Bruudruuster Rock 2022

b_800_600_0_00_images_artikelfotos_augustus2022_The_925.jpg

De 14e editie van Bruudruuster Rock kende afgelopen weekend misschien wel zijn grootste succes ooit. Of dit te maken had met de nieuwe locatie op het “oude dorpsplein” laten we in het midden. Zeker is dat VZW Maegher Goet erin geslaagd is voor alles en iedereen de juiste plaats te geven? Twee podiums, drank- en eetgelegenheden, kinderattracties, kinderanimatie; volksspelen, VIP voorziening. Noem het maar op, het stond er allemaal. Het moet een behoorlijke puzzel geweest zijn maar de ervaringen van voorgaande jaren zullen zeker geholpen hebben. Op het festivalterrein besef je pas hoe groot het dorp eigenlijk is en wat de mogelijkheden ervan zijn. De tijd dat men de Guy Swinnenband aan de andere kant van de kerk kon aanschouwen lijkt opeens veraf.

Bruudruuster Rock is een gratis en tweedaags muziekfestival in het hartje van Oostakker wat ieder jaar opnieuw in het eerste weekend van augustus gehouden wordt. Het is een organisatie van VZW Maegher Goet, een  jeugd en cultuurcentrum uit Oostakker. Gelukkig zijn ook de tijden waarin men zijn identiteitskaart een geldig Covid Safe Ticket moest tonen  het festivalterrein te kunnen betreden achter de rug. De twee podiums op het terrein maakte het mogelijk de bandwissels behoorlijk snel te doen. Een goede zet die we daar wel eens eerder zagen.Wij brachten dit dorpsfestival een bezoekje op de tweede dag.                                                                                                                                        

Op de tweede dag zaterdag 6 had men voor een behoorlijk gevuld maar vooral uitstekend programma gezorgd. Een greep uit enkele van de elf bands die we zaterdag voor onze camera kregen.

The 925 ( the nine to five)

We waren behoorlijk nieuwsgierig naar deze Oost Vlaamse rock’n’roll/garage band. Mede omdat deze band een vervolg is van Bram Baele’s SLT (Surreal Lipstick Tragedy). SLT die in een niet zo ver verleden ook BBR op zijn kop zette. We waren aangenaam verrast dat Bram en de zijnen op de goede weg zijn om toppodia te halen (had niet anders verwacht). Voornamelijk eigen werk dat een mooie combinatie blijkt van de hardere rock/garage met een tintje grunge, perfect aangevuld met Bram’s ruwe stem, veel solowerk van zowel gitaar, sax als mondharmonica. Een meer dan levendige set waar we zowaar een Flashback van kregen.

Popcollege leerlingenband (Akoest)

Ons werd op voorhand verteld dat een complete leerlingenband op het podium zou staan. Het bleek echter een duo te zijn. Gitaarleraar en leerling? Een duo is ook nooit mis en dat bleek ook toen Bavo en Brecht hun opwachting maakten. Prachtige songs uit het verleden, gekende en minder gekende covers van The Beatles, CCR, Everly Brothers, Eagles, Men at work, Romantics, etc op eigen gemoedelijke manier gebracht.

Solitude Within

Na het eerste nummer van deze band verdwaalde onze gedachten even af naar de ondertussen gestopte Circle Unbroken (met Zelzaatse roots) maar tevens het uit Luxemburg afkomstige Elysian Gates. Al snel was duidelijk dat dit een goed muzikaal geschoolde band was. Vooral Frontzangeres Emmelie Arents maakte indruk met haar scherpe, krachtige stem. Hun voornamelijk eigen en catchy songs met drijvende gitaarsolo’s lijken soms sterk geïnspireerd op symfonische rock, heavy metal met een vleugje klassiek. Songs waarbij we een warm Gothic gevoel kregen. Solitude Within is een meer dan leuke band waarvan we weten meer van te zien.

Uberdope

Hiphop wordt de laatste jaren immens populair en die bandjes rijzen dan ook als paddestoelen uit de grond. Het kaf wordt echter al snel van het koren gescheiden. Uberdope heeft die eerste fase doorstaan. Even leek het of deze Gentse DIY hiphopformatie zich een tijdje stil hield. Niks is minder waar, ze staan nog steeds volop in de belangstelling. Ook al zijn we niet echt voor deze muziekstijl toch heeft deze Gentse trots ons hartje warmer gemaakt (er is misschien toch nog hoop voor ons) De Uustakkerse jeugd, en ouderen, zagen dat het goed was.

b_800_600_0_00_images_artikelfotos_augustus2022_Mother_Mercury.jpg

Mother Mercury

Mother Mercury is een vrij jonge tributeband met oa Gentse, Brabantse, Kluizense  maar ook Nederlandse roots. Zij bestaan uit vijf professionele muzikanten die hun brood leerden bakken in muziekconservatoria zoals het KASK en hebben ondertussen al heel wat waardering weten op te brengen in de business. In april 2019 kenden ze hun eerste optreden in de vorm van een try-out

Onze eerste ontmoeting  liet meteen een behoorlijke indruk na. We herinneren het ons nog goed alsof het gisteren was. Gentse Feesten 22 juli 2019 op een volgepropte Korenmarkt en een sfeer net alsof je in de O2 Arena in London stond. En zeggen dat dit toen pas hun 5e optreden was. Ondertussen heeft Mother Mercury, niet verwonderlijk trouwens, een stevige reputatie opgebouwd in zowel binnen als buitenland. Queen is naast hun onvergetelijke muziek ook een band met een groot showaspect iets wat zanger en boegbeeld Sonny Vande Putte heel goed heeft begrepen. Het is alsof laatstgenoemde Freddie Mercury met een vergrootglas bestudeerde en zo samen met zijn kompanen een waarheidsgetrouwe live show brengt. Deze topattractie op BBR kunnen voorstellen is dan ook de juiste keuze.

b_800_600_0_00_images_artikelfotos_augustus2022_Edje_Ska.jpg

Edje Ska & de Pilchards

Wat goed is komt snel. Om een avond af te sluiten moet je een all round partyband hebben die er boenk op is en dat heeft BBR goed begrepen. Twee jaar terug zag men voor het eerst deze gekke bende in Zaffelare. Iets zegt me dat de indruk die ze toen maakten aan de basis ligt van dit optreden.

Deze krachtige coverband gaat als een sneltrein, met tal van medleys. Veelal startend met een ware rockmedley waarbij zowel  de jaren tachtig rockbands maar ook de nog oudere rockfenomenen langs kwamen. Vergis U echter niet, ook Ray Charles, Neil Diamond, Arno (Les Filles du bord du mer) BB King, Rob De Nijs, De Kreuners komen aan bod. Een bonte verzameling hits passeerden dus de revue. De Pilchards haalden alles uit de kast om samen met hun "leader" een topavond van te maken en dat werd het. Tussendoor kregen we ook nog wat capriolen te zien van de knotsgekke  “Edje”. Kortom, een waardige afsluiter voor een festival als dit. Uustakker zal het geweten hebben.

VZW Maegher Goet heeft met deze 14e editie hun uiterste best gedaan

 

Klik op de video voor een fotoreportage

Artikel en foto's: Marc De Clercq