Cultuur In Beeld zoekt medewerkers om mee te helpen om ons cultureel patrimonium in beeld te brengen.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team.. Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Maatschappelijk

Zomertocht 2022 - Natuur- en gezinswandeling in de Vlaamse Ardennen èn de sportieve 50 km van Bottelare

FLORA.jpg

 

Op de Nationale Feestdag kunnen gezinnen en wandelliefhebbers hun hart ophalen aan de voet van de Vlaamse Ardennen en toch  ver weg van het feestgedruis van de Gentse Feesten. 

 

Startplaats: Patrokring, Koningin Astridlaan 24, Bottelare

Vrije start: van 6 uur tot 15 uur (50 km tot 8 uur - voorinschrijven aanbevolen, 30 km mag starten tot 12 uur)

 Vrije keuze uit de afstanden van  7, 10, 14, 21, 30 tot en met 50 km

Prijs: voor de afstanden tot en met 30 km 1,50 € voor leden, 3 € voor niet leden.

De 50 km stappers met voorinschrijving betalen leden 7 € en niet leden 8 € met ruime bevoorrading. De dag zelf betalen ze respectievelijk 8 € en 10 €. Inschrijven voor de 50 km kan tot en met 15 juli via een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Wij hopen dat wij uw publiek kunnen enthousiast  maken voor een mooie natuurwandeling en uiteraard zijn ook jullie journalisten van harte welkom om eventjes de drukte van de Gentse Feesten te ontvluchte 

Zomertocht 2022

 

Rustige natuur en gezinswandeling aan de voet van de Vlaamse Ardennen

maar ook voor de sportieve wandelaar een leuke test met het oog op de Dodentocht.

 

En het is terug zomer … Na twee jaar ‘verplichte pauze’ kunnen en mogen De Florastappers terug hun Zomertocht in Bottelare organiseren. Op de Nationale Feestdag 21 juli kunnen families, individuelen én sportieve wandelaars eventjes weg van het feestgedruis van de Gentse Feesten hun hartje ophalen in het lichtglooiende natuurgebied én landschap aan de voeten van Vlaamse Ardennen. Ook de sportieve wandelaars komen aan bod op de 35 en 50 km kunnen  ophalen eventueel als voorbereiding op de Dodentocht.

 

De uitvalsbasis is de Patrokring net buiten het dorpsplein van Bottelare. Vanuit de startzaal, vroeger een dorpscafé vertrekken een ruime keuze aan wandelafstanden variërend tussen 7 en 50 km.

 

Al kort na de start zal er al een keuze moeten gemaakt worden en worden de verschillende afstanden gesplitst. Het parcours van de wandelaars op de wat langere afstanden loopt richting Gentbos, de kortere routes wandelen richting Munte.

 

Het Gentbos maakte ooit deel uit van een vijvercomplex tussen Bottelare en de Schelde. Al op het eind van de 18e eeuw was het gebied grotendeels bebost, hoewel er ook verschillende vijvers en een deel braakliggend terrein aanwezig waren. Keizerin Maria Theresia liet dit laatste met beuken beplanten.  De Hollebeek verbond oorspronkelijk het Gentbos met de moerassige Scheldevallei. De oprukkende bebouwing heeft in de loop der jaren deze verbinding verbroken. Deze verbinding probeert men nu te herstellen door het aanplanten van nieuwe stukken bos.

 

Na het Gentbos trekken we langs de Hollebeekvijver, om dan via het vrij jonge bos “Kwenenbroek” over veldwegen door te steken naar Lemberge. Nog wat rondzwerven tussen de velden, een stukje van het Aalmoezeneiebos in Gontrode en zo verder wandelen richting Moortsele. We passeren daar de voormalige Watermolen op de Molenbeek en als we lang de Molenbeek verder gaan komen we bij het overstromingsgebied van Moortsele.

 

Na het verlaten van dit gebied naderen we het grondgebied Munte met zijn zeer herkenbare toren én oriëntatiepunt van de Sint-Bonifatiuskerk. Hier krijgen we ook aansluiting met de wandelaars tegen die voor een kortere afstand hebben gekozen

 

Maar de tocht gaat uiteraard verder. Via het Heilig Geestgoed, het Bruinbos en het Nerenbos, vaak samen met nog een paar andere stukken groen genoemd als de Makegemse bossen, gaan we richting de Merelbeekse Scheldemeersen. Deze zijn gelegen tussen de rechteroever van de Schelde en de Gaverse Steenweg. In dit gebied overheerst nog echt rust en stilte en is enkel voorbehouden aan wandelaars en fietsers. Via rustige landelijke wegen keren we dan terug richting Munte en Bottelare 

  

Voor CIB/Didier DE WEVER

 

 

 

Expo in Huis van Alijn toont bijzondere collectie theaterpoppen

Koen.jpg

 

Bewaar jij ook zo'n speciale herinneringen aan het Gentse poppen- en figurentheater?

Want elke Gentenaar weet: wanneer het licht uitgaat en de poppen op scène verschijnen, begint de magie. In de expo 'Licht uit.

Pop op' toont het Huis van Alijn zijn unieke collectie theaterpoppen van de 20ste eeuw tot nu.

Wat typeert het poppen- en figurentheater? Hoe komt een voorstelling tot stand?

En wat maakt dit erfgoed zo waardevol? Kom de fascinerende wereld van poppen en figuren voor en achter de schermen ontdekken!

 

Tickets en info; klik hier

 

Didier DE WEVER

Foto's Jean BUYLE

d'Artagnan, de redder in nood

b_800_600_0_00_images_artikelfotos_mei2022__MDC3115.jpg

Het tweede weekend van mei staat in Beervelde, en ver daarbuiten, bekend als “De Tuindagen van Beervelde”. Na een aantal afgelaste edities door corona is dit prachtig evenement er terug en inmiddels aan zijn 64e Tuindagen toe. Het thema is deze keer is “De Drie Musketiers”

Traditiegetrouw opent Hare Hoogheid Gravin Valérie de Kerckhove de Denterghem deze toonaangevende tuindagen in de dreef voor het kasteel. Echter vond de gravin haar halsketting met diamanten niet. Gelukkig was musketier D’Artagnan de redder in nood en kwam met de halsketting aandraven. Zodoende kon net op tijd “de deuren” opengaan voor de massa wachtenden.

De Tuindagen en de standhouders hebben traditioneel hun waarden behouden en opnieuw hun uiterste best gedaan om ook deze keer er een waar festijn van te maken. Naast het immens assortiment voor bloemen- en plantenliefhebber vind men er nieuwigheden, antiek, curiosa, tuinmeubelen, een versnapering, een drankje dit alles ondersteund door een streepje muziek. Kortom alles om er een geslaagde dag van te  maken. In het park van Beervelde is het rustig vertoeven in een gezellige sfeer waarbij aan iedereen van klein tot groot wordt gedacht. Dat de tuindagen te Beervelde en trekpleister zijn voor de ware tuinliefhebber hoeft geen betoog.

Blikvangers zijn er in overvloed maar toch slecht enkele zeer omerkelijke. Sinds een paar jaar ziet men geregeld de unieke en omvangrijke stalen kunstwerken van William Roosbrouck. Ook deze keer is het niet anders met een doorzichtig reuzegroot beeld “Absence” genaamd, net voor het kasteel dat wel de nodige aandacht zal krijgen.

 b_800_600_0_00_images_artikelfotos_mei2022__MDC3093.jpg

Waar muziek is zijn wij altijd dichtbij en zo konden we naast een lekkere pint genieten van plaatselijke sopraan ERLINE (Van Hijfte) die zich liet daarbij begeleiden door piano en cello.

Het ziet ernaar uit dat de Tuindagen dit jaar opnieuw naar een recordeditie gaan.

Enkele sfeerbeelden vind je in beide albums hieronder

 

Artikel en foto's: Marc De Clercq

 

Van overhoring in STAM tot muziekles aan Hogent: Erfgoeddag maakt school

Stam.jpg

 

Erfgoeddag staat dit jaar in het teken van school- en onderwijserfgoed. In Gent zijn op zondag 24 april 2022 alle musea gratis te bezoeken en staan er meer dan 35 gratis activiteiten op het programma. Zo krijg je in het STAM een lesje Gentse geschiedenis, overhoring inbegrepen.

 
 

Onder het motto 'Erfgoeddag maakt school' staat alles deze keer in het teken van het schools erfgoed: alles wat te maken heeft met opvoeding, leren en opgroeien op school. In Gent zijn de musea op zondag 24 april tussen 10 en 18 uur gratis te bezoeken en staan er meer dan 35 gratis activiteiten op het programma.

 
Na een geannuleerde editie in 2020 en de coronaproof editie in 2021 is Erfgoeddag dit jaar helemaal terug met een goedgevuld programma. Als kers op de taart openen alle musea gratis de deuren.Sami Souguir, schepen van Cultuur
 

In het STAM staat er bijvoorbeeld een schoolse rondleiding op het programma. Deelnemers krijgen een lesje Gentse geschiedenis voorgeschoteld, van het rebelse verleden van de Gentse universiteit tot de opkomst en impact van de industrie in de Rabotwijk. Daarna volgt een ludieke overhoring. In de muziekbibliotheek van de Hogeschool Gent duik je in het muziekonderwijs van de 19de eeuw en in het GUM loodst Professor Twijfel nieuwsgierige kinderen vakkundig door de collectie.

 
 

De volledige lijst van activiteiten in Gent tijdens Erfgoeddag vind je hier. De activiteiten zijn gratis, maar reserveren is de boodschap.

 

Didier DE WEVER

Oorspronkelijke kleuren van salons in Gentse opera blijken pak frisser

Opera.jpg

 

Onderzoekers hebben in de drie salons van de Gentse opera op sommige plaatsen 14 verflagen blootgelegd. De oorspronkelijke kleuren blijken een pak fleuriger dan de huidige, bruinachtige tinten, en er zijn ook kleurrijke decoraties ontdekt. Na de restauratie zal alles dus heel wat frisser ogen.

 
 

De Gentse opera staat voor een grondige restauratie, renovatie en uitbreiding. De werken starten in 2024 en duren zeker vier jaar. Op dit moment loopt een vooronderzoek naar de afwerkingslagen van de drie historische salons: de Foyer, de Redoutezaal en de Lullyzaal. Het interieur van die zalen werd doorheen de jaren immers meermaals overschilderd. Het onderzoek, mee gefinancierd met Vlaamse subsidies, moet een gefundeerde beslissing mogelijk maken over welke restauratie historisch het meest correct en waardevol is.

 
 

De eerste resultaten zijn veelbelovend. Het onderzoeksteam ontdekte op sommige plaatsen maar liefst 14 afwerkingslagen uit verschillende decoratieperiodes. De oorspronkelijke kleuren, die teruggaan tot de eerste helft van de 19de eeuw toen de opera gebouwd werd, blijken veel levendiger en lichter dan de huidige, bruinachtige kleuren. De Lullyzaal bijvoorbeeld, de meeste spectaculaire van de drie pronksalons, werd in de verf gezet met lichtblauwe en lichtroze tinten.

 

b_800_600_0_00_images_artikelfotos_april2022_426352-20220421_AV_OPBVLA_Decoratieve_schildering_in_de_fries_van_de_Foyer-212a22-original-1650376336.jpg b_800_600_0_00_images_artikelfotos_april2022_426486-Een_marmerimitatie-schildering_op_een_sokkel_in_de_Foyer-267240-original-1650440869.jpg

 

Arabesk en feniks

 

De drie salons waren niet alleen kleurrijker, er was ook meer decoratie. In de Foyer bijvoorbeeld werd een rood arabeskmotief blootgelegd op een witte achtergrond met groene biezen, in de Lullyzaal brachten de onderzoekers dan weer een geschilderde feniks aan het licht. Die decoraties en de verflagen worden nog verder onderzocht, maar het is nu al zeker dat de salons na de restauratie een pak frisser zullen ogen.

 
Niet alleen de drie salons zullen na de restauratie lichter en levendiger ogen dan ooit, het hele operagebouw zal schitteren. We willen het gebouw teruggeven aan de Gentenaars als een prachtig muziek- en podiumkunstencentrum.Sami Souguir, schepen van Cultuur en voorzitter sogent
Didier DE WEVER
 
 

Picknickbank aan Maaseikplein omgetoverd tot kunstwerk voor en door LGBTQIA+

Bank.jpg

 

De Stad Gent en Casa Rosa lanceren vandaag het project 'We Connect' om de Gentse LGBTQIA+ gemeenschap zichtbaarder te maken. Dat gebeurt met een picknickbank die omgetoverd werd tot een kunstwerk en met een podcastreeks die verhalen vanuit de community naar buiten brengt.

 
 

Kunstenaar Besta Ni ging aan de slag met een van de picknickbanken aan het Maaseikplein. Deze keer werd niet geopteerd voor een klassieke bank in regenboogkleuren, maar koos de LGBTQIA+ gemeenschap voor een andere aanpak. De Marester, een kunstzinnig ontwerp gemaakt voor en door de LGBTQIA+ gemeenschap, is een opvallende tekening die past binnen het historisch kader van de binnenstad, maar waar een diepere betekenis in schuilt.

 
In onze stad willen we ontmoeting en verbinding stimuleren en diversiteit omarmen. Samen met de LGBTQIA+ gemeenschap zochten we een creatieve manier om mensen te laten nadenken over de uitdagingen waar zij voor staan. Het citaat van Erasmus bij het kunstwerk vat het mooi samen: 'een ander dan ik ben kan ik niet zijn'.Astrid De Bruycker, schepen van Gelijke Kansen
 
De Marester is een hybride van de ekster en de maretak. De ekster symboliseert het vertrouwen in de innerlijke wijsheid en intuïtie. Bij eksters ziet men weinig verschil tussen man en vrouw, dat leunt sterk aan bij het gegeven van gelijkheid. De maretakken kennen we als een symbool van vrede. Daarom wekt het een gevoel van veiligheid op.Besta Ni, kunstenaar bij Graffiti vzw
b_800_600_0_00_images_artikelfotos_april2022_426479-220419bankmaaseikplein_25-b2546a-original-1650439386.jpg
 

Op de bank staat een QR-code die naar de 'We Connect' podcastreeks leidt. Casa Rosa en Relaas tonen er hoe verschillend LGBTQIA+ personen en hun belevingen zijn. Deze reeks luisterverhalen geeft letterlijk en figuurlijk een stem aan deze diverse gemeenschap. De podcasts zijn ook te beluisteren op www.casarosa.be/weconnect en op verschillende podcastplatformen.

 
Tijdens drie intensieve workshops gingen zes vertellers met de hulp van Relaas op zoek naar hun uniek verhaal. Zo vertellen Ielde en Fleur bijvoorbeeld over hun ervaringen met non-binariteit, familie en liefde. Fernand duikt wat verder in het verleden en blikt terug op zijn ervaringen als homoman in de jaren 60 en 70.Elio De Bolle, algemeen coördinator Casa Rosa 
Didier DE WEVER