Gentse Feesten 2019: Nieuwsgolf vrijdag 26 juli 2019

325210-grote_foto-a2ba7d-original-1564129834.jpg

 

 Cijfers en weetjes donderdag 25 juli 2019

 

 • Op de zevende dag van de Gentse Feesten bezochten 80.000 mensen de Gentse Feesten. Ter vergelijking: op dezelfde dag in 2018 telde Gent 125.000 bezoekers. Na zeven dagen Gentse Feesten staat de teller zo op 660.000 bezoekers.
 • De Lijn vervoerde op de zevende dag van de Gentse Feesten 19.469 reizigers met het extra aanbod (pendel-tramlijn 1 en Feestenbussen) dat werd ingelegd. Dat is 43% of 14.945 reizigers minder dan dezelfde dag vorig jaar. De pendeltram die de klok rond rijdt tussen Flanders Expo, Gent Sint-Pietersstation en de Korenmarkt, vervoerde 17.850 reizigers. Dat is 45 % of 14.480 reizigers minder dan vorig jaar op dag 7. 1.619 reizigers maakten gebruik van de 12 Feestenbussen die de feestvierders 's nachts naar huis brengen in alle richtingen vanuit Gent. Dat zijn er 465 minder (2084) vergeleken met vorig jaar. Alles verliep rustig, er werden geen grote problemen gemeld. Het warme weer heeft ongetwijfeld een impact op de reizigerscijfers.
 • Het Rode Kruis en het Vlaamse Kruis verzorgden op donderdag 175 bezoekers, 8 personen moesten voor verzorging naar het ziekenhuis. 8 mensen werden onwel door de hitte, een 30-tal personen werden verzorgd voor een insectenbeet. Opvallend was ook dat verschillende bezoekers zich bezeerden door in de Gentse binnenwateren te springen. De Gentse politie benadrukt dat dit absoluut verboden is. Bovendien kan je ziek worden als je het water inslikt, of je verwonden door dingen die op de bodem liggen.
 • Politioneel: 37 feestvierders kregen een GAS-boete voor wildplassen, van wie 29 in de feestzone en 8 buiten de feestzone. Er werden 38 verkeersinbreuken vastgesteld en 8 voertuigen getakeld. 44 verloren voorwerpen vonden hun weg naar de politie. Er werden 8 bestuurlijke aanhoudingen verricht, waarvan 5 voor openbare dronkenschap en 2 voor het verstoren van de openbare orde. Daarnaast werden er ook 3 gerechtelijke aanhoudingen verricht.
 • Gentinfo beantwoordde op donderdag 25 juli 272 vragen van burgers, waarvan er 80 over de Gentse Feesten gingen.
 • In de kijker - vrijdag 26 juli 2019

  • 46ste Rondgang van de gilde van de Stroppendragers en Keizer Karel. De stoet vertrekt om 20.30 uur aan het Gravensteen.
  • There will be no next time, toch niet als je op Boomtown de legendarische punkband The Kids aan het werk wil zien (21.50 uur).
  • Op Ons Luisterplein komt er een kruisbestuiving tussen het West-Vlaams van Wannes Cappele en het Zeeuws-Vlaams van broeder Dieleman (23.15 uur).
  • De coverband Rolling The Stones doet het Sint-Veerleplein daveren (22 uur).
  • Het Nederlands hiphopcollectief Broederliefde komt naar Polé Polé (21 uur) terwijl de Korenmarkt Prozak, een De Kreuners tribute band, wist te strikken (18 uur).
  • Op het Walter De Buckplein zoeken ze muzikaalgewijs exotische oorden op met onder andere Mehdi Nassouli. Hij mengt Gnawa-ritmes en Global sound tot fijne fusion (20.30 uur).
  • Hoeveel hits zou Dirk Stoops er tijdens zijn set doordraaien? Wij zijn de tel kwijt maar je hoort alleszins de beste hits uit de jaren 70, 80, 90 en 2000 netjes aan elkaar gemixt op Sint-Baafs (22.45 uur)
  • Als jouw dansschoenen daarna nog niet versleten zijn, kan je nog naar de Vlasmarkt trekken waar Red D plaatjes komt draaien. (2 uur)
  • Omwille van de hitte overdag blijft Batastunt vanavond uitzonderlijk open tot 1 uur in plaats van tot middernacht.

  Locatie in de kijker: 'Wim for Life' in de Oogappel

  De Gentse troubadour en bezige bij Wim Claeys staat maar liefst 49 keer in ons programma. Hij was de man die in 2009 met de Gentse zangstonde op het Walter De Buckplein startte. Dit jaar heeft Wim voor het eerst zijn eigen locatie. Hij trekt met Wim for Life naar de school De Oogappel aan de Bisdomkaai. Daar geeft hij, in de sfeer van de vroegere Gentse Feesten, talent van eigen bodem een podium.

   

  Wim for Life start elke dag met een beestig meespeelfeest waarna De Stembanden, zijn eigen kinderen- en jongerenkoor, een Gentse zangstonde brengt (18 uur). Om 19 uur is het dan de beurt aan de lokale talenten. Afsluiten doet Wim Claeys elke avond met een voorstelling of de 'nacht van de vuile liedjes'.

   

  Vandaag herneemt hij de voorstelling Zwartzak. Hij vertelt, speelt en zingt met Zwartzak een ‘coming of age’ waarin hij door zijn eigen verleden graaft. Als zoon van een SS'er en als kind gekneed door het militante Vlaams-nationalisme, blikt hij met weerzin, loutering en mildheid terug op zijn jeugd. De voorstelling Zwartzak was al eerder te zien en kreeg lovende kritieken.

   

  Didier De Wever

   

0
0
0
s2smodern