Cultuur In Beeld zoekt medewerkers om mee te helpen om ons cultureel patrimonium in beeld te brengen.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team.. Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Maatschappelijk

Nieuwe website toont je welke boeken scoren bij de Gentenaars

339063-gentleest-9bf77e-original-1574774746.jpg

 

 

Mensen zijn vaak benieuwd welke boeken andere leners lezen. Dat kan je ontdekken met de zoekmachine 'Gent leent', nu overal online te raadplegen. Welke boeken zijn vooral populair bij mannen, welke bij vrouwen? Zijn er 'winterse' en 'zomerse' boeken? Surf naar gentleent.stad.gent en kom het te weten.

 

Op Gent Leent kan je spelen met een aantal filters zoals leeftijd, geslacht, taal en seizoen. Zo kom je heel wat te weten over het leen- en leesgedrag van de Gentse bibliotheekgebruikers. Ondertussen ontdek je de collectie van de bibliotheek en doe je ook inspiratie op voor wat je zelf kunt lenen, of lenen voor een huisgenoot of familielid. Een nieuwe manier van zoeken en inspireren die een mooie aanvulling is op de klassieke catalogus.

Inspiratie voor jezelf, familie en vrienden

De zoekmachine leidt je naar heel wat leuke tips. Op zoek naar een roman die de laatste tien jaar vooral populair is in de winter? Sprakeloos van Tom Lanoye, Grijze zielen van Philippe Claudel en De stad der blinden van José Saramago staan bovenaan je lijstje. Met welk recent non-fictieboek kan je een 65-jarige vriend plezier doen voor de eindejaarsperiode? Verdwaalde stad van J.P. Van Bendegem is slechts een van de tips.

Leuke extra informatie

Als je op een specifieke boekcover klik, toont 'Gent leent' bovendien leuke en interessante informatie, zoals de uitleencijfers, een grafiek van uitleningen volgens geslacht en leeftijd én de actuele beschikbaarheid van het boek in de bibliotheken in Gent.

'Rondsnuisteren in 'Gent Leent ' levert je tal van boekentips op voor jezelf en om anderen mee te verrassen... of het is gewoon leuk rondsurfen in de leenvoorkeuren van Gentenaars.'

Een hackatonproduct

De zoekmachine 'Gent Leent' kwam tot stand in samenwerking met Digipolis en de firma Bits of Love, die aan de slag is gegaan met anoniem aangeleverde gegevens uit 20 jaar leengegevens uit het leensysteem van de bibliotheek. Uit een eerdere hackaton was gebleken dat er heel wat te halen valt uit die berg aan gegevens.

Probeer hier de zoekmachine !!
 
Didier De Wever
0
0
0
s2smodern

Benefiet voor de bestolen Wim Claeys (deel 2) Video

Wim_Claeys-6.jpeg
 
 
Nadat Wim zijn muziekinstallatie gestolen was uit zijn auto, riep Guy Reynebeau op tot een benefiet om hem een hart onder de riem te steken.
 
Bevriende artiesten, vrienden en kennissen gingen hier allen op in.
 
Trefpunt was the place to be op zaterdag avond.... sfeer was er zeker, en Sinterklaas ook…. 
 
 
 

Foto/video Jacqueline Dumortier

0
0
0
s2smodern

Speakers Corner RENO 2.0 – 1 december 2019 - Video

Foto_2.jpg

 

 

Eerste zondag van de maand, tijd om af te zakken naar het Belfortcafé onder de stadshal voor het maandelijkse debat georganiseerd door Speakers Corner

 

Guy Reynebeau ontving er minister van Sociale Zaken, Volksgezondheid, en Asiel en Migratie Maggie De Block.

Samen met Evert Jan Witteveen, regiodirecteur/ 'regio noord' van Fedasil, gaf ze meer uitleg over de asielprocedures in België.

Aanleiding was de terugkeer van de opvangboot Reno aan de Rigakaai. Daar worden in de loop van de maand december opnieuw een 250-tal asielzoekers opgevangen.

Gents Schepen van sociale zaken Rudy Coddens  verduidelijkte samen met Evi Voet (Dienst Asiel- en Vluchtelingenbeleid Stad Gent) en Cindy Rijsselaere (projectcoördinator Reno) de visie van de stad en de praktische werking van de opvangboot.

Daarna volgde een getuigenis van Zaid Al-Shamity die enkele jaren geleden van Syrië naar België vluchtte.

Naar aanleiding van de komst van de minister was er bij aanvang een kleine protestactie van Voorpost

 

 Video Jacqueline Durmortier

 

Tekst/foto's Balder Deschildre


Voor Cultuur in Beeld/Didier De Wever

0
0
0
s2smodern

Benefiet voor bestolen Wim Claeys - Trefpunt

DSC04419.jpg

 

 

De sint kwam vroeg dit jaar voor de Gentse volkszanger Wim Claeys.

Enkele weken geleden werd voor meer dan 2500€ muziekmateriaal gestolen uit zijn wagen.

Gentenaar Guy Reynebeau besloot daarop prompt om een benefiet te organiseren voor de troubadour.

Via Facebook deed hij een oproep voor een zaal en muzikanten.

Trefpunt stelde hun  infrastructuur ter beschikking en tal van artiesten  zoals Luc De Bruycker, Wouter Deprez, Leander Vertriest & Ilona, Millennium All-Style Band, Noël Fack, Jacky Jane, Helena Maes, Lady Blaxx en DJ Krewcial kwamen hun steentje bijdragen.

Wim Claeys besteeg ook zelf het podium samen met ‘De Stemband’. Op het einde van de avond zat er ongeveer 1000€ aan vrije bijdrages in de collectebus.

 

Foto's Balder Deschildre

0
0
0
s2smodern

Uitreiking (huldiging) Gentse Handjes in de 'Minard'

Minard.jpg

 

Op woensdag 27/11 werden de Gentse handjes gehuldigd. Dit jaar waren Anton Cogge, Lieven Blancquaert en Freek Neirynck de gelukkige.

Maar voor wie zich afvraagt hoe dit allemaal in elkaar steekt ?

Wel, onze collega was erbij .... een terugblik....

 

De 3 genomineerden,  werden in de bloemetjes gezet omdat ze alle 3 op hun eigen manier Gent vertegenwoordigen in de wereld, dit alles vond plaats in onze Gensche Minard !

Muzikaal werd het geheel opgeluisterd door Wim Claeys en zijn Stemband, Het spelletje van de 3 kluiten , Marc Reynaert en Klavertje Vier
 
een impressie...
 

Foto/reportage Jacqueline Dumortier

0
0
0
s2smodern

Historische huizen Gent beloont het mooiste verhaal van Rita Verschatse

b_800_600_0_00_images_artikelfotos_november2019_DSC_0005.jpg

 


Van de storytelling wedstrijd ‘Over Gent'

 

Patrick Henry, stadsfotograaf met passie

 


Afgelopen zomer bracht de Sint-Pietersabdij de ‘Over Gent’ met het werk van gewezen stadsfotograaf, Patrick Henry.(op rust hmmm)
 
Dertien jaar Gent passeerde de revue: van het Lichtfestival tot alledaagse stadstaferelen,van bekende Gentenaars tot internationaal bekende gasten.

Bezoekers die een verhaal hadden bij een van de foto’s in de tentoonstelling, konden deelnemen aan de storytelling wedstrijd.

Het sterkste verhaal werd beloond met een mooie fotoprint.

“Ongelooflijk hoeveel reacties we hierop kregen, aldus Historische huizen ..
 
Patrick’s foto’s staan zo dicht bij de Gentenaar dat vele bezoekers in hun pen kropen en hun herinneringen en persoonlijke verhalen met ons deelden.
 
Het meest pakkende verhaal was het verhaal bij de Renoboot van mevrouw Rita Verschatse”.
 
Haar verhaal...
 
b_800_600_0_00_images_artikelfotos_november2019_Verhaal_Rita_Verschatse.jpg
De Reno is een voormalige gevangenisboot die van 2016 tot 2017 dienst deed als tijdelijk opvangcentrum voor mensen op de vlucht.

Dit project werd bekroond door Europa als model voor hoe asielzoekers kunnen worden opgevangen.
 
Vanaf december ligt de gerenoveerde Reno terug aan de Rigakaai, vlak bij de Muide.
In de asielboot kunnen 250 mensen verblijven.


Historische Huizen Gent - Sint-Pietersplein 9 - 9000 Gent

09 266 85 00 - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

historischehuizengent.be
 

een impressie..

 

Didier De Wever

0
0
0
s2smodern