Fonnefeesten dinsdag 9/08/2022

b_800_600_0_00_images_artikelfotos_augustus2022_Stahlzeit.jpg

Het was alweer een tijdje geleden dat we de Fonnefeesten aandeden. Voor ons was het pas de eerste dag van deze 2022 editie. Gewoontegetrouw staan er een 4-6 acts per avond op het programma. Onze interesse ging uit naar drie bands: The Electric Mole, Shtevil en Stahlzeit.

The Electric Mole:

Dit is rock en hardrockband die een flink aantal jaar terug ontstaan in het Lokerse. Met hun duidelijk vooruitstrevende ambities streven de vijf vrienden naar een repertoire met voornamelijk eigen werk. Een paar jaar terug zagen we ze voor het eerst en daarom was onze interesse groot om ze opnieuw aan het werk te zien. Het eerste wat ons opviel was de nieuwe leadzanger Nick Pieces die tevens een stevig potje op de gitaar kan spelen. Iets vroeger als aangekondigd en op een zeer gedreven manier startte The Electric Mole hun dynamische optreden. Een set met overduidelijke invloeden naar Grunge, Dessertrock, Blues doorspekt van een lijntje Punk. We hoorden Alliance, Can I Watch, Rock’n’Roll,Punk Love en Life isn’t always on time. Als bisnummer bracht zanger Nick Pieces met een solonummer waarna de band een energiek einde aan breide. En toen, toen was de wol op. Menig metal- of rockfestival zal met deze motherfuckers naar een hoogtepunt gestoomd worden. Dat zullen ze op de Fonne geweten hebben en het zou ons dan ook niet verbazen ze op de Fonne volgend jaar terug te zien.

Electric_Mole.jpg

Shtevil (stievel uitgesproken)

Deze driekoppige band werd in Mechelen “geboren” anno 2015 met als doel sterke en aparte songs te schrijven met een tintje rock, harde blues en soulgedreven rock dit met een knipoog naar bands als Grandfunk Railroad. Muziek die mensen doet terugdenken aan de muziek die de jaren 70 overheersten. Shtevil bracht naast het album Stung ook drie singles uit en een EP “Thank You" uit. Die werden zo goed onthaald in verschillende Europese radiostations dat deze een flink aantal liveshows in het halve westers continent opbrachten.

Als trio met dergelijke muziek moet je goed uit je sloffen komen en sterk op het podium staan. Dat bewezen Shtievel op de Fonnefeesten volop. Ondersteund door de zware en diepe klanken van zijn Gibson Les Paul ontspruit zanger Steven Vergauwen als een waar podiumbeest. Zijn diepe, krachtige stem is als stormram die af en toe ook wel eens "lief" uit de hoek kan komen. Een stevig bordje Sthievel gitaarwerk gevoed met doordringend drumwerk en spring in 't veld bassist Morenio werd duidelijk geapprecieerd door het Fonneplein publiek. Na dit optreden moeten we toegeven dat onze eerste indruk die we eerder via youtube kregen toch niet dezelfde is dan degene die we live in Lokeren meemaakten. Een gedreven en rauwe live rockact waar we meer van willen smaken. Een uitzonderlijke cover kregen we als laatste nummer. De prachtige bewerking van het jaren 70 soulnummer Let's stay together  (Al Green)

 Shtievel.jpg

Stahlzeit Dit is een Rammstein tributeband uit Duitsland.

Een eerbetoon aan de band met misschien wel de spectaculairste show van onze planeet hadden we enige tijd eerder gezien met het Nederlandse Vannstein. Nieuwsgierig als we zijn zaten we op de eerste rij om

Stahlzeit heeft de boodschap echter heel goed begrepen en een gelijkwaardige show opgezet geschikt voor alle Europese podia. Hierbij wou men zowel het visuele als het typische muzikale Rammstein geluid zo dicht mogelijk te benaderen. Spectaculaire vuurwerk- en vuurshows, buitenaardse pakken, licht, rooktoestanden het zit er allemaal in. De looks van frontman Heli Reisenweber waren toch wel opvallend gelijkend aan deze van Till Lindemann. De benzinepomp, het bootje, de verbrande wieg, de met bloed besmeurde vuurspuwende butcher. Allemaal hoogtepunten met het oog om de “echte“ zo goed mogelijk na te bootsen. Toch hoorden we in de wandelgangen dat dit optreden slechts een deel van de normaal nog grootsere show was. Nadat men vorige week “the real thing” in Oostende kon zien was dit toch voor vele fans een mooie aanvulling al leek het erop dat de Rammstein fans hun T-shirts thuis hadden gelaten.

Klik op de video voor een fotoreportage

Music: The Blues Vision

Artikel en foto’s: Marc De Clercq