The best ever

b_800_600_0_0_0_images_artikelfotos_juli2023_Iskander_Moon.jpg

Tien dagen feesten is lang, toch gaan die snel voorbij. Straks zal het weer gedaan zijn en komt de ontwenning. De herinneringen die blijven echter, vooral de uitzonderlijke en goede optredens zoals we gisteren er eentje konden meemaken.

SIXX (live music band)

We leerden de toen vrij nieuwe partyband uit Geraardsbergen, net voor de corona periode bij opnames voor een promovideo, kennen. Het klonk toen al meer dan behoorlijk dus waren we nieuwsgierig hoe de band ondertussen gegroeid is. Het zanggedeelte werd naast de (mannelijke) leadzang nog versterkt met een tweede leadzangeres. Niet alledaagse partyband eerder eentje die “buiten de lijntjes kleurt” en dat zien we graag. Zeg nou zelf, waar hoor je Bozz Scags, Simply Red, Joe Cocker, Zuchero, Hall & Oates, Bryan Adams, Phil Collins en Huey Lewis & The News samen in één stomend optreden. Bij SIXX is dat dagelijkse kost. Ondanks een nogal heftige en lange bui bleef iedereen toch staan en dat wil enkel zeggen dat het goed is.

b_800_600_0_0_0_images_artikelfotos_juli2023_Bluestooth.jpg

Bluestooth (funky rock connected to the blues)

Bluestooth is eveneens afkomstig uit de Vlaamse Ardennen en deelt drums, keys en leadgitaar met SIXX. Zelfde kern dus maar totaal ander genre. Ook deze band zocht hun inspiratie niet bij de gebruikelijk covers en dito sound. Zo zie je ook blazers zoals een sax, een schuiftrombone en trompet, niet gebruikelijk voor een bluesband. Samen creëren ze een mooi geheel. Dat Geert Van Vaerenbergh weet hoe een gitaar te bespelen was al eerder te zien, de solo’s die hij uit zijn instrument tovert mogen er zijn. De band heeft met Yves Raveydts een sterke leadzanger die met kracht en overtuiging het overgrote deel van de zang doet. Hij wordt bijgestaan door Katrien De Tant. Mooie baslijnen bijgestaan door een Hammondorgel zorgen ervoor dat songs als “Deja vodoo”, “Walking the Dawg”, “Thrill is gone”, “Yellow Moon” en “Real Mother For Ya” en “Always on the run” volledig tot hun recht komen. Een band die zijn songs interessant en “af” weet te maken.

Brass Party

Brass Party is een "stelletje ludieke blazers" afkomstig uit Lochristi. Op de Gentse Feesten concentreren ze zich voornamelijk op straatanimatie. Zo spelen ze volledig akoestisch hun herkenbare liedjes in verscheidene straten voor en tussen het publiek. Nooit is een glimlach ver af wanneer klarinet speler tussendoor weer eens gekke fratsen uithaalt.

Iskander Moon

Een beetje onverwacht en omdat er toch voldoende tijd naar het volgende optreden toe was deden we Het Luisterplein even aan alwaar een “oude” bekende Iskander Moens met band geprogrammeerd stond. Ooit zagen we deze jongeling op ‘The Night of The Guitars” en waren toen reeds onder de indruk. Zijn huidige activiteiten als singer/songwriter en producer maakten ons nog meer nieuwsgierig. We weten uit ervaring dat de laatste twee decennia heel wat muzikaal talent vanuit verschillende conservatoria zoals het KASK in de juiste vorm gegoten werd en daarom was het een ideale gelegenheid om de “jeugd” nog eens aan het werk te zien. Woorden schieten te kort om te beschrijven wat Iskander Moens en zijn band doet. Zelf omschrijf hij zijn muziek als “Folkpop uit de ogen van een energieke singer-songwriter” we zouden daar graag het speelse en diepe gevoel willen bijzetten. Net hetzelfde gevoel waarmee hij en zijn band, een voor ons, totaal onbekend werk brengt. Zijn nummers variëren sterk in opbouw, doch allemaal uiterst aaibaar mede door het enthousiasme waarmee hij ze vertolkt. Zo hoorden we als laatste Beauty of it all dat heel langzaam opbouwt en uiteindelijk tot een ware smaakexplosie komt. Iskander laat zich bijstaan door Hanne Vandekerckhove op bas, Nederlander Renzo Rijn op drums en banjo en trompet, banjo, slide en leadgitaar virtuoos Klaas Tomme.

b_800_600_0_0_0_images_artikelfotos_juli2023_Brass_Party.jpg

Zwaar onder de indruk en met een warm gevoel verlieten we het Luisterplein, het zou nog lang nazinderen.

Walis

Ook Walis zagen we eerder deze week en staat komend weekend nog eens op het programma. Zeker is dat ze opnieuw in topvorm waren net zoals het ganse Veerleplein. Ook een band die een gedurfd maar aparte set speelt. Zo heerlijk om nog eens met Bears Den, Mumford & Sons, Queens of the Stone Age, Crowded House te kunnen meebrullen.

Klik op de video voor een fotoreportage

Artikel en foto’s: Marc De Clercq