Cultuur In Beeld zoekt medewerkers om mee te helpen om ons cultureel patrimonium in beeld te brengen.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team.. Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Maatschappelijk

Madam Zimbra te gast op 30ste verjaardag Theater Maskee

Maskee.jpg

 

Theater Maskee uit Gent start de activiteiten weer op na de Corona-lockdown en viert zijn 30ste verjaardag met een Gentse komedie.


MADAM ZIMBRA

Een Gentse komedie van Vanessa van Durme

Regie:
Patrick Van Damme

‘Madam Zimbra’ was, na ‘De fameuze Harlow Sisters’, de tweede boulevardkomedie die toneelschrijfster Vanessa Van Durme begin jaren negentig creëerde voor haar eigen gezelschap Theater Burlesk. Vanessa toert momenteel met veel succes in heel Europa rond met de prachtige productie “Gardenia, 10 years later”.
‘Madam Zimbra’ werd al diverse malen door gezelschappen gespeeld. Theater Maskee brengt het, na 3x uitstel wegens Covid 19, in een actuele versie van 2021 en in regie van Patrick Van Damme.

Waar gaat het over ?

Simonne Smet, een gewezen karakterdanseres, is om den brode kaartlegster en waarzegster geworden. Onder de naam Madam Zimbra voorspelt ze de toekomst aan goedgelovige klanten. Het zaakje blijkt vrij lucratief te zijn tot haar broer, na zestien jaar 'gastvrijheid' te hebben genoten in de gevangenis, bij haar binnenloopt.

De toekomst van de Gentse voorspelster wordt bovendien extra belast wanneer de notaris de helderziende komt vertellen dat ze binnen de dertig dagen moet huwen, indien ze een erfenis van één van haar overleden klanten wil binnen halen.
Voeg daarbij een neef die op zoek is naar zichzelf, een vriend die anders is dan gedacht, een neurotische klante, een stijve deftige dame…en je weet dat niet alles van een leien dakje zal lopen in deze Gentse komedie..


De acteurs

David Bruynooghe, Carine Claeys, Maurice De Grauwe, Karina De Meyer, Martine De Smet, Nicole De Tollenaere, Frank Van Steenbrugghe en Ronny Vermaerken

Elf voorstellingen

De voorstellingen gaan door in Centrum Seleskest, Sint-Salvatorstraat 38, 9000 Gent.
(Ruime parking, bereikbaar met openbaar vervoer, toegankelijk voor mindervaliden)

Vrijdag 5 november 2021 20:00u
Zaterdag 6 november 2021 20:00u
Zondag 7 november 2021 15:00u
Maandag 8 november 2021 (uitkoop) 20:00u
Vrijdag 12 november 2021 20:00u
Zaterdag 13 november 2021 20:00u
Zondag 14 november 2021 15:00u
Maandag 15 november 2021 20:00u
Vrijdag 19 november 2021 20:00u
Zaterdag 20 november 2021 20:00
Zondag 21 november 2021 15:00

Omwille van de nasleep van de Corona-crisis is het aantal plaatsen per voorstelling beperkt. Er wordt wel een extra zondagvoorstelling gespeeld op 21 november.
De voorstellingen op zondagen en op zaterdag 20 november zijn reeds uitverkocht.

Kaarten en reservaties

Toegangskaarten kosten 12 EUR in voorverkoop.

Reservatie :
Uitbureau, Veldstraat 82B, 9000 Gent
09/233 77 88
www.uitbureau.be

Info op : www.theatermaskee.be
 

Didier De Wever

0
0
0
s2smodern

Eerste ronde wijkbudget afgerond: 2,4 miljoen euro voor 56 projecten

Budget.jpg

 

Na de beoordeling door de gelote wijkpanels, de online stemming en de gesprekstafels zijn alle wijkbudgetprojecten gekend. In totaal gaat er in deze eerste ronde 2,4 miljoen euro naar 56 projecten verdeeld over 11 wijken. De initiatiefnemers kunnen begin 2022 aan de slag om hun projecten te realiseren.

 
 

Eind 2020 werden 473 ideeën ingediend. Dat vertaalde zich eind mei 2021 in 113 plannen. Daarvan voldeden midden juli 85 plannen aan de criteria. In 4 van de 11 wijken bleek het budget toereikend en werden de projecten al in juli toegekend. In de 7 andere wijken waar de initiatiefnemers meer budget vroegen dan er beschikbaar was, konden de wijkbewoners zelf de knoop doorhakken. Daarbij werden 3 verschillende manieren toegepast, op maat van de wijk. Midden september 2021 maakten de twee gelote wijkpanels van Drongen en Muide-Meulestede-Afrikalaan hun keuze bekend.

 

Tussen 10 en 26 september vond een online stemming plaats in de wijken Dampoort, Sint-Amandsberg en Macharius-Heirnis. 1.251 Gentenaars kozen er hun 3 favoriete projecten. 119 inwoners van Moscou-Vogelhoek en de Brugse Poort-Rooigem spraken dan weer hun voorkeur uit tijdens 26 gesprekstafels. Ook daar zijn de projecten nu gekend.

 
Met het wijkbudget geven we de Gentenaars de kans om ideeën uit te werken die inspelen op noden in de wijk en zelf te beslissen welke plannen geld krijgen. Maar liefst 56 creatieve en waardevolle projecten kunnen binnenkort van start gaan. Het wijkbudget is Gent maken met en door Gentenaars.Astrid De Bruycker, schepen van Buurtwerk en Participatie
 

De projecten die de eindmeet halen

 

In Brugse Poort-Rooigem gaat het om Buurtpaviljoen Alsberghe – Van OostExpeditie MalemOntmoetingsplek voor alle vrouwen, moeders en hun kinderen uit de Brugse Poort, en Pierkespark verwelkomt. Drie projecten eindigden met een ex aequo: Brugse Poort vochtvrijEcoTech KIDZ – workshops voor kinderen voor een duurzame samenlevingRooigem in woord en beeld. Met deze drie projecten wordt overlegd om het resterende budget optimaal in te zetten.

 

In Dampoort worden volgende projecten gerealiseerd: De Grote TafelDe Missing Link: verbind het Bijgaardepark met het Banierpark (en de wijk)Samentuin De BijgaardStreet Art Dampoort, en Walhalla: een ontmoetingsplek voor buurtbewoners. Met Wij(k) Dampoort en Scheldeoord Inclusief: speel-o-theek, was-strijk-droog ruimte volgt een gesprek om het restbudget te verdelen.

 

In Macharius-Heirnis krijgen Mach-H: met verenigde krachten voor een groene en warme buurt en Kajak-deelsysteem een subsidie. Met Jongerenwijkwerking wordt nagegaan hoe zij het restbudget kunnen inzetten.

 

In Moscou-Vogelhoek kozen bewoners voor Herintroduceer sport en groen in Moscou en Speelvogelpark: speelgroen en ontmoeting in de Vogelhoek. Met Bosrijke buitenklas en attractieve ontmoetingsplaats in wijkpark Jean JaurèslaanTuinplein Ter Heide, versie 21ste eeuw, en Verfraaiing pleintje Steenbekestraat wordt bekeken wat mogelijk is met het resterende budget.

 

Tot slot zijn er in Sint-Amandsberg middelen voor Boulevard PlantéHet Azaleapark, een duurzame multifunctionele ontmoetingsplek voor iedereenHet Groen Spoor en Samen park maken – een Bernadette-buurtplek in het CirkelsparkMet Bruisend buurthuis Bernadette – regio Sleutelbloempark en Cirkelspark en Villa Anamma – het opstarten en verduurzamen van een actieve vrijwilligerswerking volgt een overleg voor het restbudget.

 

Het eindplaatje

 

In totaal levert de eerste ronde van het wijkbudget 56 projecten op, goed voor 2,4 miljoen euro budget. De initiatiefnemers krijgen vanaf januari 2022 twee jaar de tijd om hun plannen te realiseren. Ondertussen wordt het hele traject van de wijkpanels en het wijkbudget grondig geëvalueerd. In september 2022 is het de beurt aan de overige 14 wijken.

 

Didier De Wever

0
0
0
s2smodern

Wijkmobiliteitsplan Dampoort en Oud Gentbrugge klaar

404096-370248-Wijkmobiliteitsplan_Dampoort_OudGentbrugge2-108fe2-original-1605523498-7d0921-original-1634046230.jpg

 

Het ontwerp voor het wijkmobiliteitsplan Dampoort en Oud Gentbrugge is klaar. Dit plan moet de verkeersveiligheid, leefkwaliteit en bereikbaarheid van de wijken verbeteren. In november legt het college het voorstel voor het wijkmobiliteitsplan voor aan de gemeenteraad.

 
 

Het door de meerderheidspartijen goedgekeurde voorstel zoekt een evenwicht tussen het oplossen van knelpunten rond onder andere leefkwaliteit en verkeersveiligheid en het garanderen van de autobereikbaarheid van de wijken. Dat resulteert in minder doorgaand verkeer en veiligere straten, maar nog steeds goed bereikbare scholen, handelaars, bedrijven en andere attractiepolen. De harten van de woonwijken worden gevrijwaard en doorgaand verkeer wordt omgeleid.

Met dit eerste wijkmobiliteitsplan investeren we verder in een bruisende en aangename stad. We maken de wijk veiliger en gezonder. Aan dit wijkmobiliteitsplan is door velen hard gewerkt.Filip Watteeuw, schepen van Mobiliteit

Gentbruggebrug

 

 Voor Gentbruggebrug wordt voorgesteld om de brug open te houden voor verkeer uit de wijken. Het plan zorgt voor minder doorgaand gemotoriseerd verkeer in de Gentbruggestraat door circulatiewijzigingen en een verkeersfilter aan de voet van de brug (kant Gentbruggestraat). Voetgangers, fietsers, openbaar vervoer, hulpdiensten en huisvuilophaling kunnen hier gewoon door.
 

De Nijverheidskaai krijgt voluit de functie van fietsas en groenklimaatas, waarbij de kmo-zone bereikbaar blijft via een circulatielus vanaf de Dendermondsesteenweg. Er komt eenrichtingsverkeer van west naar oost, en het stukje Waterkluiskaai onder de Gentbruggebrug wordt eenrichtingsverkeer van oost naar west.

 

Aangename straten

 

De Frederik Burvenichstraat wordt een vrachtwagenarme straat en wordt ook autoluwer door de circulatiemaatregelen aan Gentbruggebrug. Om de straten aangenamer te maken en doorgaand verkeer te ontmoedigen, worden onder meer stukken Oude Brusselseweg, Ankerslaan en Odilon Vander Lindenstraat eenrichtingsverkeer.

 
 

De vernieuwde dynamiek van het Gentbruggeplein wordt versterkt als een rustig en aangenaam wijkplein. Door gemotoriseerd verkeer tussen Hielstraat en Gentbruggekouter te beperken, wordt het aantal verkeersbewegingen tussen Sint-Simonstraat en Hielstraat verminderd. Zo wordt de omgeving tussen twee scholen een veiligere buurt.

 
 

In de Dampoortwijk blijft de Dendermondsesteenweg een belangrijke ontsluitende functie hebben in beide richtingen en worden verschillende woonstraten eenrichtingsverkeer, waardoor het doorgaande verkeer wordt ontmoedigd.

 
 

De rust voor bewoners wordt gegarandeerd door eenrichtingsverkeer in het stukje Forelstraat tussen Heernislaan en Toekomststraat, in de Wolterslaan, in de Destelbergenstraat, in de Engelstraat en in de Adolf Baeyensstraat. Daardoor komt er in al die straten natuurlijk ook ruimte vrij voor voetgangers, fietsers, terrassen en vergroening.

 

Enkel circulatiemaatregelen?

 

Het wijkmobiliteitsplan bestaat uit verschillende lagen. Naast het voorstel komen er nog verschillende acties die de veiligheid en het comfort van verschillende weggebruikers verhogen. Zo zullen een aantal fietsstraten worden ingericht, worden een aantal kruispunten aangepakt, worden veilige schoolomgevingen gerealiseerd en kan vrijgekomen ruimte anders worden ingericht.

 

Proces en participatie

 

Het wijkmobiliteitsplan werd opgestart in december 2019 met een infomarkt. Nadien leverden bewoners en betrokkenen input over knelpunten in de wijk. Dit is gebeurd aan de hand van een uitgebreid participatietraject. Via verschillende kanalen werd feedback doorgegeven aan het Mobiliteitsbedrijf. Op basis van de knelpunten die werden aangegeven en de data die het Mobiliteitsbedrijf verzamelde, werden een aantal scenario’s opgemaakt en voorgesteld in een tweede informatieronde.

 
 

Er kwamen heel wat reacties op de scenario’s die in de wijken Dampoort en Oud Gentbrugge voorgesteld werden. Vanuit deze reacties én verder onderzoek werden alle mogelijke circulatie-ingrepen en hun effecten berekend en afgewogen en werd op die manier een finaal voorstel opgemaakt. De procedure wordt nu opgestart om het voorstel op de gemeenteraad van 22 november ter goedkeuring voor te leggen. Hierna zal iedereen in wijk op de hoogte worden gebracht via een brochure met plan en een informatiemoment.

 
 

De uitrol is voorzien voor het najaar van 2022, na de huidige werken aan Dampoort. Na zes maanden start de evaluatie en wordt het plan grondig geëvalueerd. Daar worden ook de bewoners van de wijk bij betrokken. Indien nodig wordt er bijgestuurd.

 

Didier De Wever

 
 
0
0
0
s2smodern

Speakers Corner terug van weggeweest...

speakers_corner-117.jpg

 

Ook Speakers Corner moest tijdens de 'corona' inboeten, maar gisteren waren terug blijde gezichten te zien op de BENELUX-boot...

 

Roel van Bambost, Wim de Witte, kwamen gisteren in Speakers Corner ons warm maken voor het filmfestival, Roel gaf zijn "zeker te zien parcours aan", Wim vertelde ons van de problemen in de filmindustrie, en maakte een 5 tal mensen blij met een goed gevulde goodiebag...

Café baas Peter Toch, schepen Sofie Bracke, directeur Unizo Oost Vlaanderen Jos Vermeiren , café baas Jonas van Tornhout waren daarna aan de beurt om de nieuwe koers uit te leggen die men in Gent wil varen om het economisch leven weer goed op gang te krijgen.

Er staan tal van projecten, uitdagingen op de lijst, want bij velen staat het water tot aan de lippen  en men wil zeker vermijden dat de falingen de pan uit rijzen doordat de beschermende maatregelen binnenkort ten einde lopen vertelde ons Jos Vermeiren

Schepen Bracke Sofie, lichte toe dat men er aan denkt om bepaalde regels en normen aan te passen, eens te praten over de huurprijzen, bekijken of leegstaande handelspanden geen woningen kunnen worden, om de leegstand van winkelpanden aan te pakken

De beide cafébazen die in volle corona toch de stap zetten om hun droom waar te maken, lichtten hun plannen toe, welke invalshoek ze willen gebruiken om hun pand weer de elan te geven die het nodig heeft om Gent en het studentenleven weer bruisend te maken.....
Beiden verwachten dat het normale uitgangsleven zich stilaan zal herpakken en de mensen weer langer aan de "toog zullen blijven plakken"

 

Vanaf 7 november vind je Speakers Corner elke eerste zondag in Café Damberd (Koornmarkt)

 

Foto's/Jacqueline Dumortier

0
0
0
s2smodern

1ste Chapeluur Cup in Gent - Nationale Kroketten Dag

148589280_183013770265685_2054745158541083432_n.jpg

 

Op zaterdag 9 oktober ging voor de éérste maal de CHAPELUUR CUP 2021 door!

Wie eet de meeste "Chapeluur" Cheese kroketten in 30 minuten?

8 kandidaten hadden zich ingeschreven voor een speciale titel !

De prijs:  één jaar gratis kroketten en de eer van de beste kroketten fretter van het land !

 

Meer info: https://chapeluur.eu

 

Video/Ronny De Keukeleire

www.cultuurinbeeld.be

0
0
0
s2smodern

Bronzen beelden ingehuldigd in Klein Begijnhof...

b_800_600_0_00_images_artikelfotos_oktober2021_Adrea.jpg

 

In het Klein Begijnhof te Gent werd op vrijdag 8 oktober 2021  de twee bronzen beelden van begijnen Aleidis en Hermina plechtig ingehuldigd Iin aanwezigheid van kanunnik Ludo Collin, kanunnik Jürgen François, leden van het bestuur vzw begijnhof OLV ter Hoyen, kunstenares Andrea De Rycke en vele begijnhofbewoners en vrienden van het hof.

 

Video/Ronny De Keukeleire

0
0
0
s2smodern