Gent "Under Pressure"

b_800_600_0_00_images_artikelfotos_juli2022_Sonne_en_Rias_2.jpg

De voorlaatste dag van de Gentse Feesten kenmerkte zich met een waaier aan topacts met als gevolg een overvolle stad. Vele pleinen moesten dan ook worden afgesloten. Doorkomen naar andere pleinen was er was er ook of nauwelijks bij. Letterlijk en figuurlijk “under pressure”. Enkele noorderburen dachten toch de oplossing te hebben en gaven “goeie” raad, helpen deed het niet.

Het zou de dag van tribute bands worden.

Vreewijs: vree wijs is Gents maar Vreewijs is een ook vierkoppige Gentse band die onder vakkundige leiding van Bart Devaere een uitgebreid Nederlandstalig repertoire brengt. Bart is niet van een kleintje vervaard en draaide al snel de ganse Groentenmarkt rond zijn vinger. Tot in de finesses wordt Bart ondersteund door zijn opmerkelijke band met Véronique Thienpont op contrabas , Wouter De Smet op sax en Steve De Veirman op keys. Een band die we best kunnen smaken.

b_800_600_0_00_images_artikelfotos_juli2022_Vriewijs.jpg

Op weg naar meer stopten we even op de Korenmarkt alwaar U2be aan het knallen was. U2be wordt omschreven als één van de meest authentieke U2 tributes van Europa. Je zou voor minder eens gaan luisteren. Deze West Vlaamse band timmert reeds een tijdje aan de weg en was ook reeds eerder te zien op de Gentse Feesten. Toch is het altijd weer leuk om dergelijke kwaliteit en enthousiasme opnieuw te beleven. Wijselijk als we zijn hebben we dit keer niet onze keel voortijdig hees gebruld maar nu aan het publiek overgelaten die dit met volle overtuiging deed. We kennen allemaal de hits van U2, ze omschrijven heeft weinig zin. Het heeft echter wel zin om de band te bedanken voor een groots optreden als datgene we met zijn allen konden meemaken. Subliem

Een volgende stop namen we op het Sint Baafsplein alwaar de Metejoor tienerfans reeds uren aan het wachten waren op hun idool. Wij waren daar in de eerste plaats voor Dollar Queen, Metejoor stond later op de planning al gooide een overvolle stad roet in het eten, zo bleek later.

Dollar Queen: Een “The Doors” tributeband met Vlaamse roots die we reeds eerder aan het werk zagen. Gezien Jim Morrison en de zijnen altijd hoog gescoord hebben bij ons waren we er snel bij om Dollar Queen eens op een groot podium te zien. Zoals verwacht voldeden ze aan ieders verwachtingen en nog meer. Als een niet te stoppen trein veroverde Dollar Queen het ganse Sint Baafsplein. Zelfs de Metejoorfans hadden er oor naar die “ouwe” muziek.

U2be.jpg

Terug op de Korenmarkt waar een andere grootheid uit de geschiedenis werd geëerd. Ditmaal door een Nederlandse band genaamd Starman . We zagen deze band nooit eerder gezien maar gesprekken achter de coulissen maakten ons al gauw duidelijk dat dit een top tribute band is. Starman, je raad het al, brengt enkel het repertoire van één van de meest invloedrijkste muzikanten uit de 20e eeuw, namelijk David Bowie. Leadzanger Rias Baarda verraste ons meer dan aangenaam, niet alleen door zijn stem, die toch wel hel dicht bij Bowie aanleunt, maar tevens door zijn  looks en uitstraling. Een reïncarnatie van die grote meneer leek hij wel. Ondersteund door een 7-koppige band met oa blazers en backing vocals nam Rias ons mee op Spacereis naar een niet zo ver verleden. Sommigen voelden zich dan ook enkele decennia jonger. Een hele resem van de voornaamste Bowiehits was ons deel. Hier en daar doorspekt door een specialleke, zei het een solonummer of en prachtig duet "Tonight" met een backing zangeres. Het kon niet op en toch kwam er en eind aan. Eén ding is zeker Starman is een band die we nog zullen zien in onze stad.

Starman.jpg

Alsof het niet op kon op de Korenmarkt met tributes kregen we als laatste toch wel de top van een Europese Queen tribute voorgeschoteld. De toch wel plaatselijke Mother Mercury die hier eerder in Gent zijn debuut deed een paar jaar terug heeft er duidelijk een grote schare fans bijgekregen op die korte tijd. Niet verwonderlijk weer wanneer men Sonny Vande Putte en zijn band aan het werk ziet. Het drummer in de massa om tot aan het podium te raken was al snel vergeten na enkele nummers en vooral na Bohemian Rhapsody. Het werd zowaar een legendarisch optreden. Naast de “gebruikelijke” Queen nummers, die  men toch wel op grootste wijze brengt, kregen we dan ook de verrassing van ons leven. Rias Baarda (zanger van Starman) vervoegde Sonny en samen brachten ze “Under Pressure” Stel je voor de reïncarnatie van David Bowie en Freddy Mercury samen op het podium op de Gentse Feesten. De Korenmarkt zal nooit meer hetzelfde zijn.

Als laatste van de avond pikten we nog even een stukje Monte Moroband mee op het Veerleplein. Monte Moroband is een rock coverband, met zowel Nederlandse als Vlaamse roots, die reeds vele decennia podia onveilig maakt. Gedreven door leadzanger Marnik Bellecoste, die het niet schuwt om zich in het publiek te mengen en daar de boel op te zwepen. "Smoke on the water", "Born to be wild" zijn slechts enkele van de vele pareltjes in hun repertoire. Een band die naar meer smaakt.

Klik op de video voor een fotoreportage

Artikel en foto’s: Marc De Clercq