The things we do for love

b_800_600_0_0_0_images_artikelfotos_augustus2023_10CC.jpg

We herinneren ons nog goed de tijden toen de Fonnefeesten werden gehouden aan de Vismijn maar tijden veranderen, niet altijd ten goede maar deze keer wel. De organisatoren blijven trouw aan dit festival dat gratis moet blijven. De laatste jaren is dit tot een waar en respectabel event uitgegroeid met dagelijks flink wat uitstekende bands.

Steven Troch Band

Steven Troch gaat al een heel eind terug in de geschiedenis als muzikant en blues liefhebber. Niettegenstaande hij ook andere instrumenten bespeelt koos Steven voornamelijk zijn carrière op te bouwen met zijn stem en mondharmonica. Door de jaren heen (en nog steeds) trad Steven op als gast in verschillende bands tot hij zijn eigen band oprichtte. Met een eigen draai brengt deze Mechelaar zijn roots en blues muziek met een sterke knipoog naar onder andere de Chicago blues. Steven Troch is tevens songwriter, het zal dan ook niemand verbazen dat hij reeds een respectabel aantal CD’s op zijn naam heeft staan. Grote meneren laten zich omringen door een kruim aan muzikanten, dat is ook niet anders bij deze meneer al zagen we deze keer niet de vaste gitarist Matt T Mahony. Liesbeth Sprangers (bas), Dennis De Gier (drums), Steven Van der Nat (gitaar) en Ilja De Neve op keys vervolledigden deze topband. Het publiek in het Prinses Josephine-Charlotte park was duidelijk in hun nopjes met de band. Steven, die met een stem als een klok en een passioneel enthousiasme, iedereen deed meesleepte in zowel zijn eigen werk als de covers. Een knap staaltjes Belgische blues.

 b_800_600_0_0_0_images_artikelfotos_augustus2023_Steven_Troch.jpg

Harlem Lake

We have a winner. In 2022 won dit Nederlands kwartet de EBC of European Blues Challenge met overmacht en dat is referentie genoeg.

Pianist Dave Warmerdam richtte, zo’n 5 jaar terug, deze bluesband op met als oorspronkelijke naam de "Dave Warmerdam Band". Dit nadat hij heel wat lovende kritieken kreeg op de Internationale Blues Challenge in 2017 in Miami. Daarvoor haalde Dave er zangeres Janne Timmer en gitarist Sonny Ray van de Berg erbij die tot op heden de kern van de groep uitmaken. Later veranderde men de naam in Harlem Lake, een referentie naar hun geboorteplaatsen Haarlemmermeer. Na een eerste album “A fool’s Paradise Volume 1” (2019) brachten ze vorig jaar hun tweede cd uit nl het live album “Volition Live” met opnames uit “Culemborg Blues 2022” en het “Better Get Hit” festival (Tilburg). De band die met regelmaat ook er drie blazers bijhaalt, zou nu ook aan een tweede studio album werken. Live is het met Harlem Lake volop genieten. Een eerste deel is ietwat minder puur bluesgericht en zijn er invloeden Dire Straits, Little Feat, Joe Bonamassa en BB King te horen. Van deze laatste bracht men trouwens een zeldzame cover. Muziek die buiten de lijntjes kleurt spreekt ons het meeste aan en dat hoor je bij Harlem Lake. Leadzangeres Janne Timmer is een madam die er staat en werkt zich met een haar scherp uitgesneden stem door de hele set, een stem waar velen jaloers op zouden zijn. Laat bij dit alles nog wat prachtige gitaarsolo’s en prachtige solo’s uit Dave’s Hammond orgel klinken en je snapt dat dit een topper is.

 b_800_600_0_0_0_images_artikelfotos_augustus2023_Harlem_Lake.jpg

 

10CC (You whish)

Een band als 10CC moet niet meer uitgebreid voorgesteld worden. Deze popiconen vierden onlangs hun 50 jarig bestaan. 50 jaar, dat zijn twee generaties, een bijna onvoorstelbare periode. The Hotlegs (single Neanderthaler Man), de eigenlijke voorloper van 10CC werd geboren in 1970. In 1972 werd de naam aangepast naar 10CC en hadden als leden Eric Stewart, Graham Gouldman, Lol Creme en Kevin Godley. Enkele jaren later zouden die laatste twee zich afscheiden van de groep. De band kende door de jaren heen verschillende line ups en heeft met Graham Gouldman, Paul Burgess, Rick Fenn, Keith Hayman en Lain Hornal de laatste decennia een stabiele bezetting. Weinigen kunnen dan ook terugblikken op zo’n muzikale geschiedenis en staan er nog steeds volop.

Dit jaar startte 10CC met hun "Ultimate Great Hits Tour" en zo deden ze ook “De Fonne”  aan.

10CC zag zichzelf in de eerste succesjaren, zo’n beetje als de kinderen van The Beatles. Sommige van hun nummers hebben een mening, andere zijn deels fantasie aldus Graham Goldman wiens hart nog steeds “full of soul is”. Naast zijn andere band “Hearts full of Music” werkt diezelfde Graham Gouldman momenteel ook aan een nieuw soloalbum. Respect.

Het optreden dan, daar kunnen we zeer kort over zijn. Een massa volk betoveren met een resem hits en een a capella versie van Donna, daar zijn niet genoeg superlatieven voor. Misschien in naam van allen enkel “a big thank you”

Klik op de video voor een fotoreportage

Music by TLT

Artikel en foto’s: Marc De Clercq