Het is niemands schuld

Arne_en_Jan.jpg

Een zondagmiddag die op muzikaal, culinair en amicaal hoge toppen scoort dat kan je alleen maar van dromen. Of toch niet?

“It ain’t nobody’s fault but mine” (Blind Willie Johnson) The story of my life aldus singer/songwriter en gitarist van het eerste uur Jan De Bruijn. Later zou blijken dat dit toch wel heel erg meevalt.

Jan De Bruijn is afkomstig uit het Nederlandse Zundert, zijn naam staat verbonden met blues, jazz en rootsmuziek. Hij speelt zijn muziek recht uit het hoofd en diep uit het hart. In de tachtiger jaren was hij de drijvende kracht achter de bekende rythm & bluesband The Crew. Later werd deed hij dit nog eens over met The Gonnabee’z. Heden ten dage vind je hem voornamelijk solo in het lage landen clubcircuit. Dat Jan en graag geziene gast was (en nog steeds is) bewijst de impressionante lijst met namen waarmee hij de vele podia mocht delen.

Jan_de_Bruijn.jpg

Arne Demets geboren in het West-Vlaamse Ledegem is tegenwoordig meer te vinden in de Oost-Vlaamse hoofdstad Gent alwaar veel muzikaal geweld broed. Op vroege leeftijd begon Arne met zijn eerste muzikale stappen. De trompet was zijn eerste instrument maar al gauw werd dit de elektrische gitaar. Op vrij jonge leeftijd stapte hij in zijn  eerste bands ( Ed & The Gators en Old Skool) als gitarist. Kort daarna stichtte deze muzikale snelheidsduivel zijn eerste band The Blues Vision waarmee hij jarenlang toerde en 3 CD’s opnam. Als volleerd muzikant studeerde hij af in het KASK conservatorium te Gent. Tegenwoordig vind je Arne zowel in de studio, liedjes schrijven en mixen maar tevens op het podium bij verschillende bands Noedels, Chili Con Arne, Frie & Arne, Elan, Maas & Demets en TGBITW. Dit allemaal naast enkele van zijn theater uitspattingen. Een veelzijdige en bezige bij dus.

Breng deze twee bijzondere muzikanten, die sommigen “helden” noemen, samen en er ontstaat een ware muzikale explosie.

Afgelopen zondag was het dan zo’n dag. Plaats van het gebeuren de “keuvelkroeg” het Arbeidershuis te Ledegem. In een lunch ‘n’ diner concept wordt live muziek gecombineerd met een middagmaaltijd in de gezellige binnenkoer van deze kroeg.

Al snel werd duidelijk dat er geen afspraken waren gemaakt qua nummerkeuze. Gewoon uit de hand speelden Jan en Arne hun eigen werk doorspekt met al dan niet vergeten pareltjes uit een ver verleden. Roots en bluesklassiekers zoals Stand by me, My Babe, Georgia on my mind, Bad Whiskey en  Big River werden ons deel. We hoorden ook nog enkele warme nummers van Willy Nelson, Johnny Cash, The Alman Brothers Band, Bill Withers.

Publiek.jpg

Plezante persoonlijkheid Jan De Bruijn had het klaarblijkelijk naar zijn zin met zijn jonge kompaan. Dat merkten we onder andere op door enkele ludieke uitspraken “hij is bekwaam om lelijk te zijn”, “ I married her accidentally” en zijn fonkelende oogjes. Jan en Arne vulden in hun muzikale reis elkaar perfect aan, wisselden de leads en solo’s. De warme diepe stem van Jan vult zijn akoestische gitaar subliem aan, dat is een zekerheid.

The eagle flies on Friday maar op zondagmiddag doet hij dat ook in Ledegem.

Het concept dat deze keuvelkroeg(praatcafé) hanteert is vrij eenvoudig. Iedere maand op een zondag houdt men een lunch ‘n’ diner waarbij genodigden kunnen kiezen tussen het dagmenu of kiezen uit de kaart. Voor de muzikale omlijsting wordt er een band uitgenodigd gevolgd door een babbel. Tevens kan men genieten van het biertje van de maand of een specialleke van ’t vat. Reservatie is noodzakelijk.

Klik op de video voor een fotoreportage

Music by Viktor Puype

Artikel en foto’s: Marc De Clercq