Nen chanteur van Bruxelles

b_800_600_0_00_images_artikelfotos_september2021_Johan_Verminnen.jpg

Een 70e verjaardag mag wel eens gevierd worden maar wanneer je een zangcarrière van meer dan 50 jaar met meer dan 400 liedjes en met de groten uit ons land samen op het podium gestaan te hebben, mag het “iets” meer zijn.


In mei 2021 werd Johan Verminnen 70 jaar maar corona zorgde ervoor dat de geplande verjaardagsconcerten moesten uitgesteld worden.
De Brusselse kleinkunstzanger begon zijn carrière nadat hij in 1969 als laureaat van “Ontdek de ster” werd bekroond. Geholpen door producer Jean Kluger bouwde hij een indrukwekkend repertoire op dat zowel Nederlandstalige als Franstalige nummers bevatte. Een kruim van Belgische muzikanten had de eer met hem samen te werken en liedjes te schrijven, vele liedjes. Een leven vol van hoogten en laagten vol van moed en doorzettingsvermogen, vol van “Mooie dagen” in het land van prikkeldraad. En zo gaan “Alle woorden op  reis”
 Johan Verminnen  toerde niet alleen in de Benelux maar tevens in andere delen van de wereld zo ook in Afrika waar hij nog enkele mooie herinneringen aan overhoud.
Velen weten dat Johan Verminnen voorzitter was van de auteursrechtenvereniging SABAM maar misschien was zijn grootste verdienste, naast muzikant zijn, dat hij er voor zorgde dat er een statuut voor muzikanten kwam in België.
Een rijk gevuld leven van een rijp man.

De “Last standing “van de Belgische kleinkunst toert.
Tere ere van zijn 70e verjaardag bracht Johan een compilatiebox van 4 CD’s en het boek “Mooie dagen” (een autobiografie van Johan) uit.  
Nadat ook de covidmaatregelen versoepelden startte hij met zijn reeks verjaardagsconcerten. Tijdens deze concerten omringt Johan zich met een vaste kern van muzikanten namelijk Bert Candries en Leo Caerts.

b_800_600_0_00_images_artikelfotos_september2021_Pasta_en_blues.jpg


We hadden het genoegen erbij te zijn op zo'n verjaardagsconcert te Zottegem in de alom gekende zaak “Pasta en Blues”. Goede vriend (sinds de schooljaren) Xaveer De Bock uit Sint Lievens Houtem samen zorgde voor een puike organisatie in een aangenaam kader. Het werd een warme (na)middag  met de nodige drankjes, pasta en vooral een warm optreden van Johan Verminnen. Een eerste nummer was “Zanger zonder meer” gevolgd door “Tussen een glimlach en een traan” en zijn lijflied “Brussel” dat voortaan nooit meer hetzelfde zal zijn.
De muziek van Johan is pure chanson, jazz en musette, zelfs meer dan dat. Zijn liedjes worden verrijkt door alle mogelijke invloeden. Kenmerkend in die songs zijn de doordachte literaire teksten wat een deel van kleinkunst is maar ook de muzikale omlijsting is een belangrijk deel.
Ik hou van mijn land van Oostende tot Aarlen
Een lied wordt altijd aangekondigd of voorafgegaan met een korte anekdote. Toen hij Toots belde om te vragen of hij even kon meespelen op het nummer “Op één of andere dag “ vroeg Toots aan zijn vrouw “Kende gij dieje Johan Verminnen”  Het antwoord was “awel das nen chanteur van Bruxelles”  en zo ontstond op die dag de samenwerking met mondharmonica legende Toots Thielemans. Een leuke herinnering.
't Is plezierig ’t is plezant
Ja dat is het zeker wanneer je “Bar Tropical”, "Paulien", en vooral “ Laat me nu toch niet alleen” mee kunt zingen al deden we dat niet “Tot morgenvroeg”

Bedankt Johan het was ons een waar genoegen te gast te zijn bij een zanger zonder meer.

b_800_600_0_00_images_artikelfotos_september2021_Tekensessie.jpg


Een laatste deel van de namiddag werd verzorgd door singer/songwriter uit Lochristi Peter Meyvaert een manusje van alles. Solo brengt Peter op gitaar een wijde variatie aan hits “Six blade knife”, “What a wonderfull world”, “Smooth operator”, “Josephine”, “On the bayou” en “Sweet Caroline” om er maar enkele op te noemen.


Klik op de video voor een fotoreportage

Music by Arne en Frie


Artikel en foto’s: Marc De Clercq