Het verhaal van 25 en € 25.000

drumstel.jpg

25 jaar Janez Detd, 25 songs! 2500 fans in De Brielpoort te Deinze, een compilatie CD en 25K aan goud te winnen is wat er te beleven viel afgelopen zaterdag. Janez Detd is back. This time it's not on “popular demand” but to honor their fans.
Wanneer men dergelijke bedrag naast uw favoriete groep ziet staan is de aandacht bij menig fan en anderen al snel gevestigd. Te gek voor woorden? “Iedereen verklaart ons gek en dat is goed ook want punkrock is nu eenmaal gek” :-) zegt recht voor de raap frontman Nikolas Van Der Veken. “Bones” draagt zijn fans op handen “Onze fans zijn goud voor ons”, “wij hebben de beste van de hele wereld”. We wilden iets doen wat nog nooit werd gedaan. Uitspraken waar drummer van het eerste uur  Bram Steemans “The Machine” volledig achter staat en vult verder aan: “Dit is een gouden dankjewel en eresaluut voor de fantastische tijd die we hebben mogen beleven tussen 1995 en 2020”.

Janez_Detd.jpg

Een sterk ingekort Janez Detd verhaal:
Deze punkrockband werd opgericht in 1994 door Nikolas Vanderveken en Bob Haentjes. Beide punkrockers vinden hun roots in de Denderstreek meer bepaald te Grembergen en Zele. Aanvankelijk noemde de groep Jane’s Detd (naar de afkorting van Jane ‘s determined), later veranderde dit in Janez Detd.
In 1996 kwam hun allereerste maxi CD “Dignity And Teeth” uit. In de jaren erna bracht JD niet minder dan acht full CD’s uit. Sommige albums werden zelfs in New York opgenomen. De gevolgen waren ontegensprekelijk een hele mand met hitsingles: “Take on me”, “Bever Fever”, “Mala Vida”, “Anti Anthem”, “Raise your fist” om er maar enkele te noemen.
Mede door de vele optredens was Janez Detd was niet alleen geliefd in een groot aantal landen van Europa en erbuiten ook in eigen land waaronder Rock Werchter, Suikerrock, Marktrock Dour en Lokerse Feesten (een beetje thuiskomen) speelden ze succesvolle shows. Voor die Lokerse Feesten schreef JD trouwens de hymne. De anekdote achter de hymne wil dat wanneer een feestje gedaan was er een volksliedje “Der heeft nen boer zijn buz verbrand” gezongen werd. Van deze melodie werd een punkrockversie gemaakt met oa doedelzakken.
Door hun grote succes hadden de  punkerrockers de kans en eer om te toeren met bands zoals met Limp Bizkit, The Offspring, Good Charlotte, en zo meer.

Bram.jpg

Janez Detd kende in hun lange geschiedenis een aantal bezettingen, tegenslagen en nam enkele keren een rustperiode maar kwam telkens sterker en grootser terug. Een mooi voorbeeld daarvan is het optreden in 2015 in de Vooruit te Gent dat er kwam nadat een fan hun uitdaagde te spelen bij 3000 likes on facebook. Wisselende bezettingen zorgden voor een andere sound en andere interesses.                                                                                                                                                                                                             In 2001 (13/11) werden hun instrumenten gestolen uit het repetitie kot. Belgische vrienden/muzikanten(oa Gorki, De Mens, Zornik, gesteund door TMF en Stu Bru ) sloegen de armen in elkaar en organiseerden een benefietconcert.In hun lange carrière kreeg Janez Detd  een groot aantal onderscheidingen waaronder de TMF-Award voor meest veelbelovende artiest. een trofee voor Meest Geboekte Band, de TMF Lifetime Achievement Award, enz
In 2010 speelde de band hun laatste punkrock show. Amper een jaar later liet de kern (Nikolas Van Der Veken, Bram Steemans en Wim Vanhenden) zich omringen door een vierkoppige blazerssectie, extra percussie, toetsen, accordeon. Onder de naam CirCo maakten ze opnieuw vele podia onveilig met een uiterst dansbare set van latin, ska, en reggae, ska en balkan.  Zo stond CirCo tot tweemaal toe op Polé Polé  tijdens de Gentse Feesten, wat een uitzondering is voor het Polé Polé festival.
In 2015 stond Janez Detd er opnieuw door de eerder beschreven facebook 3000 likes actie. Het werd zo’n succes dat er opnieuw getoerd werd.
Enkele tijd later kende JD een “uitstap” onder de naam “Punk Rock High School” een tribute aan de bands die hun hebben beïnvloedt. In de zomer van 2016 werd de laatste CD uitgebracht. Deze kreeg als titel "From the Secret Vaults of Dorkshire" en bevat vergeten b-kantjes, demos en oude live-opnames.

Dutch_Rudders.jpg


The Janez Detd – 25 K show
Plaats van gebeuren De Brielpoort te Deinze in een organisatie van VZW Miracle.
Wat later zou blijken een meer dan fantastische avond te worden werd ingezet met “The Dutch Rudders “ een punkrockband afkomstig uit Zele. Geen onbekenden voor ons. We hadden ze reeds eerder gezien op een benefiet dag in Grembergen. Dries, Jelle, Kim en Ward speelden de ziel uit hun jonge lijf. De heren speelden voornamelijk eigen werk dat dicht ze uit hun eigen CD’s halen en naast punkrock sterk aanleunt bij metal. Veel ruige gitaren, gezang en geschreeuw. Opzwepende en snelle ritmes, allemaal een beetje in dezelfde richting niet voor de zwakken van hart. Ons hart is nog steeds goed dus konden we dit bandje best smaken.

En dan om precies 21.00 dreunde gebruikelijk een intro door de zaal. De "jubilarissen" kwamen op het podium, de gouden confetti en de rook vloog ons om de oren terwijl “Killing me II” werd ingezet. Zo moet het. No Mercy zal een punkrockengeltje hierboven gedacht hebben. We kregen daarna “Raise your fist”, en” Class of ‘92”, Janez Detd was onmiskenbaar op volle toeren.
Het was opmerkelijk hoe goed het publiek op de verschillende songs reageerde. Nikolas Van Der Veken weet er als geen ander gebruik van te maken. Geregeld werden muzikanten gewisseld en zo kwam naast de huidige leden ook ieder oud lid aan bod. Een sjiek gebaar dat de geest en denkwijze in de band typeert.

Janez_Detd.jpg


Geen moment stond het stil “Kung Fu”, “Beaver Fever”, “Rock on” het publiek werd uitzinnig.
 We hoorden erna ook “Dorkshire”, “Going Mental” en “Your love tonight” één van mijn favoriete JD nummers, goeie keuze jongens. My Life/ My Way aan 174 bpm (beats per minute) De hele zaal brulde mee I wanne live the live I fucking want to, nothing you say can change how I feel, daar word je blij van. De superhit “Take on me” was één van de mooiste momenten en waar iedereen “When, when will  I be famous” in koor zong, subliem.
Bij “Tonight” met alleen met Nikolas, Tim en Gunter op het podium gingen alle GSM lampjes aan, een emotioneel moment. De Mano Negra cover "Mala Vida" kregen we als voorlaatste. Hoe Janez Detd een punkrockdraai aan dergelijk latijns-Amerikaans nummer geeft getuigd alleen maar van kwaliteit en inzicht.
Als toemaatje kregen we nog Anti Anthem (wat dacht je?) en "Heinz 57" waar alle registers open gingen en men minuten lang goudconfettie  en CO2 jett smoke  op ons afvuurde. Het werd een sneeuwbui van gouden confettie en de hele zaal brulden en dansten samen "We are a poprockband wo ho, this was a poprock show you know"  en toen waren de 25 waren voorbij maar wat een sfeer was dit geweest. Wanneer Janez Detd iets viert doen ze het zoals het hoort, groots. Een fantastisch optreden was voorbij maar de avond was nog niet over.

Zaal.jpg Confettie.jpg

Nikolas en de zijnen deden wat nog nooit iemand hen had voorgedaan. Een goudbaar schenken aan een fan.
Het werd een avond van gouden gitaren, een gouden drumstel, gouden jasjes, gouden T-shirts, gouden CD’s, gouden confetti maar in het bijzonder was het ook de dag van de gouden Janez Detd harten die een baar goud ter waarde van € 25.000 aan de gelukkige winnares van de wedstrijd (Blossom Jacobus uit Lokeren) schonken. Geruchten deden de ronde als zou ze er een erotische reis mee maken of was het een exotische?


Het bewijs is weer eens geleverd, muzikanten hebben hun hart op de juiste plaats.

b_800_600_0_00_images_artikelfotos_maart2020_Goudbaar.jpg  Blossom_Jacobus.jpg


Deze onvergetelijke avond werd afgesloten met een gouden afterparty door de  Grembergse hero DJ Gino

Iets zegt me dat we dit jaar meer, veel meer nog zullen zien van Janez Detd

 

De huidige en oude Janez Detd leden


•     Nikolas Van der Veken - slaggitaar en zang
•    Bram Steemans - drums
•    Wim Vanhenden - gitaar, achtergrondzang
•    Joeri Van Vaerenbergh - basgitaar
•    Tim Toegaert - slaggitaar en achtergrondzang
•    Bob Haentjens – basgitaar
•    Gunter Callewaert – Hammond orgel

•    Lennart Bossu - gitaar en achtergrondzang
•    Thijs De Cloedt - gitaar en achtergrondzang
•    Thomas Maes - basgitaar en achtergrondzang
•    Dimitri Vinck – gitaar

Klik hieronder op de video voor een fotoreportage

Artikel en foto's: De Clercq Marc