Inspired by the “Crazy” Horse

b_800_600_0_00_images_artikelfotos_november2021_Piet_gr_3.jpg

We worden verwend. Ja de laatste maanden worden we op muzikaal gebied met live concerten alom behoorlijk goed verwend. Dat hebben ze op “Het Eiland” te Langerbrugge in de The Crossover Music Pub maar al te goed begrepen.

Voor de derde keer sinds het “opnieuw mag” waren we na Mother Mercury en The Obscure opnieuw te gast bij wat zou blijken een andere  top tribute band LeNoise genaamd.
LeNoise verwijst naar  het in 2010 uitgebrachte en gelijknamige album van Neil Young.

De naam Neil Young is voor velen onder ons bekend maar toch willen we hier nog eens een korte samenvatting meegeven over deze legendarische Canadees. Geboren op 12 november 1945 in Toronto Canada speelde reeds op jonge leeftijd op allerlei instrumenten tot de gitaar zijn volledige voorkeur kreeg. Al snel speelde hij in verschillende bands waarvan Buffalo Springfield ( Amerikaanse popgroep)  Crosby, Still, Nash &Young (folk rock) de invloedrijkste waren in de jaren zestig en daarna. Tussendoor had deze singer/songwriter ook nog eens een solocarrière waarin hij zich live liet begeleiden door de “Crazy Horse”. In die hoedanigheid ontving Neil Young ook verschillende Grammy en Juno Awards.
Neil Young toert nog steeds live csamen met de Crazy Horse. Zijn laatste album Barn werd vorige maand uitgebracht.

b_800_600_0_00_images_artikelfotos_november2021_Piet_gr_1.jpg


De tijden van Laurel Canyon zijn terug met LeNoise
Met grote zekerheid kunnen we stellen dat tribute bands het beste alternatief zijn dat bewees ook deze band uit de omgeving van Diest. In hun repertoire zitten naast een flink aantal gekende Neil Young songs ook enkele verborgen parels uit zijn verschillende albums.
Het is altijd een beetje afwachten met een band die je niet kent maar na de eerste song “Cowgirl in the sand” was het duidelijk. "Dit is het" en het werd alleen maar beter. Verbazend hoe dicht de stem van frontman Piet De Pessemier bij die van Neil Young ligt wat het allemaal nog  
Zanger en gitarist Piet De Pessemier laat zich begeleiden door op hard leer geschoolde bandleden met een zeldzame geziene passie. Maar ook Piet zelf legt de gevoelige en passionele noot dusdanig hoog dat menig mens zich erdoor aangesproken voelt. Dat dit optreden een eerste was in het Gentse voor deze toffe band gaf voor hen nog een extra motivatie en werd volop in dank aangenomen.
Het vierde nummer “Barstool Blues” (minder gekend maar o zo mooi) werd dan ook toepasselijk “geschonken” aan de mooiste Stad van Vlaanderen en alle aanwezigen.
Grootse songs zoals “Cinnamon Girl”, “Down By The River”, “ Southern Man” en “Alabama” werden ons in Crazy Horse stijl overgoten. Tussendoor konden we genieten van de haarscherpe gitaar solo’s die Luc Schreurs uit zijn Gibson toverde.     

b_800_600_0_00_images_artikelfotos_november2021_Piet_gr_2.jpg                                                            

Het toeval wilt dat Neil Young op die avond precies 76 jaar oud werd en Piet samen met iedereen een Happy Birthday zong voor de grootmeester. Het kon dan ook niet anders dat het nummer Ohio ter ere van hem opgedragen werd. Nog even meebrullen (tot we hees waren) op “Like a Hurricanne” één van onze favorieten en de kous was bijna af. LeNoise is tevens sterk op samenzang wat de nummers een extra mooi cachet geeft.
Een paar bisnummers kunnen natuurlijk nooit wegblijven en zo werden we getrakteerd op onder andere Mr Soul. Een voor ons onbekend nummer met opvallend rifje erin dat aan Satisfaction doet denken. Sommigen onder ons leken in een jaren zestig te zijn beland bij het horen van “Almost cut my hair”, “Cortez the Killer” en “Hey Hey My My”. Een eind van een optreden hoort nog lang na te zinderen en dat heeft LeNoise goed begrepen. De fantastische versie van "Rockin’ in the Free World" zal ons nog lang nablijven. Bedankt LeNoise je kwam hier en overwon ons.

Een emo moment was er voor gastvrouw Sandra toen ze de band bedankte. Wees gerust Sandra ik denk dat de ganse zaak zulke momenten had.

Bandleden van LeNoise zijn:
Piet De Pessemier – leadzang/gitaar
Luc Schreurs – leadgitaar
Vital Maessen – bas/backing vocals
Jo Smeets – drums/backing vocals

Klik op de video voor een fotoreportage

Music by Viktor Puype


Artikel en foto’s: Marc De Clercq