Onder een bloedrode maan

Rik_De_Leeuw.jpg

De Vierschaarfeesten gingen deze keer niet door onder een heldere maan maar onder een lichte regen. Iets wat de pret echter niet kon drukken. Conto daarvan was het toch meer dan uitstekend programma. Deze, als we het goed begrepen hebben, 23e editie van Waasmunsterse Vierschaarfeesten stond in het teken van muziek, veel muziek.

Door omstandigheden konden we de eerste namelijk Liselotte Van Dooren, met engelenstem, niet zien.

Gelukkig waren we toch nog op tijd om de tweede band van de avond. Een klein half uurtje later dan gepland gestart (wat hen later opbreken en niet de volledige set konden brengen) was het de beurt aan Polly & The Fathers of Intention. Waar verzinnen ze het.

Het is een te lang verhaal om de geschiedenis van "The Fathers Of Intention" volledig te vertellen. Kortweg zijn Polly & FOI een New wave coverband die zochten naar de juiste raakpunten en parameters. Na een aantal wijzigingen lijken ze nu hun definitieve weg gevonden te hebben.
Ontstaan als gelegenheidsband voor een optreden op de house-warming party van gitarist Dirk Van Hecke. De leden zijn geharde muzikanten die in diverse bands al samengespeeld hadden maar voor het eerst dit deden in deze bezetting en deze muziekstijl.Ze versterken de band met zangeres/toetseniste Pauline De Bruyne Na een aantal privéfeestjes gespeeld te hebben kregen ze hun kans op groot podium op het Zaffelaars Uur. Vandaar ging het na een korte rustperiode alleen maar bergop.

Polly en FOI lieten op de Vierschaarfeesten het beste van henzelf zien. Heerlijke new wave van de jaren stilletjes. Zo hoorden we nummers van Kim Wilde, The Cure, XTC, Talking Heads, Grauzone, Rheingold, Pretenders, enz. Een waar festijn voor de jonge en oudere muziekliefhebber. Jammer dat er te snel een einde aan kwam. We mogen stellen dat de band een ijzersterke performance afleverde waar vooral de mooie zangpartijen en gitaarsolo’s ons bijblijven.

Polly_en_FOI.jpg

Leden van de groep zijn: Dirk Van Hecke(gitaar), Paulien De Bruyne (zang/toesten), Patrick Bonne (bas), Jef Goossens (zang/gitaar) en Ronny Wijnings (drums).

Het leven is nog nooit zo mooi geweest

Hoofdact van de avond was de onovertroffen Rick De Leeuw & Band. Ook deze grote meer heeft een behoorlijke geschiedenis achter zich.

Rick De Leeuw werd een flinke tijd geleden bekend als zanger van de Tröckerer Kecks een van oorsprong Nederlandse Punk-, rock- en Nederpop band die tevens in de Nederlandse taal zong.

Na twintig jaar bij de Kecks te hebben gespeeld verkende Rick andere muzikale horizonten Zo deed hij onder meer een aantal projecten met de van Studio Brussel bekende presentator (maar tevens begenadigd toetsenist) Jan Hautekiet. Ook met Stijn Meuris ging Rick op tournee langs Vlaamse podia onder de noemer Meuris versus De Leeuw.

Rik_en_band.jpg

Dat er een plaats is voor Nederlandstalige rock en pop in ons landje bewees Rick De Leeuw andermaal op de Vierschaarfeesten die echt trots waren dit te kunnen aanbieden. We moeten het tot onze eigen schande bekennen nooit eerder te gast geweest te zijn op één van Rick’s optredens en weinig (met uitsluiting van Kecksnummers) van zijn repertoire te kennen. Toch heeft dit optreden ons mateloos geboeid en dit komt enkel door de kwaliteit van de artiest, zijn nummers en een puike band. Na afgelopen zaterdag weten we met zekerheid dat we meer van de partij zullen zijn. Rick De Leeuw brengt naast eigen werk ook enkele cover. Zo kwam ook André Van Duin even om het hoekje kijken.

 

Rick toonde aan een uitstekend performer te zijn en al snel het publiek op zijn hand te krijgen. Wat hij doet, doet hij “Met hart en ziel” en vooral et veel passie. Zoveel is zeker. Stevig ertegenaan gaan en geen compromissen toestaan maar tevens de gevoelige snaar bespelen. Het kon allemaal.      Veel credits van de avond gingen ook uit naar zijn voortreffelijke band met in het bijzonder sologitarist Roeland Vandemoortele.  Wat een spring in ’t veld is dat.

Het is altijd leuk de sterk ritmische nummers van de "Kecks" nog eens live door de boxen te horen dreunen naast andere songs. Dat Rick De Leeuw met zijn band een grote schare trouwe fans hebben die met veel passie en gezwier de liedjes meezingen, bewezen ze andermaal dit concert in Waasmunster.

Roeland_Vandemoortele.jpg

De Vierschaarfeesten waren zodoende geen “Feest van gemiste kansen” maar een topper om de volgende jaren naar uit te kijken zeker omdat er een jubileum aankomt.

Rick De Leeuw liet zich begeleiden door Jan Hautekiet (toetsen), Roeland Vandemoortele (lead gitaar/backings), Jens Roelandt (drums), Manu Huylebroek (gitaar), Bart Van Lierde (basgitaar)

De wilde nacht werd passend afgesloten door DJ’s Jake Switch en Shizzle Le Sauvage

Click op de video voor een fotoreportage

Artikel en foto’s: Marc De Clercq