallingen verhuizen tijdelijk naar het plein voor de oude stadsbibliotheek en aan de kant van de Rooseveltlaan. Het einde van deze fase van de werken is voorzien eind 2020.

Toegankelijk, duurzaam, energiezuinig en energiebesparend

Er wordt volop gesloopt, gerenoveerd, herbouwd op de meest duurzame manier. Er wordt gewerkt met hoogwaardige thermische isolatie en zuinige ledverlichting en apparatuur. Duurzaam verwarmen gebeurt door aansluiting op het warmtenet van EDF-Luminus en de recuperatie van de restwarmte van het datacenter. Groene daken zorgen voor verkoeling en isolatie, net als automatische warmtewering en lichtwering. Op de daken komen ook 222 zonnepanelen.

 

De bouwwerken worden een voorbeeldproject op vlak van duurzaamheid. Dankzij duurzame materialen en ingrepen mikt de Stad Gent met dit bouwproject op het Breeam-duurzaamheidskeurmerk voor het realiseren van duurzame gebouwen met minimale milieu-impact. Ook optimale toegankelijkheid voor mensen met beperking is een belangrijke focus.

Permanente dienstverlening voor de Gentenaar

Tijdens de volledige duur van de bouwwerken wordt de huidige dienstverlening voor de Gentenaar verzekerd aan de Zuid. Niveau 0 en 1 van de oude stadsbibliotheek worden in de eerste fase van de werken voorbereid om dienst te doen als loketten in de volgende fase van de verbouwing. In de tweede bouwfase verhuizen alle publieke loketten van Administratief Centrum Zuid tijdelijk naar de oude bibliotheek. Dan starten de renovatiewerken van de zones van het huidig administratief centrum die publiek toegankelijk zijn. Na bouwfase 2 krijgt de publieke dienstverlening een definitieve plaats in het nieuwe stadskantoor. Ten slotte worden de gebouwen verbonden met elkaar door een passerelle.

 

Didier De Wever

0
0
0
s2smodern