Gentse Feesten

Gentse Feesten 2020: digitaal en creatief alternatief

GF.jpg

 

Tijdens de periode van de Gentse Feesten 2020 (17-26 juli 2020) bieden zowat alle grote organisatoren livestreams en/of video's aan op www.gentsefeesten.be. Die blijven de hele zomer online. Er vinden ook enkele activiteiten plaats voor een beperkt publiek. Elf organisaties kregen steun via de nieuwe subsidies voor kleinschalige, creatieve activiteiten.

 

Alle grote pleinorganisatoren op Polé Polé na hebben beslist om tijdens de periode van de Gentse Feesten, van vrijdag 17 tot en met zondag 26 juli 2020, alternatieve en digitale activiteiten te voorzien op de website www.gentsefeesten.be.

Sommige organisatoren, zoals Miramiro en Boomtown, zullen vooraf opgenomen video’s verspreiden via de website, andere organisatoren kiezen voor een livestream.

Bezoekers van de website kunnen alle activiteiten vlot selecteren met onder andere een 'nu live'-knop.

b_800_600_0_00_images_artikelfotos_juli2020_DSC_0592.jpg

 

De video’s en sommige livestreams blijven ook na 26 juli de hele zomer online zodat bezoekers van de website ook achteraf nog kunnen genieten.

'Helemaal géén Gentse Feesten, dat zou al te gek zijn. We hebben daarom gedaan wat de Gentenaars doen, in zo'n geval: we hebben onze plan getrokken om een passend alternatief te voorzien, mét respect voor alle veiligheidsmaatregelen. De Stad biedt extra centen en het online platform, en de creatievelingen zetten hun beste beentje voor om ons publiek te bekoren.' aldus Annelies Storms

 

Pleinorganisatoren aan zet

 • Trefpunt zet verschillende lokale artiesten aan het werk en zorgt voor kruisbestuiving tussen verschillende (kunst)disciplines. Elke avond zendt Trefpunt via een livestream ook een concert uit.
 • Vzw Onder de Draak organiseert tijdens de Gentse Feesten een artistieke zomer in De Abt, waarbij onder andere Koen Crucke, Free Souffriau en comedian Han Solo optreden. De optredens worden opgenomen en zijn ook online te zien. Wie er fysiek bij wil zijn, moet op voorhand reserveren.
 • Boomtown stelt verschillende concertopnames online beschikbaar voor de bezoeker van de Gentse Feestenwebsite.
 • Cirq voorziet met 'Chataclan' een eigen livestreamingplatform, ook te vinden op www.gentsefeesten.be, waar iedere creatieve ziel zijn ei zal kwijt kunnen. De ambitie is niet gering: Cirq is van plan 'om de culturele sector te redden...'
 • Uitbureau, organisator van Place Musette en Ons Luisterplein, voorziet kleinschalige concerten in de tuin van Hotel D’Haene Steenhuyse. Alle concerten worden gestreamd. Wie er fysiek wil bij zijn, moet vooraf een plaats reserveren.
 • Het Luisterplein kiest voor een mix van jonge wolven zoals het Youth Jazz Orchestra en gevestigde waarden zoals Patrick Riguelle en Bruno Deneckere. Place Musette nodigt Derek en zijn vrienden uit voor vijf avonden Franse chanson en musette.
 • Dekenij Korenmarkt voorziet kinderanimatie en workshops die beperkt toegankelijk zijn en maakt een Korenmarkt-videomagazine over verschillende artiesten en activiteiten. ’s Avonds zorgen dj’s voor een huiselijk feestgevoel via livestreaming.
 • Vzw Happy Days verplaatst de sfeer en gezelligheid van de Groentenmarkt naar het scherm en zal verschillende concerten livestreamen.
 • Mardi Gras, dat normaal gezien voor zwoele temperaturen zorgt onder de stadshal, verplaatst zijn activiteiten naar de tuinen van De Bijloke voor een zittend publiek op vrijdag 17 en zaterdag 18 juli. Wie er bij wil zijn, moet een plek reserveren.
 • De Gentse regioclub, organisator van het Veerleplein, zal elke dag twee optredens uitzenden en brengt ook livemuziek in woonzorgcentrum Tempelhof en Zuiderlicht voor de bewoners.
 • Miramiro brengt ook in deze tijden online en offline verwondering. Verschillende circusartiesten hebben een unieke videovoorstelling gemaakt die ze zullen uitzenden op de Gentse Feestenwebsite. Miramiro organiseert ook enkele voorstellingen in het Kuipke en De Expeditie in Dok Noord, uiteraard enkel toegankelijk na reservatie.
 • Circusplaneet organiseert kleine, artistieke interventies in de wijken Malem en Brugsepoort. De projecten worden gefilmd en achteraf ook beschikbaar gesteld op de website van de Gentse Feesten.
 • Het International Puppet Buskers Festival zal elke dag van de periode van de Gentse Feesten een voorstelling online plaatsen.
 • Tot slot zorgt vzw Vlasmarkt voor het nodige online vertier door verschillende dj-sets te streamen.

 

Ook activiteiten met beperkte fysieke aanwezigheid

Er vinden ook enkele activiteiten plaats waar een beperkt publiek kan aanwezig zijn, zoals kindertheater en stand-upcomedy in Tinnenpot, stadswandelingen met gids, klassieke concerten in de tuin van Hotel d'Hane Steenhuyse of de acrobatiekunsten van Collectif Malunés in het Kuipke.

 

Miramiro zorgt ook voor een primeur met de videowandeling 'divers: samen' rondom de Oude Dokken. De bezoekers kunnen QR-codes scannen en zo videobeelden zien van de voorstelling 'Alleen' van Joren de Cooman.

 

Uiteraard houdt elke organisator rekening met alle noodzakelijke coronamaatregelen. Het overzicht van al die activiteiten is ook te vinden op www.gentsefeesten.be.

 

Gentse Feestenmagazine op AVS

 

Tijdens de Gentse Feesten maakt AVS een alternatief Gentse Feestenmagazine waarbij de regionale tv-zender elke dag een andere pleinorganisatie in de kijker plaatst. Er komt ook telkens een artiest langs om een optreden te geven in de studio. Uitzendingen van 18 tot en met 28 juli telkens vanaf 18.15 uur.

Nieuwe subsidie voor 53 culturele organisaties

53 culturele organisaties, waaronder 16 nieuwe projectvoorstellen, kregen centen uit het nieuwe subsidiebudget om hun projectvoorstel voor de Gentse Feesten uit te werken. Elf projecten worden tijdens de Gentse Feesten uitgevoerd, waaronder een dystopische monoloog van compagnie Kollifokers over de klimaatopwarming, een dansvoorstelling door Roots Compagnie, klassieke concerten in de paleistuin georganiseerd door Uitbureau, en vijf panelgesprekken georganiseerd door het Vermeylenfonds.

Op het programma onder meer Hannah Arendt, Kuifje en de dekolonisatie, en de boekvoorstelling 'Laten we beginnen' van Dominique Willaert. Alle panelgesprekken worden live gestreamd.

 

De pleinorganisatoren (inclusief Miramiro, Circusplaneet en Puppetbuskersfestival) kregen sowieso 50 procent van hun subsidiebedrag uit hun tweejarig convenant (2019-2020) om het 'Feesten-loze jaar' 2020 te overbruggen. Daarbovenop konden ze tot 30 procent extra krijgen om een creatief alternatief aan te bieden. In totaal kregen de organisatoren 713.202 euro. Ook op die manier ondersteunt de Stad Gent de culturele sector, die door de coronacrisis zwaar getroffen werd.

Campagnebeeld

Normaal worden de Gentse Feesten gepromoot met een grote mediacampagne. Dit jaar werd er geen grote campagne uitgerold vanwege de coronamaatregelen. Er is wel een aangepast Gentse Feesten-campagnebeeld (zie boven). Dat werd gemaakt door communicatiebureau Soon uit Wetteren.

 

Didier De Wever

0
0
0
s2smodern

Laatste dag van de Gentse feesten "Bal 1900"!

Bal_1900.jpg

Het Koninklijk Verbond der Gebuurtedekenijen en Stad Gent organiseerden tijdens de Gentse feesten het traditionele bal 1900.
Fijn uitgedoste dames en heren trokken naar de Kouter om de festiviteiten van weleer te herdenken.
Daar waar de rijke bourgeoisie en het gewone volk tezamen uitzonderlijk feesten en drinken.

Onder leiding van het Orkest "Freddy Couché Band" en presentator "Fred Geirnaert" werd het een onvergetelijke avond.
Cameraman Luc was ter plaatse en kon de festiviteit vast leggen.

Camera/Edit Luc Van Vreckem

0
0
0
s2smodern

Gentse Feesten 2019: Nieuwsgolf maandag 29 juli 2019 met eindevaluatie

325291-grote_foto-665597-large-1564390269.jpg

 

Cijfers en weetjes zondag 28 juli 2019

 • Op de tiende en laatste dag bezochten 95.000 mensen de Gentse Feesten. Ter vergelijking: op dezelfde dag in 2018 telde Gent 120.000 bezoekers.
 • De Lijn vervoerde op de tiende dag van de Gentse Feesten 23.974 reizigers met het extra aanbod. Dat is 26% of 6.187 reizigers minder dan dezelfde dag vorig jaar. De pendeltram die de klok rond rijdt tussen Flanders Expo, Gent Sint-Pietersstation en de Korenmarkt, vervoerde 22.430 reizigers. Dat is 22% of 6.310 reizigers minder dan vorig jaar op dag 10. 1.544 reizigers maakten gebruik van de 12 Feestenbussen die de feestvierders 's nachts naar huis brengen in alle richtingen vanuit Gent. Dat zijn er 123 meer (9 %) vergeleken met vorig jaar.
 • Het Rode Kruis en het Vlaamse Kruis verzorgden op zondag 146 bezoekers, 10 personen moesten voor verzorging naar het ziekenhuis.
 • Politioneel: 15 feestvierders kregen zondag een GAS-boete voor wildplassen, van wie 9 in de feestzone en 6 buiten de feestzone. Er werden 78 verkeersinbreuken vastgesteld en 4 voertuigen getakeld. 49 verloren voorwerpen vonden hun weg naar de politie. Er werden 24 bestuurlijke aanhoudingen verricht, waarvan 6 voor openbare dronkenschap en 11 voor het verstoren van de openbare orde. Daarnaast werden er ook 6 gerechtelijke aanhoudingen verricht.
 • Gentinfo beantwoordde op zondag 28 juli 67 vragen van burgers, waarvan er 22 over de Gentse Feesten gingen.

Eindevaluatie na 10 dagen Gentse Feesten

 • De 176e editie van de Gentse Feesten ontving in totaal 970.000 bezoekers. In 2018 mochten de Gentse Feesten 1.290.000 feestvierders verwelkomen.
 • In 2019 vervoerde De Lijn met de pendeltram en de Feestenbussen 262.853 reizigers. Dat zijn er 72.835 minder dan 2018, waar de vervoersmaatschappij 335.688 reizigers op dit aanbod vervoerde. 242.670 reizigers maakten gebruik van de pendeltram tussen Flanders Expo en Korenmarkt. 20.183 reizigers maakten gebruik van de Feestenbussen die vertrekken van Gent Zuid. Dit jaar werd, op 2014 na, de laagste bezetting genoteerd over de laatste 6 jaar.
 • Het Rode Kruis en Vlaamse Kruis verzorgden tijdens de Gentse Feesten in totaal 1.572 feestvierders. Daarvan moesten exact 100 personen afgevoerd worden naar het ziekenhuis. 1.143 personen kwamen voor verzorging naar de hulppost aan het Belfort, 298 mensen boden zich aan bij de hulppost Sint-Jacobs en 131 bezoekers bezeerden zich op de Kindernamiddagen in het Zuidpark. Ter vergelijking: op de Gentse Feesten van 2018 vroegen 1.546 mensen om verzorging.
 • Politioneel: In totaal kregen 613 feestvierders een GAS-boete voor wildplassen. Er werden 796 verkeersinbreuken vastgesteld en 138 voertuigen getakeld. 482 verloren voorwerpen vonden hun weg naar de politie. Er werden in totaal 158 personen opgepakt door de politie, onder meer voor het verstoren van de openbare orde of voor openbare dronkenschap.
 • Brandweer: 36 interventies in de Feestenzone (t.o.v. 29 in 2018). Daarvan waren er 13 brandgerelateerde interventies (5 brandalarmen, 8 rookontwikkelingen-, maar alle bleken loos alarm te zijn. De brandweer voerde ook 23 technische interventies uit (kleine interventies waaronder 5 voor wateroverlast tijdens de regendag, géén enkele wespennest in de feestzone, geen enkele hinderlijke fiets weggeknipt).
 • Cijfers scheepvaartpolitie: Aantal grondig gecontroleerde vaartuigen: 92 (stijging met 45%), aantal processen-verbaal (incl GAS-boetes): 10 (stijging met 25%), aantal positieve alcoholtesten in de pleziervaart: 3 positieve testen (tov 0 2018). Met betrekking tot de veiligheidsuitrusting (reddingsvesten, brandblusser, ...) is het opmerkelijk dat ten opzicht van de voorbije jaren ongeveer de helft van de waterweggebruikers niet in orde is. Waar de voorbije jaren veel meer met processen-verbaal van waarschuwing is gewerkt, zijn dit jaar effectieve processen-verbaal uitgeschreven.
 • IVAGO haalde tijdens deze editie opnieuw minder afval op. Het verbod op wegwerpbekers wierp ook dit jaar zijn vruchten af. De afvalintercommunale haalde in totaal 312.675 kilo afval op. (172.415 kilo restafval, 52.160 kilo veegvuil, 14.880 kilo papier en karton, 57.820 kilo glas en 4.300 kilo PMD) Ter vergelijking: in 2018 werd in totaal 336.735 kilo afval opgehaald (193.880 kilo restafval, 54.080 kilo veegvuil, 19.935 kilo papier en karton, 63.820 kilo glas en 3.020 kilo PMD). Het gaat nog om voorlopige cijfers, aangezien IVAGO nog bezig is met de eindopkuis.
 • Mobiliteit: Het is duidelijk dat de fiets opnieuw hét vervoersmiddel was van de Gentse Feesten. De bewaakte fietsenparkings werden zeer intensief gebruikt en stonden op piekuren volledig vol. Ook de andere fietsenparkings kenden een zeer hoge bezetting. De capaciteit van de fietsenstallingen is nog met 400 plaatsen uitbreid tegenover 2018, wat het aantal voor 2019 op 5.117 extra brengt. Voor volgend jaar zullen er nog meer extra fietsplaatsen worden voorzien. De 1.740 extra parkeerplaatsen voor bewoners zijn net zoals vorig jaar positief onthaald bij de bewoners. Er werden 2.650 retributies uitgeschreven op voorbehouden bewonersplaatsen, in 2018 waren dat er 2.926. Dit jaar werden er 65 extra parkeerplaatsen voor personen met een handicap voorzien vlak aan de rand van de feestenzone. Volgend jaar zullen er nog meer plaatsen worden voorzien. De park-and-rides werkten bijzonder goed tijdens de Gentse Feesten. De parkeergarages waren regelmatig volzet op piekmomenten. In totaal werd er maar liefst 40.810 keer gebruikgemaakt van de verschillende gratis shuttles. De shuttle van en naar de P+R Weba/Decathlon vervoerde 29.085 personen. De shuttle van en naar de P+R Watersportbaan reed voor het eerst tijdens de Gentse Feesten en vervoerde meteen 11.725 personen. Op vlak van circulatie stelden we geen problemen vast. Het is duidelijk dat de circulatiewijzigingen ook werken tijdens grootschalige evenementen en de mensen niet afschrikken om naar Gent te komen.
 • Dienst Milieutoezicht: Er werden 10 processen-verbaal opgesteld voor geluidsinbreuken, en één proces-verbaal voor normoverschrijding. Er zijn niet veel klachten over de podia dit jaar (5). 2 klachten gingen over het overschrijden van de einduren, wat bij 1 van de 2 niet gegrond was. Er liepen dit jaar wel veel klachten binnen over cafés, pop-ups en vergunde tijdelijke evenementen: in totaal 19. Daarvan waren er 10 over zaken die binnen de Gentse Feestenzone doorgingen, en 9 aan de rand.
 • FAVV: Via het FAVV-meldpunt voor de consumenten en de diensten van de Stad Gent kwamen 6 klachten binnen over afval/ ongedierte/ slechte hygiëne bij vaste zaken in de feestenzone. Bij controle bleken de klachten niet gegrond, bij 2 zaken waren de temperaturen wel niet conform. In totaal werden 82 zaken gecontroleerd: 61 ambulante kramen, 21 pop-ups en andere vaste inrichtingen. Hiervan kregen er 41 een ongunstig rapport. De overtredingen hebben vooral te maken met de temperatuur van de koude keten die niet in orde was (te verwachten bij deze hittegolf) en het ontbreken van de allergenen informatie voor de consument (een verplichting die nog onvoldoende gekend is).
 • De Kindernamiddagen in het Zuidpark waren met 9.169 kleine feestvierders tussen 0 en 12 jaar opnieuw een succes. Vorig jaar kwamen nog 12.864 kinderen naar Gentopia. De apero- en theeconcerten lokten exact 6.000 geïnteresseerden naar de tuin van Sint-Bavo. Bijkomend was de 29ste editie van de opera op 20 en 21 juli volledig volzet voor de voorstellingen onder leiding van Erika Pauwels.
 • 29.000 mensen genoten van het jaarlijkse vuurwerk aan Portus Ganda. In 2018 keken 26.500 mensen naar het vuurwerk.
 • Gentinfo beantwoordde tijdens de Gentse Feesten 2.581 vragen, meldingen, suggesties en klachten van burgers (waarvan 878 over de Gentse Feesten zelf). Dat is iets minder dan in 2018 (2.673 vragen, waarvan 1.191 over de Gentse Feesten)
 • De website van de Gentse Feesten werd zoals elk jaar erg vaak bezocht. In totaal namen 298.547 surfers een kijkje op een van de webpagina's. Dat is een lichte daling (-2.96%) in vergelijking met 2018. In totaal werden 2.507.299 pagina's geconsulteerd. (-4.56%). Topmoment dit jaar was het weekend van 21 juli. De tendens van mobiel blijft overigens nog steeds toenemen: 67.5% van het verkeer was mobiel, 7.6% tablet, de rest van het internetverkeer verliep via desktop. De populairste webpagina's waren de homepagina, de verschillende dagprogramma's en de pagina's 'bereikbaarheid' en 'praktisch'.
 • 3.990 personen brachten tijdens de Feesten een bezoekje aan het Gentse stadhuis. De eerste en laatste zondag zijn traditioneel topdagen. De andere dagen was de opkomst veel minder, maar het was dan ook zeer warm. In 2018 kwamen 5.202 personen naar het stadhuis, veel bezoekers kwamen toen naar de mooie bloemstukken van de Gentse Floraliën.

b_800_600_0_00_images_artikelfotos_juli2019_Bezoekcijfers_GF.jpg

 

Didier De Wever

 

0
0
0
s2smodern

Gentse Feesten 2019: Nieuwsgolf zondag 28 juli 2019

325274-grote_foto-ffccee-large-1564304030.jpg

 

 Cijfers en weetjes zaterdag 27 juli 2019

 • Op de negende dag bezochten 95.000 mensen de Gentse Feesten. Ter vergelijking: op dezelfde dag in 2018 telde Gent 200.000 bezoekers, maar toen viel de tweede zaterdag wel samen met de nationale feestdag. Na negen dagen Gentse Feesten staat de teller zo op 875.000 bezoekers. In 2018 stond het totaal na negen dagen op 1.170.000 bezoekers.
 • De Lijn vervoerde op de negende dag van de Gentse Feesten 25.970 reizigers met het extra aanbod. Dat is meer dan de helft minder dan de negende dag in 2018. De Lijn kende toen op de nationale feestdag met 53.300 reizigers een historische topdag. De pendeltram die de klok rond rijdt tussen Flanders Expo, Gent Sint-Pietersstation en de Korenmarkt, vervoerde 24.400 reizigers. 1.570 reizigers maakten gebruik van de 12 Feestenbussen die de feestvierders 's nachts naar huis brengen in alle richtingen vanuit Gent.
 • Het Rode Kruis en het Vlaamse Kruis verzorgden 107 bezoekers, 9 personen moesten voor verzorging naar het ziekenhuis.
 • Politioneel: 65 feestvierders kregen een GAS-boete voor wildplassen, van wie 27 in de feestzone en 38 buiten de feestzone. Er werden 42 verkeersinbreuken vastgesteld en 10 voertuigen getakeld. 47 verloren voorwerpen vonden hun weg naar de politie. Er werden 20 bestuurlijke aanhoudingen verricht, waarvan 8 voor openbare dronkenschap en 8 voor het verstoren van de openbare orde. Daarnaast werden er ook 3 gerechtelijke aanhoudingen verricht.
 • Gentinfo beantwoordde op zaterdag 27 juli 138 vragen van burgers, waarvan er 3 over de Gentse Feesten gingen.
 • Er waren geen noemenswaardige problemen door het aangekondigde onweer. De Kindernamiddagen op Gentopia (Zuidpark) werden op zaterdag wel vroegtijdig gesloten door de aanhoudende regenval. Ook de rederijen hielden er vroeger mee op.

Winnaars Straatanimatie

De Stad Gent wil door het uitreiken van twee financiële prijzen de uitstraling van de Gentse Feesten binnen het nationale en internationale milieu van straatartiesten versterken. De ene prijs richt zich op muzikanten, de andere prijs richt zich op alle andere straatartiesten.

 

Strafste straatartiest

 • 1ste prijs, 2.500 euro: Shana Van Cauwenberghe - Interactieve straattheateract met de ‘Typotheek’ - BELGIË
 • 2de prijs, 1.000 euro: Michiel Gavel - dansact door Allegro Dance Company - BELGIË

 

Strafste straatmuzikant

 • 1ste prijs, 2.500 euro: Michiel Hinneh (PE Live) – Gospel, Afrikaanse dans, percussie - BELGIË
 • 2de prijs, 1.000 euro: Ondrej Pilar – percussie op emmers, potten en pannen- TSJECHIË
 • 3de prijs, 500 euro: Tamsen Devaere – pop, kleinkunst en jazz- BELGIË

 

Didier De Wever

0
0
0
s2smodern

Gentse Feesten 2019: Nieuwsgolf zaterdag 27 juli 2019

325267-grote_foto-b65879-large-1564217527.jpg

 

Cijfers en weetjes vrijdag 26 juli 2019

 • Op de achtste dag bezochten 120.000 mensen de Gentse Feesten. Ter vergelijking: op dezelfde dag in 2018 telde Gent 170.000 bezoekers, maar dat was toen wel de vooravond van de nationale feestdag (vrijdag 20 juli 2018), voor veel mensen een verlofdag. Na acht dagen Gentse Feesten staat de teller zo op 780.000 bezoekers. In 2018 stond het totaal na acht dagen op 970.000 feestvierders.
 • De Lijn vervoerde op de achtste dag van de Gentse Feesten 32.219 reizigers met het extra aanbod. De pendeltram die de klok rond rijdt tussen Flanders Expo, Gent Sint-Pietersstation en de Korenmarkt, vervoerde 28.950 reizigers. Dat is bijna 20% minder dan op dezelfde dag vorig jaar (toen 35.990 reizigers op dag 8). 3.269 reizigers maakten gebruik van de 12 Feestenbussen die de feestvierders 's nachts naar huis brengen in alle richtingen vanuit Gent. Dat zijn er 272 meer vergeleken met vorig jaar.
 • Het Rode Kruis en het Vlaamse Kruis verzorgden 178 bezoekers, 8 personen moesten voor verzorging naar het ziekenhuis. 2 personen werden onwel door de hitte.
 • Politioneel: 122 feestvierders kregen een GAS-boete voor wildplassen, van wie 88 in de feestzone en 34 buiten de feestzone. Er werden 120 verkeersinbreuken vastgesteld en 9 voertuigen getakeld. 58 verloren voorwerpen vonden hun weg naar de politie. Er werden 16 bestuurlijke aanhoudingen verricht, waarvan 3 voor openbare dronkenschap en 4 voor het verstoren van de openbare orde. Daarnaast werden er ook 7 gerechtelijke aanhoudingen verricht.
 • Op verschillende plaatsen werden fout geparkeerde fietsen aangetroffen, onder meer aan een nadarhekken voor de hulpdiensten en op een gehandicaptenplaats. De organisatie vraagt om de fietsenstallingen en bewaakte fietsparkings te gebruiken.
 • Gentinfo beantwoordde op vrijdag 26 juli 294 vragen van burgers, waarvan er 96 over de Gentse Feesten gingen.
 • Vanaf 14 uur geldt voor het hele land code oranje voor onweer. Het KMI verwacht onweersbuien die lokaal hevig kunnen zijn, met gevaar voor veel neerslag op korte tijd, hagel en in iets mindere mate felle windstoten. Plaatselijk kan er meer dan 50 l/m² vallen. De hulpdiensten en pleinorganisatoren zullen de situatie voortdurend opvolgen en zo nodig maatregelen treffen. Voor materiële schade of wateroverlast is het noodnummer 1722 actief of kan je terecht op het e-loket van de Gentse brandweer (het nummer 112 is enkel bedoeld voor meldingen van levensbedreigende situaties).
 • Aangezien de grootste hitte voorbij is, zullen de gratis waterbars van Farys vandaag weggehaald worden. De organisatie van de Gentse Feesten bedankt Farys voor de geleverde inspanningen.

In de kijker - zaterdag 27 juli 2019

 • Udo komt naar de tent in Sint-Bavo voor een aperitief- en theeconcert (11 en 16 uur).
 • Wie goesting heeft in driestemmige country, populaire meezingers en Franse chansons kan naar Mpeg op het Veerleplein gaan kijken (18.30 uur).
 • Op de Korenmarkt neemt Nocta je mee naar de tijd van zwaarden, draken, mythes en legenden met opzwepende ritmes en beukende drums (20 uur).
 • Orkesta Mendoza zet de avond stevig in op Polé Polé (21 uur) en Hard to handle brengt een vernieuwd coverconcept mee naar de Groentenmarkt (21.20 uur).
 • Sint-Baafs brengt een eerbetoon aan Amy Winehouse en programmeert de Amy Winehouse tribute band (21 uur).
 • Op het Walter De Buckplein komt de Middelburgse indierockband PEER langs. Ze stonden al op menig festival en komen nu Gent platspelen (21.40 uur).
 • Rasechte Gentenaar en topmuzikant Dirk Blanchart heeft net een nieuw album uit. Hij komt je inpakken met zijn talenten op Ons Luisterplein (23.15 uur).
 • Warhola mag Boomtown officieel afsluiten. Dat belooft alvast een leuk feestje te worden (23.30 uur).
 

Locatie in de kijker: Gentopia

De Stad  Gent investeert al meer dan 20 jaar in activiteiten voor kinderen tijdens de Gentse Feesten. Eerst gebeurde dat aan Sint-Michiels met de kindernamiddagen en nu al vele jaren in het Zuidpark met 'Gentopia'.

Gentopia is ondertussen een vaste waarde geworden voor vele Gentse Feestenbezoekers. Ouders kunnen er hun kinderen met een gerust gemoed laten spelen terwijl ze zelf in het park iets drinken.

 

Om het voor elke leeftijdsgroep vlot en aangenaam te laten verlopen, zijn de zones ingedeeld per leeftijd. De hele dag door kan je er terecht voor gratis animatie en shows. De afgelopen jaren zetten organisatoren, onder impuls van de Stad Gent, sterker in op activiteiten voor kinderen en gezinnen. Dat vertaalt zich in het hoge aantal activiteiten (457) voor kinderen tijdens de Gentse Feesten en een hoog aantal activiteiten overdag (2.400). Vorig jaar bezochten 12.864 kinderen Gentopia.

 

Didier De Wever

 

 

0
0
0
s2smodern

Gentse Feesten 2019: Nieuwsgolf vrijdag 26 juli 2019

325210-grote_foto-a2ba7d-original-1564129834.jpg

 

 Cijfers en weetjes donderdag 25 juli 2019

 

 • Op de zevende dag van de Gentse Feesten bezochten 80.000 mensen de Gentse Feesten. Ter vergelijking: op dezelfde dag in 2018 telde Gent 125.000 bezoekers. Na zeven dagen Gentse Feesten staat de teller zo op 660.000 bezoekers.
 • De Lijn vervoerde op de zevende dag van de Gentse Feesten 19.469 reizigers met het extra aanbod (pendel-tramlijn 1 en Feestenbussen) dat werd ingelegd. Dat is 43% of 14.945 reizigers minder dan dezelfde dag vorig jaar. De pendeltram die de klok rond rijdt tussen Flanders Expo, Gent Sint-Pietersstation en de Korenmarkt, vervoerde 17.850 reizigers. Dat is 45 % of 14.480 reizigers minder dan vorig jaar op dag 7. 1.619 reizigers maakten gebruik van de 12 Feestenbussen die de feestvierders 's nachts naar huis brengen in alle richtingen vanuit Gent. Dat zijn er 465 minder (2084) vergeleken met vorig jaar. Alles verliep rustig, er werden geen grote problemen gemeld. Het warme weer heeft ongetwijfeld een impact op de reizigerscijfers.
 • Het Rode Kruis en het Vlaamse Kruis verzorgden op donderdag 175 bezoekers, 8 personen moesten voor verzorging naar het ziekenhuis. 8 mensen werden onwel door de hitte, een 30-tal personen werden verzorgd voor een insectenbeet. Opvallend was ook dat verschillende bezoekers zich bezeerden door in de Gentse binnenwateren te springen. De Gentse politie benadrukt dat dit absoluut verboden is. Bovendien kan je ziek worden als je het water inslikt, of je verwonden door dingen die op de bodem liggen.
 • Politioneel: 37 feestvierders kregen een GAS-boete voor wildplassen, van wie 29 in de feestzone en 8 buiten de feestzone. Er werden 38 verkeersinbreuken vastgesteld en 8 voertuigen getakeld. 44 verloren voorwerpen vonden hun weg naar de politie. Er werden 8 bestuurlijke aanhoudingen verricht, waarvan 5 voor openbare dronkenschap en 2 voor het verstoren van de openbare orde. Daarnaast werden er ook 3 gerechtelijke aanhoudingen verricht.
 • Gentinfo beantwoordde op donderdag 25 juli 272 vragen van burgers, waarvan er 80 over de Gentse Feesten gingen.
 • In de kijker - vrijdag 26 juli 2019

  • 46ste Rondgang van de gilde van de Stroppendragers en Keizer Karel. De stoet vertrekt om 20.30 uur aan het Gravensteen.
  • There will be no next time, toch niet als je op Boomtown de legendarische punkband The Kids aan het werk wil zien (21.50 uur).
  • Op Ons Luisterplein komt er een kruisbestuiving tussen het West-Vlaams van Wannes Cappele en het Zeeuws-Vlaams van broeder Dieleman (23.15 uur).
  • De coverband Rolling The Stones doet het Sint-Veerleplein daveren (22 uur).
  • Het Nederlands hiphopcollectief Broederliefde komt naar Polé Polé (21 uur) terwijl de Korenmarkt Prozak, een De Kreuners tribute band, wist te strikken (18 uur).
  • Op het Walter De Buckplein zoeken ze muzikaalgewijs exotische oorden op met onder andere Mehdi Nassouli. Hij mengt Gnawa-ritmes en Global sound tot fijne fusion (20.30 uur).
  • Hoeveel hits zou Dirk Stoops er tijdens zijn set doordraaien? Wij zijn de tel kwijt maar je hoort alleszins de beste hits uit de jaren 70, 80, 90 en 2000 netjes aan elkaar gemixt op Sint-Baafs (22.45 uur)
  • Als jouw dansschoenen daarna nog niet versleten zijn, kan je nog naar de Vlasmarkt trekken waar Red D plaatjes komt draaien. (2 uur)
  • Omwille van de hitte overdag blijft Batastunt vanavond uitzonderlijk open tot 1 uur in plaats van tot middernacht.

  Locatie in de kijker: 'Wim for Life' in de Oogappel

  De Gentse troubadour en bezige bij Wim Claeys staat maar liefst 49 keer in ons programma. Hij was de man die in 2009 met de Gentse zangstonde op het Walter De Buckplein startte. Dit jaar heeft Wim voor het eerst zijn eigen locatie. Hij trekt met Wim for Life naar de school De Oogappel aan de Bisdomkaai. Daar geeft hij, in de sfeer van de vroegere Gentse Feesten, talent van eigen bodem een podium.

   

  Wim for Life start elke dag met een beestig meespeelfeest waarna De Stembanden, zijn eigen kinderen- en jongerenkoor, een Gentse zangstonde brengt (18 uur). Om 19 uur is het dan de beurt aan de lokale talenten. Afsluiten doet Wim Claeys elke avond met een voorstelling of de 'nacht van de vuile liedjes'.

   

  Vandaag herneemt hij de voorstelling Zwartzak. Hij vertelt, speelt en zingt met Zwartzak een ‘coming of age’ waarin hij door zijn eigen verleden graaft. Als zoon van een SS'er en als kind gekneed door het militante Vlaams-nationalisme, blikt hij met weerzin, loutering en mildheid terug op zijn jeugd. De voorstelling Zwartzak was al eerder te zien en kreeg lovende kritieken.

   

  Didier De Wever

   

0
0
0
s2smodern