GRUUT is Lajos, Lajos drinkt GRUUT

b_800_600_0_00_images_artikelfotos_september2021_Lajos_en_Leonard.jpg

Het super gezellige zaaltje van de Stadsbrouwerij GRUUT was opnieuw het decor van een live concert. Het is alweer een tijdje geleden dat we deze jeugdige Gentse gitarist aan het werk zagen. Corona zal daar niet vreemd aan zijn zoals bij zoveel.

b_800_600_0_00_images_artikelfotos_september2021_Lajos_Tauber.jpg


Lajos Tauber werd de liefde voor muziek op jonge leeftijd met de paplepel ingegeven. Op 8 jarige leeftijd kreeg hij, omringd door muzikale familieleden, interesse in het gitaarspel. Al snel volgde hij klassieke muziek en vormde er zich een passie voor de blues. Die passie versterkte nog toen hij op slechts 12 jarige leeftijd met zijn oom Marc Blues Peer bezocht. Al vrij snel leerde hij de jamsessies te Gent in Het Volkshuis (georganiseerd door Guy Verlinde) kennen en zo ontstond een eerste band Bluebird die de akoestische roots van de blues hoog in hun vaandel dragen. Ondertussen heeft Bluebird ook een eerste single uitgebracht.
Lajos werkte tevens mee aan het album van de Missy Sippy all stars (onder leiding van Tiny legs Tim) Naast de liefde voor blues is Lajos ook een fervent fan van de jaren 50, 60 ritmische Rock “n” Roll muziek en dat hoor je in zijn optredens.
De laatste jaren treed Lajos Tauber tevens in duo of trio op, een bezige bij.

b_800_600_0_00_images_artikelfotos_september2021_Leonard_Langbeen.jpg


Door omstandigheden vormde Lajos vrijdagavond een “nieuw duo” met Leonard Langbeen al kenden beide heren elkaar van verschillende blues jams te Brugge. Deze begeleidende gitarist en zanger toert eveneens met Moon Band en Cornerstone Band.

“Catfish blues” (Gary Clark Jr) was het eerste nr gevolgd door “Howlin for my Darlin” (Howlin Wolf), bluesnummers puur sang. Al gauw maakte Lajos een uitstapje naar de Bebopmuziek van de jaren 50 met “Be bop a lula” in een ingetogen versie. Leonard liet ons genieten van het wondermooie “Angeline”, een muisstil moment.

b_800_600_0_00_images_artikelfotos_september2021_Lajos_contrabas.jpg

Het verhaal wil dat Lajos  op contrabas leerde spelen tijdens de coronaperiode en zodoende verraste hij ons met een swingende “Hound Dog” en “North Side gal” medley. We droomden verder op  het speelse “Sh Boom Sh Boom” (The Crew Nuts) De heren Leonard en Lajos wisten er regelmatig ook een paar mooie solo’s uit hun gitaren te plukken tot groot jolijt van enkele fans.
De verschillende nummers weet Lajos uitstekend aan elkaar te praten al was het maar om zijn blond biertje te kunnen uitdrinken maar tevens benadrukt hij hoe moeilijk het was voor muzikanten en hoe blij ze zijn terug te kunnen spelen voor publiek.
Ergens verwachten we een soort bluesjam te horen, tenslotte hadden ze geen kans gehad om deze set te repeteren. Dat werd het ook al kunnen we eerder van een veredelde jam spreken zeker nadat we het gekende “My mojo’s working” en “Let the good times roll” hoorden. Voor dat laatste staan we op de eerst rij. Het werd een avond van afwachting en spontaniteit die ons ten zeerste heeft geplezierd.

Klik op de video voor een fotoreportage

Music by Tiny Legs Tim


Artikel en foto’s: Marc De Clercq