About a girl

b_800_600_0_00_images_artikelfotos_januari2022__MDC1553.jpg

De heren van Das Rock liepen al een tijdje rond met het idee om een project te doen rond het legendarische unplugged MTV Live studio optreden van Amerikaanse grungeband Nirvana. Grunge is gitaarrock die zijn oorsprong vond in Amerika en is gebaseerd op Indie-, alternative,- en noiserock die zich vooral kenmerkt door een overstuurde gitaarsound.

Dit memorabel concert uit 1993 is beter gekend als MTV Unplugged in New York en geldt als één van Nirvana’s hoogtepunten. Nirvana brak met deze set de MTV traditie en bracht minder gekende covers van onder andere Vaselines, Meat Puppets, Lead Belly en David Bowie op hun gekende ruwe maar toch gevoelige wijze. Eind 1994  verscheen het Live album van dit optreden en werd wereldwijd goed ontvangen.

b_800_600_0_00_images_artikelfotos_januari2022__MDC1443.jpg

De coronaperiode, die vele groepen belemmerden om regelmatig op te treden, was dan ook de ideale gelegenheid om iets nieuws samen te stellen. Zanger Eddy Demeyer en zijn gelijk denkende kompanen haalden er wat extra hulp bij met name Laura Moens (cello) en Alain Kesteloot (tweede akoestische gitaar) en creëerden zodoende een zeer sterke muzikale bezetting.

Toen dit nieuws ons bekend werd kwamen allerlei leuke herinneringen boven dwaalden onze gedachten opnieuw af naar 1993. Hoe zou het geweest zijn, hoe was zoiets voor het zittend publiek? Gaan we ook zoiets uniek meemaken? In ieder geval was het eerste geplande concert razendsnel uitverkocht zodat er na slechts drie dagen een tweede datum kwam. Ook die was in een mum van tijd uitverkocht. Contacten werden eveneens met de Gentse Schouwburg Minard gelegd en zo krijgt men een nieuwe gelegenheid op 12 februari (voor inlichtingen zie Das Rock of De Minard) om dit uniek concept mee te maken.

Na maanden van repetities was het dan zo ver het eerste optreden werd een feit. Plaats van het gebeuren GC De Kluize te Oosterzele (theaterzaal). Een zaal die voldoet aan alle huidige corona voorwaarden. Je zag meteen dat de groep er alles aan gedaan had om dit eerste gebeuren (eigenlijk een try out) in een gezellig kader te laten doorgaan.

We proberen de opstelling zo goed mogelijk te beschrijven al zullen de foto’s meer vertellen. De band zat op grote warme tapijten omringd door een flink aantal kaarsenkandelaars en bloemen, overkoepeld door twee klassieke kristallen luchters. Daarrond werden de stoelenrijen in halvemaan vorm gezet en op de gepaste plekken zorgden gedempte theaterspots voor meer sfeerverlichting. Het hele gebeuren omringd door zwarte theaterdoeken. Kan het nog gezelliger? Een unieke gelegenheid om ook als publiek vanop een podium een concert mee te beleven.

b_800_600_0_00_images_artikelfotos_januari2022__MDC1470.jpg

Nirvana, een rockband met één van de beste live-reputaties als tributeband naspelen is geen sinecure. Dat het optreden uit 1993 van relatief korte duur was, ca 1uur met 14 songs en alles moet goed zijn en voluit gaan van de eerste seconde maakt het nog spannender. Dit legt nogal wat druk voor een eerste keer. Het werd zoals verwacht al was het toch even wennen voor deze routinés van Das Rock. Eén strakke unplugged set zonder bisnummers (al hadden we daar wel op gehoopt zoals anderen), het ging allemaal vlot. De band had duidelijk zijn huiswerk gemaakt en alles klonk voortreffelijk. Warme afwisselende akoestische gitaren en solo’s, het was een waar genot. Een mooie aanvulling is de cello maar tevens het onverwachte gebruik van de melodica ipv een accordeon tijdens de song Jesus. Knap gevonden. Zanger Eddy doet wat we van hem verwachtten al betrappen we ons ervan teveel de vergelijking te leggen bij het origineel. De typische krakende, hese Kurt Cobainstem (vocal fry) nazingen is niet voor ieder weggelegd maar Eddy deed dit uitstekend.

Met veel enthousiasme luisterden wij naar de hele set krachtige rocksongs die eindigde met de prachtige powerbalad “Where did you sleep last night”

Graag hadden we iets meer bindteksten tussen de nummers gehoord maar weten dat dit ligt aan het feit dat er een 5-tal videocamera’s opnames deden met als doel binnen afzienbare tijd een promovideo uit te brengen. Daar kijken we dus ook naar uit.

Dit warm aperitiefconcert werd ons gebracht door: Eddy Demeyer (leadzang), Orville Cottenie (akoestische bas), LauraMoens (cello), Robbe Vekeman (drums), Bart Engels (akoestische gitaar) en Alain kesteloot (akoestische gitaar, backing vocals)

 

Klik op de video voor een fotoreportage

Musci:Viktor Puype

Artikel en foto’s: De Clercq Marc