BBW versus SCS

b_800_600_0_00_images_artikelfotos_oktober2022__MDC1545.jpg

Op regelmatige tijdstippen gaan we naar nieuwe bands kijken. Kwestie om onze horizonten te verruimen. Even regelmatig is dit op verzoek, ook deze keer. Zo kamen we onlangs terecht in Appels nabij Dendermonde alwaar SCS zou spelen ter gelegenheid van Gala concert 90 Jaar ”Hoger Op” en dit na het optreden van een Brassband.

Al is een brassband niet wat op onze zoektocht ligt, toch waren we nieuwsgierig om deze combo aan het werk te zien temeer omdat ze wereldtop zouden zijn. Plaats van het gebeuren de tent op de Giro Ejo terreinen te Appels.

Brass Band Willebroek

Het woord brassband is vernoemd naar het Engelse woord "brass" dat koper betekend dat de muzikanten voornamelijk koperen blaasinstrumenten bespelen. Al meteen opviel was de omvang van de brassband. Een 35 koppig orkest zie je niet alle dagen vooral niet als die een beetje opgepakt zitten in een tent. Een locatie die niet ideaal is voor een dergelijk gebeuren maar toch werkte. De Brass Band Willebroek wordt magistraal in de juiste banen geleid door dirigent Frans Violet. Frans Violet die trouwens de oprichter is (december 1979) van dit academisch orkest. We waren behoorlijk onder de indruk wat een dergelijk groot ensemble voor het publiek brengt en hoe geliefd dit is. Tot onze eigen verbazing leerden we ook een nieuw instrument kennen toen een zeer enthousiaste muzikant op de saxhoorn een gans nummer voor zijn rekening nam. De saxhoorn is naast de saxofoon een blaasinstrument in de 19e eeuw uitgevonden door Adolphe Sax.

Er werd terecht luid geapplaudisseerd na ieder nummer door het laaiend enthousiaste publiek. Het voorlaatste nummer, het welbekende Bohemian Rhapsody (arrangementen van Daroll Barry) heeft behoorlijk indruk op ons nagelaten. Luister en beoordeel zelf

In verschillende kampioenschappen behaalde Brass Band Wilrijk zowel Belgische, Europese als wereldtitels. https://www.brassbandwillebroek.be/

The Sweet Corner Symphony

The Sweet Corner Symphony is een aparte coverband, met roots uit de omgeving van Grembergen, waar we in de eerste plaats voor kwamen. Beweringen als zouden zich bij de band een set heel straffe muzikanten bevinden en tevens qua zang heel hoog scoren laten we altijd even voor wat het is en oordelen liefst zelf ter plaatse. Veelal zijn zulke beweringen een tikkeltje overdreven maar dat bleek deze keer toch grotendeels te kloppen.

Deze zeskoppige soulpopband wordt voornamelijk gedreven door Pieter Depoullion (bekend van oa The Wizards). Samen met zijn zus Marjan verzorgen zij de zang al dan niet in duet en doen dit met heel wat gedrevenheid. Vooral de duetten die ze zingen zijn meer dan hartverwarmend, de stemmen passen dan ook uitstekend bij elkaar. Jorg Dhondt (bekend van Wilk [The Voice]) tokkelt op zijn bas alsof het de laatste keer is en werkt samen met Robby Saeys aan een stevig ritme. De gitaar van Rudy Lefèvre hadden we graag iets meer op de voorgrond gezien.

b_800_600_0_00_images_artikelfotos_oktober2022__MDC1641.jpg

De band laat zijn publiek meeswingen op tijdloze soul-, country- en popklassiekers. Zo hoorden we "Have you ever seen the rain” (CCR), “Chocolate Jesus”(Tom Waits), “The promise you made” (Cock Robin), “Long train running” (Doobie Bros), “Don't go breaking my heart" (Kiki Dee), maar vooral bij “Islands in the stream “ (Dolly Parton & Kenny Rogers) en  “Ain’t no mountain higd enough” (Marvin Gaye) brachten Pieter en Marjan deze duetten op onnavolgbare wijze naar ongekende hoogten. Kippevel momenten.

Let the soul be with you!

De band:

Pieter Depouillion: Leadzang

Marjan Depoullion: Leadzang

Jorg Dhondt: Bas - backing vocals

Rudy Lefèvre: Gitaar

Jeroen Manhaeve: keys

Robby Saeys: drums

Klik op de video voor een fotoreportage

Music by Viktor Puype

 

Artikel en foto’s: Marc De Clercq