Cultuur In Beeld zoekt medewerkers om mee te helpen om ons cultureel patrimonium in beeld te brengen.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team.. Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Maatschappelijk

Ervaringsdeskundige buigt zich over toegankelijkheid in Gent

364276-Steven_Pauwels-1f01ab-large-1599825307.jpg

 

Met een tweede toegankelijkheidsambtenaar zet de Stad Gent extra in op toegankelijke dienstverlening, gebouwen, openbaar vervoer, pleinen en parken. Steven Pauwels neemt als ervaringsdeskundige onder meer het thema mobiliteit onder zijn hoede.

De Stad legt ook een talentpool aan voor mensen met een arbeidsbeperking.

 

Warm welkom

In 2010 stelde de Stad Gent als eerste lokale overheid een toegankelijkheidsambtenaar aan om ervoor te zorgen dat elke inwoner en bezoeker zo vlot mogelijk gebruik kan maken van communicatie, gebouwen, openbaar vervoer, pleinen en parken. Nu komt daar een tweede toegankelijkheidsambtenaar bij.

Als projectcoördinator integrale toegankelijkheid neemt Steven Pauwels onder meer de thema’s mobiliteit, vervoersarmoede en publiek sanitair onder zijn hoede.

Hij werkt daarbij aan projecten die opgenomen werden in het actieplan toegankelijkheid voor 2020-2021.

'Door een verkeersongeval in 1999 ga ik in een rolstoel door het leven. Ik was aangenaam verrast hoe ik in het hele sollicitatietraject op een warme en persoonlijke manier onthaald werd.

Mijn rolstoel voelde eens niet als een beperking. Dat warme welkom motiveert me nog meer om als ervaringsdeskundige obstakels weg te werken en zo mee te werken aan een stad die toegankelijk is voor elke Gentenaar.'

Steven Pauwels, projectcoördinator integrale toegankelijkheid

'Gent was in 2010 de eerste stad in Vlaanderen met een toegankelijkheidsambtenaar. De afgelopen jaren is veel werk verzet, ook achter de schermen.

Met het actieplan toegankelijkheid schakelen we een versnelling hoger, en mikken we op tal van nieuwe realisaties op het terrein.

De tweede toegankelijkheidsambtenaar zal daar mee over waken. Als ervaringsdeskundige is zijn komst een bijzonder grote meerwaarde voor het team.'

Astrid De Bruycker, schepen van Welzijn en Gelijke kansen

Talentpool

De aanwerving gebeurde via een afgeschermde selectieprocedure voor personen met een arbeidsbeperking. Kandidaten werden van bij het begin extra begeleid zodat de selectieprocedure voor niemand een drempel vormde. Bovendien legde de Stad Gent tegelijkertijd een talentpool aan. De 28 kandidaten die slaagden voor de sollicitatie, komen in de toekomst ook in aanmerking voor andere jobs bij de Stad Gent.

'Dit was een selectie volgens de principes van het Universal Design: toegankelijk voor iedereen, ongeacht arbeidsbeperking. Concreet konden kandidaten meebeslissen over hoe ze hun opdracht zouden presenteren aan de jury: mondeling, schriftelijk, al dan niet ondersteund door een presentatie. Zo kon elke kandidaat de eigen sterktes maximaal uitspelen.'

Bram Van Braeckevelt, schepen van Personeel
Didier De Wever
0
0
0
s2smodern

Vier extra straathoekwerkers exclusief voor kwetsbare jongeren

364708-jeugdwelzijnswerk4-5d5711-large-1600261017.jpg

 

De Stad Gent schakelt 4 extra straathoekwerkers in die zich exclusief tot jongeren richten. De Stad lanceert ook een open oproep aan jeugdorganisaties om (meer) jeugdwelzijnswerkers in te zetten of meer jeugdactiviteiten te organiseren. Goedgekeurde projecten kunnen rekenen op een subsidie.

 

Vertrouwensband

Vanuit het middenveld komen meer en meer signalen over jongeren die hulp nodig hebben maar door geen enkele organisatie bereikt worden.

Daarom zet de Stad in de wijken Gent-centrum, Sint-Amandsberg, Ledeberg en de Watersportbaan sinds deze maand 4 jeugdstraathoekwerkers in.

Zij zoeken op straat toegang tot de leefwereld van jongeren tussen 12 en 26 om hun verbinding met de maatschappij terug aan te halen.

 

De jeugdstraathoekwerkers focussen op geïsoleerde jongeren met vaak een zware rugzak en proberen hen toe te leiden naar een school, vrijetijdsorganisatie, opleidings- of tewerkstellingsproject.

Het project, waarvoor de Stad Gent jaarlijks 156.000 euro vrijmaakt, is uniek in Vlaanderen omdat het stadsbestuur in dit geval ook zelf investeert in straathoekwerk, en niet alleen via het middenveld.

'Door te observeren, op straat maar ook op pakweg Tiktok, leren de straathoekwerkers jongeren en hun gewoontes kennen. Daarna bouwen ze een vertrouwensband en bieden ze een springplank aan.

Zo begeleidde één straathoekwerker een jongere al naar de pop-up voor schoolverlaters in de Brabantdam.' aldus Elke Decruynaere, schepen van Jeugd en Outreachend Werken

Open oproep

De Stad lanceert ook een open oproep aan jeugdorganisaties om meer jeugdwelzijnswerkers in te schakelen of meer jeugdactiviteiten te organiseren, om op die manier meer kwetsbare kinderen en jongeren te bereiken. Elke goedgekeurde aanvraag die aan de voorwaarden voldoet, kan rekenen op een subsidie. Ook jeugdwerkingen die willen professionaliseren of die binnen de jeugdsector samenwerkingen willen aangaan, maken kans op steun van de Stad.

 

Organisaties kunnen een aanvraag indienen tot en met 4 oktober 2020. Op donderdag 17 september 2020 wordt een speeddate georganiseerd om organisaties de kans te geven samen een dossier in te dienen.

Info en aanvraag, klik hier

 

Didier De Wever

0
0
0
s2smodern

35 assistentiewoningen voor Wondelgem dankzij eerste publiek-private samenwerking

Wondelgem.jpg

 

In het centrum van Wondelgem, in de vroegere tuin van Kasteel Morek, komt Residentie De Wondel: 3 blokken met in totaal 35 assistentiewoningen. Een opsteker voor de deelgemeente, die aan een inhaalbeweging toe was. De Wondel is het resultaat van de eerste publiek-private samenwerking van de Stad en vooral bedoeld voor inwoners van Wondelgem en Groot-Gent.

 

Meerwaarde voor de buurt

Zo lang mogelijk, veilig, comfortabel en zorgeloos wonen in je eigen huis, in je eigen vertrouwde wijk, de Stad Gent maakte er een bijzonder aandachtspunt van in het beleidsplan. Het stadsbestuur streeft naar een goed gespreid, voldoende kwalitatief en betaalbaar aanbod aan aangepaste woonvormen voor ouderen in de 25 wijken van Gent. In 2014 al onderzocht een studie het aanbod, en dat leidde uiteindelijk tot deze eerste publiek-private samenwerking.

'Elke wijk werd gescreend op alle faciliteiten om senioren zo lang mogelijk kwalitatief thuis te laten wonen. Is er voldoende openbaar vervoer, zijn er voldoende buurtwinkels? Is er medische zorg in de buurt, zijn er aangepaste woonvormen? Uit die studie bleek dat we in Wondelgem een inhaalbeweging moesten maken. Met De Wondel komen we aan die behoefte tegemoet. Dit project wordt een grote meerwaarde voor de hele buurt.'

Hoogstaande kwaliteit

Danneels nv uit Brugge is eigenaar van de gronden en treedt op als bouwheer en verkoper. De bouw is intussen al gestart. Naast Woonzorgcentrum De Liberteyt, in de tuin van Kasteel Morek, komen 35 één- en tweeslaapkamerappartementen die ruim zullen voldoen aan alle normen en comfort om lang zelfstandig te wonen. De drie woonvolumes, maximaal 4 verdiepingen hoog (inclusief gelijkvloers), moeten in het voorjaar van 2022 afgewerkt zijn. Danneels start de verkoop van de assistentiewoningen straks al, op 1 oktober 2020.

'Als stad is het onmogelijk om altijd zelf voor alle faciliteiten te zorgen. Maar als er nieuwe projecten komen, willen we wel mee kunnen beslissen of regisseren, zodat aan de beleidsdoelstellingen wordt voldaan. In dit geval heeft dat geleid tot een unieke samenwerking met private partijen.'  aldus de Burgemeester

Ook voor lage inkomens

Voor het beheer van de site wordt gerekend op de expertise van specialist AW Pro. Zij zullen ook instaan voor de verhuur van enkele assistentiewoningen. De Digitale Woonassistent zorgt samen met de Stad Gent voor een dienstverlening op maat van de individuele bewoner, met crisis- en overbruggingszorg. In het aanpalende woonzorgcentrum De Liberteyt kunnen de bewoners terecht voor diensten zoals kapper, pedicure, maaltijden, enzovoort.

'De erkende assistentiewoningen worden in eerste instantie te koop gezet voor inwoners van Wondelgem en Groot-Gent. We hopen dat de kopers ook de bewoners van de site worden. Voor wie huurt, voorzien we een huurprijs beneden het dagprijsplafond, waardoor ook mensen met een laag inkomen kunnen genieten van deze woningen.'

De stad Gent, AW Pro en Danneels organiseren in de maand oktober infodagen voor kandidaat-kopers, in kleine groepen en volgens de geldende coronamaatregelen. Inwoners van Wondelgem en Groot-Gent zijn het eerst aan de beurt. Inschrijven is verplicht.

Info en inschrijvingen: klik hier

  

Video Jacqueline Dumortier - Voor CIB Didier De Wever

0
0
0
s2smodern

Betaalde stages voor meer diversiteit bij stadspersoneel

364168-De_Stroom_Stad_Gent-33f1ca-original-1599741507.jpg

 

 

Om meer diversiteit in eigen rangen te krijgen, verhoogt de Stad Gent het aantal beroepsinlevingsstages van 10 naar 30 per jaar. Op 14 september 2020 start een eerste groep van 13 stagiairs met migratieachtergrond of arbeidsbeperking.

Met de stages wil de Stad hen ook verleiden om nadien te solliciteren voor een vaste job binnen de organisatie.

Bovendien moeten hun ervaringen de Stad Gent verder inspireren op het vlak van diversiteit.

 

Meer diversiteit in eigen rangen

De Stad Gent wil een afspiegeling zijn van de samenleving. Op dit moment heeft zo'n 20% van het personeel een migratieachtergrond of arbeidshandicap.

Bovendien blijkt dat er in de hogere functies (graden A en B) minder diversiteit aanwezig is.

Daarom verhoogde de Stad het aantal BIS-stages jaarlijks van 10 naar 30. Het is een van de manieren om een meer diverse instroom te krijgen.

 

De stages zijn gericht op hoger opgeleide personen met migratieachtergrond of arbeidshandicap.

Tijdens de stage krijgen zij begeleiding en vorming (zoals training on the job, intervisie, taalcoaching, sollicitatietraining, enzovoort) om de stap naar een job te vergemakkelijken.

De ervaringen van de BIS-stagiairs zullen de Stad Gent helpen bij verdere acties rond diversiteit in eigen huis.

'Eigenlijk leren we van elkaar. Wij maken de werking van onze stadsorganisatie duidelijk.

De stagiairs tonen ons wat we beter kunnen doen om een echte inclusieve werkvloer te worden. En we hopen ook op enige doorstroom in onze eigen organisatie natuurlijk.' aldus de Schepen van Personeel - Bram Van Braeckevelt

 

Vele stadsdiensten doen mee

De BIS-stagiairs gaan aan de slag op verschillende plekken in de stadsorganisatie: Welzijnsbureau Nieuw-Gent, Dienst Toerisme, SodiGent, Jeugddienst, Groendienst, Dienst Preventie voor Veiligheid, Dienst Internationale Relaties en Netwerken, Dienst Communicatie, Departement Human Resources, Dienst Financiën, Maatgericht activeringscentrum MAACT. Ook op het kabinet van de Algemeen Directeur start een BIS-stagiair.

 

Didier De Wever

0
0
0
s2smodern

Stripverhalen in De Abt - Gent

Abt.jpg

 

Afgelopen woensdag werd in 'Restaurant De Abt', (Lange Kruisstraat 4) kinder -boekjes voorgesteld door uitgeverij Nanuq die de leesbevordering bij jongeren willen stimuleren. 
 
Lees-Trip zet in op plezier beleven aan lezen via aantrekkelijke, boeiende stripverhalen. 
 
Door aangepaste teksten aan het leesniveau gecombineerd met strips en tekeningen worden kinderen en jongeren gemotiveerd om kennis te maken met deze grappige verhalen.
 
Er zijn drie niveaus in de lees-trip : beginnende lezers (geel) , gevorderde lezers (groen), ervaren lezers(paars).
 
Er is ook een vierde afzonderlijk niveau (blauw) door de anderstalige (oudere) lezers
 
 

Reportage Jacqueline Dumortier

0
0
0
s2smodern

Gents onderwijs houdt code geel aan tot 25 september

362069-eersteschooldag2-401767-large-1598520542.jpg

 

De zogenaamde code geel wordt voor het Gentse onderwijs verlengd tot 25 september 2020.

Er is op dit moment geen signaal dat de Gentse scholen naar een strenger pandemieniveau moeten overschakelen.

 

De RAG, de federale Risk Assessment Group, monitort de Covid-situatie landelijk en analyseert ook de impact op het onderwijs. Steden en gemeenten met verhoogde risico’s worden op deze manier geïnformeerd en gevraagd om, indien nodig, een lokale analyse te maken.  

 

Er is op dit moment geen signaal dat de Gentse scholen naar een strenger pandemieniveau moeten overschakelen. De zogenaamde code geel en de scenario’s die daarvoor zijn bepaald, blijven gelden tot 25 september.

In Gent, met zijn 180-tal scholen, 57.000 leerlingen en 9.400 leerkrachten, waren er de laatste 7 dagen in een 15-tal scholen een 30-tal besmettingen bij leerlingen en een 3-tal bij leerkrachten.

De situatie wordt van nabij opgevolgd op de verschillende niveaus, ook door Stad Gent zelf.

 

De Stad Gent roept leerlingen, leraars en ouders op om de gouden regels te blijven volgen. Was regelmatig de handen, houd afstand, verlucht ruimtes zoveel mogelijk, en draag een mondmasker waar het moet en waar de afstand niet bewaard kan worden.

 

Didier De Wever

0
0
0
s2smodern