Cultuur In Beeld zoekt medewerkers om mee te helpen om ons cultureel patrimonium in beeld te brengen.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team.. Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Maatschappelijk

Theodoor Rombouts in MSK Gent

b_800_600_0_00_images_artikelfotos_februari2022_IMG_0325.jpg

 

 

Nog tot half maart loop in het Gentse Museum van Schone Kunsten, en dit ter gelegenheid van de 225 ste
verjaardag van het museum, een merkwaardige en interessante tentoonstelling onder de titel “Theodoor
Rombouts, virtuoos van het Vlaamse Caravaggisse”.


Theodoor Rombouts ( 1597-1637) was een Brabantse barok en renaissance schilder van de Antwerpse school.

Kerstparade 2022 te Desteldonk

b_800_600_0_00_images_artikelfotos_december2022_Tractor.jpg

Naar jaarlijkse gewoonte hield het Kerstcomité Desteldonk op 26 december hun Kerstparade. Een dergelijke Kerstparade houdt in dat met lichtjes, toeters en bellen versierde tractoren, vrachtwagens en andere praalwagens, in een “luidruchtige” optocht hun eigen en aanpalende gemeenten doorkruisen, dit op een vooraf gepland traject. Dat men vorige editie van 2019 over een record opkomst kon spreken met 260 deelnemers was toen al mooi. Voor deze zevende editie en na twee jaar uitstel door corona werden alle registers door de organisatie opengegooid en zo kon men gisteren met trots melden dat er opnieuw een record verbroken werd. Namelijk 325 deelnemers kwamen opdagen zodat er inderhaast nog enkele parkeerweides moesten geopend worden. Een groot verschil met de eerste  parade toen er slechts 15 deelnemers waren. Je zult ze maar te eten en te drinken geven al dat voetvolk.

Op de plaats van vertrek (terreinen van Geert Vervaet) kon men steevast al in de sfeer komen in de met een glaasje glühwein, een kopje warme soep of gewoon een pintje wachtende op de grote start.

Werkelijk honderden mensen trotseerden de kou (gelukkig geen regen zoals vorige keer) langs het parcours. Het werd een ware volkstoeloop. Bewoners langs het hele traject, openden hun garage of kampeerden op de oprit met een houtvuurtje en zaten gezellig in een inderhaast bijgesleepte zetel. Het maakt een mens blij zo’n “sfeerstraten” in uw gemeente te zien al is het maar eens per jaar.

b_800_600_0_00_images_artikelfotos_december2022_Buurtbewoners.jpg

b_800_600_0_00_images_artikelfotos_december2022_Terrein_Stevens.jpg

De aankomst werd gepland op de terreinen van de familie Stevens in Desteldonk dorp alwaar tevens de nodige accommodatie zoals grote verwarmde tent, frietkot en broodjeszaak voorzien werd. De kerstman was ook paraat en deelde kadootjes uit voor onze allerkleinsten.

Een groot woord van dank gaat uit naar het kerstcomité Desteldonk dat met al zijn vrijwilligers het hele gebeuren in goede banen leidde.

Klik op de links hieronder voor alle foto's

Kerstparade Desteldonk 2022 (deel 1)

Kerstparade Desteldonk 2022 (deel 2)

Kerstparade Desteldonk 2022 (deel 3)

 

Foto’s en artikel: De Clercq Marc

 

Levenskunst - Huis van Alijn

IMG_0284.jpg

 

 

Levenskunst


Eén op de drie Gentenaars heeft het soms mentaal moeilijk en is iets wat bijna dagelijks ervaren wordt door de Gentse Wijkgezondheidscentra.

Mentaal welbevinden en het versterken van de veerkracht van wijkbewoners is daarom één van hun prioriteiten. Van daaruit en juist daarom werd het pilootproject “Levenskunst” op poten gezet door de wijkgezondheidscentra De Sleep, ’t Vlot en Rabot in samenwerking met Het Huis Van Alijn.

Zes weken lang gaat men met 65-plussers in het museum op zoek naar kleine “gelukjes” in de vorm van sociale contacten via erfgoed en cultuur.

De deelnemerrs gaan echt aan de slag met het erfgoed en hiervoor maken ze gebruik van de museum collectiebibliotheek en een verzameling objecten die mogen aangeraakt en gebruikt worden.

 

IMG_0283.jpg

Die collectie over en uit het dagelijkse leven gegrepen is dus herkenbaar voor de deelnemers en stimuleert het vertellen van verhalen en legt allerlei contacten.

Het project Levenskunst is een onderdeel van het project “ErfGoedVoelen”.
Op foto’s team, schepenen en logo project Gent


Foto’s en tekst
Jean Buyle

Kapittel Gentse Wijnmetersgilde

b_800_600_0_00_images_artikelfotos_november2022_DSC_0321.jpg

 

 


In de statige en eeuwenoude Sint Pietersabdij kreeg het 65ste Sint Martinus Kapittel van de Gentse Wijnmeters Gilde vorig week haar beloop.

Deze plechtigheid is in Gent stilaan een traditie geworden en elk jaar worden dan ook een paar nieuwe “wijnmeters” aangesteld.

Dit jaar met name burgemeester Mathias De Clercq, gouverneur Carina Van Cauter en “president” Gentsche Sosseteit Eddy Levis.

 

b_800_600_0_00_images_artikelfotos_november2022_DSC_0318.jpg  b_800_600_0_00_images_artikelfotos_november2022_DSC_0320.jpg

 


Tekst en foto’s
Jean Buyle

Eindejaarsverlichting: draakjes verhuizen naar water aan De Krook

452073-Eindejaarsverlichting_draakjes-575ce0-original-1669118175.jpg

 

 

De eindejaarsverlichting gaat in Gent aan op vrijdag 25 november 2022. De lichtgevende draakjes verhuizen dit jaar naar het water aan De Krook. Het grote '3D Gent-bord' blijft op de Korenlei. Alle lichtjes zullen dagelijks branden tussen 16 uur en middernacht.

 
 

De eindejaarsverlichting wordt aangestoken op vrijdag 25 november. Na passages aan de Gras- en Korenlei en Wondelgem komen de twee lichtgevende draakjes dit keer op het water aan bibliotheek De Krook.

Het grote '3D Gent-bord' blijft op de Korenlei. In de deelgemeenten en de kanaaldorpen zijn de klassieke natuurbomen vervangen door 3D-bomen die veel meer licht en gezelligheid brengen.

Verdeeld over Gent en de deelgemeenten worden verder 95 bomen verlicht met ballen of slingers. Ook worden 50 palen en 3 kiosken verlicht en hangen er zo'n 220 overspanningen boven de winkelstraten.

 
We gaan voor een gezellige winter en daar hoort ook sfeervolle eindejaarsverlichting bij.
We kiezen al jaren voor ledverlichting, maar omwille van de energiecrisis zijn we dit jaar extra zuinig.
We laten de lichtjes enkel branden tussen 16 uur en middernacht. Zo gaat het aantal branduren van 17 uur per dag naar 8 uur per dag.
Sofie Bracke, schepen van Economie
Didier DE WEVER

Aankomst Sinterklaas in Houtdok Gent

b_800_600_0_00_images_artikelfotos_november2022_Piet.jpg

 

 

Vele blije kinderen in een stralend weer, een betere opwachting kon de Sint niet wensen.

De kinderen hadden ook tal van tekeningen en andere kadootjes mee. Wie er ontbrak 'slecht Weer vandaag' de Sint vond het beter die thuis te laten, omwille van het zeer mooie weer. 

 

Video/Christian Vereecke