Het Vijfde Wiel

Triodelo.jpg

Het is een understatement dat naast de contactberoepen de evenementen- en horecasector het zwaarst getroffen worden door de corona pandemie. Zijn deze sectoren dan “Het Vijfde Wiel” aan de wagen? Gezien de evenementensector, meer bepaald liveconcerten, muzikanten en bands ons voornaamste tijdverdrijf is krijgt deze hier de meeste aandacht. Het muzikaal bloed kruipt waar het niet kan gaan en is tevens heel inventief in zijn zoektocht om toch maar iets te kunnen doen. In deze moeilijke tijden zien we dat heel wat muzikanten met een gouden hart met allerlei initiatieven maar later daar meer over.

Terugblik

Bij een eerste lockdown was het helemaal huilen met de pet op. Binnen blijven was een verplichting, alleen het levensnoodzakelijke kon. “Blijf in uw kot” zei Maggie. Concerten, optredens, festivals, kroegentochten, Gentse Feesten alles werd afgeschaft, plannen werden verdaagd en naar volgend jaar verschoven. Allerlei initiatieven (via live stream uitzenden van optredens zonder publiek) rezen op maar kenden niet het verhoopte succes. Waarschijnlijk door de hoge kosten en lage inkomsten. Gelukkige waren en zijn er nog heel wat meer initiatieven die de “pijn” konden verlichten.  We mogen er dankbaar voor zijn.

CC_Zaffelare.jpg

Ook dankbaar zullen de vele woonzorgcentra over gans Vlaanderen zijn die het bezoek kregen van Vlaamse singer/songwriter Chris Corn. Chris die 100 dagen lang (al dan niet vergezeld van Bart Mareen) de ouderen in woonzorgcentra  en hun verzorgend personeel een hart onder de riem stak met een warm optreden Dit vanop coronaveilige afstand.

Door de complete lockdown werd het snel beter en konden de regels versoepeld worden. Cafés en restaurants gingen terug open, er waren opnieuw optredens zij het allemaal onder strikte regels. Zo hadden wij de kans en geluk naar enkele concerten te gaan. Voorwaarden waren oa dat we op onze stoel bleven, we afstand hielden en ons lieten bedienen. Het was puur genieten met coverbands zoals The Wizards die op die manier een opendeurdag van een brouwerij kon opfleuren. Zo kon ook de geliefde Gentse Fieste in minivorm doorgaan. Een bezoekje aan uw favoriete muziekcafé, Triodelo die hun eerste optreden gaf en dit in combinatie met een etentje, het kon weer. Het viel ons op dat een aantal bands volledig akoestisch gingen en dit in een beperkte bezetting zodat het ook voor organisators betaalbaar bleef gezien het beperkte toelaatbare publiek. Naast het akoestieke zagen we sommige bands veel repeteren, heel veel zelfs, nieuw werk maken en zich klaarstomen voor “als het weer mag”.

The_Wizards_Vicaris.jpg

Een tweede golf

De gevreesde tweede golf maakte wederom een einde aan al dit moois (ja we zijn nu met minder tevreden). Terug naar af dus voor de reeds zwaar geteisterde sector. Wie echter muzikanten goed kent weet hun muzikale bloed (zoals eerder vermeld) kruipt waar het niet kan gaan. Hun fantasie wordt volop aangewend en nieuwe initiatieven pruttelen boven. Via sociale media en streaming diensten waren video’s van nieuwe nummers, CD’s, covers (al dan niet met een knipoog naar covid ) te horen en te zien.

Mensen met een gouden hart zetten zich belangloos in

We willen in de eerste plaats de vele zorgverleners en vrijwilligers bedanken voor hun nooit aflatende hulp en inzet. Respect.

Het eerder beschreven muzikale bezoekjes van Chris Corn hebben een vervolg gekregen. Deze week gaf Tiny Legs Tim, een bluesmuzikant uit Gent, een live optreden in de centrale hal ( 12e verdiep) van de K12 UZ Gent om het verzorgend personeel te bedanken.                                                                    Ook straatmuzikant Tamsen Devaere (15), zoon van Bart Devaere door velen gekend van de Nederlandstalige coverband Vreewijs, kwam deze week in de belangstelling en hoe.  Na maanden belangloos de bewoners van woonzorgcentra een coranavrij optreden te bezorgen werd hij deze keer zelf in de bloemetjes gezet. Niet minder dan Brahim en DJ Merlo (MNM) eerden de jonge muzikant met een Silent Disco Party. https://www.facebook.com/1269827543/videos/10224587258210142/

Een andere wetenswaardigheid is dat Tamsen een exclusiviteitscontract getekend heeft bij Look Forward Artists (www.lookforward.be) . Er staat dus nog heel wat meer te verwachten van dit jeugdig talent de komende jaren.

Tamsen_Devaere.jpg

Een groot, hartverwarmend initiatief en iets waar we trots op mogen zijn is Covitesse 6.  Een initiatief georganiseerd door de Gentse culturele sector om eenzaamheid tegen te gaan via warme  telefoontjes, onlineactiviteiten en deur-aan-deur animatie en “korte” optredens. Met Genteniers gaan op InterGentie bezoeken de artiesten alle wijken van onze grootstad.

https://www.covitesse6.be/

https://www.dearmsteweek.be/gents-solidariteitsfonds

De Covid pandemie houd muzikaal bloed niet tegen en zeker niet de knotsgekke  “Ace And The Jokers”

Luister naar "Is er leven na Covid" Videolink                         

Merry X-Mas Everybody (COVID version 2020) 

 

 Voorruitzichten

De coronapandemie is nu misschien wel aan zijn derde golf begonnen en laat ons hopen dat niet die niet verder uitbreid. Ondanks alles blijven zowel artiesten als organisatoren met goede moed veel plannen maken voor de nabije of verdere toekomst. Zo hoorden we dat er hard gewerkt wordt aan  het duo Keirels , de coverband Walis, Wagonmaniac Live Stream Weekends en dat zijn beslist niet de enigen.

Klik op de video hieronder voor de fotoreportage

Foto’s: Bennie Vanderpiete, Bart Devaere, Marc De Clercq

Muziek: Tiny Legs Tim

Artike:l Marc de Clercq

0
0
0
s2smodern